Elmalı Ördek Tarifi |
10-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Elmalı Ördek TarifiElmalı Ördek Tarifi 6 kg'lık 1 ördek (pişmeye hazır, sakatatı temizlenmiş) 4 elma (kabukları soyulup, çekirdekleri ve ortalarındaki sert kısımları çıkarılarak, iri zar biçimi doğranmış) 2 tatlı kaşığı tarçın 2 tatlı kaşığı adaçayı (kıyılmış) 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi 1 tatlı kaşığı tuz 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı 2 su bardağı tavuk suyu 2 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı karabiber Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız Elma, tarçın, adaçayı ve limon kalbuğu rendesini bir kaseye koyup, elmaları malzemeye iyice bulayınız Ördeğin butlarını, arkasını ve göğsünün alt kısmını çatalla deliniz Bir rosto tepsisinin içine tel ızgara yerleştiriniz Ördeği ızgaranın üstüne koyup, her tarafını tuzla iyice ovunuz Hazırladığınız elmalı malzemeyi ördeğin yarık kısmından doldurup, yarığı dikerek kapayınız Tereyağı, tavuk suyu, şeker ve biberi küçük bir tencereye koyup, harlı ateşe oturtarak kaynatınız Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımı ördeğin üstüne dökünüz Rosto tepsisini fırına sürerek, 15 dakika pişiriniz Fırının sıcaklığını azaltıp (180°C), ördeği 1-1,5 saat, her 10 dakikada bir tepsideki sudan üstüne dökerek, buduna sivri bir bıçak batırıldığında renksiz su akana kadar pişiriniz Rosto tepsisini fırından alıp, ördeği ısıtılmış bir servis tabağına yerleştiriniz İplikleri çıkarıp, ördeği kenarda sıcak olarak saklayınız Büyük bir kaşıkla, tepside kalan suyun üstündeki yağı alıp atınız Suyu bir tencereye koyup, orta ateşe oturtunuz Sosu, 1/4'ünü çekene kadar kaynatınız Tencereyi ateşten alıp, sosu ördeğin üstüne dökerek servis diniz Not: Batı İngiltere mutfağından alınmış elmalı ördek, ördeğin en lezzetli pişirilme biçimlerinden biridir |
Elmalı Ördek Tarifi |
10-28-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Elmalı Ördek Tarifi4-4,5 kg'lık 1 ördek (pişmeye hazır,sakatatı temizlenmiş) 1/2 limon 1 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 4 orta boy elma (kabukları soyulup, ortalarındaki sert kısımları ayıklanarak, kabaca doğranmış) 350 gr (2 su bardağı) siyah kuru erik (çekirdekleri çıkarılmış) 60 gr (2/3 su bardağı) bayat ekmek içi Süslemesi: 250 gr (1+1/3 su bardağı) siyah kuru erik (3 saat suda bırakılmış) 125 gr (1/2 su bardağı) toz şeker 1+1/4 su bardağı su 4 orta boy elma (kabukları soyulup, ortalarındaki sert kısımları çıkarılarak, herbiri ikiye kesilmiş) 1 tatlı kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş) 250 gr (1 su bardağı) krema Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız Ördeğin içini ve dışını limonla ovup, içine ve dışına tuz ve biberi serpiniz Elma, erik ve ekmek içini orta boy bir kasede karıştırıp, karışımı yarık yerinden ördeğin içine doldurunuz Yarık kısmı iğne iplikle dikerek kapatınız Ördeğin üstünün her yanına çatalla delikler deliniz Ördeği göğsünün üstünde, derin bir rosto tepsisine yerleştiriniz Tepsiyi fırına sürüp 15 dakika pişirdikten sonra, fırının sıcaklığını azaltınız (180°C) Ördeği 1,5 saat daha (her 500 gr'a 20-25 dakika hesaplayarak) pişiriniz Bir kaşıkla sık sık, tepside biriken yağları alıp atınız (Ördeğin üstüne pişme suyundan dökmek gerekmez) Ördeği çevirip, 1,5-2 saat daha pişiriniz (Ördeğin pişip pişmediğini anlamak için, bir şiş batırınız Akan su açık sarı ise, ördek pişmiş demektir) Tepsiyi fırından alıp, ördeği ısıtılmış bir servis tabağına çıkarınız İplikleri söküp atarak, ördeği söndürülmüş fırında sıcak olarak saklayınız Süslemesi için erikleri ve içinde bekledikleri suyu, orta hoy bir tencereye koyup, ağır ateşte 15 dakika pişiriniz Bu arada şeker ve suyu orta boy bir başka tencereye koyub, sürekli karıştırarak şekeri eritiniz Şurubu 3 dakika, hafif koyulaşana kadar kaynatınız Ateşi biraz kısıp, elmaları katarak, şurupta 10 dakika, bıçağın ucu kolayca batana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indiriniz Delikli bir kepçeyle elmaları çıkarıp, ısıtılmış bir servis tabağına aktarınız Delikli kepçeyle öteki tenceredeki erikleri de çıkarıp, yarım elmaların üstüne koyduktan sonra, tabağı fırında sıcak olarak saklayınız Mısır nişastası ve kremayı eriklerin piştiği tenceredeki şuya katıp, ateşi açınız Sürekli karıştırarak 5 dakika, sos koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz Tencereyi ateşten indirip, sosu ısıtılmış bir sosluğa boşaltınız Ördeği, elmalarla ve erikleriyle fırından çıkarıp, yanında sosuyla servis ediniz Not: Bu lezzetli ördek yemeğini, yanında kırmızı lahana salatası ve kızartılmış taze patatesle servis edebilirsiniz |
|