10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Bilimi Ve Antropolijisi
Yemek bilimi ve antropolijisi
Yiyecekler ve yemekler, sosyo-kültürel anlamı olan kültür öğeleridirler Kültürel ve toplumsal ortamlar, insanların yemek yeme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkilidirler
Kültürel Bağlamda Yiyecekler : Yiyeceklerin üretim, tüketimi, hazırlanması, tamamen kültürün öğeleri olan gelenekler, sevmek-sevmemek, inançlar, tabular, boş inançlarla bağlantılıdır Antropologlar, yemek yeme alışkanlıklarını tüm kültürel bağlamda ele alırlar
Onların belirlemelerine göre,
a)Kültür ne yiyeceğimizin temel belirtisidir
b)Kültür öğrenilmiştir Yiyecek alışkanlıkları da küçük yaşlarda edinilir Öğrenildikten sonra uzun süre değişmez
c)Yiyecekler, kültürün bütünleyici bir parçasıdır
Beslenme yada Yemek Antropolojisi : Beslenme antropolojisi, beslenme ile kültür arasındaki ilişkileri inceler ve bunların karşılıklı etkileşimini ele alır Başka bir tanımla, antropolojik verilerin ve yöntemlerin insan beslenmesinin kültürel yönlerinin çözümlenmesine uygulanmasıdır Tüm toplumlarda ortaklaşa davranış kategorileri bulunmakla birlikte, bu davranışların biçimleri, bir toplumdan diğerine değişir
Bu, kültürün temelidir Örneğin, bütün insanlar acıkırlar Bu yüzden yemek yemelidirler, yoksa ölürler Fakat bir insanın ne yediği, coğrafya kadar kültüre de bağlıdır Tercih olanağı olduğu zaman neyi seçtiği, onu ne biçimde sağladığı, nasıl pişirdiği, nasıl ne zaman ve nerede yediği, kendi toplumsal grubunun alışkanlıklarına göre değişir Kurbağalar, kuş yuvaları, kokmuş ayı balığı, Hint irmiği, sago tırtılları, mantarlar, kimileri için fevkalade değerli yiyecek maddeleridirler
Fakat kimileri için değildirler Müslümanlar domuz eti yemez Hindular sığır eti yemez Çinliler de süt sevmezler Kluckhon, Arizonada nefis etli sandviç sunan ve konukların dabu sandviçleri piliç ya da ton balığı sandıkları bir kadının öyküsünü anlatır Konuklar, sandviçleri yedikten sonra kadın, sandviçlerin taze olarak öldürülmüş çıngıraklı yılan eti olduğunu söyler Bunu işitince, hepsi birden hastalanırlar Hastalıkları, kültürel bir tepki olup, çıngıraklı yılanları nefis şey olarak kabul eden kimselerde görülmez
Antropologlar, kültürde yiyeceklerin rolü üzerinde durmuşlardır:Yiyecekler, sadece biyokimyevî özellikleriyle canlı organizmalar tarafından kullanılan organik bir üretim olmayıp, her toplumun üyelerine kültürel olarak ifade edilmiştir Çocukluk deneyimlerimiz yetişkin olduğumuzda yiyecekler yönünden de etkisini sürdürmektedir Çocukken bildiğimiz yiyecekler, yetişkinliğimizde de çekiciliğini sürdürür
|
|
|