Domates Ekşisi (Salçası) Yapımı |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Domates Ekşisi (Salçası) YapımıDomates Ekşisi (salçası) Yapımı 1 Yapılışı: Domatesler doğranır, üzerine tuz serpilir Bir iki saat böyle kaldıktan sonra kemiste el ile bastırılarak ezilir, suyu alınır Posası atılır Suyu süzülür ve derince leğenlere konularak güneşte olgunlaşıp, koyulaşıncaya kadar günde bir iki defa karıştırılarak 2-3 gün bekletilir Sonra tuz serpilerek bidonlara yerleştirilir Yemeklere tat ve renk katması için kullanılır 2 Yapılışı : Olgunlaşmış domatesler doğranır ve ocaktaki don kazanına konularak kaynatılır Sonra soğuması beklenir Daha sonra kemiste ezilerek süzülür, kaplara konulur ve güneşte koyulaşmaya bırakılır 5-6 gün bekletilir, tuzlanır ve bir kaba konulur BİBER EKŞİSİ Kırmızı rengi almış biberler, çekirdeğinden temizlenir, sapları ayıklanır Et kıyma makinasında çekilir Kemisten süzülür Süzülen kıvam, dam üzerinde kaplara bölünür 3-4 gün sonra koyulaşınca, tuz serpilerek bidonlara yerleştirilir ERİK EKŞİSİ Aş erik, ekşi erik, mardik erikten yapılır Erikler kazanda kaynatılır Çok kaynatılırsa acısını verir Kaynadıktan sonra torbalara konularak süzdürülür Bu şıra tekrar kazanda kaynatılır Damda kaplara bölünür, gündelik olarak yüzünün tozu alınır Koyu kıvama geldiğinde kaplara konulur ŞİLLAN (KUŞBURNU MARMELATI) SALÇASI Toplanan kuşburnu temizlenir Az bir suyla ocakta kaynatılır Haşlanan kuşburnu (kemiste) elekte ovalanarak süzülür Elek altına konan kapta biriken kuşburnunun suyu tekrar ocakta kaynatılır Kaynarken kuşburnunun içindeki ince kıllar üzerine gelir buna kef denir Bu, kepçeyle alınır Kaynayan kuşburnu geniş kaplara konularak kaldırılır Kışın yemeklerin yanında suyla özenerek içilir Basura iyi geldiği için sade yenilir Ekşili köftenin, sulu köftenin içine de konulur MERMERİK ERİĞİ EKŞİSİ Ufak, ekşi erikten yapılır Erikler kaynatılarak güneşte kurutulur Turşuya konulduğu gibi, kışın, köftelere de tat katması bakımından konulur Salçası (ekşisi) şöyle yapılır: Erikler yıkanır, kazanda bir ağız kaynatılır Sonra buradan alınarak bez torbaya konulup, ezilir ve süzdürülmesi yapılır Süzülen şırası kaplara konularak güneşte koyulaşıncaya kadar bekletilir Koyulaşan ekşi, bidonlara alınır Kışın yemeklere ekşi tat vermesi için kullanılır |
|