10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çingene Tavuğu Tarifi
Çingene Tavuğu Tarifi
Toprak bir zemine 1,5 karis boyunda 3-4 cm capinda catal bir kazik yere saplanir
Iyice yikanmis tavugumuz on kismindan boydan boya asagiya kadar yarilarak ceket asar gibi catala asilir Icine hicbir zaman petrol urunu veya yag konmamis 18 litrelik peynir, tursu veya zeytin tenekesinin agiz kapak kismi tam kesilmis olarak ve tavuga degmeden ustunden ters kapanir Yerle temas eden kisimlari, toprak ile kapatilip tenekenin ustune tavuk iriliginde bir tas agirlik konur
Yazin 30 dakika, kisin 40 dakika kadar tenekenin etrafinda parmak inceliginde cali-cirpi ile teneke boyuna yukselecek ates yakilir
Sure sonunda 10 dakika kadar etraftaki kozlerle bekletilir Tas alinip, teneke yavasca kaldirildiginda sonuc ortaya cikar
Salca surulmus gibi kizarmis, yagi ve suyu yere akmis tavuk Bir tarafindan servis tepsisiyle desteklenip diger tarafindan catal veya bicakla tepsiye aktarilir Kolundan ayagindan tutmayin Kemik elinizde kalip kullere dusurmeyin Dorde bolunen tavuk yoldan sicacik aldiginiz yarimsar ekmegin icine parcalandiktan sonra tuz ve baharat eklenir
Sogan, yesil biber ve domates takviyesiyle afiyet olsun
Bu bir tavuk icindi Ikincisi gerekiyorsa iki karis yanina bir kazik daha cakilip iki teneke aralikli olarak beraber pisirilebilir
Aslinda bu isin, tenekenin icine girebilecek buyuklukte bir tepsi ilavesi var Bu tepsinin icine patates, patlican, domates, sogan, sarimsak vb dogranip birden fazla yemek elde ediliyor Ancak burada onemli olan tepsinin tam ortasinda metal bir cubuk olmasi gerekli (Tavugu takmak icin) Bu da tepsinin ortasina bir somun konularak (cubugun ucuna uygun sekilde dis acilip somuna takilarak) hallediliyor
Gerisi ayni, alttaki tepside sebze kismi, ustte cubukta tavuklar Tenekeyi ustlerine gecirip disariyla baglantiyi kesmek icin, tenekenin yere degen kisimlarini biraz toprakla kapatmak, hatta ustune tas koymak gerekiyor Sonra kucuk odun parcalariyla ates yakilip bu ates tenekelerin etrafina esit bir sekilde dagitilir Atese ara ara odun atarak desteklenir Yaklasik 1 saat sonra yemegimiz pismistir Altta tavuktan suzulen yagla pisen yemegin tadina bakanlarin gozleri genelde tavugu gormez 
|
|
|