|
|
Konu Araçları |
açısından, sistem, yaklaşımının, yönetim, önemi |
Sistem Yaklaşımının Yönetim Açısından Önemi |
12-20-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sistem Yaklaşımının Yönetim Açısından ÖnemiSistem yaklaşımı, yönetim sürecinde bir düşünüş olup, işletme faaliyetlerinin başarılı yönetimi için iç ve dış faktörlerin birlikte ele alınmasını ve değerlendirilmesini öngörür Böylece işletmeleri onlarla ilişkili diğer sistem, alt sistem ve üst sistemler yardımıyla tanımak kolaylaşacaktır Yönetimde sistem yaklaşımın bir yansımasını bütünün tasarımı oluşturmaktadır Günümüzün büyük ve karmaşık işletmelerinde uzmanlaşmaya doğru bir eğilim vardır Ancak burada riskli olan bir durum, işletmeyi oluşturan bileşenlerin (insanlar, bölümler, departmanlar, fonksiyonlar vd) hedeflerinin aynı doğrultuda birleştirilmesinin zorlaşmasıdır Burada sistem yaklaşımının amacı, işletmenin bir bütün olarak optimizasyonunu sağlamak ve bu şekilde farklı eğilimleri uyumlu hale getirmektir Bu noktada, yönetimin görevi, çeşitli fonksiyonel bölümlerin faaliyetleri arasında koordinasyon sağlanması olmaktadır İşte bu noktada yönetimin işletmeyi çok iyi gözlemlemeyebilmesi ve anlayabilmesi önem kazanmaktadır Bunu doğru ve etkin bir şekilde yapabilmenin yollarından birisi Yönetim Bilişim Sistemleri‘ni kullanmaktır Burada örgütsel sistemlerden birisi olan bilgi sistemini, ‘karar vermek ya da örgütün denetimi için gerekli bilgiyi sağlayan organize olmuş süreçler’ şeklinde anlamak gereklidir Son olarak, yönetimde sistem yaklaşımını kullanmanın, yöneticilere sağladığı yararlar şunlardır:
Bir bilginin yönetim açısından bir anlam ifade edebilmesi ya da kullanılabilmesi için aşağıdaki üç nokta çok önemlidir:
Yönetime bilgi verme genelde hazırlanan raporlar şeklinde olmaktadır Bu raporları kısaca şu şekilde sınıflandırabiliriz:
YBS’nin önemi işte böylesine yararlı ve zaman tasarrufu sağlayan bilgilere ulaşmayı her zaman mümkün kılmasıdır YBS’nin yönetim ve personel üzerindeki etkileri öncelikle YBS ile beraber yöneticilerin aldıkları kararlarda sezgilerden çok bilgi ön planda olacağı için daha isabetli kararlar alınabilecektir Bu da üst yönetimin stratejik planlama ile geleceği daha iyi görmesi demektir İkinci olarak, YBS ile işletme içinde bir sistem oluşturulmuş, dolayısıyla işletme faaliyetlerinin daha sistemli olarak yürütülmesi sağlanmış olacak, başka bir ifadeyle ‘örgütsel düzen’ kurulmuş olacaktır Ayrıca yöneticilere etkin bir denetim imkanı veren YBS’nin kurulması ile bazı departmanlar işlevlerini yitirebilecektir Personelle ilgili olarak, öncelikle YBS’nin kurulmasına bazı personelin direndiği görülmüştür Yeniliklere karşı direnç gösterilmesi birçok işletmede rastlanabilecek bir durumdur Bunun aşılmasının yollarından birisi, personelin teknolojinin yararları ve gerekliliği konusunda eğitilmesidir İnsanların bilmedikleri, tanımadıkları teknolojileri kabullenmekte zorlandıkları bir gerçektir |
|