"Her Şey Değişti" |
|
|
#1 |
|
GöKKuŞaĞı
|
"Her Şey Değişti"Eski taş evlerin arasındaki tek katlı binanın demir kapısını itip içeri giriyorum ![]() Girişin sağında eski tip bir torna tezgâhı var Yanıbaşında da bir freze tezgâhı![]() Duvarlarda kurumuş, rengi koyu kahverengiye dönüşmüş balık kafaları, yüzgeçler ve solungaçlar asılı ![]() Antika saatler, basınç göstergeleri ve sararıp solmuş eski fotoğraflar onlara eşlik ediyor ![]() Yakup İçten'in Ayvalık'taki atölyesindeyim ![]() ![]() Aslında onun "hayat pınarı" da denilebilir buraya ![]() 65 yaşında bir delikanlı Yakup İçten! Taş çatlasa 50 gösteriyor! *** Hep çok meşgul Yakup usta! Onu işinden alıkoyuyormuşum hissine kapılıyorum ![]() Hafif dalgacı bir gülümsemeyle "bugüne kadar, kendi çapında icat sayılabilecek 53 makine yaptım" diyor ![]() Atölye bir bahçeye açılıyor Ötesi deniz![]() Küçük iskeleye bağlı balıkçı teknesi de onun elinden çıkmış Adı Gümüşlü![]() Söz geçmiş zamanlardan açılıyor Ailesinden, Gümüşlü sahilindeki haftada on ton sabun üreten fabrikalarından, sahildeki yazlık sinemalarından söz ediyor![]() Sonra buruk bir gülümsemeyle "her şey değişti" diyor "Hep kötüye değişti " *** Bölgedeki yazlık ev yapılaşmasından, ormanlık alanların inşaata açılmasından söz edecek sanıyorum ![]() Fakat Yakup usta konuyu daha derine çekiyor: "Bugünün insanı eskilerin eşkıyası kadar bile merhametli değil" diyor ![]() Ve anlatıyor "Dedem, bu bölgede Osmanlı'nın mali işlerinden sorumlu memuruydu O zamanlar eşkıya tarafından soyulmadan yollarda dolaşabilmek zor Biliyor musun dedem ne zaman rahat yolculuk edermiş? Eytam (yetimler) sandığından köylerdeki, kasabalardaki yetimlere ödenek ve iaşe götürdükleri zaman![]() ![]() Eşkıya bilir, asla dokunmazmış! Düşün bak!" *** Zihnimi kurcalıyorum biraz ![]() ![]() ![]() Osmanlı'nın eytam sandığı 1926'da Emlak ve Eytam Bankası'na dönüştürülmüş ama bir süre sonra yetimler unutulmuştu Zaten 1946 yılında da banka Türkiye Emlak Kredi Bankası anonim ortaklığına devredilmişti![]() Epeyce bir zamandır vicdanı müesseseleştirmekte zorluk çeken bir toplumuz Vicdan artık kişisel bir duygu, hatta hoş bir efsane!Şu ayaküstü sohbete bu konuları katmanın âlemi yok tabii! Bahçeye çıkıyorum ![]() Bir deniz kaplumbağası (caretta caretta) iskeleti var bahçede ![]() Şaşkınlığımı görünce, "ne sanıyordun, zamanında bu sularda deniz kaplumbağası vardı" diyerek anlatıyor Yakup Usta ![]() "Ölüsünü bulduğumda ağzından güçlükle kocaman bir naylon torba çıkarmıştım Yavrucak naylonu denizanası sanıp yutmuş, boğulmuş!" Haşmet Babaoğlu-Sabah
|
|