![]() |
Namazı Terk Etmenin 20 Bahanesi ! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazı Terk Etmenin 20 Bahanesi !Namazı hiç kılmayan veya sık sık kaçıran insanlar, birçok bahane uydururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Namaz kılmamanın en büyük sebebi, önemini bilmemektir ![]() ![]() Oysa namaz o kadar önemlidir ki, insanın yaratılış sebebinin en büyüğü budur ![]() Düşünün bir kere: Rabbimiz Kur’an’da meâlen, “Ben cinleri ve insanları, ancak Bana ibadet etsinler diye yarattım” buyuruyor ![]() Daha ötesi var mı? Hem Rabbimiz, hem Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim ve her şeyin yaratıcısı, bizi dirilten ve öldüren, ahirette bizi hesaba çekerek sonsuz bir mükâfat veya azap verecek olan Allah, çok açık ve net bir şekilde, bizi ibadet ve namaz için yarattığını buyuruyor, ısrarla namazı emrediyor ![]() Evet, içinde bulunduğumuz gafletten uyanalım ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Namaz kılmayan insanlardan bazıları ve en başta nefsimiz, “Canım ne olacak, Allah affeder” der ![]() ![]() ![]() Elbette Rabbimiz şirkin dışında bütün günahları affeder ![]() Şu ayet meali bizi bu konuda daima uyanık tutmalıdır: “Ey insanlar! Rabbinizin emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakının ![]() ![]() ![]() ![]() Son cümle apaçık bir şekilde “Nasıl olsa Allah affeder” diyerek, namaza karşı ilgisiz olmanın yanlışlığını ortaya koyuyor ![]() “Gafûr ve Rahîm” olduğu için namaz konusundaki ihmalimizden dolayı bizi affedeceğini umduğumuz Rabbimiz, açıkça bu konuda bizi uyarıyor, aldanmamızı istemiyor ![]() Biz şimdi, Rabbimizi Kendisinden daha mı iyi tanıyoruz ki, “Affeder, affeder” diye namazı terk ediyoruz? Sanki, “Allah her ne kadar Kur’an’da 70 defa namazı emrediyorsa da, merak etmeyin O merhametlidir, affeder” diyoruz ![]() Öncelikle şu gerçeği unutmayın: Rabbimizin merhametine ve affına güvenerek günah işlenmez ![]() ![]() “Allah katında makbul olan tevbe, o kimsenin tevbesidir ki, onlar bilmeyerek kötülük işlerler de, çok geçmeden pişman olup tevbe ederler ![]() ![]() Demek ki, tevbenin kabul olabilmesi için günahın “bilmeyerek” işlenmesi ve çok geçmeden pişman olunması gerekir ![]() ![]() Evet, Rabbimizin güzel isimleri içinde en fazla olan, “şefkat, af ve merhamet” manasını taşıyanlardır ![]() ![]() ![]() O kadar ki, ömründe bir namaz bile kılmadan affettiği ve Cennete koyacağı insanlar vardır ![]() ![]() Gafletle günahı işleyip, sonradan ayılan, kendine gelen, şuurlanan bir insan, “Ben ne yaptım, ne büyük hata işledim” diye sarsılır, ciddi bir pişmanlık duyar ve affedilmesi için yalvarırsa, Rabbimiz affedebilir ![]() Dikkat edin: “Affedebilir” diyoruz ![]() ![]() ![]() Ve en büyük günahlardan birisi, “Allah bana azap etmez” düşüncesi, bir başkası, “Ben nasıl olsa Cennetliğim” anlayışıdır ![]() Tabiî, “Allah beni affetmez”, “Allah beni Cennetine sokmaz”, “Ben kesinlikle Cehennemliğim” gibi düşünceler de yanlıştır ![]() Çünkü, Allah’ın ikramı, ihsanı, affı, bağışı, adaleti hiç kimsenin etkisi altında değildir ![]() ![]() Bunun için diyoruz ki, bırakın günah işlemeden önce, samimiyetten uzak ve çelişki içinde, “Allah affeder” diye düşünmek; günahtan sonra içten ve yürekten tevbe ve istiğfar etsek bile neticeyi bilemeyiz ![]() ![]() ![]() Bu bakımdan namaz kılmayıp, “Allah affeder” diye düşünmek, büyük hatadır ve namaz için bir özür olamaz ![]() 3 ![]() Namazın bahanelerinden birisi de, henüz genç olmaktır ![]() ![]() ![]() Halbuki yaşlanıncaya kadar yaşayacağımıza dâir kimin garantisi var? Kim Azrail’le sözleşme yapmış ki? Ölüm genç ihtiyar dinliyor mu? Diyelim bize özel olarak garanti verildi, 100 sene yaşayacağız ![]() Peki ergenlik çağından itibâren yaptıklarımızın hesabı sorulmayacak mı bize? Allah, “Ey yaşlılar, namaz kılın” mı diyor, yoksa “Ey iman edenler, namaz kılın” mı diyor? İslâmı yaşamak yaşlıların işi mi? Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() ![]() Evet genç olmak, bizi namaza dört elle sarılmaya sevketmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Kimi insanlar, “Niçin namaz kılmıyorsun?” dendiğinde, “Zamanım yok” gibi kargaları güldüren bir bahane uydururlar ![]() ![]() Bir gün taksiyle gidiyorduk ![]() ![]() ![]() Şoför, “Biz kılmıyoruz” dedi ![]() Kardeşim çocukluğun verdiği safiyetle “Vakit mi bulamıyorsunuz?” diye sordu ![]() Meğer adam çok mert birisiymiş, “Ne vakit bulamaması oğlum” dedi ![]() ![]() Bunun üzerine ister istemez güldük ![]() ![]() ![]() Hem söyler misiniz, zaman dediğimiz şeyi yaratan, bizim emrimize veren Allah değil mi? Allah bizi yaratıp, her şeyi emrimize veriyor, namazı emrediyor ve biz kalkıp diyoruz ki, “Ya Rabbi, kılacağım, ama zamanım yok ![]() Rabbimiz bize koskoca bir ömür bağışlamış ![]() ![]() ![]() Acaba kudretli bir zat size 24 altın bağışlasa, sonra onun birini isteyip, “Eğer bunu verirsen bir müddet sonra sana bir çuval altın vereceğim ![]() 5 ![]() Kimi Müslümanlar, namaz kılmamalarına bahane olarak, “Çalışıyoruz ya, çalışmak da bir ibadettir ![]() ![]() Şu bahanedeki mantıksızlık apaçık ortada değil mi? Her şeyden önce “ibadet” kelimesi, dinî bir kavram ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur’an’ın neresinde, “Namaza gerek yok, çalışmanız da ibadettir” diyor? Hangi hadis kitabında, “Çalışırken namaz kılmayın, o da bir ibadettir” diyor? Namazı emreden Rabbimiz, bizim çalışacağımızı bilmiyor muydu? Evet, çalışmak ibadettir ![]() ![]() ![]() ![]() Yani, “Asıl mal sahibi Rabbimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama namaz kılmadan, mübah işlerimiz ibadet olmaz ![]() Hem ibadet olsa bile, bir ibadet bir başka ibadete bahane olamaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() Belki nefsimiz şöyle diyebilir: “Bu namaz hiç bitmiyor ![]() ![]() Bu sözler nefsimizin bir oyunudur ![]() ![]() ![]() ![]() Namazdan da lezzet almıyor muyuz? Her şeyin yaratıcısının huzuruna çıkmak, Ona derdini arzetmek, Ondan yardım dilemek, Onun ihsan ettiği kalp rahatlığına, ruh sükûnetine kavuşmak en büyük lezzet değil midir? Siz hiç namaz kılıp da, şikâyetçi olan kimse gördünüz mü? “Aman ne kadar yoruldum, içim sıkıldı, namaz kıldım, kötü yollara düştüm” diyen bir tek insan gösterebilir miyiz? Tam aksine, kim namaz kılarsa rahat ve huzur içindedir ![]() ![]() Bunun için namaz kılmaktan hiçbir zaman bıkılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() Kimi Müslümanlar, namazla ilgili birçok konuyu bilir ![]() “Bunları biliyoruz, ama kahrolası nefsimizi ve şeytanımızı bir türlü yenemiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten beş vakit namaz kılamayan kardeşlerimizin bir kısmının durumu tıpkı söylediğiniz gibi ![]() ![]() Bunun da çaresi var ![]() ![]() Yalnız şuna inanalım: Hiçbir derdin devâsı sihirli formüllerle bulunmaz ![]() ![]() Diyelim, bir hastalığa yakalandınız ![]() Âilemizin geçimini sağlamak için parayı nasıl kazanıyoruz? Hiç günde bir-iki saat çalışıp, bir aylık geçimimizi sağlayabiliyor muyuz? Bir öğrenciyi düşünün: Sınıfı geçmesi için bir-iki dakika ders çalışması kâfi mi? İşte bunlar gibi, nefis ve şeytanımızı mağlûp etmek için de, biraz uğraşmamız gerekecek ![]() Namazı isteyerek kılabilmemiz için, önce inancımızın çok güçlü olması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu hususta Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin Risâle-i Nur Külliyâtını çok okumak gerekir ![]() ![]() ![]() Bunun için onun yazdığı Sözler isimli kitapta bulunan 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() Kimi Müslümanlar namaz için başka bir bahane uydururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa dünya hayatı için o kadar çok şey öğreniyoruz ki, neden ebedî hayatımız için birkaç saatimizi verip, bazı duâları öğrenmiyoruz? Geçici dünya hayatımız için o kadar çok teferruat bilgiler öğreniyoruz, dünya kadar paralar harcayarak kurslara gidiyoruz ![]() ![]() Hem dinimiz o kadar kolay ki, sadece Fâtiha, İhlâs sûreleriyle Ettahiyyâtü’yü ezberleyen bir kimse, bütün farz namazlarını kılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 ![]() Nefsin bir başka bahânesi, “İşlerim çok yoğun, vakit bulamıyorum ![]() ![]() ![]() Peki namaz en mühim iş değil mi? Acaba öğle paydosunda, teneffüslerde, dinlenme saatlerinde 5-10 dakika ayırıp namazı kılamaz mıyız? Hem namaz kılmak işlerimizin de rast gitmesine vesile olur ![]() Diyelim ki, okuldasınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazen teneffüs süresi çok kısadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimi okullarda namaz kılacak yer yok ![]() ![]() ![]() ![]() İsteyene namaz kılmak için yığınla formül vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa dersanenin yakınında cami vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde akşam namazı kılacaktık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizler namaz için çırpınalım, Allah yeri de, zamanı da hazırlar ![]() ![]() ![]() Biz de birazcık sıkıntı çeksek ne olur ki? |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazı Terk Etmenin 20 Bahanesi !10 ![]() Kimi insanlar vardır ![]() ![]() ![]() Acaba hasta olunca dünyadaki işlerimizi bırakıyor muyuz? Hasta olup da işini terk etmeyen o kadar çok insan vardır ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün çok şiddetli grip olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nitekim zaman zaman küçük büyük birtakım hastalıklara yakalandım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar önce bir ameliyat geçirecektim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdest alamadığım vakitlerde teyemmüm ederek, namazı oturduğum yerde kılabilecektim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namazın özü, Allah’ı anmak, Ona yönelmek ve Ona olan bağlılığımızı pekiştirmektir ![]() ![]() ![]() 11 ![]() Kimi Müslümanlar normalde namaz kıldıkları halde abdestte yıkaması gereken bir organda yara olduğunda hemen namazı bırakırlar ![]() ![]() ![]() Halbuki abdest uzuvlarımızdan birisinde yara varsa ve yıkamak zarar veriyorsa, ona su dokundurmadan abdest almamız mümkündür ![]() ![]() Kaldı ki, bazı yaralara su da zarar vermez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yara veya hastalığı çok büyütür, hassas olursanız, gerçekten de iyileşmesi zor olur ![]() ![]() 12 ![]() Kimi insanlar da bu bahaneye sığınıyorlar ![]() ![]() ![]() Bir kere dinen namaza engel olan pislikleri iyi bilmek gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Kaldı ki, üzerimiz çok kirli olsa bile, yine çözüm bulmalıyız ![]() ![]() Çoğu zaman “Elbisem temiz değil” bahanesini aşmak çok kolaydır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Niçin kılmıyorsun?” diye sordum ![]() “Ameliyattan sonra çamaşırım kirlendi, namaza engel olduğu için kılamıyorum” dedi ![]() “Ayağa kalktın, pekâlâ yıkayabilirsin ![]() ![]() ![]() “Sağol hocam, düşünemedim ![]() “Hatta aşağı kantinde yeni çamaşır satılıyor ![]() ![]() Daha sonra kılmaya başladı ![]() ![]() ![]() Aramızda geçen konuşmayı çok basit ve sıradan kabul edebilirsiniz ![]() ![]() ![]() 13 ![]() Kimi insanların namaza gösterdikleri engel, “İş yerinden izin vermiyorlar” şeklindedir ![]() ![]() Ama şunu unutmayın: Hangimiz bir iş yerinde 24 saat çalışıyoruz? Acaba günün beş vakit namazı hep iş yerindeyken mi gelip çatıyor? Değil elbette ![]() ![]() ![]() ![]() Ama kışın namaz vakitlerinin arası çok kısadır ![]() Namaz vakitleri, ülkemizin doğusu ve batısında yaklaşık bir saatlik fark gösterir ![]() Bu hususta doğu kısmı daha sıkıntılıdır ![]() ![]() Bu durumda yapılacak olan şudur: Öğle namazını yemek arasında kılmanız mümkündür ![]() ![]() Bazı kimseler çok uzun süre abdest tutabilirler ![]() ![]() Eğer namaz kılmanız bulunduğunuz yerde çok dikkat çekiyorsa, sadece farzını kılmakla yetinebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer askerlik, iş ortamı, memurluk gibi durumlarda, hiçbir şekilde namaz kılmanıza izin verilmiyor ve büyük sıkıntılarla karşılaşıyorsanız, öğleyle ikindiyi, akşamla yatsıyı birleştirerek öne alma veya erteleyerek kılma konusunu burada da düşünebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Hacer, bunu “ihtiyaç” şartına bağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mutlaka tavsiyelerimiz herkese aynen uymayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() 14 ![]() Askerlik, kendine özgü kuralları ve şartları olan önemli bir görevdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tezkereyi alıncaya kadar yaşayacağımıza kimin garantisi var? Yaşasak bile geçmişimizden sorgulanmayacak mıyız? Askerde kılmadığımız namazlar sorulmayacak mı? Askerde iken namaz kılmak yasak değil kuşkusuz ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa tıpkı okul ve mesai saatlerinde yapmamız gereken bir düzenlemeyi askerde iken de yapmak mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halbuki, böyle zamanlarda çok hızlı hareket etmek, gerekirse farzlarla yetinmek şarttır ![]() Özellikle yaz mevsiminde namaz vakitlerinin arası açık olduğu için ciddi bir sıkıntı yoktur ![]() ![]() ![]() Buranın şartları çok farklıdır ![]() ![]() ![]() Ben askere gitmeden önce oradaki şartları ve ibadet edebilme imkânını çok iyi araştırdım ![]() ![]() ![]() Çünkü namaz, bizim her şeyimiz ![]() ![]() ![]() Bu yüzden askere gitmezden evvel namazla ilgili hazırlık yaptım ![]() ![]() ![]() Gerçi namaz kıldığınız yer temizse, mutlaka bir seccade kullanmanız gerekmez ![]() ![]() ![]() Her yerde her zaman namaz için istekli olun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vesileyle bir konuyu hatırlatayım: Çok sıkışık zamanlarda namaz kılmak gerektiğinden botunuzu bir mest gibi kabul edip, onun üzerine mesh edebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maalesef dinî konularda yeterli bilginin olmaması, insanların varsayım, tahmin ve zanlarla hareket etmelerine sebep oluyor ![]() ![]() ![]() Askerde bir başka sorun sabah namazlarına kalkmak meselesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece her gün muntazam kalkabiliyordum ![]() ![]() ![]() Unutmayın: İyi bir saat size sayısız sabah namazı kazandırabilir ![]() Sabah namazıyla ilgili problemlerden birisi, gusül ihtiyacıdır ![]() ![]() ![]() Askerî kışlalarda bir büyük hamam, ayrıca çeşitli yerlerde banyolar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumlarda hamamla görevli askerle tanışmak, onunla iyi dostluk kurmak ve açılmadığı zaman onu uyarmak önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Kafanızda namaz kılma derdi varsa, her şıkka karşı hazırlıklı olur, bir çözüm bulursunuz ![]() ![]() ![]() Bazen bütün kışlanın kullandığı büyük hamam, onarım veya bakım gerekçesiyle kapatılır ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun için çamaşırhane ve kimi küçük çaptaki banyolardan yararlanmanız mümkün ![]() ![]() ![]() Sakın “Birkaç namaz kazaya kalsa ne olur? Henüz ihtiyaç olmadığı halde muhtemel bir problem için tedbir alınır mı?” demeyin ![]() ![]() 15 ![]() Bu kitabı yazmayı sürdürdüğüm günlerden birindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolculuğun özel şartları vardır ![]() ![]() ![]() Bunun için sırasıyla şunları yapmalısınız: a: Vasıta ve zaman seçimi Gideceğiniz yere kaç saatte gidiliyor ve hangi vakitleri yolculuk esnasında kılmak mecburiyetindesiniz? Saat kaçta çıkarsanız, daha az namaz vaktini yolculukta geçireceksiniz? Seyahat ettiğiniz firma, nerede ve hangi saatte mola veriyor, hangi vakti molada kılmanız mümkün? Firma yetkilileri, namaza duyarlı mı? Öncelikle bu soruların cevabını araştırıp, baştan tedbir almanız gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada dikkat etmeniz gereken, mümkün mertebe önceden abdesti almak ve fazla zaman harcamadan görevinizi yerine getirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç kimseye karşı itici olmamak, herkesin seçimine saygı duymak gerekir ![]() ![]() ![]() b ![]() Namazınızı öncelikle, bir mescidde veya uygun bir yerde, bütün şartlarına uyarak kılmalısınız ![]() ![]() ![]() Öncelikle abdestli olmaya dikkat edin ![]() ![]() ![]() Bu durumda yapmanız gereken, otobüs kaptanına giderek, namaz kılmak istediğinizi, uygun bir yerde durabilirse memnun olacağınızı, nazik bir üslûpla söylemektir ![]() ![]() ![]() Nitekim bir yolcu böyle bir istekle şoförün yanına gitmiş ![]() ![]() ![]() Bu tür bir olay Mehmed Paksu Hocanın başından geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada önemli bir husus şudur: Şoför reddettiğinde onunla tartışma yapmak yerine olumlu davranmak en iyisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Unutmayın: Bütün alanlarda müthiş bir rekabet yaşanıyor ve hiç kimse böyle nazik bir müşterisini kaybetmek istemez ![]() Uzun yolculuklarda en büyük derdim, namazları vaktinde kılabilmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm tedbirlere rağmen dört başı mamur bir namaz kılma imkânınız olmazsa, araçta kılmanız gerekir ![]() Farz ve vacip namazlarınızı hayvan ya da ulaşım araçlarında kılmanızın zarurî halleri şunlardır: – Binekden indiğinizde can ve mal emniyetinden endişe ederseniz ![]() – Vasıtadan inme imkânınız yoksa veya indiğiniz takdirde tekrar yetişemeyip kaçırmaktan korkarsanız ![]() Bu durumlarda namazınızı araç içinde oturarak kılabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Hareket hâlindeki araçlarda namaz kılarken kıbleye dönme mecburiyeti yoktur ![]() ![]() Bu saydığımız yolları hiç denemeden, hiçbir gayrete girmeyip namazı kazaya bırakmak, büyük bir günahtır ![]() ![]() ![]() İlmihallere bakarak yolculukla ilgili seferîlik hükümlerini ve binek üzerinde namazın ayrıntılarını öğrenebilirsiniz ![]() ![]() ![]() c ![]() Eğer uzun bir yolculuk yapıyorsanız ve birkaç namaz vakti seyahatte geçiyorsa, başka bir çözümden daha bahsedebiliriz ![]() ![]() Yolculuk ve hastalık esnasında, öğle ile ikindi, akşamla yatsı namazlarının takdim (öne alma) veya tehir (erteleme) şeklinde birleştirerek tek bir vakitte kılınmasına Hanefî âlimleri karşı çıkmakla beraber, Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelîlere göre bu namazları birleştirerek kılmak caizdir, yapılabilir ![]() Bu üç mezhebe göre, öğle ve ikindi namazları öğle veya ikindi vaktinde peş peşe kılınabileceği gibi, akşam ve yatsı namazları da akşam veya yatsı vakitlerinden birinde beraberce kılınabilir ![]() ![]() Meselâ, öğle namazını ikindi namazıyla birleştirerek ikindi vaktinde kılacak kimsenin, öğle namazını kılabilmesi için ikindi namazının vakti girmeden—yani bir farz namaz kılınacak kadar vakit varken—öğle namazını tehir edeceğine dair niyet etmesi gerekir ![]() ![]() ![]() Burada Hanefî olan kimseler, dilerlerse diğer üç mezhebe uyarak, takdim veya tehir yapabilirler ![]() İşte dinimizin böyle kolaylıkları varken yolculukta namazı kazaya bırakmak hiçbir şekilde kabul edilemez ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Namazı Terk Etmenin 20 Bahanesi !16 ![]() Bir gün öğle ezanları mü’minleri Allah’la buluşmaya çağırırken, sevgi, heyecan ve şevkle mescide gidiyordum ![]() ![]() ![]() “Toplantı” ne efsunlu bir kelimeymiş ki, insanlar bir anda şaşırıp, katılmak zorunda olduklarını hissettirir bir hayıflanmayla, “Haberimiz yok” diyorlardı ![]() ![]() ![]() Bizim için bir vakit namaz binlerce toplantıdan, buluşmadan, sohbetten önemli değil mi? “Namaz uykudan hayırlıdır” diyen Hz ![]() ![]() ![]() “Askerde komutanımız çağırsa koşarak huzuruna çıkarız ![]() ![]() ![]() ![]() Bir arkadaşım, “Namazı vaktinde ve cemaatle kılmak çok iyi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Namazı vaktinde kılmayı, en faziletli amel” olarak niteleyen Sevgili Peygamberimiz (a ![]() ![]() ![]() Namazı geciktirirseniz, ona önem vermediğinizi göstermiş olursunuz ![]() ![]() Namazı ertelemekten, geciktirmekten, unutmaktan kurtulmak istiyor musunuz? İşte size en kestirme yol: Onu en büyük işiniz kabul edin, hayatınızı namaza göre programlayın ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz, “Ey mü’minler! Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman Allah’ı zikre koşun, alış verişi bırakın ![]() ![]() ![]() Ertelemek yüzünden mahrum bırakılırız namazdan ![]() ![]() ![]() Hayır, bizi yalnız bırakmıyor O ![]() ![]() ![]() ![]() Anlamakta güçlük çekiyorum: Misafiri olduğum bir genel müdürü bakan telefonla aramıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabahları ekmek kuyruğuna girmiş insanları görürüm ![]() ![]() ![]() Cemaatle namaz kılmak heyecanıyla camiye koşmak için dede olacağımız yılları mı bekliyoruz? Halk ekmek için saatlerce bekleyenler, camide 5 dakika beklemekle ne zenginliklere ulaşabileceklerini bir bilselerdi! Ama biz, kâinatın ibadetini ve üstünlüğünü temsil eden en mükerrem yaratıklar ![]() ![]() ![]() Ve biz, her günün aydınlanan sabahında gaybın o hazin, o heyecan verici davetini dinliyoruz ![]() “Tamam gelirim Allah’ım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bir ezan boyunca yataktan kalkamayanların, işini bırakamayanların verdikleri mesaj bu değil mi? Televizyonu bırakamadığı için uykusu gelinceye kadar ayakta kalan, sonra da bastıran uykuya esir olup yatsı namazını ihmal edenlerin dilini başka nasıl tercüme edeceksiniz? Hazindir bunlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bir an o ezan sesinin Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 17 ![]() ![]() ![]() ![]() Namazın önünde hiçbir engel tanımayın ![]() ![]() Deneyin ![]() Biliyorum, hepimiz çeşitli bahanelerle yüzleşiriz ![]() ![]() Hücrelerinize kadar yorgun musunuz? Hastalık iliklerinize kadar kuşattı mı sizi? Zamanınız ve saniyeleriniz bir mengeneye mi sıkıştı? Hiç olmazsa farzları kılabilirsiniz ![]() Farz, Allah ile bağlarımızı koruyan asgarî sınırdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir vakit namazı kılamazsanız diğer namazı da kılamayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Nefis asla doymaz, tatmin olmaz, isteklerini bitirmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer bir gün, şeytan tüm bahaneleri tank yapıp üzerinize yürürse, eğer bir gün nefsiniz yüreğinize taktığı zincirle sizi sürükleyip götürmek isterse, kimden koparılmak istendiğinizi hatırlayın ![]() Bu kopuş, anadan, babadan, yârdan, yurttan kopuş gibi değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Namaza karşı forvette oynayan veya kalecilik yapan bir futbolcunun psikolojisiyle hareket etmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilirler ki, milyonlarca taraftar onları izlemektedir ![]() ![]() Namaz için ezan okunduğunda bizleri kimlerin izlediğini hiç düşündünüz mü? En başta Rabbimiz huzuruna bekliyor ![]() ![]() ![]() Madem ki dinimizde imandan sonra en büyük hakikat namazdır; aklımız, kalbimiz, ruhumuz, duygularımız namazla dolmalı, onunla doymalı, bütün zerrelerimizi Allah’la buluşmanın sevinç ve heyecanı kaplamalıdır ![]() Dikkat edin: Ben namaz için bir vakit ihmali ve geciktirmeyi bile reddeden bir anlayışla bunları yazıyorum ![]() ![]() ![]() Namazı geciktirmeye, ihmale veya baştan savma kılmaya mazeret diye gösterdiğimiz şeylere bakın! Söyler misiniz, hangisi vazgeçilmez Allah aşkına? Namaz benliğimizi öylesine doldurmalı ki, vaktimizi, yerimizi, işimizi ona göre ayarlamalıyız ![]() ![]() ![]() Namazı engelleyecek şeylerin sizi yenmemesi için, bütün savunma gücünüzü hazırlayın ki, nefisten gol yemeyesiniz ![]() ![]() ![]() ![]() 18 ![]() Bazı kimseler, bulundukları yerin temiz olmadığını ya da namaz kılacak uygun bir yer bulamadıklarını namaza engel gösterirler ![]() ![]() ![]() Eğer namaz kılacağınız yer üzerine halı, kilim, hasır gibi bir şey döşenmemişse, hiç çekinmeden paltonuzu, ceketinizi veya kazağınızı çıkarıp serin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belki namaz vaktinin girdiği ve geçmek üzere olduğu ortamda sıkılabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde bir televizyonda canlı yayına katılacaktım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Camilerden uzak veya tanımadığımız ortamlarda karşılaştığımız problemlerden birisi de, kıbleyi bulmak meselesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dünya hayatı için bir sürü eşyanın hamallığını yapıyoruz ![]() ![]() 19 ![]() Bir grup dindar ve namaz kılan insan bir otobüs kiralayarak İstanbul’u gezmeye geliyorlar ![]() ![]() ![]() Ne var ki, şehrin içinde, tam da sabah namazı vaktinde otobüs arıza yapıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer kafalarında, “Kesinlikle namazı kılmalıyız, onun önünde hiçbir engel tanımayız” düşüncesi olsaydı, Allah onlara mutlaka bir çıkış yolu gösterecekti ![]() ![]() ![]() 20 ![]() Namazla ilgili sohbet veya tavsiyeler üzerine kimi insanlar hemen ortaya atılır: “Kardeşim, sen benim kalbime bak ![]() ![]() ![]() Bunu söyleyen insanlar, gerçekten Rabbimizin emirleri ve dinimiz İslâmiyet hakkında pek bir şey bilmiyor ![]() Öncelikle, “Benim kalbim temiz” diyerek böbürlenmek, kendini beğenmek ve namaz kılanları kalpleri kirli olan insanlar olarak görmek büyük bir hatadır ![]() ![]() Kalbinin temiz olduğunu herkes kendisi değil, başkaları söylemelidir ![]() ![]() ![]() Asıl önemli konu şudur: Namazı emreden Rabbimiz ve onu bize öğreten Peygamberimizdir ![]() ![]() ![]() Namazla ilgili tüm emirler, mü’min ve Müslüman olanlar içindir ![]() ![]() Dünyanın gelmiş geçmiş kalbi en temiz insanı, Peygamberimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yüzden “Kalbim temiz” bahanesi hiçbir temele dayanmayan asılsız bir safsatadan ibarettir ![]() |
![]() |
![]() |
|