![]() |
Orta Asya Usulü Sebzeli Kuzu Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orta Asya Usulü Sebzeli Kuzu TarifiOrta Asya Usulü Sebzeli Kuzu (Kazakistan) 500 g kuzu eti (tercihen sırttan; bütün yağları alınmış) 250 g mantar (yıkanıp, kurulanmış) 250 g sultani bezelye (kılçıkları ayıklanmış) 250 g kırmızı dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, ince şeritler halinde kesilmiş) 200 g çinlahanası (tütün kıyımı kesilmiş) 150 g ıspanak yaprağı (sapları ayıklanıp, yıkanmış) 3 taze soğan (ayıklanıp, ince doğranmış) 2 diş sarımsak (dövülmüş) 1 cm taze zencefil kökü (soyulup, ince doğranmış; isteğe bağlı) 2 çorba kaşığı kıyılmış kişniş ya da maydanoz 125 g erişte (kısa parçalar halinde kırılmış) Zencefilli tavuk suyu: 750 g parça tavuk (kemikleri ayıklanmamış; deri ve yağları bütünüyle alınıp, yaklaşık 7,5 cm boyunda kesilmiş) 5 cm boyunda taze zencefil (iri doğranmış) 3 taze soğan '(ayıklanıp, ince doğranmış) 6 taze kişniş dalı Banma sosu: 6 çorba kaşığı soya sosu (ya da soyu) 1 1/2 tatlı kaşığı tozşeker 3 taze soğan (ayıklanıp, ince doğranmış) 2 diş sarımsak (dövülmüş) birkaç damla acıbiber sosu (ya da Tabasco sosu) Zencefilli tavuk suyunu hazırlamak için, tavuk parçaları, taze zencefil parçaları, taze soğanlar ve taze kişniş dallarını bir tencereye koyup, tencereye 2 litre (8 su bardağı) su ekleyerek, orta ateşe oturtun ve suyu bir taşım kaynatın ![]() ![]() Pişirme süresinin sonunda tencereyi ateşten alıp, tavuk parçalarını delikli kepçeyle bir tabağa çıkarın (başka bir tarifte kullanabilirsiniz) ![]() ![]() Bekletme süresinin bitimine 1 saat kala, eti alüminyum folyoya sararak, derin dondurucuda 50 dakika bekletin (yarı yarıya donmalıdır) ![]() Buzdolabındaki tencereyi ve derin dondurucudaki folyoya sarılı eti çıkarın ![]() ![]() Tenceredeki tavuk suyunun yüzeyinde oluşmuş kalın yağ tabakasını dikkatlice alarak, atın ![]() ![]() Eti alüminyum folyodan çıkarıp, çok keskin bir bıçakla, ince dilimleyin ![]() ![]() Ateşteki tavuk suyuna ince doğranmış taze soğanlar, sarmısaklar, zencefil parçaları ve kişniş (ya da maydanoz) dallarını ekleyip, ateşi biraz açarak, blrtaşım kaynatın ![]() ![]() İspirto ocağını, üstündeki fondu kabıyla birlikte masanın ortasına yerleştirin ![]() ![]() ![]() Fondu kabında kalan tavuk suyunu bir tencereye aktarıp, tencereyi orta ateşe oturtun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|