Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakliyatların, bilgiler, hakkında, pişirilmesi

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler



Bakliyatların Pişirilmesi

Kuru baklagillerin kolay sindirilmesi için pişirme aşamaları şu şekilde olmalıdır
Islatma; Pişirilecek kurubaklagil ıslatılmalı ve 24 saat suda bekletilmelidir Isltıldığı zaman dış zarının kolayca çıktığını görürüz Sindirim sisteminden rahatsızlığı olanlar veya çocuklar bu şekilde hazırlanan baklagillerle hazırlanan yemekleri rahatlıkla yiyebilirler
Pişirme: İlk ıslatma suyunun atılması B gurubu vitaminlerinin kayıplarına neden olur Ancak midesinde gaz sorunu olanlar için problem ortadan kadar

Alıntı Yaparak Cevapla

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler



Baklagillerin Pişirilmesi

Baklagillerin pişirilmeleri sebzelerin pişirilmesinden daha kolaydır

1- Pişirilirken tanelerin çabuk pişmesi için akşamdan ayıklanıp ılık suyla ıslatmak lazımdır
2- Islanmamış baklagilleri pişirmek gerektiğinde yumuşayıncaya kadar haşlayıp sonra pişirmek lazımdır Haşlamadan da pişirilebilir
3- Pişme esnasında su ilave etmek gerektiğinde sıcaksu koymak lazımdır Çünkü soğuk su sertleşmesine sebep olur
4- Baklagillerin tuzunu yemeğin inmesine yakın koymalıdır
5- Çabuk pissin diye karbonat koymak doğru değildir
6- Vakit ve ateşten tasarruf için düdüklü tencerede pişirmek daha doğrudur
7- Kuru sebzeleri yüzde yüz suyu kalarak ateşten indirmelidir Bekleme esnasında bünyelerine su çekerek yemeğin susuz kalmasına sebep olurlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler

Eski 10-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler



Baklagillerin Pişirilmesi

Baklagillerin pişirilmesinde mümkünse kireçsiz su kullanılmalı, domates (salça) gibi asitliler ve tuz, piştikten sonra ilave edilmelidir Çünkü domates (Salça) ve tuz pişmeyi geciktirir
Sindirim güçlüğü çekenlerin ve bebeklerin yiyeceklerini hazırlarken kabuklarını soymak gerekir Islatmanın etkisi ile kabaran kabuk soyulur, ek yiyecekler katılarak pişirilir Kabuğu çıktığı için pişme kısa sürede olur sindirimi kolaylaştırır ve gazı önler

Alıntı Yaparak Cevapla

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler

Eski 10-28-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler



KURU BAKLAGİLLERİN PİŞİRİLMESİ

Mercimek dışında diğer kuru baklagiller, pişirilmeden önce ıslatılırlar Ayıklanarak, birkaç defa iyice yıkanıp, pişirilmeden bir akşam ya da 5-6 saat önce, üzerlerini bir iki parmak yükseklikte örtecek kadar ılık su ile ıslatılmalıdır Islatılan taneler yumuşar ve su çeker Islatma suyunun ılıklığı, su çekme oranını yükseltir
Islatma suyuna konulacak bir miktar karbonat tanelerin daha kolay yumuşamasını sağlar Pişirilmeden önce bu yöntemle ıslatılan baklagillerin muhakkak yıkanması gerekir Kuru baklagilleri ıslatma, yaş sebzelerdeki gibi besin değerinden kayba yol açmaz
Pişirmede iyi kalite su kullanılmalıdır Pişme sıcaklığı, ilk kaynamadan sonra, kaynama noktasını geçmeyecek biçimde ayarlanmalıdır (B) vitamini yüksek ısıdan etkilenir Pişme süresi, ısı kontrol altına alınarak uzatılabilir Basınçlı tencerelerde ısı fazla olduğundan, iyi nitelikli bir yemek tenceresi tercih edilmelidir Pişirme sindirimi de kolaylaştırır
Yemeğin özelliğine göre baklagiller önceden haşlanacaksa haşlama suyu değerlendirilmeli, dökülmemelidir
Pişirme sırasında, su eklemek gerekiyorsa, bu su sıcak olmalıdır Diğer sebzelerle birlikte bir yemek yapılacak olan baklagiller, önce yumuşayıncaya kadar pişirilmeli, sonra diğer sebzeler konulmalıdır Ezilecek kadar fazla pişirip, şekli bozulmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler

Eski 10-28-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyatların Pişirilmesi Hakkında Bilgiler



BAKLAGİL ve HUBUBATIN PİŞİRİLME METODLARI

Baklagiller umumiyetle yaş sebzeler gibi pişirilirler
Çeşitlerinin az olması dolayısile yemek çeşitleri oldukça azdır En çok kullanıldığı yerler:
1 Et ve kıymayla karıştırılarak kullanılırlar,
2 Zeytinyağ ile kullanılırlar,
3 Salata yaparak kullanılırlar

Hububatlarda ençok ekmek, hamur işleri, makarna ve pilav olarak kullanılırlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.