Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hayvanlarının, kümes, pişirilmesi, temizlenmesi, yapılır

Kümes Hayvanlarının Temizlenmesi Ve Pişirilmesi Nasıl Yapılır ?

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kümes Hayvanlarının Temizlenmesi Ve Pişirilmesi Nasıl Yapılır ?



Kümes Hayvanlarının Temizlenmesi Ve Pişirilmesi Nasıl Yapılır ?

Bütün kümes hayvanlarının seçimi ve temizlenmesi birbirine benzer olduğu için, burada yalnızca tavuk seçimi, hazırlanma, temizlenme ve pişirme yöntemleri üzerinde durulacaktır Kümes hayvanlarının etleri, hayvan yaşlandıkça kartlaşarak sertleşir, tyi beslenmemiş, ele kemikleri gelen sert hayvanlar satın alınmamalıdır Göğüs kemiği yumuşak ve esnek olan kümes hayvanlarının etlerinin körpe ve çabuk piştiği saptanmıştır
Tavuğun tüyleri kesilir kesilmez yolunmalıdır Deri, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparılır Tüyleri güç çıkıyorsa, tavuk bütünüyle kaynar suya batırılıp çıkarılarak tüyleri yolunur 1-2 dakikadan fazla suda tutulmamalıdır Su kaynar durumda fakat ocak üzerinde durmamalıdır Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur

Tüyleri yolunmuş ve içi temizlenmiş olarak alman kümes hayvanlarının elle yolunamayan ince tüyleri, havagazı ocağı alevine yaklaştırılarak, her yanı çevrihneli ve böylece deri kavrulmadan kalabilen küçük tüyleri giderilmelidir Bu işleme "alazlama" ya da tütsüleme denir Tavuk daha sonra iyice yıkanır, kurulanır ve 1-2 gün buz dolabında bekletildikten sonra pişirmeğe hazırlanır Temizlenmiş olarak satın alman tavuklar, satışa kadar beklemiş olduklarından yalnızca alazlanıp, iyice yıkandıktan ve kurulandıktan sonra pişmeye hazır olurlar

Tavuk, et tahtası üzerine yatırılıp, boynu, 2-3 parmak gövdeye doğru sıyrılır, böylece derisi gövdeden ayrılmamış olur Daha sonra yüzülmüş olan boyun, bacak ve kanatların kemikli uçları kesilir Tavuğun gerisi üçgen biçiminde bir yağ çıkmasıdır Sivri uçlu bir bıçakla tersinden 1 cm'lik bir bölümü temizleyip atılır Boynu, sol baş parmağı ile diğer dört parmak arasına kavranıp, göğüs kemiğine bastırılır Göğüs kemiğinin altından, gerisinin 3 cm üstüne kadar sivri uçlu bir bıçakla kesilir Sağ elle, bağırsaklar, katı, ciğer, öd kesesi ve ince gırtlak borusu çıkarılır Öd kesesi fındık büyüklüğündedir Del-memeye dikkat edilmelidir Delinirse acı bir su çıkar ve tavuğun tadım etkiler Karnın içinden ciğer ve katı yanında bazan kabuksuz hatta kabuklu yumurta bile çıkabilir Bunlardan ayrıca yararlanılabilir

Kümes hayvanları etlerinin taze ya da kart olmasına yani hayvanın yaşma uygun bir pişirme yöntemi saptanmalıdır Körpe olanlara (piliç, yarka vb) ızgara, fırın, kızartma, kart olanlara suda pişirme yöntemi uygulanır Su miktarı hayvanın pişme durumuna ve yapılacak yemeğin özelliğine göre ayarlanır Bazı hallerde hem suda, hem de kızartma yöntemi bir biri arkasına uygulanarak istenilen lezzette pişirme sağlanmış olur Kızartma az ya da çok yağ ile olabilir Kızartmadan önce una bulanabilir Rosto yapılırken derisinin kurumaması için tencerenin kapağı kapatılmalıdır Ayrıca rosto yapılması sırasında su eklenirse deri daha yumuşak olur

Kesilmiş ve temizlenmiş olan tavuk hemen yenilmeyecekse, bozulmaması için, buzdolabının buzluğuna koyarak tavuğu dondurmak gerekir Tavuğu, buzluğa koymadan bir yağlı kâğıda ya da alimünyuma sarmak daha uygun olur Buzluktan alınan tavuğun buzunun kendi kendine çözülmesi beklenmeli, derhal ya da yapay yollarla buzunun çözülmesini sağladıktan sonra pişirmemelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.