Kuru Bakla Favası Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Bakla Favası TarifiKuru Bakla Favası 1/2 kilo kuru iç bakla (fava) 2 baş orta boy kuru soğan 1 tatlı kaşığı tuz 1 çorba kaşığı toz şeker 1 limonun suyu 1/2 demet dereotu 1 su bardağı sızma zeytinyağı içme suyu kırmızı soğan Halk arasında fava dendiğinde hep kuru bakla anlaşılır Kelime Latince kökenli olup bize Rumca'dan mirastır Kuru bakliyattan yapılan bütün ezmelere İstanbul Rumları fava derdi Bugün komşu Yunanistan da sarı mercimek ve patates evliliğinden yapılan fava, renk olarak İstanbul'unkine benzese de hacım olarak tabakta yayılmakta, lezzet olarak da haliyle kuru baklanın yerini tutmamaktadır Kuru iç baklayı akşamdan ıslatın Pişireceğiniz zaman sudan geçirerek yıkayın Tencereye bütün soğan, tuz, toz şeker, bir sıkım limon suyu, sızma yağ, üzerini örtecek kadar su koyarak kaynatın Fazla su koyduğunuzdaistediğimiz kıvamde dğil koyu çorba kıvamında fava elde edersiniz Bakla taneleri helmelenip erimiş olacaktır Soğanları çıkarın ince kıyım dereotu katarak mikserde karıştırıp, yayvan bir kaba döküp soğuynana kadar dışarda bekletin Serleştikten sonra favayı karelere keserek tabaklara alın ve üzerine dereotu serpin |
Kuru Bakla Favası Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Bakla Favası Tarifi1 kg kuru bakla 3-4 tane kuru soğan 2 su bardağı zeytinyağı 7-8 su bardağı et suyu 1 tatlı kaşığı şeker 4-5 dal dereotu 1 limon Biraz tuz Akşamdan ılık suda ıslattığınız baklayı süzün Soğanları, ince yemeklik olarak doğrayıp, hafif ateşte zeytinyağıyla öldürün Ancak, sararmamasına dikkat edin İç baklaları et suyuyla orta ısıda pişirin Üzerine şeker ve tuz ekleyin Bu arada baklanın doğal kokusunu yitirmemesi için dibi tutmayacak şekilde pişirin Süzgeçten geçirerek başka bir tencereye alın Bu işlemi ince tel bir süzgeçe kepçe koyarak ve tahta kaşıkla bastırarak yapınYeniden ateşe koyup bir taşım kaynattıktan sonra, kaşığın tersiyle üzerini düzeltin Soğuyunca buzdolabına koyun Sonra, çukur kaptan dağıtım tabağına kalıplaşmış olarak boşaltıp üzerini dereotu ile süsleyin ve limon suyu ile servis yapın |
Kuru Bakla Favası Tarifi |
10-28-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuru Bakla Favası TarifiKURU BAKLA EZMESİ (FAVA) 400 gram kuru bakla 300 gram soğan (3 büyük) 115 gram zeytinyağı (1/2 bardak) 8 bardak su 1/2 demet dereotu 1/2 çorbakaşığı toz şeker Tuz ÜSTÜNE: 60 gram zeytinyağı (1 kahve fincanı) 1 adet limonun suyu 1/2 demet dereotu 1 Bir tencereye; sadece yıkanmış 400 gram iç kabukları çıkmış halde satılan kuru bakla, dörde bölünmüş 3 büyük baş soğan, yarım bardak zeytinyağı, 8 bardak su, yarım çorba kaşığı toz şekerle, 2 tatlı kaşığı da tuz koyarak kapağını kapatmalı ve baklalar iyice pişip de dağılır gibi bir hal alıncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte aşağı yukarı 2 saat pişmeye bırakmalıdır 2 Pişince, baklaları bir kevgir, ya da süzgeçten geçirerek püre haline getirdikten sonra bunlara; kıyılmış yarım demet de dereotu koymalı ve tekrar ateşe oturtarak, ancak bir taşım daha kaynattıktan sonra " emen 'tabağa dökmeli ve iki saat kadar bir tarafa bırakarak, iyice donduktan sonra üstüne; 1 kahve fincanı zeytinyağı gezdirmeli ve yanında limon olduğu halde servis yapmalıdır NOT: Küçükçe kesilmiş soğanlar, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra, 8 - 10 saat suda yatırılmış ve süzülmüş baklaları koyarak bir iki dakika kavurduktan sonra su ve benzeri şeyleri koymak suretiyle de baklayı pişirebilirsiniz Bu tarzda pişirilen baklalar daha lezzetli, fakat ağırca olurlar |
|