Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
eriten, lezzetdondurma

Eriten Lezzet.....Dondurma

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eriten Lezzet.....Dondurma



Eriten" LezzetDONDURMA ||

Uzakdoğudan mı Ortadoğudan mı ortaya çıktığı bir muamma ama; dondurmanın yüzyıllardır 7den 70e hemen herkesin vazgeçilmez tadı olduğu bir gerçek

Eskiden yazın en büyük müjdecilerindendi o Seyyar satıcı kapılarımızdan geçtiyse ve biz çocuklar onun etrafında pervane olduysak, biliyorduk ki yaz gelmişti artık Annelerimiz pencereden bağırırdı: “Oğlum/kızım ısırmadan, yavaş yavaş ye; hasta olursun yoksa”; “Bitirince üstüne su içmeyi sakın unutma!” Şimdiyse çocuğundan yaşlısına yaz-kış herkesin elinde o muhteşem lezzet topları; dondurma

UZAKDOĞULU MU, ORTADOĞULU MU?

Hemen herkesin çocukluğundan beri müptela olduğu ve artık dört mevsimin gıdası haline gelen dondurmanın geçmişi, yüzyıllar öncesinde gizli Gizli diyoruz, çünkü bu konuda pek çok rivayet var Araştırmacılara göre dondurma, mahzenlerde muhafaza edilen kar ve buzun, çeşitli meyve ve pekmezle tatlandırılmasıyla elde edilen bir tatlı olarak doğdu

Kimi kaynaklarda, ilk buz mahzenlerine Mezopotamyada Fırat Nehri kıyıları yakınlarında rastlanıldığı belirtiliyor Bu bölgede yaşayanlar, dağlardan getirilmiş taze karları, meyve ve balla karıştırarak yermiş Belki de bu, günümüzde Fransız mutfağının zarif ikramlarından sorbenin atasıydı Zaten teknik olarak sorbe yapımı da dondurmaya benzer Batılı kaynaklarda da sorbenin, Türklerin şerbetinden ilham alınarak geliştirildiğine işaret edilir Zaten bilinir ki, şekerin ilk kullanımı Ortadoğuda gerçekleşmiştir Bundan, dondurma ile ilgili tüm doğal şartların aslında Ortadoğuda şekillendiğini çıkarabiliriz Fakat nedense kaynaklar, bu konuda yeterli bilgi sunmuyor Batılı kimi kaynaklarda, Avrupada dondurma serüveninin başlaması ise, ünlü gezgin Marco Poloya dayandırılıyor Bu kaynaklar, Çinlilerin 6 yüzyılda mahzenlerde kar sakladığını ve dondurmanın bu bölgede keşfedilmiş olabileceğini belirtiyor Marco Polo da, Çine yaptığı gezide tanıştığı dondurmayı, seyahat dönüşünde İtalyada tanıtmış

Marco Polonun Çinden getirdiği tarifler ise, Fransa Kralı II Henri ile evlenen İtalyan Catherine de Medicinin aşçıları tarafından Fransız Meclisine sunulmuş

EŞİ BENZERİ YOK: MARAŞ DONDURMASI

Şimdi gelelim, dondurmanın Anadolu topraklarındaki geçmişine, Türklerin dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan özel dondurmalarına Anadolu insanı, yüzyıllar önce kışın yağan karı dağ kovuklarında, üzerini çalı ile örtüp saklayarak erimesini engelliyordu Yaz mevsimi gelince de, mahzenden çıkardıkları karı, komposto ya da hoşaf kasesine koyup, üzerine pekmez gezdirerek yiyorlardı Karsambaç adı verilen bu tatlı, dondurmanın atası sayılır Şekerin günlük kullanıma girmesiyle beraber, meyve suları ile şerbetler de kışın tüketilmek üzere saklanıyordu Bunlar da yine karın üstüne dökülerek afiyetle yeniyordu Anadoludaki kimi yörelerde, taze kar ile pekmezin hâlâ tüketilmekte olduğunu da atlamayalım Türkiyede dondurma denince akla gelen ilk şey, Kahramanmaraşın dövme dondurması Sakız gibi uzayan, kolay erimeyen yapısıyla onun dünyada eşi benzeri yok;sadece Türkiyeye özel Kasap çengeline takılarak bıçakla kesilen Maraş dondurmasının 18 yüzyıldan bu yana yapıldığı tahmin ediliyor Lezzetine lezzet katan, onu tüm dondurmalardan ayıran en önemli özelliği ise, Ahırdağında yetişen yabani orkidelerin köklerindeki yumrulardan elde edilen ve değirmende çekilen salep Kahramanmaraş ve Gaziantepte yapılan dondurmalar, damakta buz yanması etkisi yapmaz Ağızda ve boğazda sert etkiler oluşturmamaları da, bu yöredeki dondurmaların bir başka özelliği Eskiden pekmezle yenen dondurmanın, şimdi bin bir çeşidi var Çikolatalı, kaymaklı, karamelli, fıstıklı, vişneli, muzlu, frambuazlı; hatta kabaklı, profiterollü, kazandibili Kapta, külahta, kâğıt helva içinde Yine yıllar önce, dondurmayı sadece yaz aylarında kepenklerini açan, kışın ise bir turşucuya, bozacıya dönüşüveren dükkânlarda bulabiliyorduk Devir değişti

Dondurma, 7den 70e herkesin dört mevsim damaklarını tatlandırıyor ve tatlandırmaya da devam edecek İnsanlar yaşadıkça


Alıntı Yaparak Cevapla

Eriten Lezzet.....Dondurma

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eriten Lezzet.....Dondurma



uff coq qüseLLLLLL bidenem
Alıntı Yaparak Cevapla

Eriten Lezzet.....Dondurma

Eski 10-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Eriten Lezzet.....Dondurma



bitanemm yhaa bencede dehşett yhaa: ((

zaten sıcaktan kafayı oynatcam az kaLdı


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.