Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları'''Ziyafet Sanatı ve YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında "özel" diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız Evimizde vereceğimiz bu davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı endişelerimiz oluşur Bu "özel davet"in en mükemmel olması amacımızdır Uzun süre verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki? Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir Çok resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır Ancak; "kişi adı" elyazısı ile yazılmalıdır Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir göstergesidir Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel kartlar satılmaktadır Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır Eğer davetiye yollandıysa (LCV-lütfen cevap verin'in kısaltılması) davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak bildirmelisiniz ZİYAFET MASASI Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir Herkes imkanlarına ve gönlüne göre hazırlar Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir Masaya konan örtü 30cm'den fazla sarkmamalıdır Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir Masa'da "uyum" çok önemlidir Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler "uyum" içinde olmalıdır Uyum sofanın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır Vereceğiniz menüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz Şayet; menü'de çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır Eğer çorba menüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir Tabakların yerleştirilmesi menü'deki düzenlemeyle paraleldir Sofranızı hazırlarken "peçeteler" özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarakta sofralarda yerini alabilir İşte bazı peçete katlamaları; Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır Sonra "kare" şekline getirilir Üçgen; Peçete önce "kare" şekline getirlir Sonra, aksi köşeler birleştirilerek "üçgen" şekli verilir Koni; Peçete önce "kare", sonra da "üçgen" şeklinde katlanır Dışarıda kalan uç "dik" duracak şekilde olmalıdır Çatal-kaşık-bıçak Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir Tabağın sağına kaşık ve bıçak, soluna ise çatal konur Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır Tabaklar Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek menüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir MASAYA KONAN TAKIMLARIN YERLERİ Yemek çatalı: Tabağın solunda Yemek bıçağı: Tabağın sağında Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru Çatalın yanında Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında Şarap bardağı: Su bardağının sağında Rakı bardağı: Su bardağının yanında Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde Meyva tabağı: Ortada Ekmek tabağı: Ortada Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında Peçete: Servis tabağının solunda YEMEKLERDE UNUTULMAMASI GEREKENLER Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta "test" edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb herkesce hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır SERVİS KURALLARI Servisi evin hanımı yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir Tatlı servisinden önce masa temizlenir İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir Kadeh el ile veya ters kapatılmaz Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2 kez istenip istenmediği kişilere sorulabilinir YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI Bıçak kullanmak gerekince, çatal sol elle tutulur Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak "kesme" işlemi yapılır Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur Çorba kaşığı, çorba tabağının sağına konur Kaşık da bıçak gibi kullanılır Salata ve çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur Balık çatalı ise daha kısa ve düzdür Kaşığın sağına konur Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur Servis çatal ve kaşıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur Kişi rahatça alabilmelidir Ancak; konukların önüne 3'den fazla çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir Peçete, sağ üst köşesinden tutularak açılır Dizlerin üzerine yerleştirilir İşi bittikten sonra yemek tabağının sağına katlanarak konur Buruşturarak koymamaya özen gösterilmelidir Kağıt peçete kullanılmışsa "top" yapılıp tabağa konmaz Özel davetlerde her ne kadar kullanılmıyorsa da kumaş peçeteleri aratmayacak güzellikte kağıt peçeteler eğer sofraya uyum sağlıyorsa kullanılabilir Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır Hatta bir gün sonrasında tekrar telefon edilmeli ve bu nazik davet ve güzel yemek için bir kez daha iltifat edilmelidir |
Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü KurallarıZiyafet masası hazırlarken dikkat edilecek ilk nokta masa örtüsünün seçimidir Çoğu kez yakın arkadaşlar ve akrabalara verilen samimi yemek davetlerinin dışında bazı özel davetler de veririz Evlerimizde verdiğimiz bu davetlerde bazen sofra düzeni ya da servis konusunda kaygılarımız olabilir Amacımız, bu davetin eksiksiz olmasıdır ve tek ödülü de, davetten övgü ile söz edilmesi ile davetlilerin sınırsız memnuniyetidir Davete hazırlıkta ilk adım, davet edilen kişilerin belirlenmesidir Davet edilecek kişiler en az iki hafta öncesinden davetiye gönderilerek ya da telefonla aranarak davet edilmesi gerekir Çok resmi yemek davetlerinde basılı davetiye daha uygun bir seçimdir Ancak; davet edilen kişinin adı mutlaka dolma kalemle ve el yazısı ile yazılmalıdır Bu davet edilen kişiye verilen değeri gösterir Daveti aldıktan sonra bir hafta içinde davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir nezaket kuralıdır Davete katılıp katılamayacağınızı davet eden kişiye telefonla bildirebilirsiniz ZİYAFET MASASI NASIL HAZIRLANIR Ziyafet masası hazırlarken dikkat edilecek ilk nokta masa örtüsünün seçimidir Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü serilmelidir Çok renkli, dallı güllü örtü seçimleri bu tür davetler için uygun değildir Masaya konan örtü masa kenarlarından 30cm'den fazla sarkmamalıdır Oturan kişilerin ellerine, ayaklarına dolanıp rahatsızlık verecek kadar abartılı bir uzunlukta olmaması gerekir Masa'da "uyum" çok önemlidir Masa örtüsü, yemek takımları, bardaklar ve masa üzerinde bulunan diğer her şey birbirleriyle hem renk hem tarz bakımından uyumlu olmalıdır Sofranın ortasında yer alacak bir şık bir çiçek tanzimiyle masadaki uyum daha çarpıcı bir hale getirilebilir Seçeceğiniz çiçekler de yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyumlu olmalıdır Şık görünümlü bir masa özenle hazırladığınız bu daveti daha da akılda kalıcı yapacaktır Vereceğiniz mönüye uygun olarak tabakları yerleştirilir Eğer; mönü'de çorba varsa, düz yemek tabaklarının üzerine çorba tabakları konmalıdır Eğer mönüde çorba yoksa ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir Tabakların yerleştirilmesi mönü'deki sıralamayla paraleldir Masanızı hazırlarken peçeteler özenle katlanıp ve yerleştirilmelidir Değişik şekillerde katlanan peçeteler veya tercihinize göre yemek takımlarınıza uygun farklı biçimlerde aksesuar peçetelikler de kullanabilirsiniz Peçete katlamak Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır Sonra kare şekline getirilir Üçgen; Peçete önce kare şekline getirilir Sonra, aksi köşeler birleştirilerek üçgen şekli verilir Koni; Peçete önce kare, sonra da üçgen şeklinde katlanır Dışarıda kalan uç dik duracak şekilde bırakılır Çatal-kaşık-bıçak Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir Tabağın sağına kaşık ve bıçak, soluna ise çatal konur Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır Tabaklar Masada servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır Ancak mönüde yer alan yemeklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir MASAYA KONACAK YEMEK TAKIMLARININ DÜZENİ* Yemek çatalı: Tabağın solunda * Yemek bıçağı: Tabağın sağında * Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında * Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında * Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında * Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında * Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında * Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru * Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru Çatalın yanında * Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında * Şarap bardağı: Su bardağının sağında * Rakı bardağı: Su bardağının yanında * Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında * Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın * Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın * Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde * Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde * Meyva tabağı: Ortada * Ekmek tabağı: Ortada * Çiçek tanzimi: Masanın ortasında * Peçete: Servis tabağının solunda YEMEKLERDE UYULMASI GEREKEN KURALLAR Yemek süresince dikkat edilmesi gereken kurallardan bazıları şöyle: Tabakta yemek bırakmak pek zarif bir davranış değildir Ekmeği ufalamak yemeğin koklanması, masada saç, başla uğraşmak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, diş karıştırmak, sesli bir şekilde burun temizlemek, ev sahibi başlamadan yemeğe başlamak ve masada kül tablası yoksa sigara puro gibi herkes tarafından hoşlanılmayan tütünleri izin almadan içmek, yemek devam ederken müsaade istemeksizin sofradan kalkmak, yüksek sesle konuşmak, gülmek, elleri kolları sağa sola sallayarak konuşmak veya herkesi ilgilendirmeyen uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız edip bunaltmak hoş karşılanmayacak yapılmaması gereken davranışlardır SERVİS YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK KURALLAR * Servis evin hanımı tarafından yapılıyorsa, sağında oturan bayandan başlar * Servisi garson yapıyorsa, ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar ve soldan devam ederek en son ev sahibine servis yapar * Garsonun elinden bir şey alınmaz, masaya bırakması beklenir Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir * Tatlı servisinden önce masanın temizlenmesi gerekir * İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir Kadehi el ile kapatmak ya da ters çevirmek görgüsüzlüktür * Servisler yapılırken ısrar edilmez Ancak; yemeğin özelliğine ve kişinin eğilimine göre tekrar istenip istenmediği sorulabilir YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI * Çatal sol elle, bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak kesme işlemi yapılır * Bıçak kullanıldıktan sonra masaya konmaz Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde bırakılır * Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Bıçağa paralel olarak soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı gelecek şekilde bırakılır * Çorba kaşığı, çorba tabağının sağında durur * Kaşık da bıçak gibi kullanılır Salata ve çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır Yemekle birlikte salata da veriliyorsa, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur * Balık çatalı daha kısa ve düzdür Kaşığın sağ tarafına konur * Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur * Servis çatal ve kaşıkları, kişilerin rahatça alabilmeleri için servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur Ancak; konukların önüne 3'den fazla çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar yeniden düzenlenir * Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur Ancak; masada dekoratif bir peçetelik varsa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir * Peçete, sağ üst köşesinden tutularak açılır Dizlerin üzerine yerleştirilir Yemek bittikten sonra katlanarak yemek tabağının sağına bırakılır Buruşturarak koyulmaz Özel davetlerde en az kumaş peçeteler kadar şık ve güzel kağıt peçeteler de kullanılabilir Davet sonunda ev sahibine teşekkür ve iltifatlar ederek ayrılmak gerekir Görgülü insanlar, davetin ertesi günü telefonla arayarak zarif davet ve enfes yemekler için teşekkür ederek iltifatlarını yinelerler |
|