Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
cihan, sedat

Cihan Sedat

Eski 01-09-2010   #1
[KAPLAN]

Cihan Sedat

Cihan Sedat, (Arapça جيهان السادات) (d 29 Ağustos 1933 - Kahire) yazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni Mısır Eski Devlet Başkanı Enver Sedat'ın eşi
Babası Safvet Rauf, İngiltere'de eğitim almış bir Mısırlı, annesi Gladys Cotterill ise Rauf'le evlendikten sonra Kahire'ye yerleşmiş Katolik Hıristiyan bir İngiliz'di
Çocukluğu Kahire'de geçen Cihan Safvet, Hıristiyan çocukların eğitim aldığı bir okula gönderildi Henüz lise öğrencisiyken, 1948 yılının Ramazan ayında, Süveyş'te Enver Sedat'la tanıştı Çok geçmeden 29 Mayıs 1949'da evlendiler Enver Sedat, Mısır Kralı Faruk'un Maliye Bakanı Emin Osman'ı öldüren askerleri çölde eğitmekle suçlanmış, bir süre hapis yatmıştı

Enver Sedat, Cihan'la evlendikten 3 yıl sonra, Kral Faruk'a karşı darbe yapıp siyasi hayata atılınca, Cihan Sedat da bütün Mısır tarafından tanınmaya başladı
Mısır'ın İsrail'le 1967 ve 1973'te yaptığı savaşlara hastabakıcı ve hemşire olarak katılan Cihan Sedat, eşi Enver Sedat'ın 1970 yılında Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine gelince, 37 yaşında "first lady" oldu

Enver Sedat'ın görevde kaldığı 11 yıl boyunca, sosyal ve eğitim amaçlı birçok faaliyette bulunan Cihan Sedat, kurduğu Talla Eğitim ve Kalkınma Kooperatifleri ile Vefa ve'l-Amal adlı kadın kuruluşlarıyla, Mısırlı kadınların kendilerini geliştirmelerine yardımcı oldu Ayrıca, İsrail'le yapılan savaşların ardından bir sosyal vakıa olarak ortaya çıkan sahipsiz çocukları barındırmak için, SOS Çocuk Köyleri'nin Mısır'da da kurulmasına öncülük etti Mısır Kan Bankası'nın tesisinde etkin rol oynadı

Cihan Sedat, akademik kariyerini de, eşinin devlet başkanlığı döneminde devam ettirdi 1977 yılında Kahire Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı 1986'da yine Kahire Üniversitesi'nde profesörlük payesini elde etti

Cihan Sedat, eşinin öldürülmesinden dört yıl sonra, 1985 yılında hatıralarını kaleme aldı (A Woman of Egypt) Türkiye'de "Piramit Yolunda Aşkın ve Devrimin Hikâyesi" adıyla yayınlanan kitap, ABD'de best-seller oldu

Cihan Sedat, halen ABD ve Mısır'da yaşamakta, çeşitli üniversitelerde dersler vermektedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com