Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
evde, tarifi, yapımı, yoğurt

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi



Evde Yoğurt Yapımı Tarifi

1 kilo süt
2 çorba kaşığı yoğurt mayası
1-2 çay kaşığı toz şeker



Hazırlanışı
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur Sütün ılık olması makbuldür Mayalanacağı kaba alınır ve bir kapta yoğurt mayası ve biraz süt ve şekerle karıştırılır Daha sonra mayalanacak kaba dökülür bir kere yarıştırılıp ağzı kapatılıp Küçük bir battaniyeye sarılarak bir kenarda kımıldatılmadan bekletilir 4-5 saat içinde yoğurt hazır hale gelir Yoğurttan tam yararlanılmak istenilirse 1 gün bekletilip öyle yenmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi



Evde Yoğurt Yapımı Tarifi

Sütü akşamdan kâseye koyup sabahleyin üstünden kaymağını alarak bir kez kaynattıktan sonra indiriniz ya da halis sütü tencereye koyup kuvvetli ateşte dibi tutmaması için karıştıra karıştıra sallayarak 4 - 5 taşım kaynatıp ateşten çekiniz, ya da iyi yoğurt yapmak için dörtte üçü kalıncaya dek iyice kaynatıp indiriniz Fakat daha evvel bir sandığa saman doldurup kâseleri ağızlarına kadar bu samanın içine gömüp bir yuva hazırlamak gerekir Ateşten indirilen sütü ucu emzikli bir kaba ya da ibriğe koyup köpürmesi için yüksekten ve ince akıtıp gömülen kâseleri doldurunuz Bir kâseye 1 kilo süt için 1 kahve kaşığı taze yoğurt koyup üzerine 4 misli temiz su ya da kaynadıktan sonra ısısı 40 - 50 dereceye inmiş adi süt koyup karıştıra karıştıra sulandırınız Yuvada, yaz ise 40, kış ise 45 derece ısı bulunması gerekir Parmağınızı sokabilecek derecede ısı düşerse mayadan birer kahve kaşığı akıtıp uzunca bir çöple karıştırınız Yuvanın ortasına bir kâse içinde ateş koyup sandığın kapağını kapayarak üstünü ve etrafını yorgan, kilim ya da çuval vb ile iyice örtünüz Dört saat sonra yuvayı açıp 1 saat böylece bırakarak kâseleri çıkarıp düz bir yere koyunuz Bir saat sonra ince dokunmuş bir bezi soğuk suda ıslatıp sıkarak kâselerin üstüne seriniz On dakika sonra yoğurdu yiyebilirsiniz

Not: Sıcak havalarda yuvaya ateş koymak gereksizdir, kendi ısısı yeterdir Bazen yuvada yoğurt tutmaz Bu, zamanında mayalanmamasından ya da yuvanın soğuk olmasından ileri gelir O halde yuva açıldığı zaman yoğurt tutmamış ise ateşi yenileyip tekrar örtmek gerekir Ya da tepsiye sıcak su koyup kâseleri iyice oturtarak üzerini örtmelidir Bir de, yapılacak yoğurdun tatlı olmasını isterseniz taze ve az miktarda maya, şayet ekşi olmasını isterseniz ekşi ve çok miktarda maya kullanınız Yuva açıldığı zaman kâselerdeki kaymağın altında az ve çok su görülürse süte az ya da çok su konmuş demektir Bu suyun giderilmesi için sütü uzun süre kaynatıp yakmaktan ise sütü kavanozlara koyup 7 - 8 kadar bırakınız Süt dibe çökeceğinden, hem süt sudan ayrılır, hem de konulan suyun miktarı belli olur (En iyi yoğurt, kremadan yapıldığı gibi, koyun sütünden yapılanlar da pek nefis olur Hastalara inek sütünden yapılmış yoğurt verilir)

Alıntı Yaparak Cevapla

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi

Eski 10-28-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Evde Yoğurt Yapımı Tarifi



Yoğurdu yemeyeniniz yoktur Milli yiyeceğimiz yoğurt, Türk mutfağının vazgeçilmezi olarak sofralardan eksik olmaz Lezzetli, besleyici, sağlıklı bir gıda maddesi olan yoğurdun yapımı ise son derece kolaydır

Yoğurdun tarihçesine gelince; sütü mayalama yoluyla hem değerlendirme hem de daha dayanıklı besinlere dönüştürme yöntemleri Asya, Ortadoğu ve Güneydoğu Avrupada binlerce yıldır biliniyor Yoğurdun yapımına ilişkin pek çok öykü yazılıp çizilse de, yoğurdu ilk yapan toplumun Türkler olduğu da bir gerçek Türk kültüründe ayrı bir yeri olan yoğurt, bereket ve bolluğun simgesi olarak da gösterilmektedir Hıdırellez günü olarak kabul edilen 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece, maya katılmadan bırakılan sütün yoğurda dönüşeceği inancı buna canlı bir örnek olarak söylenir

Yoğurt bayramı

Anadoludaki yaygın geleneklerden biri de yoğurt bayramıdır Tıpkı koyun ve keçilerin yapağılarının kırkıldığı ya da koçların koyunların arasına salıverildiği günlerde yapılan şenlikler gibi, kuzuların artık memeden kesildiği ve koyunların yeniden sağılmaya başlandığı ilk gün de bir kutlamaya sahne olur Sağılan ilk sütü dağıtan ya da yoğurt yapan davar sahipleri ve yakınları kırlara çıkar, aralarında eğlenirler

Yoğurt nedir?

Yoğurt, en az 90 derecede ısıtılıp, mayalanma derecesine kadar soğutulmuş sütün, yoğurt mayası katılarak laktik asit mayalanmasına tabi tutulmasıyla elde edilen bir süt ürünüdür İnek sütü, koyun sütü, keçi sütü, panda sütü ve pastorize sütten yapılabilen yoğurt tek başına tüketildiği gibi, yemeklerde, hamur işlerinde, ayran yapımında, yemeklerle birlikte, meyvelerle birlikte ve tatlılarda da kullanılmaktadır Özellikleri ve yapım şekilleri nedeniyle yörelere göre de isimlendirilen yoğurtlar arasında en bilinenleri Kanlıca yoğurdu, Silifke yoğurdu, Silivri yoğurdudur

Lezzeti, besin değeri, çeşitliliği, yapımı ve daha pek çok detaylı bilgiyle yoğurt konusunda sayfalarca yazı yazılabilir Son olarak iyi bir yoğurdun nasıl olması gerektiğini ekleyelim ve yoğurt yapımına geçelim…

İyi bir yoğurt nasıl olmalı?

Her şeyden önce kendine özgü lezzet ve aroması korunmalı, hafif ekşimtırak olmalı Doğal süt rengini taşımalı Kaymak tabakasının hem altında, hem de üzerinde yoğurt suyu ayrılmış olmalı ve gözenekler bulunmamalıdır Yoğurdun ayrıca düzgün kıvamlı ve sıkı olması da iyi yapılmış olduğunun bir başka kanıtı sayılır İyi yoğurt küf, maya ve zararlı mikroorganizmalar içermez Özellikle belirtmek gerekirse de, koyun sütü inek sütüne oranla daha çok protein, yağ ve mineral içerdiği için, koyun yoğurdunun inek yoğurduna göre yapısı daha düzgün ve sıkıdır

Ev yapımı yoğurt

2 litre sütü kaynatın ve yoğurdu yapmak istediğiniz kabın içerisine aktarın Biraz soğumasını bekleyin Parmağınızı batırdığınızda dayanabileceğiniz ısıya gelince içine 2 yemek kaşığı katkısız yoğurt ekleyin ve karıştırın Üzerini kalın bir bezle örtüp, oda sıcaklığında 4-5 saat bekletin Üzerindeki bezi alarak birkaç saat buzdolabında beklettikten sonra yoğurdunuz hazır hale gelecektir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.