|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bilgi, duakurban, hakkında, için, kurbanlık, seçimikesim, yapılacak |
![]() |
Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında BilgiKurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? Kurbanlık sığır nasıl yatırılmalı? Kesim için yapılacak dua ne olmalı ve daha birçok islami usul: Bayram yaklaştıkça kurban heyecanı artıyor ![]() ![]() Kan akıtmanın dindeki yerinden hayvan kesme yöntemlerine kadar birçok konunun yer aldığı çalışma, pratik bilgiler içeriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurban, mümini Allah'a yaklaştırır Kurban Bayramı, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerim'de 'Kesilen kurbanların ne eti, ne de derisi Allah'a (cc) ulaşır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında BilgiKURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur ![]() ![]() ![]() - Bir ya da iki gözü kör olan havyanlar kurban edilemez ![]() - Kulağı ve boynuzunun üçte biri gitmemiş olmalı, burnu kesik olmamalı ![]() - Kuyruğunun üçte biri gitmemiş ve ağır hasta olmamalı - Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olmamalı ![]() - Dişlerinin yarıdan fazlası düşmüş olmamalı, dilinin büyük bölümü yerinde olmalı ![]() - Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş olan hayvan kurban edilemez ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında BilgiKURBANLIK SIĞIRIN YATIRILMASI Yaklaşık 8 metre uzunluğunda kalın bir ip önce boynuzlardan sıkıca bağlanarak boyuna geçirilir ![]() Ardından ip hayvanın ön ayakların koltuk altından sırtına doğru dolanarak bağlanır ![]() ![]() İp sol tarafından arka kısma devam ettirerek karın ve arka ayak arasından sırta doğru dolandırılır ![]() ![]() Sırt kısmından uzanan iple 2 kişi kurbanı geriye çekerken önde 1 kişi kurbanın başını tutar ![]() ![]() Kurbanın yüzü kıbleye çevirilip ön ve arka ayaklar birbirine bağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Kesim için yapılacak dua: Kesimden önce "Allahümme hâzâ minke ve leke, inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn ![]() ![]() ![]() Kesim: Kesen kişi "Bismillahi Allahü Ekber" dedikten sonra beklemeden kurbanın boyun kısmında 3 damarı birden kesmeli ![]() Yön: Kurbanlık hayvan başı ve ayakları kıbleye döndürülmeli ![]() ![]() Vekalet: Kurbanın sahibi kesmeyi bilmiyor ise kesebilecek başka birini vekil tayin ederek kestirebilir ![]() ![]() Kanın akması için derinliği ve genişliği yarım metre olan bir kuyu açılmalı ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurbanlık Seçimi-Kesim İçin Yapılacak Dua-Kurban Hakkında BilgiHemen buzdolabına kaldırmayın Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 C'nin altında) hava alması sağlanarak (5-6 saati geçmemeli) bekletilmeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KESİM İÇİN GEREKLİ BIÇAK SETİ Büyük bıçak: Kesim için Orta bıçak: Deri yüzmek için Satır: Kemik kırmak için Masat, Bleyi taşı ![]() NERESİNDEN NE YAPILIR? ANTREKOT: Biftek, rozbif (Izgara, tava) BONFİLE: Biftek, turnado, şatobiryan, sulu ve sote yemekler, roti, şiş (Izgara, tava, sote usulü, fırında) SOKUM: Roti, rozbif, tencere yemekleri, kebap, biftek, (Izgara, breze ve roti usulü, haşlama, tava) GERDAN: Kıyma, tencere yemekleri, kavurma (Haşlama, sote usulü) DÖŞ VE BOŞLUK: Kıyma, tencere yemekleri (Haşlama) KONTRNUA: Rosto, soslu yemek, kebap, tencere yemekleri (Haşlama, breze usulü, fırında) İNCİK: Osobuko, salçalı ve sulu yemekler, kıyma (Haşlama, breze usulü, fırında) Eti paylaştırırken yoksulları unutmayın Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Deri temizlenip sonra da çok iyi tuzlanmalı Kurban derisinin yüzümü ve muhafazası çok önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Deri, Allah rızası için tasadduk edilmeli Kurban kesen kimse etinden hem kendi yer, hem de başkasına yedirir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|