![]() |
Ramazan Menüsü |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan MenüsüRamazan menüsü Eskiden büyüklerimiz, "1 çeşit zeytin var sofrada, diğer yeşil zeytinin işi ne?" derler ve fazla gördükleri yiyecekleri sofradan kaldırtırlardı ![]() ![]() Küçükken bunun sebebini anlayamazdık, ancak Ramazan ayının, oruç tutmanın anlamını kavradıkça biz de çocuklarımıza aynı öğütleri verir olduk ![]() Bu sıcak yaz günlerinde herkese hayırlı Ramazanlar dilerim ![]() ![]() ![]() ![]() Yine büyük şehirlerde, neredeyse her semtin merkezinde açılan alışveriş merkezleri, her köşe başında açılıp mahalle bakkallarının sonunu getiren büyük marketler, mağazalar veya lokantalar tüketimi körüklüyor ![]() ![]() ![]() Aklıma bu sorular takıldığı zaman, kıymetli çocukluk zamanlarım aklıma gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük şehirlerde lokantaların Ramazan ayına özel yemekler çıkartması belki doğal karşılanabilir, ancak bu yemeklerin ve Ramazan sofralarının şölen içinde geçmesi ve bir kutlama havasında olması, oruç tutma niyeti ile bağdaşamaz ![]() ![]() ![]() ![]() Keşam Çorbası Malzemeler: 1 çay bardağı köftelik bulgur, 1/2 çay bardağı irmik, 400�500 gr süzme yoğurt, 1 lt su (6 su bardağı), 3�4 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber ![]() Yapılışı: Süzme yoğurdun üzerine su ilave edilerek iyice ezilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nohutlu Keşkek Malzemeler: 1 su bardağı keşkeklik buğday, ½ su bardağı nohut, 300�400 gr kaburga eti, 1 soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı salça, 1 çay kaşığı kimyon, ½ çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı: Buğday üzerine bir parmak su geçene kadar su ilave edilerek ıslatılır ve bir gece bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveli Parfe Malzemeler: 3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 2 paket krema, 2 su bardağı soğuk süt, 1 kâse taze karadut, 1 kâse mürdüm eriği, 1 kâse taze kayısı, Süs için: karadut reçeli ![]() Yapılışı: Yumurta ve şeker derin bir kâseye konur ve şeker eriyene kadar iyice çırpılır ![]() Diğer bir tarafta ise kremanın hazırlanması için, cam kâseye iki poşet toz krema (hazır alınabilir) ve çok soğuk süt dökülerek çırpılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Muhallebinin içine katılacak meyveler isteğe bağlı olarak değişebilir ![]() ![]() Bir haftalık menü 15 Ağustos Pazar Sahur Sebzeli lorlu tepsi kömbesi Kavun veya karpuz, üzüm tabağı Kahvaltı ve çay İftar Terbiyeli gerdan çorbası Etli yaprak sarması Un helvası 16 Ağustos Pazartesi Sahur Boşnak böreği Karadut suyu Kahvaltı ve çay İftar Ekşili pilav Izgara köfte irmik tatlısı 17 Ağustos Salı Sahur Kıymalı altüst böreği Üzüm hoşafı Kahvaltı ve çay İftar Soğuk buğday çorbası Karnıyarık Pilav Mevsim salatası Su muhallebisi 18 Ağustos Çarşamba Sahur Patlıcan kavurmalı tepsi böreği Kayısı hoşafı Kahvaltı ve çay İftar Mantar çorbası Sebzeli kuzu kuşbaşı fırında Erişte pilavı Semizotlu cacık Kavun, karpuz, üzüm 19 Ağustos Perşembe Sahur Tahinli cevizli ekmek Kahvaltı ve çay Limonata İftar Soğan çorbası Köfteli, yoğurtlu ev kebabı İmambayıldı Sütlaç 20 Ağustos Cuma Sahur Tavuklu pirinç pilavı Vişne hoşafı Akıtma Kahvaltı ve çay İftar Taze fasulye çorbası Tatar böreği Patlıcan dolması Elmalı güllaç sarması hulya erol |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan Menüsü |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan Menüsütekne orucu Israrlarıma dayanamayan anneannem ve babam sonunda bir çözüm bulmuşlardı ![]() ![]() O vakit orucunu bize satarsın ve orucunu açarsın, daha sonra iftara kadar yine yemek yemezsin, birlikte akşam ezanı ile orucumuzu açarız ![]() ![]() ![]() -Çocukluğumda, henüz apartmanlar mantar gibi hızlı bir şekilde ortalığa yayılmamış iken, geniş bahçeler içinde müstakil evlerde yaşanırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kalabalık ailenin içinde çocuk olmak çok güzeldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sahurda hep birlikte yemeğimizi yedik, duamızı edip tekrar uyuduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İftar sofrasından kalktıktan sonra evin cumba bölümüne geçerdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ovmaç çorbası: Malzemeler: 2 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı yoğurt, 4 su bardağı et suyu veya su, 250 gr kese yoğurdu, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı salça, 1 avuç nane, ½ tatlı kaşığı tuz ![]() Yapılışı: Geniş bir kaba dökülen unun üzerine çırpılmış yumurta gezdirilir ve avuç içinde ovalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynadıktan 1-2 dakika sonra tencere ocaktan alınır ve çorbanın içine tuz ilave edilir ![]() Bir tavada tereyağı ile salça kavrulur, üzerine kuru nane dökülerek pişen çorbanın üzerinde gezdirilir ![]() Patatesli sulu köfte Malzemeler: 1/2 kg köftelik kıyma, 2 dilim bayat ekmek, 1 adet yumurta, 2 adet soğan, 8-10 dal maydanoz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1 çorba kaşığı karışık salça, 4 orta boy patates, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1,5 su bardağı su ![]() Yapılışı: Kıyma ve ekmek içi parçalanarak yoğurma kabına konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Elmalı cevizli güllaç Malzemeler: 3 adet elma, 1/2 çay bardağı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1/2 su bardağı badem, (fındık, ceviz), 3 yaprak güllaç, 750 gr süt, 1 su bardağı şeker ![]() Yapılışı: Elmaların kabukları soyulduktan sonra elmalar rendelenir ve ocakta ısıtılmış olan tavanın içine dökülerek pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güllaç yaprağının üzerine elmalı iç malzemesi konur ve sarkmış olan güllaç yaprakları ile üzeri kapatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir haftalık menü 22 Ağustos Pazar Sahur Ebem çöreği Karpuz, kavun Kahvaltı ve çay İftar Sebzeli sulu köfte Patlıcan musakka Taze peynirli güllaç sarması 23 Ağustos Pazartesi Sahur Lorlu ve pazı içli gözleme Üzüm, karpuz Kahvaltı ve çay İftar Sütlü aş çorbası Mantarlı et kavurması Arpa şehriye pilavı Mürdüm eriği hoşafı 24 Ağustos Salı Sahur Huluçka (Peynirli tereyağlı yoğurtsuz mantı) Kızılcık şerbeti Kahvaltı ve çay İftar Kremalı havuç çorbası Paşa böreği Üzüm, kavun 25 Ağustos Çarşamba Sahur Ev yufkasından haciveli (kıymalı-peynirli) Erik suyu Kahvaltı ve çay İftar Patates çorbası Macana (Etli bamya yemeği) Çatal tatlısı 26 Ağustos Perşembe Sahur Et suyuna salma alaca pilav Koruk şerbeti Cantık böreği Kahvaltı ve çay İftar Etli tarhunlu çorba Mecidiye köfte ızgarada Pekmezli ve afyonlu kıvrım tatlısı 27 Ağustos Cuma Sahur Kete içli ve sade katmer Patates ve pancar salatası Kahvaltı ve çay İftar Düğün çorbası İstim kebabı Muska böreği Yoğurt tatlısı Hülya Erol |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan Menüsü |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan MenüsüYemek programları yöresel yemeklerimizi katlediyor Bu sene çeşitli kanallarda yayınlanan yemek programlarında gençler yılların yöresel yemeklerini kendi yorumlarını katarak sunuyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ramazan ayı gelince nedense hep çocukluğum ve eskiden yaşadığımız günler aklıma geliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de bunlara son yıllarda tüm televizyon kanallarının ilgi gösterdiği yemek programları ekleniyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ERENLER ÇORBASI Malzemeler: 250 gr kuşbaşı kuzu eti, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı ev eriştesi, 1 yemek kaşığı tereyağı, ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı kuru nane, ½ limon suyu, 1 adet yumurta, ½ çay kaşığı karabiber, ½ tatlı kaşığı tuz, 5 su bardağı su ![]() Yapılışı: Bol su içinde 1 gece bekletilen nohut, yıkanır ve süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAHÇIVAN KEBABI Malzemeler: 250 gr kuşbaşı et, 3 adet kabak, 2 adet havuç, 3 adet patates, 1 adet büyük soğan, 5 diş sarımsak, 250 gr yeşil fasulye, 1 yemek kaşığı domates salçası, ½ yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı tuz, ½ yemek kaşığı toz şeker, ½ çay kaşığı karabiber, ½ çay kaşığı kimyon Yapılışı: Tüm sebzeler yıkandıktan sonra önce boylamasından 4'e, daha sonra 2 cm eninde doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYGANA TATLISI Malzemeler: 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 5�6 damla limon suyu, 1/2 su bardağı un, 1 çay kaşığı toz şeker, 1/2 kahve kaşığı karbonat, 1,5 su bardağı sıvı yağı, Şerbet için: 1 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı su, 3�4 damla limon suyu ![]() Yapılışı: Tatlının yapılması için yumurtalar bir kap içinde çırpıldıktan sonra yoğurt, şeker, tuz, limon suyu ve un eklenerek karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir haftalık menü 29 Ağustos Pazar Sahur Afyonlu kömbe Üzüm, kavun, karpuz Kahvaltı ve çay İFTAR Patates çorbası Patlıcanlı parça et (Pehli) Cevizli gazel tatlısı 30 Ağustos Pazartesi SAHUR Cızlama peynirli börek Kızılcık hoşafı Kahvaltı ve çay İFTAR Sütlü mısır çorbası Mürdüm erikli yahni Sütlü burma kadayıf 31 Ağustos Salı SAHUR Lokum pilavı Armut hoşafı Kahvaltı ve çay İFTAR Pancar çorbası Balık pilaki Laz böreği (Muhallebili baklava) 1 EYLÜL Çarşamba SAHUR Tembel hanım böreği Koruk şerbeti Kahvaltı ve çay İFTAR Yabani semizotu çorbası Pideli köfte yoğurtlu soslu Taze üzüm suyu paluzesi 2 EYLÜL Perşembe SAHUR Tahinli tava katmeri Erik suyu Kahvaltı ve çay İFTAR Soğuk toyka çorbası Tantuni sıkma Aygut, Tosya cacığı Pekmez soslu lop basması (Köle hamuru) 3 EYLÜL Cuma SAHUR Kaşık sapı makarna Karışık meyve hoşafı Kahvaltı ve çay İFTAR Dergâh çorbası Etli bamya dolması Dondurmalı sambalı tatlısı |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan Menüsü |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan MenüsüŞekerleri kâseye boşalttım çocukları bekliyorum Torunum Doruk, çocukluğunda geçirdiği bayramları güzel hatırlasın ve kendi çocuklarına güzel anılarını anlatsın istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Çok isterdim, aynı apartmanda oturan komşuların birbirine selam vermeyi esirgememesini, sokakta yürüyen insanların birbirine gülümsemesini veya insanların aç yatan komşusundan haberdar olup ona sahip çıkmasını ![]() ![]() ![]() Ne mutlu, sabırla ve inançla bu mübarek günlerde oruç tutan kullara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayramdan bir iki gün önce evde bayram temizliği yapılır, bayram yemekleri hazırlanır, baklavalar ve börekler açılırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bayramda coşkuyla beklediğimiz şey bayram ziyaretleri olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir ay boyunca sizlerle yemek kültürü ve eski Ramazanlarla ilgili anılarımı paylaştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cevizli kadayıf Malzemeler: 350 gr yaş kadayıf, 125 gr tereyağı, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı dövülmüş ceviz ![]() Şerbet için: 3 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, ¼ adet limonun suyu Yapılışı: Kadayıf büyük bir tepsiye didiklenerek yayılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şerbetin Yapılışı: Su ve şeker bir tencereye dökülerek kaynatılır ![]() ![]() ![]() Karadut soslu irmik tatlısı Malzemeler: 50 gr tereyağı, 1 adet yumurta, 1 litre süt, 3 kahve fincanı irmik, 3 kahve fincanı toz şeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın ![]() Yapılışı: Tencerenin içine irmik, süt, toz şeker ve ayrı bir kâsede çırpılan yumurta ilave edilerek karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu böreği Malzemeler: 1 çay bardağı süt veya yoğurt, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, 4,5 su bardağı un İç malzemesi: 1 adet soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 kg ıspanak, 250 gr yeşil mercimek, 250 gr tereyağı, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber Yapılışı: Hamur için: Yoğurma kabına dökülen unun ortası açılır ve üzerine yumurta, süt, zeytinyağı, tuz ve su döküldükten sonra böreğin hamuru yoğrulur ![]() ![]() Böreğin iç malzemesi: Bir tencereye zeytinyağının yarısı ve 50 gr tereyağı konur, ocak yakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dinlenen bezeler oklava ile hazır yufka inceliğinde 60�70 cm çapında açılarak düz bir yüzeye serilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir haftalık menü 5 EYLÜL Pazar Sahur Tavuklu bulgur pilav Kızılcık ezmesi Kahvaltı ve çay İFTAR Börek çorbası Patlıcan silkme Elmalı baklava 6 EYLÜL Pazartesi SAHUR Peynirli huluçka (Peynirli, tereyal yourtsuz mant) Taze üzüm veya armut hoaf, kahvalt ve çay İFTAR Kremal kabak çorbas Etli yaprak sarmas Mürdüm erii peltesi 7 EYLÜL Salı SAHUR Saç ekmeği (Sıkma) Havuçlu ve patatesli yumurta salatası Kahvaltı ve çay İFTAR Ekşili havuç çorbası Perde pilavı Nevzine tatlısı (Tahinli, pekmezli, tereyağlı, cevizli bir Kayseri tatlısı) 8 EYLÜL Çarşamba SAHUR Yağ mantısı (Mantı hamurlarının yağda kızartılması) Böğürtlen kompostosu Kahvaltı ve çay İFTAR Bamya çorbası Kadınbudu köfte Pepecura tatlısı (Siyah üzümden yapılan bir Karadeniz tatlısı) ZAMAN |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan Menüsü |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan MenüsüRAMAZAN MÖNÜSÜ SAHUR 1 litre su içilmeli 50 gram peynir 2 dilim ekmek 1 tatlı kaşığı doğal reçel 1 bardak süt Domates-salatalık İFTAR Yatana kadar 1 ![]() 1 kase çorba 1 dilim ekmek Salata 45 DAKİKA SONRA 1 tabak zeytinyağlı sebze yemeği ya da balık veya tavuk 1 dilim ekmek Salata 1 ![]() 1 şeftali veya 1 armut veya 1 dilim karpuz YARIM SAAT SONRA 1 bardak süt veya 1 kase yoğurt |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan Menüsü |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan MenüsüRAMAZAN AYI İÇİN ÖRNEK MENÜ (Miktarlar ve içerikler kişilerin yaş, kilo, boy, bazal metabolizma hızı, sağlık durumları ve beğenilerine göre diyetisyen tarafından planlanmalıdır) ![]() Sahurda kahvaltılıkları tercih edenler için örnek menü: • 2 dilim ekmek veya çeyrek orta boy pide • 1-2 kibrit kutusu peynir veya (1 adet yumurta + 1 kibrit kutusu beyaz peynir) • Domates, salatalık, maydanoz, yeşilbiber • 1 kâse çorba • 1 su bardağı süt ![]() Sahurda yemek tercih edenler için örnek menü: • 1 kâse çorba • 1 kâse yoğurt • 1 porsiyon etli sebze ya da et yemeği • 2 dilim ekmek veya çeyrek orta boy pide • Domates, salatalık ![]() İftar: • 1-2 adet zeytin ya da hurma • 1 kâse çorba • 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeği • Salata (az yağlı) • 4 yemek kaşığı bulgur pilavı veya pirinç pilav veya makarna veya 1 dilim börek ![]() Ara öğün: • 1-2 adet meyve + 1 su bardağı süt ya da yoğurt Veya • 1 kâse şekersiz meyve kompostosu + gece yatarken süt Veya • 1 porsiyon sütlaç, güllaç, dondurma (haftada 2-3 kez) |
![]() |
![]() |
|