Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakla, favası, kuru, tarifi

Kuru Bakla Favası Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuru Bakla Favası Tarifi



Kuru Bakla Favası

1/2 kilo kuru iç bakla (fava)
2 baş orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 limonun suyu
1/2 demet dereotu
1 su bardağı sızma zeytinyağı
içme suyu
kırmızı soğan

Halk arasında fava dendiğinde hep kuru bakla anlaşılır Kelime Latince kökenli olup bize Rumca'dan mirastır Kuru bakliyattan yapılan bütün ezmelere İstanbul Rumları fava derdi Bugün komşu Yunanistan da sarı mercimek ve patates evliliğinden yapılan fava, renk olarak İstanbul'unkine benzese de hacım olarak tabakta yayılmakta, lezzet olarak da haliyle kuru baklanın yerini tutmamaktadır

Kuru iç baklayı akşamdan ıslatın Pişireceğiniz zaman sudan geçirerek yıkayın Tencereye bütün soğan, tuz, toz şeker, bir sıkım limon suyu, sızma yağ, üzerini örtecek kadar su koyarak kaynatın Fazla su koyduğunuzdaistediğimiz kıvamde dğil koyu çorba kıvamında fava elde edersiniz Bakla taneleri helmelenip erimiş olacaktır Soğanları çıkarın ince kıyım dereotu katarak mikserde karıştırıp, yayvan bir kaba döküp soğuynana kadar dışarda bekletin Serleştikten sonra favayı karelere keserek tabaklara alın ve üzerine dereotu serpin

Alıntı Yaparak Cevapla

Kuru Bakla Favası Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuru Bakla Favası Tarifi



1 kg kuru bakla

3-4 tane kuru soğan

2 su bardağı zeytinyağı

7-8 su bardağı et suyu

1 tatlı kaşığı şeker

4-5 dal dereotu

1 limon

Biraz tuz

Akşamdan ılık suda ıslattığınız baklayı süzün Soğanları, ince yemeklik olarak doğrayıp, hafif ateşte zeytinyağıyla öldürün Ancak, sararmamasına dikkat edin İç baklaları et suyuyla orta ısıda pişirin Üzerine şeker ve tuz ekleyin Bu arada baklanın doğal kokusunu yitirmemesi için dibi tutmayacak şekilde pişirin Süzgeçten geçirerek başka bir tencereye alın Bu işlemi ince tel bir süzgeçe kepçe koyarak ve tahta kaşıkla bastırarak yapınYeniden ateşe koyup bir taşım kaynattıktan sonra, kaşığın tersiyle üzerini düzeltin Soğuyunca buzdolabına koyun Sonra, çukur kaptan dağıtım tabağına kalıplaşmış olarak boşaltıp üzerini dereotu ile süsleyin ve limon suyu ile servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla

Kuru Bakla Favası Tarifi

Eski 10-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuru Bakla Favası Tarifi



KURU BAKLA EZMESİ (FAVA)

400 gram kuru bakla
300 gram soğan (3 büyük)
115 gram zeytinyağı (1/2 bardak)
8 bardak su
1/2 demet dereotu
1/2 çorbakaşığı toz şeker
Tuz
ÜSTÜNE:
60 gram zeytinyağı (1 kahve fincanı)
1 adet limonun suyu
1/2 demet dereotu

1 Bir tencereye; sadece yıkanmış 400 gram iç kabukları çıkmış halde satılan kuru bakla, dörde bölünmüş 3 büyük baş soğan, yarım bardak zeytinyağı, 8 bardak su, yarım çorba kaşığı toz şekerle, 2 tatlı kaşığı da tuz koyarak kapağını kapatmalı ve baklalar iyice pişip de dağılır gibi bir hal alıncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 2 saat pişmeye bırakmalıdır

2 Pişince, baklaları bir kevgir, ya da süzgeçten geçirerek püre haline getirdikten sonra bunlara; kıyılmış yarım demet de dereotu koymalı ve tekrar ateşe oturtarak, ancak bir taşım daha kaynattıktan sonra " emen 'tabağa dökmeli ve iki saat kadar bir tarafa bırakarak, iyice donduktan sonra üstüne; 1 kahve fincanı zeytinyağı gezdirmeli ve yanında limon olduğu halde servis yapmalıdır

NOT: Küçükçe kesilmiş soğanlar, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, 8 - 10 saat suda yatırılmış ve süzülmüş baklaları koyarak bir iki dakika kavurduktan sonra su ve benzeri şeyleri koymak suretiyle de baklayı pişirebilirsiniz Bu tarzda pişirilen baklalar daha lezzetli, fakat ağırca olurlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.