![]() |
Keşap Mutfağı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Keşap MutfağıKeşap Mutfağı Tarihsel süreç içerisinde bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan ilçemiz, zengin bir kültür mirasına sahiptir ![]() ![]() Anadolunun kuzey bölgesinde yer alan Keşap bir geçiş merkezi olması, farklı iklim ve coğrafyalara sahip bulunması nedeni ile kıyı kesimlerde ot, yapraklar ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hakimdir ![]() Yılın dört mevsimi eksik olmayan yağışlar ve bol rutubet nedeniyle Keşap tabiatı, zengin bitki örtüsü ile kaplıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keşap bir sahil şehri olduğu için mutfağında deniz ürünlerinin önemli bir yeri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köylerde yapılan hayvancılığa bağlı olarak beyaz peynir (tecen), deri peyniri (tulum), küp peyniri ve çökelek yapılır ![]() ![]() Keşap Ekonomisi ve Kültüründe ağırlıklı yeri olan fındıktan, çok çeşitli tatlı ve pastalar yapılmaktadır ![]() ![]() Keşap'ta doğal bitkilerin bir kısmı kurutularak içecek olarak kullanılır ![]() ![]() ![]() Keşap hanımları, her şeyde olduğu gibi yemek yapımındaki becerileri ile de tadı, lezzeti birbirinden güzel, yüzlerce çeşit yemeği geliştirip sofralara sunmakla kendi kültürlerini oluştururken, Anadolu mutfak kültürüne de büyük katkıda bulunmuşlardır ![]() Sonuç olarak “Keşap Mutfak Kültürü” kendine özgü nitelikleri ile incelemeye değerdir ![]() KARALAHANA ÇORBASI MALZEMELER : 1 bağ karalahana (Pancar) 2 adet soğan 1 kase mısır yarması 1 kase kuru fasulye 1 kaşık tereyağı, Yarım fincan zeytinyağı 1 su bardağı mısır unu Acı biber HAZIRLANIŞI : Lahanalar doğranıp kaynamış suyun içine ilave edilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Çorbanın piştiği pancarın ezilip ezilmediği kontrol edilerek anlaşılır ![]() MENDEK ÇORBASI MALZEMELER : 1 bağ mendek 1 fincan pirinç 1 adet soğan Biber, su 1 bardak et suyu 1 su bardağı kuru fasulye 2 yemek kaşığı tereyağı 2 fincan mısır unu HAZIRLANIŞI : Bir tencerede su ve et suyu kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer yandan yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() HOŞRAN ÇORBASI MALZEMELER : 1 demet hoşran 1 su bardağı kuru fasulye 3 adet soğan 2 çorba kaşığı tereyağı Su, tuz Bir su bardağı mısır unu Bir kaşık salça HAZIRLANIŞI : Fasulye akşamdan ıslanır ve ertesi gün haşlanır ![]() ![]() ![]() Kaynayan çorbanın içine mısır unu azar azar karıştırarak ilave edilir ![]() ![]() ![]() ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASI MALZEMELER : 1/2 kg ![]() 2 adet soğan 1 çay bardağı mısır yarması 1 kaşık salça 1 su bardağı kuru fasulye 1 adet soğan 2 kaşık tereyağı HAZIRLANIŞI : Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır ![]() ![]() ![]() Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir ![]() Diğer taraftan ince bir şekilde kıyılan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir ![]() ![]() GÜCÜKDENE ÇORBASI MALZEMELER : 1 bağ gücükdene 1 fincan pirinç 3 adet soğan Biber, su, tuz 1 su bardağı kuru fasulye 2 yemek kaşığı tereyağı 2 fincan mısır unu HAZIRLANIŞI : Ayıklanıp yıkanan gücükdeneler doğranarak tencerede kaynayan suyun içerisine konur ![]() ![]() Mısır unu, kaynayan çorbanın içerisine azar azar karıştırılarak tuzu ilave edilir ![]() Tereyağı bir tavada eritilip, doğranmış soğan, biber, yağ karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur ve çorbaya katılarak beş dakika daha pişirilir ve servis yapılır ![]() ETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASI MALZEMELER : 2 demet pancar 1 kg ![]() 1,5 su bardağı pirinç Yarım demet maydanoz 2 baş soğan 2 kaşık salça Tuz HAZIRLANIŞI : Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır, pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğranır ve kıymaya katılır ![]() ![]() ![]() ![]() Not : Et yerine pirinç ile zeytin yağlı olarak ta yapılabilir ![]() FIRIN KURU FASULYE MALZEMELER : 1/2 kg ![]() 1su bardağı kuru fasulye 2 kaşık pirinç 1 çay bardağı mısır yarması 1 avuç mısır unu 2 adet soğan 1 tatlı kaşığı salça 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağ HAZIRLANIŞI : Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve yemeklik boyutunda doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SİRKELİ FIRIN KURU FASULYE MALZEMELER : 1 Su bardağı kuru fasulye 2 adet orta boy soğan 1 kaşık tereyağı Tuz, salça 4 adet maydanoz 1 çay bardağı sirke 1 adet sarımsak HAZIRLANIŞI : Önce tereyağı, soğan ve kıyma bir tencerede ateş üzerinde pembeleşene kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() YARMALI LAHANA SARMASI MALZEMELER : 2 bağ kara lahana 2 kase ince yarma ½ kase bulgur ½ kase pirinç 4-5 adet soğan 2 kaşık tereyağı tuz, karabiber nane ½ bağ maydanoz HAZIRLANIŞI : Yarma bir tencereye konulur, üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARIŞIK DİBLE MALZEMELER : 1 Bağ mendek 1 tutam pancar 1 tutam pezik 2-3 tane ebe gümeci 4 adet soğan Tuz Acıbiber Tereyağı ve sıvı yağ 1,5 su bardağı pirinç HAZIRLANIŞI : Yukarıda belirtilen sebzeler yıkanır, incecik kıyılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMSİ DİBLESİ MALZEMELER : 1 Kg ![]() 4 Bağ Maydanoz 6 Sap Pancar 2 Su Bardağı Pirinç 2 adet Soğan 1 Yemek Kaşığı Tereyağı 1 Fincan Sıvıyağı Tuz, Biber HAZIRLANIŞI : Hamsiler kılcığından ayrılarak suya konacak ![]() ![]() Suyu geçen pancar ve maydanoz bir tencereye konacak, ortası açılacak içine suyu sıkılmış hamsi, ince kıyılmış soğan ve pirinç ilave edilecek ![]() ![]() Not: Aynı diple, sargan balığı ile de yapılır KARALAHANA DİBLESİ MALZEMELER : 1 bağ karalahana 2 su bardağı pirinç 2 çorba kaşığı tere yağ 4 adet soğan Yarım kaşık tuz 1 adet acı biber HAZIRLANIŞI : Yıkanmış karalahanalar ince kıyılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GALDİRİK KIZARTMASI MALZEMELER : 1 demet galdirik Mısır unu (Bir avuç) 2 adet yumurta 1 fincan sıvı yağ Tuz, karabiber HAZIRLANIŞI : Galdirikler bol suda yıkandıktan sonra doğranır ![]() ![]() ![]() Daha sonra yumurta, un, karabiber haşlanmış galdiriklerle karıştırılır ![]() ![]() GALDİRİK MIHLAMASI MALZEMELER : 1 demet galdirik 3 adet soğan 3 adet yumurta 2 çorba kaşığı tereyağı Yarım fincan sıvı yağ Tuz, karabiber ![]() HAZIRLANIŞI : Galdirikler bol suda yıkandıktan sonra doğranır ![]() ![]() ![]() Tepside ince kıyılmış soğanlar sıvı yağ ve tereyağı ile kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() PANCAR DÖŞEMESİ MALZEMELER : 1 bağ pancar 1 adet domates 2 adet soğan 2 kaşık kıyma 1 çay bardağı pirinç 1 yemek kaşığı salça 1 yemek kaşığı tereyağı Sıvı yağ,acı biber, tuz HAZIRLANIŞI : Pancarlar temizlenip doğranır, haşlanarak süzülüp sıkılır ![]() ![]() ![]() Kaynayan suya haşlanan pancar atılır ![]() ![]() ![]() MISIR YARMASI YEMEĞİ MALZEMELER : 1kg ![]() 1 kase kuru fasulye 4 adet soğan 1 kaşık tereyağı 1 kaşık salça, Tuz, nane ve acı biber ![]() HAZIRLANIŞI : Yarma ve kuru fasulye iyice yıkanarak akşamdan ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer taraftan ince doğranmış soğan, salça yağda kavrulur, pişen yemeğin üzerine ilave edilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|