Van Yemekleri |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Van YemekleriVan Yemekleri Doğu Anadolunun yüksek rakımlı coğrafyasında, Van Gölünün, Süphan Dağının komşusudur Van Van mutfağının en çok sevilen ve bilinen kısmı ise şüphesiz kahvaltı mutfağı Gölü, iklimi ve kültürel zenginliği ile Van, tarih boyunca önemli bir cazibe merkezi olageldi Vanın bu zengin ve seçkin dokusunun etkisi yöre mutfağında da fazlasıyla görülür Van mutfağının en çok sevilen ve bilinen kısmı ise şüphesiz kahvaltı mutfağıdır Bereketli yaylaların sunduğu aromalı yöre otları Van kahvaltı mutfağında önemli bir yere sahiptir Doğal besiyle elde edilen sütle buluşan bu otlarla yapılan peynir ve cacığa sıcak ekmek ve çay da eklenince doyumsuz bir tat oluşur damaklarda Kekikle beslenen koyun ve keçi etinden Van kavurması, unun kavrulmasıyla yapılan kavutla yenildiğinde uzun saatler açlık çekilmez Diğer taraftan zengin bir çiçek florasına sahip yaylalarda elde edilen yöre ballarının peteklisi makbuldür Van tereyağı ve kaymak da balın en ideal tamamlayıcısıdır Van kahvaltı salonları başta Vanda olmak üzere Türkiyenin birçok yerinde Vanın bu eşsiz lezzetlerini sunuyor |
|