|
|
Konu Araçları |
ayının, bahar, güzel, kebabı, keme, tatlarından |
Bahar Ayının En Güzel Tatlarından Birisi Keme Kebabı |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bahar Ayının En Güzel Tatlarından Birisi Keme KebabıBahar ayının en güzel tatlarından birisi Keme kebabı Bahar mevsimi tabiatın uyanışı kadar midelerin de şenlenmesi anlamına gelir Çünkü baharla birlikte envaiçeşit yiyecek de sofralarımızı süslemeye başlar Bu yüzden size bahar ayının en güzel tatlarından birisi olan keme'den bahsetmek istiyorum Hiç yememiş olanların büyük bir kayıp içerisinde olduğunu hatırlatarak, 'Keme nedir, nasıl ve nerede yenir?' sorularına da bir nebze olsun cevap olacağını düşünüyorum Fransız mutfağına aşina olanlar bilir ki, Fransızların en pahalı yiyecek malzemesi trüf mantarıdır Kilosu 4-8 bin Euro arasında değişen bu mantarla akraba bir yer mantarı sayılabilir keme Şekil olarak patatese benzer; ancak patates gibi her yerde yetişen bir yiyecek değildir Tohumu, kökü ya da çiçeği olmayan keme ancak tecrübeli keme ustaları tarafından toprak altından çıkarılır Tam geliştiğinde toprağı çatlatır ve ancak çatlağın arasında fark edilebilir Her şeyden önce kemenin yetişmesi için öncelikle bol yağmurlu bir bahar mevsimi gerekir Ekim yapılmamış, kazma vurulmamış bölgelerde toprak kazılarak çıkarılır ve kazılan bölgede bir daha keme yetişmez Tüm bu şartları düşündüğünüzde bu organik yiyeceğin neden pahalı olduğunu anlamak mümkündür Bu yıl kilosu 40-50 TL'den alınan keme, geçen yıl 250 TL sınırına kadar çıkmıştı Ülkemizde özellikle Şanlıurfa bölgesinde ve Suriye sınırında rastlanan keme, hak ettiği itibarı Gaziantep mutfağında görüyor dersek yeridir Kemenin boraniden pilavına, yoğurtlusundan kebabına kadar on farklı çeşidini soframıza getiren Gaziantep, bu özel lezzetten haberdar olanları yaklaşık 1,5 ay süresince ağırlıyor Çünkü keme sayısız fayda içerse de bir ay daha tadabileceğiniz bir lezzet Saklanıp sonra yenmesi de mümkün değil İstanbul'da ise bu özel lezzeti yiyebileceğiniz bir mekan var: Kübban Gaziantep Mutfağı Kırmızı ete göre yedi kat daha fazla proteine sahip olan kemeyi bugünlerde meraklısına sunan Kübban'ın sahibi Mehmet Yılmaz, üç farklı çeşit keme sunduklarını belirterek, "Zırhla küçük parçalara ayırıp yağlı kıyma ile yoğurarak şişe sapladığımız ve kömür ateşinde pişirdiğimiz keme kebabı yanında, çoban kavurmalısını, güvecini ve şişini yapıyoruz" diyor Doğrusunu söylemek gerekirse her dört lezzetin de tadına teker teker baktım Hepsinin farklı ve fevkalade bir lezzeti var Keme o kadar değerli bir yiyecek ki, Mehmet Yılmaz çırak iken kendi ustasının kemeyi bıçakla soymasına bile izin vermediğini, ancak kara taşa sürterek soyabildiklerini belirtiyor Şimdi ise kemenin şişe saplanmasını kolaylaştıracak bir keme deleceği var Kemenin ortasından şişin geçebileceği büyüklükte bir delik delinerek şişe geçiriliyor ve öyle pişiriliyor Ömrü çok kısa olan ve birçok hastalığa iyi geldiği söylenen bu kebabı hiç olmazsa ömrünüzde bir kere tatmanızı öğütlüyorum Tabii bu arada keme kebabı ile birlikte tezgaha çıkan taze sarımsak kebabı ve yenidünya kebabını da ihmal etmeyiniz Bahar ayıyla birlikte ailenizle birlikte hafta sonu kahvaltı yapıp yorgunluk atabileceğiniz zamanlar da geldi Antep mutfağının birbirinden özel lezzetlerini en leziz haliyle sunan 4 bin m²'lik Kübban'da 150 çeşitten oluşan yöresel pazar kahvaltısını da değerlendirebilirsiniz Sanırım bu kadar yöresel ürünü bir arada sunan başka bir kahvaltı mekanı yoktur Hafta içi sabah 0900'dan gece 2300'e kadar 76 personel ile hizmet veren Kübban Gaziantep Sofrası, çocuk oyun alanı, mescit ve mutfak dizaynıyla da her tür beklentiyi karşılıyor Keme isteyen elini çabuk tutsun Keme kebabı esrarengiz bir lezzet Tadına bir kere varınca müptelası oluyorsunuz ama sınırlı bir süre içerisinde çıktığı için yiyebileceğiniz zaman dilimi sınırlı Bir ay daha tadabilirsiniz, ondan sonra kemeye veda! Kübban'da mutlaka beyran çorbası içmelisiniz Ölü içse diriltiyor doğrusu Açık büfe kahvaltısı hem yöresel hem 150 farklı çeşit barındırıyor Bu kadar yöresel bir lezzeti bir arada bulabileceğimiz başka bir mekan yok sanırım Açık büfe kahvaltı mekanının çatı katından ikinci kata alınması daha yerinde olmuş Hem daha büyük hem daha ferah kahvaltınızı yapabiliyorsunuz Kalitede en küçük bir düşüş yok Otopark sorunu olmayan mekan aynı zamanda istediğiniz sayıya kadar toplantı yapabileceğiniz ortamları hazırlayabiliyor Buna hafta sonu maç izleme keyfi de dahil Keme, gel de yeme! Açık büfe kahvaltı (150 çeşit): 25 TL Keme şiş, kavurma, kıyma kebabı: 22 TL Sarımsaklı kebap: 18 TL Yenidünya kebabı: 18 TL Çorbalar: 4 TL Beyran ve yuvarlama çorbası: 8,50 TL Pirpirim aşı, maş çorbası: 7,50 TL Zeytinyağlılar: 6 TL Kebap çeşitleri: 12-20 TL Döner: 12-16 TL Tavalar: 13-16 TL Pideler: 9-12 TL Katmer tatlısı: 7 TL Gaziantep'in en kısa yolu Kübban Gaziantep Mutfağı Bağlar Mah Koçman Cad Gamsız Sok No: 2/B (Güneşli Metro Market karşısı) Güneşli-İstanbul Tel: 0212 651 81 61 ZAMAN |
|