![]() |
İş'te Meslek Liseliler Bir Adım önde |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() İş'te Meslek Liseliler Bir Adım önde'İş'te meslek liseliler bir adım önde Türkiye İstatistik Kurumu'nun ilk kez gerçekleştirdiği genç nüfusun işgücüne katılımı araştırmasında ilginç sonuçlar elde edildi ![]() Katsayı tartışmalarıyla gündeme gelen meslek liseleri, gençlere iş kapısını daha güçlü açıyor ![]() Meslek Lisesi mezunlarının yüzde 58’i bir işte çalışırken, bu oran düz lise mezunlarında yüzde 39 ![]() Bu tabloyu ortaya koyan , Türkiye İstatistik Kurumu’nun ilk kez gerçekleştirdiği bir çalışma: Genç nüfusun işgücüne katılım durumu ![]() ![]() Türkiye nüfusunun üçte birini oluşturan 15-34 yaş grubunun eğitim ve çalışma durumunu ortaya koyan araştırmada ortaya çıkan bazı sonuçlar şöyle: - Her dört gençten biri eğitimine devam ediyor ![]() - Her on gençten biri bir okulu bitirememiş durumda ![]() - Gençlerin üçte ikisi en az ilkokul mezunu ancak eğitimine devam etmiyor ![]() - 23 milyon 627 bin kişilik genç nüfusun yarısı işgücüne dahil ancak yüzde 42'sinin işi var ![]() - Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 18; yani her beş gençten biri işsiz ![]() Bir işte çalışma şansı bulan ve işsiz olan gençlerin eğitim durumu da dikkat çekici bir dağılım gösteriyor: - Üniversite mezunlarının işsizlik oranı, okur-yazar olmayanlardan daha yüksek ![]() ![]() - Meslek Lisesi mezunlarının yüzde 58'inin işi var ![]() ![]() - Meslek lisesi - düz lise farkı işsizlik oranına da yansıyor ![]() ![]() İstihdam uzmanları, rakamların ortaya koyduğu bu tabloya, işsizlik sorununun çözümünde yol gösterici bir tespitle yaklaşıyor: "Türkiye'nin sorunu işsizlik değil mesleksizlik ![]()
![]() |
|