Patlıcanlı Piliç Tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Patlıcanlı Piliç TarifiPatlıcanlı Piliç Tarifi 1 piliç 3 domates (orta) 2 defne yaprağı 5 çorba kaşığı margarin karabiber tuz 2 yeşil biber 1 bardak su 1 patlıcan (büyük) 1 kahve fincanı un 3 kahve fincanı süt 1 kahve fincanı kaşar peyniri (rendelenmiş) 1 soğan (küçük) 1/2 limon 1 demet maydanoz Patlıcanlar közlenip kabukları soyulduktan sonra içinde limonlu su bulunan bir kaba koyulur Bu arada tencereye yağın 1 kaşığı koyulup eritilir Un ilâve edilir ve sararıncaya kadar kaşıkla kavrulup indirilir Dört - beş dakika sonra, kaynar haldeki süt ilâve edilir Tekrar ocağa koyulur, 3 - 4 dakika durmadan karıştırmak suretiyle pişirilir Suyu sıkılmış patlıcanlar ilâve edilir ve devamlı karıştırılmak suretiyle 5 - 6 dakika pişirilir Tuzu, biberi ve peyniri de ilâve edilip karıştırıldıktan sonra indirilir Öte yandan, temizlenip, kol, but, kanat, göğüs vb şeklinde parçalara ayrılmış piliç tavadaki kızgın yağa atılıp her bir yanları nar gibi olana kadar kızartıldıktan sonra yağları süzdürülerek çıkartılır Rendelenmiş soğanı yağa koyup, 2 - 3 dakika kavrulur Kabuğu soyulup minicik doğranmış domates, yeşil biber, tuz, su, karabiber ve defneyi ilâve edip bir taşım kaynattıktan sonra pilicin üzerine dökülür Tencerenin kapağı kapatılır ve ağır ateşte ya da fırında 20 - 25 dakika pişirilip indirilir Üzerine incecik kıyılmış maydanoz serpilir ve önceden hazırlanmış patlıcanla birlikte sıcak olarak servis yapılır
|
|
Patlıcanlı Piliç Tarifi |
|
|
#2 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Patlıcanlı Piliç TarifiPatlıcanlı Piliç Tarifi MALZEME 750 gram piliç kuşbaşı 3 adet patlıcan 3 adet domates 3 adet dolmalık biber Yeterince tuz karabiber Kızartmak için; Sıvıyağ YAPILIŞI Patlıcanları alaca soyduktan sonra uzunlamasına ikiye bölüp ikişer parmak genişliğinde keserek tuzlu suda bekletelim Dolmalık biberleri de patlıcan büyüklüğünde keselim Suyunu süzdüğümüz patlıcanları ve dolma biberleri sıvıyağda kızartalım Kuşbaşı kesilmiş tavuk etlerini, sıvıyağda 5-10 dakika kavurduktan sonra bir tencereye çıkartalım Tavadaki yağ miktarını azaltıp kabuklarını soyup kuşbaşı kestiğimiz domatesleri bu yağda biraz kavurduktan sonra yağı ile birlikte tavukların üzerine dökelim Kızarttığımız dolmalık biberleri ve patlıcanları da tencereye ilave edip yeterince baharat ve 1 su bardağı sıcak su ilavesi ile ağzı kapalı olarak pişirelim Tavuk etleri yumuşayınca, sıcak sıcak servis yapalım
|
|
Patlıcanlı Piliç Tarifi |
|
|
#3 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Patlıcanlı Piliç TarifiPatlıcanlı Piliç Tarifi Malzemeler 3 adet piliç bonfile sote 4 adet patlıcan, kızartmak için yağ 1 adet iri rendelenmiş domates ve 1 tatlı kaşığı salça 1 kahve fincanı kaşar rendesi 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 çay kaşığı karabiber, tuz, yarım su bardağı su Beşamel sos için 1 bardak soğuk süt 1 yemek kaşığı un 1 kaşık sıvı yağ, tuz, karabiber Yapılışı 3 yemek kaşığı yağda piliç etleri 5 dakika kadar sote edilir üzerine domates rendesi ve salça ilave edilerek 5 dak daha pişirilir Tuz, karabiber ve yarım bardak su konularak 10-15 dak daha pişirilerek ateşten indirilir Patlıcanlar alacalı soyularak boyuna ince dilimler halinde kesilir Tuzlu suda 5-10 dakika bekletilip acısı çıkarılır Yağda hafifçe kızartılıp fazla yağı kağıt havlu ile alınır Bir dilim patlıcan alınır uç kısmına bir adet piliç eti konur ve sarılır Isıya dayanıklı bir tepsiye yanyana dizilir Patlıcanlar bitinceye kadar devam edilir Pilicin sosunu üzerine döküp 180-200 C fırında 15 dakika pişin Bir tencerede 1 kaşık sıvı yağa unu ilave edin Pembeleşinceye kadar kavurup üzerine sütü ve karabiberi ilave ederek boza kıvamına kadar pişiriniz Fırındaki patlıcanların üzerine beşamel sosunu dökün kaşar rendesi serpip tekrar kaşarlar eriyinece kadar fırında tutunuz Sıcak olarak servis yapınız
|
|
Patlıcanlı Piliç Tarifi |
|
|
#4 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Patlıcanlı Piliç TarifiPatlıcanlı Piliç Tarifi 800 gr'lık 1 piliç (yıkanıp temizlenmiş ve ütülenip 4'e bölünmüş) 1 çorba kaşığı un 100 gr (7 çorba kaşığı) + 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı 200 gr (1 su bardağı) rafine yağ 3 orta boy patlıcan (alacalı soyulup dilimlenmiş ve tuzlu suda bekletilmiş) 8 yeşil sivribiber 3 orta boy domates (kabuklan soyulup çekirdekleri temizlenerek enlemesine dilimlenmiş) 1 çay kaşığı tuz 1 kahve kaşığı karabiber 5 su bardağı et suyu Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip, ısıtınız Piliç parçalarını hafifçe unlayıp bir kenara bırakınız Orta boy bir tavada, 100 gr (7 çorba kaşığı) tereyağı orta ateşte eritiniz Yağ kızınca piliç parçalarını ekleyip, her iki yanlarını 7-8 dakika, renkleri pembeleşene kadar kızartınız Piliçleri tavadan alıp, kağıt peçete üstünde fazla yağlarını süzdürünüz Tavayı ateşten alınız Tavadaki yağı soğuduktan sonra fazla yanmamışsa madeni ya da ateşe dayanıklı cam bir kaba aktarınız (Yağ yanmışsa dökünüz) Tavaya rafine yağı koyup, orta ateşte kızdırınız Yağ kızınca patlıcanları kurulayıp, biberlerle birlikte tavaya koyarak 4-5 dakika kızartınız Tavayı ateşten alıp, kızarmış patlıcan ve biberleri kağıt peçete üstüne çıkararak, fazla yağlarını süzdürünüz Fırın tepsinizi kalan 1 çorba kaşığı tereyağla yağlayınız, önce piliç parçalarını, sonra üstlerini örtecek biçimde patlıcan ve biber kızartmalarını döşeyiniz Patlıcan ve biber kızartmalarmm da üstüne domates dilimlerini yerleştirip, tuz ve biberi serpiniz Kaba aldığınız yanmamış kızartma yağını (yağ yanmışsa küçük parçalar halinde 4 çorba kaşığı tereyağı) ekleyiniz Et suyunu da katıp, tepsiyi yağlı kağıtla örtünüz Tepsiyi fırının orta katına sürüp, 20 dakika pişiriniz Tepsiyi fırından alıp, yağlı kâğıdı atınız Piliçleri sebzeleriyle birlikte, ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, servis ediniz
|
|
Patlıcanlı Piliç Tarifi |
|
|
#5 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Patlıcanlı Piliç Tarifi4 çorba kaşığı Teremyağ 2 çorba kaşığı Teremyağ 2 büyük domates 500 gr patlıcan 2 dolmalık biber Tuz 1,5 bardak su Patlıcanların kabuklarını alaca tabir edilen şekilde, yani birer parmak kabuk bırakmak şartıyla ince ince kesin Sonra uzunluklarına ikiye bölün ve her parçayı da iki parmak genişliğinde parçalara doğrayın Sonra bunları içinde bol tuz olan suya atarak yarım saat bu suda bırakın Sudan çıkararak iyice sıkarak acı suyunu çıkartın Sonra patlıcanları içinde kızdırılmış 2 çorba kaşığı Teremyağ olan tavaya atın ve patlıcanlar pembeleşinceye kadar kızartın İyice süzerek tavadan tabağa alın Yağa dörde bölünmüş yeşil biberleri atarak bir iki kez çevirerek biberleri öldürün, bunları da yağdan çıkararak patlıcanların bulunduğu tabağa ilave edin ve bir tarafa bırakın Patlıcanların kızartılmaları sona erince ateşteki patlıcanları kızartmış olduğunuz tencereye 2 çorba kaşığı Teremyağ katarak kızdırın Bu yağa temizlenmiş, yıkanmış ve ayakları gerisine geçirilmiş sonra da tuzlanmış olan 3 adet pilici ilave edin Tencerenin kapağını kapatın ve piliçlerin bir tarafları kızardıktan sonra diğer taraflarını çevirerek her iki taraflarını 20 dakika kadar kızartın Bu piliçleri tencereden çıkararak , küçük doğranmış domatesleri yağa ilave ederek, pişirin Sonra piliçleri alarak parçalara kesin Bu parçalara kesilmiş piliçleri tekrar tenceredeki domateslere katarak 1,5 bardak sıcak su ile kızartmış olduğunuz patlıcan ve biberleri de katın Piliç yumuşak bir hal alana kadar orta hararetteki ateşte 3540 dakika pişirin Tabağa alarak servis yapın
|
|
|
|