Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, hakkında, mutfağı, polonya, tarifi

Polonya Mutfağı - Polonya Mutfağı Hakkında Bilgiler Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Polonya Mutfağı - Polonya Mutfağı Hakkında Bilgiler Tarifi



Polonya Mutfağı - Polonya Mutfağı Hakkında Bilgiler Yapılışı Mazemeleri

Polonya Mutfağı, Orta Avrupa Ülkeleri içinde en tipik olanlardan biridir Polonya Mutfağı genellikle ete dayalı bir mutfaktır

Polonyalılar sabah kahvaltısında ekmek, sosis, salam ve yumurta yerler Akşam yemeğini de hafif olarak yiyen Polonyalılar, bu öğünde genellikle soğuk yiyecekleri tercih ederler Bunlar ekmek, peynir, salam, soğuk dilimlenmiş et, füme et, rus salatası, lahana salatası ve çeşitli turşular gibi besin maddeleridir

Öğle yemeği Polonyalıarın en önemli yemeğidir Genellikle öğleden sonra saat dört gibi yenen bu yemek, iş bitiminde yenir Öğle yemeğinde önce çorba içilir ve çorbayı mutlaka etli bir yemek lakip eder Et Polonyalılar için çok önemlidir Çünkü soğuk havanın gerektirdiği kaloriyi daha çok zengin et yemekleri ile karşılarlar Et yemekleri genellikle sığır ve domuz etinden yapılır Tabii bol av sahaları olması nedeni ile av etleri de Polonya Mutfağının en önemli ve özgün bir bölümünü teşkil eder Özellikle önemli gün ve bayramlarda bu etlerle hazırlanan yemekler yenir Av etlerinin en önemlileri, yaban domuzu, yaban tavşanı, ceylan, geyik, keklik, sülündür

Polonyalılar ekmeği yalnızca sabah ve akşam yemeklerinde yerler Öğle yemeklerinde genellikle ekmek yemeyen Polonyalılar, ekmeğin yerine bol patates tüketirler Aynca yemeklerin yanında sebze olarak kırmızı ve beyaz lahanayı da çok kullanırlar Polonya Mutfağı 13 yüzyılın sonunda Polonya'ya gelen Türk asıllı Tatarların mutfağından çok etkilenmiştir Günümüzde Fransız Mutfağı'nm en sevilen yemeklerinden biri olan "Steak Tartar" Polonya kökenlidir ve onlara da Tatarların etkisi ile gelmiştir

Polonya'nın en ünlü içeceği votkadır Rus votkası kadar ünlü ve güzel bir içecek olan votka, Polonyalılar tarafından çok içilir Polonya'nın diğer bir ünlü ve önemli içkisi de Polonya�ya özgü "bal şarabı" dır

Zraz "Polonya Et Dolması"

hazırlama: 20 dakika

pişirme: 40 dakika

4 büyük parça dana bonfilesi

300 gr mantar

2 baş soğan

1 su bardağı et suyu (1 etsu tabletle hazırlanmış)

un

sıvıyağ

karabiber

tuz

Bonfileleri bir mutfak tahtasının üzerinde mutfak çekici ile döverek hemen hemen 3 mm kalınlığında eti yırtmamaya dikkat ederek açın Tuz ve karabiber serperek bir kenara bırakın

Soğanları ve mantarları çok ince dilimler halinde kıyın Tavada kızdırılmış yağda soğanları saydamlaşıncaya kadar kavurup üzerine mantarları eklerin Mantarlar suyunu çekinceye kadar zaman zaman karıştırarak birlikte kavurup tuzunu ve karabiberini ekleyin

Daha önce döverek incelttiğiniz etlerden birini alın ve bir tabağa yayın Hazırladığınız içi et sayısına bölerek, yeterli miktarı etin bir ucuna koyun, etin yan kısımlarını içe kapatarak aynı sarma yapar gibi sarın Diğer etleri de aynı şekilde hazırlayın Hazırladığınız et dolmalarını una bulayarak bol kızgın yağda 5 dakika kadar kızartın Kızarmış et dolmalarını çok derin olmayan bir tencereye sıralayarak üzerine etsu tablet ile hazırladığınız 1 bardak et suyunu ekleyin, kısık ateşte 35-40 dakika etler yumuşayıncaya kadar pişirin Yanında haşlanmış patates ile servis yapın

Polonya Usulü Kırmızı Pancar

hazırlama: 20 dakika

pişirme: 10 dakika

4 adet kınmzı pancar

1 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı toz şeker

50 gr tereyağı

tuz

Kırmızı pancarları bol su ile bir tencereye koyarak, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın Soğuduktan sonra kabuklarını bir bıçakla soyarak rendenin iri tarafından geçirin Tereyağını tavada eritin 1 çorba kaşığı unu kızgın tereyağına ilave ederek kavurun Daha sonra rendelenmiş pancarları tavaya koyun, toz şekeri ve tuzu serpip karıştırarak 10 dakika kadar pişirin Pişen pancarlarınızı bir tabağa alın Haşlanmış patatesle sıcak olarak Polonya Et Dolmalarının yanında servis yapın

Klopsk smietanie "Ekşi Kremli Köfte"

hazırlama: 35 dakika

pişirme: 30 dakika

1 kg dana kıyması

4 dilim ekmek

1/2 su bardağı süt

1 su bardağı krem

1/2 limonun suyu

1 büyük baş soğan

50 gr tereyağı

2 yumurta

1/2 kg mantar

1 su bardağı un

1/2 demet dereotu

1/2 tatlı kaşığı tarhun

1/2 su bardağı sıvıyağ karabiber

tuz

Ekmeklerin kabuk kısımlarını çıkarıp süt ile ıslatın Soğanı kıyın Tavada 50 gr tereyağını eritip soğanları içine atın, saydamlaşıncaya kadar orta ateşte kavurun ve ateşten alarak soğumaya bırakın

Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın ve sarılarını bir parça çırpın Yumurtanın beyazlarını ise "karbeyaz"" oluncaya kadar çırpın ve bir kenara bırakın

Ekmekleri sıkarak sütten çıkarın Dereotunu temizleyip kıyın

Derin bir kaba kıymayı koyup içine kavrulmuş soğanları, çırpılmış yumurta sarılarını, ekmekleri, dereotunu, tarhunu, karabiberi ve tuzu koyarak iyice yoğurun Daha sonra çırpılmış yumurta beyazını köfte harcına ekleyerek tekrar yoğurun ve küçük yuvarlak köfteler hazırlayın

Geniş bir tavada kalan tereyağının yarısını sıvıyağ ile kızdırın Hazırladığınız köfteleri una bulayın ve kızgın yağda çevirerek kızartın

Kremin içine yarım limonun suyunu koyup bir çatalla hafifçe çırparak karıştırın ve bir kenara bırakın

Mantarları yıkayın ince ince dilimleyin

Köfteleri pişireceğiniz tencereye kalan tereyağını koyup kızdırın Mantarları içine atarak biraz çevirin Kızarmış köfteleri ve ekşi kremi mantarların üzerine ekleyip tuzunu ve karabiberini kontrol edin

Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını yarım kapatarak çok hafif ateşte 30 dakika kadar pişmeye bırakın Daha sonra yanında patetes püresi ile servis yapın

Sernik "Polonya Peynirli Keki"

Hazırlama: 20 dakika

Pişirme: 45-50 dakika

1 kg tuzsuz lor

10 adet yumurta

125 gr Tereyağı

1,5 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı kuru üzüm

2 portakal kabuğu rendesi

50 gr yoğurt

2 çorba kaşığı irmik

1 paket vanilya

Lor peynirini, şeker, yağ, yoğurt ve yumurta sarıları ile birlikle mikserden geçirin Portakal kabuğu rendesini, üzümleri ve irmiği peynir karışımına ilave edin Yumurtaların beyazlarını karbeyaz oluncaya yani iyice sertleşinceye kadar çırpın Peynirli karışıma karbeyaz olarak çırptığınız yumurta beyazlarını katın Yumurta beyazlarını kırmamaya çalışarak karışımın altından üstüne doğru yavaş yavaş karıştırın

Büyük bir kek kabını yağlayın Kabın dibine bir parça galeta unu serpin Hem kekiniz kaba yapışmaz hem de kızarmış galeta unu kekinize hoş bir koku verir Hazırladığınız karışımı bekletmeden kek kabına boşaltın ve önceden orta ateşte kızdırılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.