![]() |
Buyabes Tarifi ( Fransa ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Buyabes Tarifi ( Fransa )Buyabes Tarifi ( Fransa ) 1 kg parantez içindeki balıklardan (kalkan, trança, levrek, mezgit, dilbalığı, kayabalığı) herhangi üçü (yıkanmış, temizlenmiş ve fileto çıkarılıp küçük küçük doğranmış) Balık suyu: 150 gr (1/2 su bardağı) zeytinyağı 2 büyük soğan (ince dilimlenmiş) 2 pırasa (yıkanmış ve ince dilimlenmiş) 2 diş sarımsak (dövülmüş) 8 domates (soyulup doğranmış) 1 kg (5 su bardağı) su 1 kg balık başları ve kemikleri 2 çorba kaşığı limon suyu 1/2 limonun kabuğu (5 cm uzunluğunda soyulmuş) 1 tatlı kaşığı kekik 2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış) 1 çay kaşığı tuz 1 defne yaprağı 1+1/4 tatlı kaşığı dövülmüş safran (istenirse) 1 çay kaşığı karabiber Ruy sosu: 1 dolmalık yeşil biber (ayıklanmış ve ince doğranmış) 1 yeşil sivri biber (ince doğranmış) 1 su bardağı su 3 diş sarımsak (dövülmüş) 60 gr (1/4 su bardağı) zeytinyağı 1-2 çorba kaşığı galeta unu 1 kahve kaşığı Tabasko Ekmek: 14 dilim ekmek (her biri 2,5 sm kalınlığında) 2 tatlı kaşığı zeytinyağı 1 büyük diş sarımsak (ikiye bölünmüş) Balık suyunu yapmak için zeytinyağı, ateşe dayanıklı cam bir tencerede kızdırınız; ateşi kısıp, soğan ve pırasaları ekleyerek 5 dakika karıştırarak pişiriniz ![]() ![]() ![]() Balık suyu pişerken, Ruy sosunu hazırlayınız ![]() ![]() ![]() Biberleri süzüp, peçete ile kurulayınız ve sarımsakla birlikte bir havana koyup döverek (yada karıştırma kabında tahta bir kaşıkla ezerek) püre haline getiriniz ![]() ![]() ![]() ![]() Sosu bir kâseye koyup, bekletiniz ![]() Fırınınızı orta sıcaklığa (170° C) getirip ısıtınız ![]() Ekmekleri yapmak için, ekmek dilimlerini alüminyum bir kâğıda dizip, 10 dakika kızartınız ![]() ![]() ![]() Balık suyu hazır olduğunda, bir süzgeçten süzerek bir tencereye alınız ![]() ![]() Balık suyunu kaynatıp, beyaz etli balıkları da ekleyerek 5 dakika pişiriniz ![]() Servis etmek için, balıkları bir delikli kepçeyle çorbadan alıp ısıtılmış bir servis tabağına koyunuz ![]() Çorbayı büyük bir kaseye boşaltınız ![]() ![]() Masada, her çorba kasesinin içine 1 ekmek dilimi koyunuz, çorbayı kâselere boşaltıp üstlerine de balık etlerinden koyarak çok sıcak olarak servis ediniz ![]() Not: Marsiya'nın güzel bir yemeği olan buyabez, davetlerinizde baş yemeğin yerini tutabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|