Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, dondurmalar, genel, hakkında

Dondurmalar Hakkında Genel Bilgi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Dondurmalar Hakkında Genel Bilgi



Dondurmalar Hakkında Genel Bilgi

Dondurmalar içine konular malzemelere göre süt ve meyve suyu ile yapılırlar
1- Sütle Yapılan Dondurmalar:
Bu çeşit dondurmalarda süt, salep, vanilya, yumurta sarısı, çikolata, fındık, fıstık gibi maddeler karıştırılarak yapılır
2- Meyve Suyu ile Yapılan Dondurmalar:
Bu dondurmalar, çilek, vişne, şeftali, kayısı, kavun gibi kokulu ve renkli meyve sularının şekerle kaynatılmasıyla yapılır
Yaz aylarının en sevilen serinleticisi olan dondurma iyi bir besleyicidir İçerisine konulan şeker dolayısıyla da kalorsi bol olan bir yiyecektir Şeker hastalığı şişman ve karaciğer rahatsızlığı olan kimseler dondurmayı çok az yemelidirler
Çocuklara aç karnına yedirmemeli yedirdikten sonra 1 çay bardağı su içirmelidir

Dondurma, krema, süt, şeker ve tatlandırıcılardan yapılan dondurulmuş bir tatlıdır Yumurta İçeren türleri de bulunan dondurmanın yüzlerce çeşidi arasında en yaygın olanları vanilyalı, çikolatalı ve meyveli olanlarıdır

Buzlu tatlılar, Avrupa'ya ilk kez Doğudan getirildi Marco Polo, Çin gezisinden dönüşünde yanında meyveli dondurma tarifleri getirmiş Daha sonra İtalyan aşçılar sulu ve sütlü dondurmalar yapmak için çeşitli yöntem ve teknikler geliştirdiler Dondurma külahı ilk kez, Missou-ri'deki St Louis'de düzenlenen 1904
Dünya Fuarı'nda kullanıldı Günümüzde piyasada satılan dondurma süt, krema, şurup gibi sıvı maddelerin sürekli çalkalanarak karıştır ılmasıyla yapılıyor Bu sıvılar ısıtıldıktan sonra şeker, dengeleyici maddeler, süt ile birlikte karışürılıyor Elde edilen karışım daha sonra pastörize edilip, homojenleştiriliyor Buzdolabında birkaç saat dinlendirilen karışıma daha sonra ince kıyılmış meyve, fındık ya da başka katı maddeler ekleniyor Karışım, dondurma işlemi sırasında da çalkalanıyor Böylece havayı emmesi ve buz kristallerinin istenen boyutlarda olması sağlanıyor

Ev yapımı dondurmada genellikle, kaynatılmış yumurtalı krema kullanılıyor Karışım tatlandırıcılarla birlikte, çevresine buz konmuş bir kaba ya da soğutucuya dökülüyor Bir el manivelası ya da elektrik motoruyla dondurma hafifçe donuncaya değin çalkalanıyor Elde edilen dondurma, çoğunlukla bir dondurucuda iyice sertleşmeye bırakılıyor Ünlü Maraş dondurması ise dövülerek yapılıyor

Sahlep katılarak, koyulaştırman kaynamış süt, önce kepçe ile başka bir kaba aktarılarak soğutulur Daha sonra da sürekli dövülerek soğutulur Etrafı kaim bir buz tabakasıyla kaplı olan ve bir yandan dövülürken bir yanda da donmaya devam eden dondurma, sakız gibi uzayan, kolay kolay erimeyen bir hale gelir Kahramanmaraş'ta dövme dondurma kasap çengeline asılarak ve dönerci bıçağına benzer büyük bir bıçakla kesilerek satılır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.