Kuruyemislerin Faydalari |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuruyemislerin FaydalariKuruyemislerin Faydalari Geleneksel sofraların vazgeçilmezi kuruyemiş sadece tadıyla değil sağlığımıza faydalarıyla da dikkat çekiyor AY ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI - Kolesterolü düşürür - Damar sertliğini giderir - Kır işçilerinin ve zayıf kalmış çocukların günde 50 gram yemesi tavsiye edilir - Cinsel arzuyu artırır - Kalp ve sinir hastalıklarını önler - İdrar söktürür - Solunum sistemi rahatsızlıklarında iyileştirici etkilere sahiptir BADEMİN FAYDALARI - Sinirleri güçlendirir - Göğüs hastalıklarını önler - Beden ve zihin yorgunluğunu giderir - Hamilelerin sütünü artırır ve bebeklerin gelişimine yardımcı olur - Böbrek ve idrar yolları iltihaplarını iyileştirir - Badem yağı ayrıca müsil olarak da kullanılır - Kolestrolü düşürür Kalp krizi riskini azaltır - Her gün 42 gr badem veya fındık tüketimi kalp hastalığı riskini azaltmaktadır - Kan şekeri düzeyini ayarlar; kansere yakalanma riskini azaltır - Cinsel güçsüzlüğe karşı etkilidir - Bedenin ve zihnin yorgunluğunu giderir - Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir BEYAZ LEBLEBİNİN FAYDALARI - Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır - Tokluk hissi verir Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır - Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır -Anne sütünü artırır CEVİZİN FAYDALARI - Kanda kolesterolün yükselmesini önler - Beynin çalışmasını güçlendirir - Çocukların okul performansları ve hatırlama yetileri arttırmak için gereklidir - İçerdiği fosfor ve kalsiyum zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir - Bağışıklık sistemini güçlendirir - İyi bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle kanserle savaşta önemli rolü vardır - Ceviz yenmesi, kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur - Cevizin içerdiği doymamış yağlardaki linoleik asit, kolesterol düzeyini düşürür Ayrıca içerdiği alfalinoleik asit ile omega 3 yağ asitleri, damar tıkanmalarını önler - Yapılan araştırmalar, düzenli ceviz yiyen kişilerde koroner damar hastalıklarına yakalanma riskinin önemli oranda azaldığını göstermektedir - Kansızlığı önler - Şeker hastalıklarında kap hastalığı riskini düşürür - Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruyucudur - Mide gazını ve sindirim bozukluklarını giderir - Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine,akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önler - Potasyum açısından oldukça zengindir Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir - Safra kesesinde taş oluşumunu engellediği saptanmıştır KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI - Böbrekleri güçlendirir - Böbrek, mesane iltihaplarını önler - İdrar yollarında oluşan hastalıkları giderir - Bağırsak kurtlarını düşürür - Birçok prostat ilacının bileşiminde kabak çekirdeği bulunmaktadır KAJU FISTIĞININ FAYDALARI - Çinko içerdiğinden gribe karşı koruyucu etkisi vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, büyüme ve gelişmeyi olumlu etkiler - İçerdiği minerallerden magnezyum (276 mg/100 gr) kemik ve sinir dokusunu besler, kasların çalışmasını düzenler, kalp atışlarını düzenler - Kansızlığın önemli rahatsızlıklara yol açtığı hamile ve çocuklarda D vitamini içeriği ile eksikliği giderir, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirir - Özellikle gebelikte takviyesi gereken demir (6,43 mg/100 gr) mineralini içerir - İçerdiği selenyum ile vücudu çeşitli hastalıklardan korur,şeker hastalığının gelişimini engeller,kansere karşı direnci arttırır - İçerisinde bulunan potasyum tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir Kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir KURU KAYISININ FAYDALARI - Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stresi azaltır - Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar - Kemiklerin düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar - Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur - Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar - Böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır - Üreme sistemi üzerinde önemli rolü bulunup, cinsel gücü artırmaktadır - Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir - Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar - Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar - Potasyum oranı yüksek olması nedeniyle kalp yetmezliği,böbrek hastalıkları,hepatit ve siroz tedavisinde olumlu etkiler gösterir - Saf karbonhidrat içerdiğinden hazır enerji kaynağıdır - Ciltteki pürüzleri gidererek daha düzgün ve canlı görünüm sağlar - Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır KURU HURMANIN FAYDALARI - Hurma, zihni ve bedeni gelişmeyi sağlar - Kansere karşı koruyucudur, öksürüğü keser, boğaz ağrısını, bronşiti ve soğuk algınlığını giderir - Kemik hastalıklarında faydası ise yadsınamaz - Mineraller açısından oldukça zengindir İçeriğinde kalsiyum potasyum demir, B vitamini bulunmaktadır KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI - Üzüm ürünlerindeki demir, kalsiyum ve potasyum minerallerinin, kemik gelişimi yanında kansızlığı, halsizliği, zayıflığı ve ishali tedavi edici özelliği bulunmaktadır - Kilo almak isteyen de rejim yapmak isteyen de üzüm yemelidir çünkü enerji verir - Protein ve karbonhidrat kaynağıdır A,B1,B2,B6, C vitaminleri ile fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit minerallerini içerir Günlük kalsiyumun 1/5ini ve demirin ise 1/3ünü karşılar Mineraller halsizliği, kansızlığı, ishali ve zayıflığı tedavi eder - Karaciğer zafiyetine, öksürüğe, bronşite iyi gelir - Unutkanlığı azaltıcı etkileri olduğu gölemlenmiştir - Diş çürümelerini engeller - Üzümde yüzde 20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır Bu özelliği ile bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır - Gıda şekli anne sütüne benzer - Üzümdeki bol demir kan yapar KURU İNCİRİN FAYDALARI - Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir - Hamilelerde ve çocuklarda kemik gelişimini sağlar - Yaşlılarda kemik erimesini önler - İçerdiği protein ile hücreleri tamir eder ve yeniler - Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir - Kemik hastalıklarında ve gelişim bozukluklarında olumlu etkileri gözlemlenmiştir - Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksik maddelerin atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalıklarında kan şekerinin hızla yükselmesini önler LEBLEBİNİN FAYDALARI - Anne sütünü artırır - Asit fazlasını alır, mideyi rahatlatır - Neredeyse yok denecek kadar az yağ içerir ve içinde bulunan yağlar vücuda yararlıdır - Tokluk hissi verir Bu sebeple diyet yapanlar için kilo kaybına yardımcıdır PATLAMIŞ MISIRIN FAYDALARI - Mısır lifli bir besindir Bu yüzden kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlar ve kabızlığı önler, alınan posa miktarı artıkça koroner kalp hastalığı riski de azalır - İçerdiği yüksek karbonhidrat miktarı sayesinde enerjinize enerji katar - Mısırda protein, kalsiyum, demir , fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI - Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendirir - Uyuşukluğu giderip enerji verir ve uyanık kalmayı sağlar - Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor - Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu - Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5-7 saat sonra azalmaya başlıyor Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var - Araştırmalar günde iki fincan kahvenin kolon kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini yüze 45 azalttığını gösteriyor Ancak kahvenin çok fazla tüketilmesi yüksek - Kanser riskini azaltıyor: Norveçte yapılan bir araştırma ,meyve ve sebzeden bile daha çok antioksidan içerdiğini ortaya koymuştur - Alzheimeri önlüyor Portekizde 2002 yılında yapılan araştırmaya göre kafein beyni zinde tutuyor TUZLU FISTIĞIN FAYDALARI - Cinsel arzuyu artırır - Zihinsel ve bedensel yorgunluğu alır - Böbrek ve safrakesesi ağrılarını hafifletir - Göğsü yumuşatır, öksürük söktürür - Yalnız olarak yenmeli, portakal, elma, armut gibi meyve veya sebzelerle tüketilmemelidir |
|