Tavuklar İçin Sos Tarifleri |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tavuklar İçin Sos TarifleriTavuklar İçin Sos Tarifleri Hazırlayacağınız soslarla tavuklarınızın lezzetine lezzet katmaya ne dersiniz? Yiyecek Stilisti ve Şef Melis Sadıkoğlu İçbilen, günümüzde sık kullanılan ve damak zevkimize uygun olan sos tariflerini bizlerle paylaştı İçbilen, sos tariflerine geçmeden önce şu önemli detayı aktarıyor: ?Organik koşullarda yetişmiş bir tavuğun, marine edildikten sonra tamamen pişmesi yaklaşık 1 saat kadar alır Besili bir tavuğa; biberiye, adaçayı, fesleğen gibi aroması belirgin taze baharatlar lezzet katar Limonun yanı sıra, meyveli ve hatta acı biberli soslarla tavuk, adeta bir lezzet şölenine dönüşebilir? Pesto sos Malzemeler 2 demet taze fesleğen ¼ su bardağı ince rendelenmiş parmesan peyniri 2 yemek kaşığı dolusu Şam fıstığı veya ceviz ½ su bardağı sızma zeytinyağı 1 tatlı kaşığı sarımsak püresi Tane karabiber Tuz Hazırlanışı Bir mutfak robotunda fesleğen, tuz ve karabiber püre haline getirilir Peynir, Şam fıstığı ve sarımsak ilave edilir Robot çalışırken azar azar zeytinyağı yedirilir Sos bir kaba alınarak, soğumaya bırakılır Mango sos Malzemeler 1 adet soyulmuş ve zar şeklinde kesilmiş mango ½ su bardağı soyulmuş ve zar şeklinde kesilmiş salatalık 3 adet ince kıyılmış Jalapeno biberi 1 adet küçük kırmızı kuru soğan 1 yemek kaşığı limon suyu 1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kekik Karabiber Tuz Hazırlanışı Mango, salatalık, Jalapeno, kırmızı soğan, limon suyu ve kekik karıştırılır Zeytinyağı, tuz ve karabiber de eklenir Özellikle tavukgöğsü ile birlikte servis edilir Chimichurri sos Malzemeler 1 bağ taze maydanoz 1 bağ taze kekik 3 yemek kaşığı ince kıyılmış kapari 2 diş sarımsak (püre haline getirilmiş) 1,5 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi ½ su bardağı zeytinyağı Karabiber Tuz Kırmızı pul biber Hazırlanışı Maydanoz, kekik, kapari ve sarımsak bir kapta iyice karıştırılır Sirke, tuz, pul biber ve karabiber ilave edilir Zeytinyağı yavaş yavaş bu karışıma yedirilir ve 30 dakika kadar dinlendirildikten sonra tavuk sosu olarak servis edilir Barbekü sos Malzemeler 1 adet ince kıyılmış kuru soğan 1 diş ince kıyılmış sarımsak 120 ml zeytinyağı 1 yemek kaşığı esmer şeker 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 1 tatlı kaşığı hardal ¼ çay kaşığı kekik ¼ çay kaşığı mercanköşk 1 yaprak adaçayı 450 gr domates püresi 120 ml limon suyu Karabiber Tuz Hazırlanışı Bir tavada soğan ve sarımsak, zeytinyağı ile birlikte sotelenir Diğer malzemeler ilave edildikten sonra püre kıvamında bir sos elde edilene dek karıştırılır Kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirilir Bir el robotu ile sos koyu kıvamlı bir püre haline getirilir Arzuya göre çiğ tavuğun üzerine sürülerek, mangalda pişirilir veya pişmiş tavuğun yanında sos olarak servis edilir |
|