![]() |
Yöresel Peynir Ve Özellikleri! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel Peynir Ve Özellikleri!Yöresel peynir ve özellikleri! Abaza peyniri: Elastiki, orta sertlikte, örgü biçiminde ve kendine has hafif tuzlu bir tadı vardır ![]() Adana Toros keçi peyniri: Toros Dağlarında yetişen keçi sütünden yapılan, az yağlı, tuzlu, sert bir peynirdir ![]() Antakya çörekotlu çömlek peyniri: Kulplu büyük küpler içinde peynir, çökelek ve çörekotu bastırılarak külün içine gömülür ve 3 – 4 ay olgunlaştırılır ![]() Antakya kesme peyniri: Antakya yöresinin tuzlu, az yağlı, geleneksel bir peyniridir ![]() ![]() Antakya sıkma peyniri: Az yağlı, az tuzlu kaynamış bir peynirdir ![]() Tuzsuz Çerkez peyniri: Tam yağlı koyun sütünden yapılan, hem yağlı, hem de az tuzlu diyet yapanlar için ideal bir peynirdir ![]() ![]() Diyarbakır örgü peyniri: Sütün bol olduğu, bahar aylarında, tuzsuz peynir kellerinin, dilimlere bölünüp yoğrulması ile yapılan peynirdir ![]() ![]() Edremit sepet peyniri: Zeytin dallarından yapılan, örme sepetlerle kalıplanan, genellikle karışık sütlerden yapılan (koyun, keçi, inek sütleri) az tuzlu bir peynirdir ![]() ![]() Ermenek tulum peyniri: Tam yağlı koyun sütünden yapılan, az tuzlu, çok lezzetli bir tulum peyniridir ![]() Erzurum Civil peyniri: Yağı az, proteini bol, bir çeşit tel peyniridir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Yöresel Peynir Ve Özellikleri! |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yöresel Peynir Ve Özellikleri!İsli Çerkez peyniri: Hakiki çerkez peynirinin üretildikten sonra tütsülenmiş halidir ![]() ![]() ![]() Kargı tulumu peyniri: Çorum un Kargı yöresinde, sonbahar sütünden yapılan, lezzetli bir yağlı tulum peyniridir ![]() ![]() Kars grayveri: Tam yağlı inek sütünden yapılan, biçim olarak Fransız Gruyere, tat olarak İsviçre Emmantal peynirine benzer bir peynirdir ![]() ![]() Konya küflü peyniri: Konya yöresinde üretilen, yeşil küflü, rokfor adında bir tulum peyniridir ![]() Tuzsuz Manyas loru: Az yağlı, yumuşak, tuzsuz taze bir peynirdir ![]() ![]() ![]() Mengen köy peyniri: Koyun ve inek sütünden yapılan, taze ya da bekletilmiş olarak yenilen bir peynirdir ![]() ![]() ![]() Mersin bezde tulum ve kaşarı: Keçi ya da koyun sütünden yapılarak özel bez torbalara doldurulan tipik bir Toros Yaylası ürünüdür ![]() Mihaliç peyniri: Tam yağlı, çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, iri gözenekli, sert ve tuzlu bir peynirdir ![]() ![]() Trabzon Koleti peyniri: Karadeniz bölgesinde yağsız inek sütünden pide biçiminde üretilen peynirdir ![]() ![]() Van otlu peyniri: Sütün ve otun bol olduğu ilkbahar döneminde, genellikle koyun sütünden yapılan geleneksel bir peynirdir ![]() Antakya sürk peyniri: Çökeleğin elde edildikten sonra, kırmızı pulbiber, taze kekik yenibahar, çakşır otu, toz karabiber ve dövülmüş hindistan cevizi içine katılarak elde edilen, özel lezzetli bir peynirdir ![]() ![]() Erzincan tulum peyniri: Beyaz ve krem renkte yağlı, kolay dağılmayan kendine özgü tereyağı aromalı, sert ve keskin bir peynirdir ![]() |
![]() |
![]() |
|