![]() |
Bostan Kebabı Tarifi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bostan Kebabı TarifiBostan Kebabı Malzemeler: 4 adet orta büyüklükte bostan patlıcanı, 2 adet orta büyüklükte kuru soğan, yarım kilogram az yağlı dana kuşbaşı et, 5 adet yeşil sivribiber, 2 adet orta boy domates, 6-7 diş soyulmuş sarımsak, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 su bardağı dolusu sıvıyağ veya zeytinyağı, ayrıca 1 kahve fincanı dolusu sıvıyağ veya zeytinyağı, yeterince tuz, istediğiniz oranda karabiber, kimyon ![]() Hazırlanışı: Patlıcanları aralıklı olarak soyduktan sonra uzunlamasına iki eşit parçaya keserek ayıralım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bostan Kebabı Tarifi |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bostan Kebabı TarifiBostan Kebabı Tarifi 900 gram koyun eti 900 gram bostan patlıcanı (3 orta) 150 gram soğan (2 orta) 160 gram margarin (3/4 bardak) 300 gram domates (2 orta) 50 gram sadeyağı ya da margarin (2 1/2 çorba kaşığı) 3 bardak su ÜSTÜNE: 1 küçük domates 2 yeşil biber Tuz Karabiber 1 Orta büyüklükte, düzgün ve aşağı yukarı aynı boy ve irilikte 3 adet bostan patlıcanının saplarını kesip attıktan sonra bunların kabuklarını, alaca denen şekilde, yani kabukları bir parmak eninde traş edercesine kesmek suretiyle alacalı soymalı ve sonra da bunları tam ortalarından ikiye kestikten sonra, her yarım patlıcanın ortası pek de derin olmamak üzere oynayarak, patlıcanlara, altları yuvarlak, içleri çukur birer tas şekli verdirmeli, sonra da altı adet tas şeklindeki patlıcanı içinde biraz fazlaca tuz eritilmiş suda yirmi dakika dinlendirmeli, sonra da hafifçe sıkmak suretiyle acı sularını çıkardıktan sonra patlıcanları ikişer ikişer olmak üzere içinde kızdırılmış 3/4 bardak margarin olan tavaya atarak, az pembe oluncaya kadar kızartmalı ve bir delikli kepçe ile yağdan çıkararak hepsini yanyana alabilecek bir tepsiye yerleştirmeli ve bir tarafa bırakmalıdır ![]() 2 Patlıcanlar hazırlanmakta iken, diğer taraftan da bir tencereye; kuşbaşı kesilmiş az yağlıca 900 gram koyun eti, küçük doğranmış 2 orta soğan ile iki buçuk silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin koyarak, tencerede arada bir karıştırmak suretiyle ortadan daha az ateşte pişmeye bırakmalı, sonra bunlara; 2 tatlı kaşığı tuz, 1 kahve kaşığı karabiber, kabuklan çıkarılmış ve küçük doğranmış 2 orta büyüklükte domates ile iki, üç defada olmak üzere 3 bardak kadar da sıcak su ilâve ederek, etler iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar ortadan daha az ateşte aşağı yukarı bir buçuk - iki saat arasında pişirmeli ve ateşten almalıdır ![]() 3 Sonra, tenceredeki bu etleri, eşit bir surette, tepsideki tas gibi açtığımız patlıcanların ortalarına bölmek suretiyle yerleştirmeli, etlerin üstlerine de; birer adet yuvarlak ve ince kesilmiş domates, domateslerin üstlerine birer adet yeşil biber oturttuktan sonra, tepsiye tenceredeki etlerin, aşağı yukarı bir buçuk bardak gelmekte olan salçasını katmalı, sonra tepsiyi orta kuvvetteki firma sürerek, bunları 25 - 30 dakika daha pişirdikten sonra, patlıcanları salçasiyle tabağa almalı ve servis yapmalıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|