![]() |
Ben” Den “O” Na, “Ene” Den “Hû” Ya Nasıl Varılır? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ben” Den “O” Na, “Ene” Den “Hû” Ya Nasıl Varılır?“Nefy-i nefy ispattır” buyrulur ![]() Yâni, inkârı inkâr etmek ispata götürür ![]() Kötüyü kötüleyen güzele varır ![]() ![]() Ters yönün tersine gitmek insanı düze çıkarır ![]() Nefis kendini övmekten ve övülmekten zevk duyar, o halde onun kötülenmesi lâzım geliyor ![]() Nefis ibadetten hoşlanmaz; buna karşı onun ellerini bağlamak, belini bükmek, yüzünü sürtmek gerek ![]() Ve nefis, bıkmadan usanmadan “ben” der durur ![]() Öyleyse insan Hakk’ı çok zikretmeli, kalbiyle, ruhuyla bütün duygularıyla hep O’na teveccüh etmelidir ![]() Belki de bunun için olsa gerek, tarikat ehli “hu” (O) zamirini vird edinirler ![]() Nefis ben dedikçe, onlar O derler ![]() ![]() O (hu) demek için, mutlaka zikir halkasına girmek şart değil ![]() Her hâdisenin nefse ve dünyaya bakan yönünden yüz çeviren insan O’nu bulur, O’na varır ve O’nu zikretmiş olur ![]() Meselâ, yemekten sonra, Allah’a şükreden bir mü’min, nefsine şu mesajı vermiştir: Bu nimet senin kudretinle vücut bulmadı ![]() ![]() ![]() Bir başka misal: İnsanın önünde iki yol var:Ya, “ben kuvvetliyim” diyecek, yahut “kudret sahibi ancak Allah’tır, bendeki bu kuvvet de O’nun lütfu, O’nun ihsanıdır ![]() diyerek nefsine haddini bildirecektir ![]() Bu yollardan birincisi insana “ben” dedirtir, ikincisi "O" ![]() İlmî Heyet |
![]() |
![]() |
|