Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri > Kebap, Köfte & Et Yemekleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
balığı, mürekkep, tarifi, yahnisi

Mürekkep Balığı Yahnisi Tarifi

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mürekkep Balığı Yahnisi Tarifi



MÜREKKEP BALIĞI YAHNİSİ

Aynı şekilde kalamar da pişirilebilir

1000 gram mürekkep balığı
1 çorba kaşığı kuru siyah üzüm
1000 gram soğan (10 büyük)
1 çorba kaşığı çam fıstığı
160 gram zeytinyağı (3/4 bardak)
3 bardak su
Tuz
Karabiber

1 Taze olmak üzere 1000 - 1250 gram arasında bir mürekkep balığının üstündeki zar gibi ince derisini yüzdükten sonra, bıçak ucu ile önce bunun gözlerini ve kese ağzı şeklindeki ağzını kesip atmalı, sonra da balığın vücudunu oluşturan kıkırdağa benzer cep şeklindeki kısmın tam ortasından aşağıya kadar yarmak suretiyle balığın içini açmalı, içindeki mürekkep torbasını atmalı, fakat torbanın altındaki tahini alarak, bunu küçük bir kaba koymalı, balığın içindeki diğer kısımları çıkarıp attıktan sonra balığı aşağı yukarı 2 santim en ve boyunda olmak üzere parçalara kesmeli, yıkamalı ve bir tarafa bırakmalıdır (Bu balığın temizlenmesi çok güç olduğundan, balıkçılar genellikle bunun temizlenmesini kendileri yaparlar)
2 Sonra, etrafı kenarlı bir tepsiye; üç çeyrek bardak zeytinyağı, halka doğranmış 10 büyük soğan ile, 1 bardak da su koyarak, tencerenin kapağını kapatmalı ve tenceredeki su iyice çekinceye kadar küçük ateşte arada bir karıştırmak suretiyle pişirmeli, sonra tencereye, küçük kesmiş olduğumuz balığa yarım çorba kaşığı da tuz ilâve ederek; balıklar sularını salıp da tekrar çekinceye kadar karıştırmak suretiyle kavurmalı, sonra balığa 2 bardak su katarak tencerenin kapağını kapatmalı, küçük ateşte 1 saat pişmeye bırakmalıdır
3 Bir saat sonra tencereye; 1 silme çorba kaşığı küçük siyah üzüm 1 silme çorba kaşığı çam fıstığı, 1 kahve kaşığı karabiber ile, bir kaba ayırmış olduğumuz sarı tahini, her ikisi de kaşıkla iyice ezilmiş olarak ilâve ederek, tekrar tencerenin kapağını kapatmalı ve balıklar iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar pişirmekte devam etmeli ve tabağa alarak iyice soğuduktan sonra servis yapmalıdır

Not: Balık suyunu çekmiş ise buna 1, hattâ 2 bardak daha su katmalıdır Balık soğuyunca salçası çok koyumsu bir hal almakta olduğundan, balığı indirirken salçasının bir parça suluca olması gerekir

Alıntı Yaparak Cevapla

Mürekkep Balığı Yahnisi Tarifi

Eski 10-28-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mürekkep Balığı Yahnisi Tarifi



Mürekkep Balığı Yahnisi Tarifi

MALZEMELER:
1 kilo mürekkep balığı
2 kilo kuru soğan
50 gr dolmalık üzüm
50 gr dolmalık fıstık
1 bardak zeytinyağı
Balığın 4 adet mürekkep torbası
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karanfil, tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı şeker

HAZIRLANIŞI:
Mürekkep balıklarını yıkayıp temizledikten sonra küçük dilimlere bölün ve kevgirde bekletin 4 adet mürekkep torbasını zarlarını patlatmadan bir kapta saklayın Dolmalık üzümü temizleyip yıkayın ve süzgece alın Soğanları ince piyaz şeklinde doğraym Ağır ateşte yarım bardak zeytinyağında hafifçe pembeleştirdikten sonra dolmalık fıstığı ekleyin Sırayla mürekkep balığı dilimleri, dolmalık üzüm, baharat, 1/2 bardak zeytinyağı, mürekkep torbalarını ekleyin Hafif ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin Soğuk servis yapın

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.