![]() |
Bu Yıl Hacca Gitmiyorum |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bu Yıl Hacca Gitmiyorum![]() Bu Yıl Hacca Gitmiyorum Vakit gece yarısı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() havlaması duyuluyor o kadar ![]() ![]() ![]() ![]() üzeri hac işlemini birlikte yaptırdığı müstakbel hacı arkadaşlarıyla vedalaşmış, evine gidiyor ![]() topraklara doğru yola çıkacaklar ![]() ![]() ![]() paylaşmak için aceleci ![]() ![]() ![]() Tenha sokakta ilerlerken, loş ışığı henüz sönmemiş bir evin önüne geldiğinde pis bir koku burnunun direğini kırıyor ![]() midesi bulanıyor ![]() "Üüffff!" diyor gayri ihtiyari, "Bu ne pis bir koku Allahım ![]() kokusu bu be ![]() ![]() ![]() Koku sebebiyle sağına soluna bakınırken loş ışıklı penceireden bir ses duyuyor ağlamaklı: -Anne pişmedi mi daha? Durup içeriye kulak kabartıyor ![]() -Az daha sabret yavrum ![]() ![]() ![]() olmalı ![]() -Anne çok acıktım ![]() -Tamam oğlum pişiyor işte ![]() Pis koku insanın midesini bulandırıyor ![]() ![]() Peki yavrularını teselli etmek isteyen annenin sesindeki mahzunluğa ne demeli ![]() ![]() ![]() Rıfkı amca duramıyor: "Ben altmış yaşıma gelmiş bir ihtiyarım ![]() ![]() soracağım ![]() ![]() O zamanlar terör nerde, öyle anarşist nerde? Kimin aklına gelir art niyet ![]() ![]() ![]() ![]() amca ki, Erzurum'da bilmeyen çıkmaz ![]() Biraz da bu cesaretle burnunun direği kırılsa da çalıyor kapıyı ![]() iki tıklatıyor tabii ![]() açılıyor ![]() Tamam işte, o leş kokusu içerden geliyor ![]() kokuyu bastırmıştır ![]() ![]() ![]() otuzbeş yaşlarında ![]() aralığından soruyor: -Kim o? -Benim kızım, ismim Rıfkı ![]() -Ne istersiniz? -Yoldan geçiyordum ![]() ![]() ![]() Müsaade ederseniz bu meraktan kurtulmak istiyorum ![]() O esnada zaten çocuklar da annelerinin eteğinden tutarak kapı aralığından bu meçhul adama bakıyorlar, niçin geldiğini anlamak istercesine ![]() ![]() ![]() Rıfkı amca üstleri başlan loş ışıkta bile perperişan olan bu çocukların halini görünce koyveriyor kendini ![]() ![]() Ne haccın sevinci kalıyor yüreğinde, ne az önceki manevi heyecan ![]() yürek şimdi bir sorumlulukla sarsılıyor ![]() vakti iki küçük çocukla bu tenha sokakta loş ışığın altında hayat mücadelesi veren bu sahipsiz genç kadının halinden sorumlu hissediyor kendini ![]() -Kimin kimsen yok mu kızım? -Yok amca ![]() ![]() -Evine misafir olabilir miyim? -Buyur gel ama ![]() ![]() ![]() Cümlenin sonundaki "ama"nın ne anlama geldiğini çok iyi biliyor Rıfkı amca ![]() denilmek isteniyor ![]() kurulmak ne de kahve içmek istiyor ![]() halini öğrenmek ![]() Öğreniyor tabi ![]() ![]() girer girmez dayanamayıp soruyor: -Kızım bu pis koku ne Allasen ![]() Susuyor genç kadın ![]() ![]() fazla saklayamıyor ![]() belki de Allah tarafından gönderilen nur yüzlü ihtiyara ![]() -Söyle yavrum çekinme söyle ![]() -Ölmüş köpek eti amca ![]() ![]() ![]() Ardından hıçkırıklarını koyveriyor anne ![]() koyup babasına sarılır gibi çaresizliğini anlatıyor: -Çocuklarım aç amca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() amca taş mı sanki? Kim dayanır o hale? Koskoca adam, çocukluğundan beri ilk kez hıçkırarak ağlıyor, hem de çocuklar gibi: -Allahım affet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar melül melül annesiyle birlikte ağlayan ak saçlı adamın yüzünden aşağı süzülen yaşlara bakadursunlar, Rıfkı amca ani bir kararla anneyi omuzundan tutuyor: -Tamam kızım, artık ben yanındayım ![]() torunlarım ![]() ![]() gelirim ![]() Kimsede konuşacak hal yok ![]() atlı kovalarcasına koşuyor ![]() -Hacca gitmiyorum bu sene ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hacca gitmiyorum ![]() ![]() ![]() Kendi evine vardığında evdekilerin yüreği ağzına geliyor ![]() babalarına ne oldu? Öyle ya Rıfkı amcanın göğsü körük gibi inip kalkıyor ![]() -Baba, bu ne hal ![]() -Hemen dediğimi yapın! -Tamam da baba? Ardından talimatlar yağdırıyor herkese: -Hanım, kullanmadığın ne kadar tabak çanak varsa hepsini çıkart ![]() çıkartın ![]() üşüşüyor ![]() ![]() ![]() zaman ![]() yağdırıyor tatlı tatlı: -Sen badana boya için kireç vs tedarik et; sen keser çekiç çivi falan ayarla ![]() ![]() erzak hazırla ![]() ![]() ![]() "Eyvaah" diyor aile, "Rıfkı amca hac sevdasıyla aklını oynattı ![]() Çünkü gece gündüz hac için hazırlık yapan bu adam birden ne oldu da bu hale geldi? "Tamam bu iş burda bitti" diyor aile ![]() Yarım saat sonra baba önde, yastık yorgan, mala çekiç, tencere tabak, ailesi ardında ![]() ![]() "Geldik yavrum, geldik!" diyor ![]() Rıfkı amcanın ailesi gördüğü manzara karşısında şaşkın ![]() nerdeyse küçük dilini yutacak ![]() ![]() görev taksimatı hemen aracıkta yapılıyor ![]() Rıfkı amcanın evine misafir olarak götürülüyor ![]() hazırlanacak ![]() ![]() Orda kalanlar da kadıncağızın evini oturacak hale getirecekler ![]() Sabaha kadar evin altı üstüne getiriliyor ![]() tamir ediyor ![]() ![]() yerleştiriliyor ![]() ![]() hazırlanıyor ![]() oluyor, hayret! ![]() ![]() Sabah ezanlanyla birlikte herşey tamam ![]() ![]() ![]() huzura kavuşmuş, belli ![]() ![]() ![]() ziyaret ediyor ![]() ![]() ![]() ![]() ayırdığı parayı da genç anneye teslim ediyor ![]() -Amca Allah senden razı olsun ![]() ![]() Birkaç gün sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() arkadaşlarını yolcu ederken bir garip halde ![]() gidemediği için yüreği buruk ![]() için de huzurlu ![]() bir şekilde arkalarından el sallarken, Rıfkı amcanın çocukları, babalarının bu haline doğrusu çok üzülüyorlar ![]() İkibuçuk ay boyunca hacdan dönen arkadaşlarının yolunu gözlüyor Rıfkı amca ![]() Hiç olmazsa onlardan dinleyecek o mübarek yerleri ![]() ![]() ![]() Ama Rıfkı amcanın ailesi bir kere daha şaşıracak ![]() arkadaşlarının soluk aldığı ilk yer Rıfkı amcanın evi ![]() amcaya gelip, hürmetle elini öpmek için eğiliyor ![]() şaşkın: -Hayırdır, hacdan dönen sizsiniz ![]() -Sen oradaydın ![]() Hacı Rıfkı? -Yanılmış olmayasınız ![]() -Nasıl yanılırız Hacı Rıfkı, Bize bu yeşil akikleri hediye vermedin mi? Rıfkı amcanın buğulu gözleri uzak ufuklara dalıp giderken, hacı arkadaşları hala, ellerindeki yeşil akikleri Rıfkı amcaya gösterip onu inandırmaya çalışıyorlardı ![]() Ünal Bolat ![]() |
![]() |
![]() |
|