Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aylara, balık, göre, mevsimi

Aylara Göre Balık Mevsimi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aylara Göre Balık Mevsimi



Aylara göre balık mevsimi

Her balık, her mevsim bulunmaz, balığı mevsiminde yemek gerekir Balıklar taptaze ve dondurulmamış olarak tüketildiğinde, vitamin ve mineral kaybına uğramamış olurlar






Sularımızdaki balıkların ve diğer mahsullerin bazıları bütün sene boyunca yenir Bazıları da aylara göre lezzetini bir kat daha arttırır ancak, bazı aylarda da fazla veya az miktarda avlanırlar

Beyaz etli, ince, narin balıklar oldum olası hep "lüks" balık muamelesi görürler: Levrek, dil, kalkan gibi balıklar tarihin hiçbir döneminde öyle ucuza kapatılmamışlardır Bu büyük ilgi de boşuna değildir; bu balıklar çok hafif, hazmı kolay, insanı tıkamayan türdendir

OCAK Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezazetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Çinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıç bolca avlanır

ŞUBAT Bu ayda Kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder Tekir bol çıkar Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar Gümüş balığı, kefal, derepisisi, minekop, midye lezzetle yenir

MART Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ise çiroz olmaya başlar

NİSAN Kalkan lezzet bakımından yine başta gelir ve en bol zamanıdır MErcan, levrek, kılıç, kırlangıç bolca çıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara göre bu ayda balık daha boldur

MAYIS İstakoz, levrek, barbunya, dilbalığı, tekir, kılıç, kırlangıç, pavurya, karides, iskorpit zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik çıkmaya başlar

HAZİRAN Bu ayda balıklar az tutulur, geçici olarak Karadeniz'e yazlığa gitmişlerdir Dip balıkları da yumurtalarını dökmüş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir

TEMMUZ Sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yine nefasetini devam ettirir Istakoz, pavurya, böcek bolca çıkar

AĞUSTOS Çingene palamutu mevsimi açar SArdalya, kılıç, mercan, sinağrit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir

EYLÜL Sardalya, kılıç nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup çeşitli yemeği yapılır Lüfer, kolyoz, izmarit, kırlangıç bolca çıkar

EKİM Geçici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya dönüşe başladığı aydır Bu, balığın her çesidinin bollaşması demektir

KASIM Ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisi'nin en nefis olduğu aydır Torik akışa başlar, lakerdası yapılır

ARALIK Uskumru, lüfer, palamut, torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır Tekir boldur; hamsinin de tam lezzetli zamanıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Aylara Göre Balık Mevsimi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aylara Göre Balık Mevsimi



Aylara göre balık mevsimi

Balıkların en lezzetli oldukları devreye, yenme zamanına ait bilgilerle, lezzetleri, şekil ve görünüşleri ile ilgili bilgiler özetle şöyledir :

Ocak Ayı: Hamsi'nin en iyi zamanıdır Haşlaması en iyi yapılacak balık kırlangıç'tır Mezgirt'in haşlaması yapılır Uskumru'nun ızgara ve tavası yenir İstavrit, az yağlıdır, ızgarası yenir Barbunya ve Tekir'in yalnız tavası tercih edilmelidir

Şubat Ayı: Levrek yağlıdır Gelincik'in tavası yapılır Kefal yumurtalı ofmasına rağmen yenir Öteki balıkların çoğu yumurtada olduğu için bu ay yenecek durumda değillerdir

Mart Ayı: Barbunya ve Gelincik'in tavası; Karagöz, Mercan, Sinarit, İskorpit ve Dülger balığının haşlaması yapılır Kefal, yumurtalı fakat yağlıdır, ızgarası yenirLevrek iyidir, yenebilir

Nisan Ayı: Balıkların hemen hemen hepsinin haşlamalarının iyi olduğu aydır

Mayıs Ayı: Pisi balığı yağlı ve lezzetlidir Karagöz'ün iyi zamanıdır Kalkan balığı yağlanmaya başlamıştır, yenir Kaya balığı da yenebilir Barbunya'nın ise, yağsız olmasına rağmen, tavası yenir

Haziran Ayı: Barbunya, yağlıdır, en iyi ızgara zamanıdır Mersin'in haşlaması iyi olur Tekir yağlıdır, her türlü yemeği yapılır Levrek'in de kuyruk tarafı tava olur

Temmuz Ayı: Barbunya, tekir, izmarit ve lüfer'in ızgarası yapılır

Ağustos Ayı: Barbunya'nın en iyi zamanıdır İzgarası olur Tekir'in hem ızgarası, hem tavası, kofana ile lüfer'in de ızgarası yapılır Öteki balıkların haşlamaları tercih edilir

Eylül Ayı: Kofana, lüfer, tekir, barbunya, izmarit ve ispari'nin ızgarası, kırlangıç, karagöz, sinarit, mercan, kefal, dülger, tekir mezgit ve is-korpit'in haşlamaları olur Kıhç'ın, şişte, defne yaprağı ile ızgarasının zamanıdır

Ekim Ayı: Genel olarak bütün balıkların yenme mevsimidir Palamut, barbunya, tekir, lüfer ve kofana'nın en iyi zamanıdır Yalnız lüfer'in sadece ızgarası yapılmalıdır Kılıç'ın yağlı ve lezzetli dönemidir Bunların ve diğer balıkların haşlamalarının da zamanıdır

Kasım Ayı: Lüfer'in ızgara ve haşlama, barbunya'nın ızgara mevsimidir Torik ve palamut'un da yağlı dönemidir Öteki balıkların haşlamaları daha iyi olura

Aralık Ayı: Uskumru, hamsi ve gümüşün zamanıdır, uskumrunun ızgarası, tekir'in tavası iyi olur İstavrit'in de zamanıdır, daha cok tavası tercih edilir Diğer balıkların da haşlamaları iyi olur

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.