Şam Tiridi Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Şam Tiridi TarifiŞam Tiridi Tarifi Malzeme Duru Nohut 1/4 su bardağı Su 6+1/2 su bardağı Maydanoz 1/3 demet Soğan 1 büyük boy Koyun kıyması 1+1/4 su bardağı Duru Köftelik Bulgur 1/3 su bardağı Tuz 2 tatlı kaşığı Karabiber 1/2 tatlı kaşığı Un 1 yemek kaşığı Parça et 100 gram Tereyağı veya margarin (erimiş) 5 yemek kaşığı Salça 1+1/2 yemek kaşığı Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı Yoğurt (süzme) 2 su bardağı Sarımsak 4-5 diş Tandır ekmeği 1 adet Porsiyon Adedi: 6 YAPILIŞI Nohut akşamdan yıkanır ve 1/2 su bardağı su ile ıslatılır, ertesi gün basınçlı tencerede 1 su bardağı su ile haşlanır Maydanoz yıkanır ayıklanır ve ince ince kıyılır, Soğan soyulur, yıkanır ve rendelenir bir tepside kıyma, soğan, maydanoz, bulgur, tuzun yarısı ve karabiber biraz su ilavesiyle iyice yoğrulur Fındık büyüklüğünde köfteler yapılır ve unlanmış tepsiye dizilir Arada sallanarak birbirine yapışması önlenir Et köftelerden daha küçük parçalar halinde doğranır Yağın bir kaşığı ayrılır Geniş bir tencerede kalan 4 yemek kaşığı yağ ile et kavrulur, salça ve kırmızıbiber ilave edilerek karıştırılır Üzerine 4 su bardağı sıcak su dökülür ve kaynamaya bırakılır Kaynayınca kalan tuz, köfteler,ve haşlanmış nohut ilave edilir,kısık ateşte köfteler yumuşayıncaya kadar pişirilir Sarımsaklar soyulur, 1/2 tatlı kaşığı tuz ile dövülür Yoğurt biraz su ezilir,sarımsak ilave edilerek karıştırılır Ekmek birer lokmalık küçük parçalara ayrılarak servis tabağına alınır Üzerine ılıtılmış topalak dövülür ve etrafı sarımsaklı yoğurt ile çevrilir Bir yemek kaşığı terayağı kızdırılarak üzerine gezdirilir Sıcak olarak servis yapılır (Halıcı, 1979) NOT: Tarif Konya'dan alınmıştır Öğle ve akşam öğünlerinde ana yemek olarak servis yapılır Tandır ekmeği Bulnmadığında, pide ekmek de kullanılabilir |
|
|
|