|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
adam, anasından, doğmadı, söyleyecek, yanlışınızı |
![]() |
Sizin Yanlışınızı Söyleyecek Adam, Anasından Doğmadı Mı? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sizin Yanlışınızı Söyleyecek Adam, Anasından Doğmadı Mı?Sizin yanlışınızı söyleyecek adam, anasından doğmadı mı? Halife Hz ![]() ![]() Biri, dostum Hazreti Ömer, ne söylerse aynen kabul edeyim mi der? Öteki dost da, ben Halife Ömer'im kimse benim yanlışımı söyleyemez mi der? Ölçü almak için bir göz atsak mı, bu iki büyük insanın karşılıklı hatalarını düzeltme anlayışlarına? Bilindiği üzere Hazreti Ömer'in bir vasfı da 'vakkaf'lıktı ![]() ![]() Hazreti Ömer de doğru bulduğu bir şeyi uygulamaya hızla giderken bir dostu aniden önüne çıkar da düşündüğünün yanlışlığını söylerse hemen zınk diye durur, yapılan ikaz doğru ise kendi fikrini bırakıp gösterilen doğruyu hemen uygular, yanlışının gösterilmesinden dolayı da rahatsızlık duymak şöyle dursun aksine yanlışını gösterene dua ederdi ![]() İşte bu konuda mesaj yüklü muhteşem bir örnek ![]() Bir gece, dostu Abdurrahman bin Avf'la Medine sokaklarında kontrole çıkan Halife, önünden geçtikleri bir evden karışık seslerin geldiğini duyar ![]() - Ey Abdurrahman, der, burası Rebi'a bin Ümeyye'nin evidir ![]() ![]() Halife'nin bu görüşüne iştirak etmeyen Abdurrahman bin Avf, bakın nasıl karşılık verir ![]() - Bana kalırsa ceza uygulanacak olan ev sahipleri değil biziz! ![]() ![]() - 'Neden?' diye sorar ![]() - Allahü azimüşşan Hucurat Sûresi'nde, "Zan ile hüküm vermekten kaçının, insanların gizli kalan ayıplarını araştırıp da meydana çıkarmayın, gıybetlerini de yapmayın!" buyuruyor ![]() ![]() Bu açık ve net ikaz üzerine düşünmeye başlayan Halife, bir müddet sessiz kaldıktan sonra elini, doğru sözlü dostunun eline uzatarak der ki: - Tut şu elimden de bir an evvel buradan uzaklaşalım; yoksa ev sahipleri dışarı çıkar da bizi bu halde görürlerse biz onlara değil, onlar bize ceza isteyebilirler! ![]() - Allah insanı doğru düşünen dostlardan mahrum eylemesin ![]() ![]() ![]() Evet, iki büyük dostun birbirlerini ikazları işte böyle ![]() ![]() Ahmet Şahin |
![]() |
![]() |
|