Prof. Dr. Sinsi
|
Antioksidan Yiyeceklerin Hangileri Olduğunu Biliyor Musunuz?
Antioksidan yiyeceklerin hangileri olduğunu biliyor musunuz?
Artık hepimiz biliyoruz ki antioksidan yiyecekler, kalp hastalıklarını ve kanseri önlüyor, tansiyonu düşürüyor ve yaşlanma etkilerini yavaşlatıyor Ayrıca vücuda serbest radikallerin girişini önlüyor ve onları vücuda zarar vermeden önce vücuttan atıyor İşte toksinlere ve serbest radikallere karşı misafirperver olmayan bu antioksidanları içeren besinler 
Böğürtlen
Sadece böğütlen değil, tüm üzümsü yiyecekler lif, mineral, vitamin ve iyileştirici antioksidan içeriyorlar Böğürtlen, yabanmersini ve ahududunun içeriğinde bol miktarda bulunan antioksidanlar, kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı oluyor Çilek, ahududu ve böğürtlen, ellagic asit içeriyorlar ve bu madde kanserojenlerle savaşma özelliğine sahip Yabanmersini, ileri yaşa bağlı olarak oluşan kognitif fonksiyon bozukluğunu (idrak etme sorunu) gözle görülür biçimde geciktiriyor
Öneri: Ahududuyu yoğurt ile karıştırıp yiyebilirsiniz Ayrıca yabanmersinini salatanıza ekleyin ve çilek dilimlerini biraz balla karıştırıp salatanıza sos olarak ilave edin Üstüne biraz balzamik sirke ve biraz da kara biber ekleyerek yiyin
Brokoli
Anneniz “brokolini bitir” dediğinde hep ağız burun büktünüz belki Ama artık annenizin sözünü dinleme zamanı! Brokoli ve lahana, Brüksel lahanası, karnıbahar gibi diğer turpgiller, kanser ve kalp hastalıklarını önleyiciler Turpgiller, indol-3-karbinol (östrojen seviyesini aşağı çeken güçlü antioksidan) içeriyor Bu nedenle meme kanseri ve diğer östrojen etkili yumurtalık ve rahim kanserlerini önleyici etkileri var
Çalışmalar gösteriyor ki brokoli, kanser gelişimine yol açabilen rahim anomalilerine karşı savaşmada da etkili Bu sebze ayrıca kanser ve kalp hastalıklarını önleyen beta-karoten bileşeni de içeriyor
Öneri: Brokoliyi, soyduğunuz közlenmiş biberle birlikte paketleyerek pişirin Ya da buharda pişirdiğiniz brokoliye zeytin yağı, dilimlenmiş siyah zeytin ve pul biber ekleyerek yiyin
Domates
Domates, hızla en popüler sağlıklı yiyecekler arasına giriyor Tabii bunun için geçerli nedenleri var Kanserle savaşıyor, ten lekesi dejenerasyonlarını ve kataraktı önlüyor, ilerleyen yaşlarda zihinsel işlevlerin sürdürülmesine yardımcı oluyor Likopen içeren domates, karoten ailesinin de bir üyesi Beta-karoten içeriği ile diğer meyvelerden iki kat daha güçlü
Yapılan çalışmalara göre, daha fazla domates tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranları daha düşük Ayrıca çalışmalar, likopenin akciğer, kolon ve meme kanserini önlemeye yardımcı olduğunu da gösteriyor Domates, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan glütasyon da içeriyor
Bir hatırlatma: Domatesi pişirilmiş halde yemeyi tercih edin Sıcaklık, istenen antioksidanın vücut için daha kolay açığa çıkmasına izin veriyor Likopen yağda çözünebilir bir madde olduğundan, domatesi yağ ile birlikte yemek, içindeki likopenin vücut tarafında emilimini kolaylaştırıyor
Öneri: Güneşte kurutulmuş domatesi kıymayla birlikte pişirin ve püre haline getirdiğiniz patatesle birlikte yiyin Ya da taze fesleğen, zeytin yağı ile birlikte pişirdiğiniz domatesi makarna sosu olarak deneyin
Kırmızı üzüm
Biraz kırmızı şarap, kalp atış hızınızı daha uzun ve güçlü hale getirir Neden? Çünkü resveratrol ve kersetin maddeleri içerir kırmızı üzüm Bu kuvvetli antioksidanlar kalp sağlığını destekler, kandaki pıhtılaşmayı azaltır, kan damarlarının açık ve esnek olmasını sağlar Resveratrol aynı zamanda vücudu kansere karşı korur ve iltihaplı hastalıklar, gastrik ülser, felç ve kemik erimesi hastalıkları riskini azaltır
Öneri: Dondurduğunuz kırmızı üzümleri tatlıyla birlikte ikram edebilirsiniz Ya da organik kırmızı şarabı, içine tarçın ve bir diş sarımsağı bütün halde atarak ısıtabilir, sıcak şarap olarak içebilirsiniz
Sarımsak
Sarımsak, belki de dünyada bilinen en eski doğal tedavi bitkisidir Kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder İçindeki sülfür bileşeni, sarmısağı kötü kokusuyla ünlü hale getirse de sarımsağın iyileştirici etkisinden de sorumlu olan maddedir kendisi Çalışmalar, sarmısağın kalp sağlığını koruduğunu, kolesterol seviyesini dengede tuttuğunu, yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve serbest radikallere karşı mücadele ettiğini gösteriyor Unutmayın, düzenli olarak sarımsak yemek, kanseri önlemede birebir Ayrıca sarmısak, güçlü bir mantar önleyici özelliği taşıyor ve astım, mantar enfeksiyonları tedavisine yardımcı oluyor
Öneri: Sarımsağı yumuşayıncaya kadar kavurun ve ılık ekmek dilimlerinin üstüne sürün ya da püre haline getirilmiş pişmiş biberleri pişmiş sarımsakla karıştırıp pratik bir sos hazırlayın
Ispanak
Temel Reisi düşünün; ıspanağı yediğinde güçleniyor, Kabasakalla mücadele edebiliyordu Çünkü ıspanaktaki lütein (bir antioksidan maddesi), ıspanağın içeriğindeki ana maddedir ve vücuda güç kazandırır Çalışmalar gösteriyor ki, ıspanak yiyen insanlarda iki yaygın göz hastalığı olan katarakt ve sarı nokta hastalığı gelişimi daha az görülüyor Lütein, retinayı güneşin zararlı etkilerinden koruyor ve göze zarar veren serbest radikallerle mücadele ediyor Bazı çalışmalar, lüteinin kalp hastalıklarını engellemede de yardımcı olduğunu gösteriyor
Öneri: Doğranmış ıspanak ve küçük parçalara ayrılmış cevizi, haşlanmış kahverengi pirinç ile karıştırın Ya da ıspanak yapraklarını, içine zeytin yağı ilave edip yine çiğ olarak tüketin
Çay
En çok tükettiğimiz içeceklerden biri, çay Dejeneratif hastalıkları engellemede en iyi tedavi yolu olduğunu biliyor muydunuz? Çay, dikkat çekici bir biçimde kanser, kalp hastalığı, felç ve diğer hastalık risklerini azaltıyor Yeşil çayın, siyah çaya göre daha fazla antioksidan içerdiği bilinen bir gerçekti; fakat son çalışmalar her ikisinin de eşit miktarda yararlı olduğunu gösteriyor
Öneri: Somon balığını zencefil ile demlenmiş yeşil çayın içinde pişirin Ya da noodleı yeşil çayın içinde haşlayın ve içine biraz susam ve susam yağı ilave edin
Havuç ve diğer sarı-turuncu sebzeler
Havuç ve diğer sarı-turuncu sebzeler; iyileştirici özellikli karoten ailesinin bir üyesi olan beta-karoten adlı antioksidan deposudurlar Pancar, şeker patates ve diğer sarı-turuncu sebzeler, beta-karoten içerikleriyle kansere; özellikle akciğer, mesane, meme, yemek borusu ve mide kanserlerine; kalp hastalığına ve romatizmaya karşı koruyucu özelliktedirler
Şunu unutmamak gerekiyor ki, pişmiş sarı-turuncu sebzeler, pişmemiş olanlara oranla bir hayli yüksek antioksidan içeriyorlar
Öneri: Haşladığınız sarı-turuncu sebzeleri, az yağlı tavuk suyu ile püre haline getirin ve biberiye ile krema ekleyin Ya da tüm sarı-turuncu sebzeleri buharda pişirin ve içine hindistan cevizi, bal ve biraz tereyağı ilave edin
Soya
Son zamanların popüler gıdalarından olan soya, bu popüleritesini bileğinin hakkıyla kazanmışa benziyor Zira soya; kanseri önlemeye yardımcı oluyor, kolesterolü düşürüyor, kemik erimesine karşı mücadele ediyor ve menopozun etkilerini azaltıyor Soyanın bütün yararları, vücuttaki doğal östrojene benzeyen “genistein” ve diğer izoflavonları içermesinden kaynaklanıyor Çalışmalar gösteriyor ki genistein; meme, kolon ve prostat kanserlerini önlemeye yardımcı oluyor Ayrıca soya, HDL kolesterole etki etmeden, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürebiliyor Soya, kemik erimesine karşı mücadele edebiliyor ve sıcak basmaları gibi menopoz etkilerini hafifletmeye yardımcı oluyor
Öneri: Soya filizlerini salatanızın üzerine ekleyebilir ya da vogda kızartarak (kızgın yağda çevirerek çabucak pişirmek) tüketebilirsiniz
Tam tahıllılar
Sabahları kahvaltı gevreği ile kahvaltı etme alışkanlığınız varsa şanslısınız Çünkü kahvaltı gevreği, sandığınızdan daha fazla bitkisel ilaç özelliği taşıyor Tabii tam tahıllılar grubundaysa  Ya da bulgur, kahverengi pirinç gibi gıdaları tüketerek de tahılın faydalarından yararlanmış oluyorsunuz Tahıldaki E vitamini; kanser, ki özellikle prostat kanserine karşı önleyici olmada rol oynayan kuvvetli antioksidan anlamına geliyor
Çalışmalar tahılların; bağışıklık sistemini desteklediğini, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını, romatizma tedavisinde etkili olduğunu, güneş yanığına karşı iyi geldiğini ve erkeklerin kısırlık tedavisinde destekleyici olduğunu gösteriyor Tahıllar ayrıca IP-6 olarak bilinen; meme, kolon ve karaciğer kanserlerine karşı korunmaya yardım eden fitik asit yönünden de zengin
Öneri: Pişirdiğiniz bulguru maydonoz, taze soğan ve zeytin yağı ile karıştırın Ya da kuru üzüm, kuru kayısı ve doğranmış reyhan otunu kahverengi pilava ilave ederek tüketin
|