Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
hazırlama, pişirmeye, yiyecekleri

Yiyecekleri Pişirmeye Hazırlama Nasıl

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yiyecekleri Pişirmeye Hazırlama Nasıl



YİYECEKLERİ PİŞİRMEYE HAZIRLAMA

Yiyecekleri pişirmeden önce, çeşitli işlemlerle pişirmeye hazırlamak gerekmektedir Pişirmeye hazırlarken bilgisiz uygulama, yiyecek miktarında azalmaya yol açabileceği gibi, yiyeceklerin besin değerlerinin yitirilmesine de sebep olabilir Yiyecekler, pişirilmeye hazırlanırken, başlıca üç işleme tabi tutulurlar:
• Yıkama,
• Ayıklama,
• Doğrama
ayıklanırken yaprakları atılmaktadır Oysa C vitamini en fazla Yiyecekleri ayıklamadan önce, yıkama alışkanlığını edinmek gerekir Yıkamadan önce ayıklama ya da doğramaya başlama, örneğin kabuk üzerindeki toz ya da mikroorganizmaların kabuk içine bulaşmasına yol açacağı gibi, özellikle yeşil yapraklı sebzelerin ayıklanmasında, sağlıklı olmayan bir ayıklama yapılmasına ve yiyecek miktarının azalmasına da sebep olur Yiyecekler, bol su ile yıkanmalı ve suda yıkarken sert biçimde oğmamalıdır Sert ovulma yiyeceklerin zedelenmesine yol açar Zedelenme ise küçük organizmaların etkinlikleri için uygun bir ortam hazırlama demektir Yiyeceklerin ayıklanması, yararlanılmayacak, yenilmeyecek yiyecek bölümlerinin yiyecekten ayrılması demektir Enginar, karnabahar sapının ve sert yapraklarının, patates kabuğunun, patlıcan sap ve bazan kabuğunun, fasulyenin sap ve kılçıklarının ayıklanması, balığın solungaçlarının çıkarılması gibi Bu evrede, bazı noktalara dikkat edilmemesi, yiyeceklerin besin değerlerini kaybetmeleri sonucunu doğurur Bazı yeşil sebzelerin ayıklanması biçimi C vitamini kaybedilmesine sebep olmaktadır Ülkemizde, genel olarak kereviz yapraklarından yararlanma alışkanlığı bulunmamakta, kerevizkereviz yapraklarında bulunmaktadır Ayrıca, bu yapraklarda çeşitli vitaminler ve madensel maddeler de vardır Bu gibi yiyecekleri ayıklarken, daha bilgili davranmak ve bunları çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanmak uygun olacaktır Sebzeler ayıklandıktan sonra doğranmak ve pişirilmek için uzun süre bekletilmemeli ve hava ile uzun süre temas etmelerine yol açılmamalıdır Ayıklama evresinden sonra, ayıklanan sebzeleri, gerekiyorsa bir kez daha hızla yıkamada yarar vardır
Ayıklanan yiyecekler özelliklerine göre doğranırlar Yiyeceklerin besin değerlerinin kabuklarına yakın olduğu göz önünde bulundurularak, kabukları çok ince soyulmalı ve olanaklar ölçüsünde iri doğranmasına dikkat edilmelidir Küçük doğrama, yiyeceklerin besin değerlerinin eksilmesine neden olur Doğranan yiyecekler derhal pişirilmelidir Bazı yiyecekler doğrama işleminin tamamlanması sırasında bile hava ile temas ederlerse renklerini yitirebilirler Bu nedenle bunları tuzlu ya da limonlu su içinde muhafaza etmelidir Ancak, bu halde de su içinde uzun süre bekletilmemelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.