Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hırvatistan, mutfağı

Hırvatistan Mutfağı

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hırvatistan Mutfağı



Hırvatistan Mutfağı

Hırvatistan yemek alışkanlıklarına göre iki iklim bölgesine ayrılır Bunlardan birisi Akdeniz iklimi, diğeri ise kara iklimidir Akdeniz iklimine göre gelişmiş olan yeme alışkanlığı balık ve sebze ağırlıklıdır Sebze olarak en çok Dalmaçya lahanası ve roka tüketilir Sebzeler haşlandıktan sonra üzerlerine soğuk zeytinyağı eklenir Genelde kıyı şeridinde ve adalarda yemeklerde zeytinyağı kullanılır
Kara ikliminin hakim olduğu bölge mutfağında ise daha çok sığır veya çeşitli kümes hayvanları etleri kullanılır Hırvatlar fazla koyun eti yemezler Sadece ilkbaharda adalardan ve kıyı şeridinden gelen kuzu etini tüketirler Ayrıca bu mutfakta inek sütünden yapılan taze peynir çok kullanılır Hırvatlar bu taze tuzsuz peynirle hem tatlı hem de tuzlu yemekler yaparlar
Hırvatlar fazla baharat kullanmaz En çok kullandıkları baharatlar, acı ve tatlı kırmızı biber, karabiber ve kurutulmuş sebze tozlarından yapılan "Vegeta" dedikleri bir tür sebze tozudur Aslında bu bir marka olup, daha sonra sebze tozunun simgesi ve ismi haline gelmiştir Hırvatlar daha çok taze ot ve şimşir kullanırlar Özellikle fırında pişirilen kuzu etlerini şimşirle hazırlarlar
Hırvatların en ünlü ve karasal bölgeye ait olmasına rağmen, Hırvatistan'ın hemen her yerinde hazırlanan yemeklerinden biri " Strukle" (ştrükle) dir Yufka ile yapılıp ocakta veya fırında pişirilen ve bir çeşit sufle olan bu yemeğin tatlısı ve tuzlusu yapılır Tuzlu olarak, etlisi, peynirlisi ve lor peynirlisi gibi çeşitleri vardır Kullanılan malzemeler her yerde aynı olmasına rağmen yapılış tarzı değişir ve yapıldığı bölgeye göre, "Zagorya ştrüklesi", "Mecimurya ştrüklesi" gibi isimler alır Ştrükle genel olarak giriş yemeği veya tatlı olarak yenir ana yemek değildir
Akdeniz Mutfağı'nın karasal mutfak üzerinde büyük etkisi olmuştur Taze deniz balığını Hırvatistan'ın hemen her yerinde bulmak mümkündür Deniz ürünleri Hırvatların vazgeçemediği ürünlerdir
Geleneksel olarak Hırvatlar günde üç öğün yemek yerlerdi Sabah, öğle ve akşam Tabii ki çalışma hayatına kadının girmesi ile bu geleneksel alışkanlık gittikçe değişti ve öğle yemeği öğleden sonra iş çıkışma saat 1600'ya kaydı ve dolayısıyla akşam yemeği ortadan kalktı
Ayrıca Hırvatlar kahvaltıya da fazla önem vermezler ve sabahları çok hafif yerler
Öğle yemeği üç çeşitten oluşur Çorba, etli yemek ve ek olarak ikinci bir yemektir Temel yemek et ve sebze ile yapılan sulu bir yemektir Genelde yemekten sonra hafif bir tatlı yenir Sulu yemeklerin arkasından genellikle "Palaçinka" (krep) gelir
Hırvatlar için pazar günü öğle yemeği çok önemlidir Tüm ailenin bir araya geldiği bu yemek çok zengin olur ve yemeğin sonunda mutlaka pasta yenir Hırvatlar bu pastayı evlerinde yaparlar
Bir Orta Avrupa Ülkesi olan Hırvatistan, hem Akdeniz hem de Orta Avrupa Ülkeleri Mutfaklarından etkilenmiştir Bu etkiler genellikle İtalyan etkisi ile gelen makarna ve balık yemeklerinde, Macaristan'dan gelen güveç ve et yemeklerinde görülür Viyana'dan ise çeşitli pastalar özellikle de "rulo pasta" Hırvat Mutfağı'na girmiş ve mutfağın bir parçası olarak yerleşmiştir
Osmanlı ve Türk Mutfağı'nın da Hırvat Mutfağı'na etkileri olmuştur Özellikle sarma, dolma ve yufka, dolayısı ile de "börek" mutfağın en sevilen yemekleri arasına girmiştir Ama yine de Hırvatlar kendi geleneksel mutfaklarını korumaya gayret etmişlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.