Kutludüğün Somunu Tarifi (Mamak Ankara) |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kutludüğün Somunu Tarifi (Mamak Ankara)Kutludüğün Somunu Tarifi (Mamak Ankara) 10 kilogram kepekli köy unu 10 gram maya Alabildiği kadar su Tuz Maya bezesi bir gün önce akşamdan hazırlanır Sabahtan; una su ve tuz karıştırılarak içerisine de akşamdan hazırlanmış mayalı beze katılarak hamur yoğrulur Yo-ğurulan hamur, yaklaşık iki saat dinlendirilerek mayalanması sağlanır Kabaran hamurdan el büyüklüğünde parçalar koparılarak bezeler oluşturulur Yapılan bezeler, üzerine un serpilmiş temiz bir beze alınarak 10-15 dakika dinlendirilir Daha önceden odun ateşi yakılarak orta ateşte ısıtılmış olan fırına, kabarmış olan hamur bezeleri sürülür ve kızarıklığı tespit edilen ekmekler tahta küreklerle fırından alınarak dinlenmeye bırakılır![]() Servis: Ekmekler fırından çıktıktan sonra sıcak olarak tüketildiği gibi soğuk olarak da saklanır ve uzun zaman tüketilmesi mümkündür Genellikle Kutludüğün de Tirit yemeği bu köy ekmeğinden yapılır
|
|
|
|