10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemekler Ve Faydalari
Yemekler Ve Faydalari
Günlük hayatımızda tükettiğimiz yemeklerin sırlarını biliyor musunuz? Bu yiyeceklerin size faydası çok

Fasulye
Kan şekerinin ve kolesterolün düşmesini sağlayan lifler açısından oldukça zengin bir besindir Ayrıca bir tabak fasulyenin içinde orta boy bir yumurtanınkine denk gelen miktarda protein var Ekmekle ve fırın patatesle yenebilir

Yeşil Çay
Günde birkaç fincan içilmesi gerekir Yeşil çay çok kuvvetli bir anti-oksidin olmasının yanısıra bağışıklık sistemini de güçlendirir Çok fazla bilinmese de özellikle dişlerin güçlenmesine ve çürüklerin azalmasına yardımcı olur

Balık Yağı
İster ızgarada, ister fırında ya da tavada taze sardalye, uskumru, somon ve hamsi gibi balıklar omega-3 yağının eşsiz kaynaklarıdır Omega-3, kandaki pıhtılaşmaların ve bunun da tıkanıklıklara yol açmasını engeller

Maydanoz
Yemeklerden sonra yenmesi halinde ağız kokusunu ortadan kaldırır Dahası çok önemli bir C-vitamini kaynağıdır Anti-oksidin özelliğinin yanısıra erkekler sperm kalitesini yükseltir

Elma
İçinde 150'den fazla faydalı madde barındırır Üstelik taşıması ve yemesi de oldukça kolaydır En önemlisi vücutta soğuk algınlığına yol açan virüsleri öldürür Ancak etkili olabilmesi için kabuğuyla birlikte yenmelidir

Greyfurt
Çok ekşi olduğu için yemesi zordur Ancak yemeklerden önce yenmesi durumunda yemeklerle alınan kalorilerin daha hızlı yakılmasını sağlar Ayrıca içinde bulunan glukarik asit nedeniyle kötü kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur

Domates
Kırmızı rengini veren likopen maddesi, özellikle erkekler için prostatla mücadelede büyük önem taşır Yapılan araştırmalara göre, hafta en az 10 kez domates veya püresi, suyu ve çorbası gibi yan ürünleri tüketen erkeklerde prostat kanseri riski yüzde 35 oranında düşüş gösteriyor

Nar
Bu, çok faydalı meyveyi illa kaşık kaşık yemenize gerek yok İsrailli bilimadamları, nar suyunun 12 ay boyunca günde yalnızca 100 mililitre tüketilmesi durumunda damarlarda meydana gelen hasarı geçirdiğini ortaya koydu Bunun sebebi de narın, kolesterollerin parçalanmasını sağlayan paraoksonaz enzimini artırması

Patates
Patates, enerjinin çok hızlı açığa çıkmasını sağlıyor Bu nedenle spor ya da ağır bir fiziksel işin ardından fırında patates yemek çok faydalı olur Eğer spor yapan biri değilseniz o zaman ince kabuklu taze patates tercih edilmelidir Bu tür patates, kan şekeri seviyesini koruyarak, enerjinin yavaş yavaş açığa çıkmasını sağlar

Yulaf
Oldukça zengin lifler içeren yulaf, müsli veya ekmek aracılığıyla alınmalıdır İçinde yer alan silis maddesiyle “kötü” kolesterolün azaltılmasını sağlamanın yanısıra cildin de düzelmesine yardımcı olur

Yumurta
Çok zengin miktarda lektin barındırır Bu madde, yendikten sonra kolin enzimine dönüşür ve bu da beyinde hafıza bölümünün desteklenmesine yardımcı olur Bir diğer özelliği de verdiği tokluk hissidir Araştırmalar, sabah kahvaltıda rafadan ya da sahanda iki adet yumurta yenmesi durumunda gün içinde 400 kalori daha az yemek yendiğini ortaya koydu

Bezelye
Taze olarak dondurulmuş bezelyeler, çok zengin bir besin kaynağıdır İçinde sinir sisteminin korunmasını sağlayan B vitamininin yanısıra kolesterolün kontrol altında tutulmasına yardımcı olan lifler de barındırır Ayrıca bir tabak bezelyede, bir adet mandalinaya denk miktarda C-vitamini bulunur

Kuru Erik
Sütle ve yoğurtla karıştırılarak alındığında çok güçlü bir anti-oksidindir Ayrıca bağırsakların çalışmasına da yardımcı olur İçindeki özel şekerler, bağırsak kanseri riskini de azaltır

Koyu Çikolata
İçinde yüzde 70in üzerinde kakao bulunan koyu çikolata, tam bir anti-oksidin cennetidir Araştırmalara göre, koyu çikolata aynı aspirin gibi kan hücrelerinin damarda pıhtılaşmasını engelliyor

Dondurulmuş Kırmızı Meyveler
Çilek, kiraz, böğürtlen ve kızılcık meyveler, hem güçlü birer anti-oksidindir hem de yaşlanmayı geciktirir Tek yapmanız gereken buzluğa atıp dondurmak ve sonra çıkarıp çıkarıp yemek ya da her sabah yoğurtla karıştırmak 

Zeytin
İster kahvaltıda isterseniz de pizzanın üstünde ama mutlaka her gün zeytin yemelisiniz İçindeki yağlar ve vitamin-E, hem damar sağlığının hem de uzun bir hayatın sırrını barındırıyor

Badem
Kolesterol oranını yükselten bisküvi ve kek gibi atıştırmalıkların yerine bir avuç dolusu badem yemelisiniz Araştırmalara göre, badem, damar tıkanıklıklarına yol açan kötü yağları yok ediyor

Acı Kırmızı Biber
Metabolizmayı harekete geçirir Ne kadar acıysa o kadar faydalıdır Kırmızı biber yedikten sonra yaklaşık iki saat içinde yakılan kalori miktarında da yüzde 15lik bir artış görülür

Tam Buğday Makarnası
Hem pişirmesi kolay ve lezzetli hem de çok faydalı Tam buğday makarnası içindeki lifler enerjinin ağır ağır açığa çıkmasına neden olur Enerjinizi artırmak istiyorsanız tam buğday makarnası tam size göre

Zerdeçal
Özellikle Asya mutfaklarında yaygın bir biçimde kullanılan bu baharat, bağırsak ve boşaltım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur Bu baharat, “tavuk tanduri” gibi fazla yağ içermeyen Hint yemeklerinin vazgeçilmezidir
|
|
|