Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
kore, mutfağı

Kore Mutfağı

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kore Mutfağı



Kore Mutfağı

Kore Mutfağı kendine özgü, zengin bir mutfaktır ve Kore halkı geleneksel yeme alışkanlıklarını korumuştur
Koreliler genellikle üç öğün yemek yerler Kırsal kesimde halk sabah kahvaltısında pirinç, çorba ve kızartma yer Bugünkü Kore'de şehir yaşamında kahvaltıda süt ve ekmek yenir Korelilerin öğle yemekleri çok hafiftir Bu öğünde genellikle pirinç makarnası veya kızarmış pirinç yerler Akşam yemeğinde ise çorba, pirinç, et ve balık kızartmaları yenir Koreliler bir öğünde pek çok çeşit yemek yerler Çorba ve pirincin yanında çeşitli yan ve ana yemek yer alır Aynca bu yemeklere özel bir de masa düzeni vardır Eskiden erkeklere yemek servisi yapılırken yemekler küçük masalara konuldu Her erkeğin kendine özgü yemekleri vardı ve onlara bu özel yemekler tek tek hazırlanırdı Şimdi de yine masaya yemekler Batı'da olduğu gibi sırayla tek tek getirilmeyip, hepsi birlikte masanın üzerine konur Yemek yiyenin önünde, çorbası, yanında da kendi sevdiği diğer yiyecekler yer alır Bu yiyecekler, acı turşu, balık, kırmızı sebze, yeşil sebze ve soya sosudur Tabii yanında da temel yemekler bulunur Temel yemek genelde dumanı tüten bir yahni ya da Prugoki gibi çok ince kesilmiş et kavurmalarıdır
Kore Mutfağı önceleri büyük ölçöde sebzeye dayanırdı Şimdi ise et ve sebze hemen eşit ölçüde kulanılmaktadır
Kore yemeklerınde sarımsak, zencefil, soya sosu, kızarmış kımızı biber, susam ve susam yağı çok kullanılır Kore yemekleri genellikle ızgara, haşlama, buğulama, kavurma ve kızartma yöntemleri ile pişirilir Ama en sık kullanılan yöntem tavada kızartma ve kavurmadır
Kore'nin güneyinde yemekler daha tuzlu, daha acı ve baharatlıdır Pişirme yöntemleri de daha farklıdır
Korelilerin milli yemekleri "Kim chi" denilen baharatlı bir turşudur Bu turşu karda ve donda insanı tok tutan ve ısıtan bir besin maddesidir Bu baharatlı turşu hemen her yemeğin yanında olur
Sebze turşuları genelde tüm yıl boyunca Kore yemeklerinin yanındadır En yaygın olanı Kim chi, beyaz lahana yapraklan ile yapılan bir turşudur Beyaz lahana sonbahar sonunda toplanır ve kış için hazırlanır Genelde cam veya seramik bir kaba lahana yapraklan üst üste sıralanarak yerleştirilir Yaprakların arasına tuz, aroma verecek baharat ve bitki kökleri konur Bunlar, kıyılmış sebzeler, kırmızı acı biber, sarmısak ve bazen de tuzlu karidestir Daha sonra mayalanınca turşu taşmasın diye sebzelerin üzerine küçük bir naylon örtü örtülüp bir kapakla kapatılır Kapağın üzerine, sebzeleri bastırması ve suyun üste çıkmasını sağlamak için ağırlık yapacak bir taş konur ve kavanozun ağzı sıkıca kapatılır Koreliler hazırladıkları turşulan kışın donmasın diye toprağa gömerler Hazır olduğu zaman, aynı anda ekşi ve acı olan bu turşu hem mineral hem de "C" vitamini açısından çok zengindir ve kışın taze sebzenin yerini tutar
Kore tatlıları genellikle pirinçle yapılan hafif tatlılardır Ayrıca siyah ve sarı susamdan yapılan kurabiyeleri de kendilerine özgüdür
Korelilerin en önemli sıcak içecekleri "Gingseng çayı"dır Kaynamış suya gingseng tozu, bal, çam fıstığı ve kuru hurma katılarak hazırlanır
Kore Mutfağı komşuları olan Japonya ve Çin'den aldığı yemekleri, aslına uygun olarak hazırlamıştır Bu nedenle kendi öz mutfağı herhangi bir değişikliğe uğramamış, geleneksel yapısını korumuştur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.