Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
döner, incelikleri, noktaları, püf, tüyoları, yeme

Döner Yeme İncelikleri Tüyoları Ve Püf Noktaları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Döner Yeme İncelikleri Tüyoları Ve Püf Noktaları



Dönerin Yapılışı ( Genel Bilgi)

Yaprak inceliğinde doğranmış dönerlik et, süt, sıvıyağ, soğan suyu, tuz ve karabiber karışımında bir gece bekletilir Etin miktarına göre, uygun bir döner şişine, etler geçirilerek sıkıca yerleştirilir



Ateş karşısında devamlı çevrilerek pişmesi sağlanır Altına biriken yağlı sularla et yüzeyi arada bir yağlanır

Döner, kömür ateşinde pişirilirken alevlenmesi için, ateşin üzerine ara sıra yağlı sudan serpiştirilir Uzun ve keskin et bıçağıyla etin pişen yüzünden, yukarıdan aşağıya doğru 3-4 mm incelikte parçalar kesilir

Ya sade olarak ya da pilav, şehriye, pide, patates, sebze soteleri veya salata gibi yeşilliklerle birlikte servis yapılır Dönerle birlikte biber turşusu da iyi gider

Tarihçesi Evliya Çelebi'nin yazılarında ilk olarak Kırımlılar tarafından yapıldığı ve yatay olarak hazırlandığı geçer Muhtemelen ilk olarak Osmanlılılar tarafından dikine bir ateşte pişirilmiştir

Dönerin günümüzdeki son hali 1800'lü yıllara ve Bursa'daki İskender Efendi'ye dayanmaktadır

Çeşitleri ve hazırlanışı
Döner çeşitli ülkelerde farklı şekillerde hazırlanmaktadır Kullanılan et cinsinin benzerliği sebebiyle çogu zaman shawarma (Türkçe "çevirme" kelimesinin Arap fonetiğine göre söyleniş biçimine göre) ve gyros ile karşılaştırılmaktadır;ancak içerik ve tat olarak birbirlerinden oldukça ayrılmaktadırlar

Shawarma pide veya sandviç ekmeğine koyulurken, Yunanistan'da hazırlanan gyros istisnasiz her zaman pide icine koyulur

Türk döneri ise pide, dürüm veya ekmek arasında sunulmaktadır Shawarma, gyros ve dönerin içine koyulan garnitürler de çok çeşitli olabilmektedir Gyrosun içine koyulan garnitürler hemen hemen hiç değişmezken (lahana salatası, satziki sos ve soğan), döner ve shawarmanin içeriği çok çeşitli olabilmektedir

Gerçek Türk dönerine yeşillik (sivribiber, marul veya kıvırcık salata), domates ve soğan (bazı bölgelerde özellikle İstanbul'da patates kızartması ve turşu) koyulurken, shawarmanın içine farklı soslar eklenebilmektedir

Antakya döneri
Antakya yöresine ait olan bir döner tarzıdır Tavuk eti tercih edilir ve diğer dönerlerden ayıran ise Hatay yöresine özgü ince ekmekten yapılmasıdır içerisine bol miktarda patates kızartması, turşu, ketçap, mayonez ve dönere tadını veren özel sosu konur

Antakya döneri İstanbul, Ankara, izmir gibi büyükşehirlerde bir çok yerde yapılmaktadır

Ankara yaprak döneri ise turşusuz ve patatessiz sunulur Sadece etin lezzetiyle en kaliteli ve has döner olma özelliği taşır

Ancak yurtdışında bu haliyle başarılı olamasa da Ankaralılar onu çok severler Türk döneri iki cesit yapılır:Birincisinde etlerin arasi kıyma ile doldurularak kesildiğinde uzun ince şeritler elde edilir bu genellikle İskender kabapta kullanılan halidir

Diğeri ise Ankara'da yapılan yaprak döneridir ki bu dönerde araya bir sey konulmadığı için etler kesilince ufak parcalar haline gelir



Dünyanın en büyük döneri
Dünyanın en büyük döneri 2 ton 698 kilogramla Bursa'da bir döner açılışında yapılan dönerdir Bu dönerle Guinness Rekorla Kitabı'na girmiştir 6 Kasım 2005 yılında yapılan dönerde kuzu eti kullanılmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.