![]() |
Cevap : Çocuk Masalları |
![]() |
![]() |
#46 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKIYMETLİ TUZ
Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tıngır elek, tıngır felek demişler, bu masalı şöyle anlatmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah küçük kızın cevabına çok sinirlenmiş, insan tuz kadar sevilir mi demiş, ardından küçük kızını cellada teslim etmiş ![]() ![]() ![]() Cellat, kızın yalvarmalarına dayanamamış, onun yerine bir hayvan kesmiş, kızın gömleğini kesilen hayvanın kanına bulayıp padişaha getirmiş ![]() Küçük kız yollara düşmüş ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan bir hayli zaman geçmiş, başından geçenleri kocasına anlatmış, babamları yemeğe çağıralım demiş ![]() ![]() ![]() Kızın padişah babası söylenen günde avanesiyle birlikte ziyafete gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada küçük kızı padişahın sofrasından ayağa fırlamış ![]() ![]() ![]() Padişah yaptığından utanarak küçük kızının boynuna sarılmış, tuzun ne kadar kıymetli olduğunu anlamış ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKİBİRLİNİN BURNU
İyi kalpli vezir, ülkenin sultanı ile iyi geçiniyor, halkın sorunlarına çare bulmaya çalışıyordu ![]() ![]() Yine bir gün iyi kalpli Sultan ile Veziri konuşuyorlardı ![]() Sultan: -Kötü insana kendi kötülüğü yeter ![]() ![]() ![]() -Evet efendim! Gerçekten öyle, dedi Vezir ![]() Biraz sonra, Vezir dairesine gitti ![]() ![]() ![]() Vezir akşam evine vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün, onu kıskanıp kötülük yapmayı düşünen bir arkadaşı ziyaretine geldi ![]() ![]() ![]() Biraz sonra arkadaşı, Sultan'ın huzuruna çıkarılmıştı bile ![]() -Muhterem Sultanımız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Ne diyorsun? -İnanmassanız dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() -Olur mu öyle şey? -Deneyin, göreceksiniz efendim ![]() ![]() ![]() Konuşması bitti, dışarı çıktı ![]() ![]() -Beni Sultan'la görüştürdüğün için çok teşekkür ederim ![]() ![]() -Canım ne lüzum var? -Gelmezsen darılırım ![]() Vezir mecburen ziyafete gitti ![]() ![]() ![]() ![]() Yemekten sonra Vezir, hızla saraya döndü ![]() Öğleden sonra birçok işi vardı ![]() ![]() ![]() Sultan'ı ayakta gören Vezir: -Efendim beni emretmişsiniz, dedi ![]() -Yaklaş ![]() ![]() ![]() ![]() Vezir yaklaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bunu kendi elinle başvezire teslim eyle! ![]() ![]() Sultan böyle emirnameler ile sevdiklerini elçi tayin ederdi ![]() ![]() Yolda yine arkadaşını gördü ![]() ![]() ![]() -Sultan heralde çok sevdiği birisine yardım ediyor ki böyle acele etti ![]() ![]() Arkadaşı yine çok rica etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Sen burada ne arıyorsun? diye sordu ![]() O da yolda arkadaşına rasladığını ve olanları anlattı ![]() ![]() ![]() -Bunu "başvezir" yolladı efendim, dedi ![]() Kapağı açtılar içinden kocaman bir insan burnu vardı ![]() "Kibirli Burnu" Sultan artık dayanamadı, sordu: -Sen bugün bugün başını neden uzaklaştırıyordun? Vezir güldü: -Ağzımın kokusu sizi rahatsız etmesin diye efendim ![]() ![]() ![]() Sultan hem sevindi hem üzüldü ve şunları mırıldandı: Kötü insana kendi kötülüğü yetişir ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKİBRİTÇİ KIZ
Bir yılbaşı gecesiydi ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar koşuyorlar, birbirlerine kartopu atıyorlardı ![]() ![]() ![]() Yalnız bir çocuk vardı ki gelip geçenler onun farkında değillerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavrucağız da sanki donmuş, bir buz parçası kesilmişti ![]() Geniş bir mukavva kutunun içine sıralanmış kibrit kutularına bakarken gözleri yaşarıyordu ![]() Evet, bu bir kibritçi kızdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ah hiç olmazsa ayaklarında terlikleri olsaydı! Biraz önce, sokak sokak dolaşırken, hızla geçen bir arabanın önünden kaçmış, kaçarken terlikleri ayağından fırlamıştı ![]() Karşı kaldırıma geçtikten sonra, dönüp bakmış hınzır bir çocuğun terlikleri kapıp kaçtığını görmüştü ![]() ![]() Kibritçi kız bunun üzerine bir kapının girintisine sığınmış, oracığa kıvrılıp oturmuştu ![]() Parmakları donmuş, sızlamaya başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zavallı kız, kibriti bir elinden öbür eline geçirerek, parmaklarını ısıttı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Isınmış, terlemeye bile başlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kibrit daha yaktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü kibrit daha fazla düşler yarattı:Bir yaz gecesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken bir yıldız kaydı, gökyüzüne geniş bir yay çizerek uzaklaştı, söndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi sabah, yoldan geçenler, bir evin basamağında donmuş kalmış kızcağızın ölüsünü buldular ![]() ![]() -Zavallı kız ısınmak için bütün kibritlerini yakmış dediler ![]() ![]() ![]() ![]() Yazan:Hans C ![]() Andersen Masalları, Remzi Kitabevi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKONUŞAN LEYLEK
Yaşamakta olduğumuz şu yıllardan pek de o kadar uzak sayılmayacak bir zaman dilimi içerisinde konuşan bir leylek yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Senelerden bir sene yaz mevsiminde Anadolu’ ya gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() adamla karısı tarladan evlerine dönüp yemeklerini yedikten sonraki konuşmalarında bile hep çocukları olmadığından yakınırlarmış ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonraki bir gün sabaha karşı canı sıkılmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz sonra etrafına bakınarak, telaşlı hareketlerle yürüyerek gelen bir kadın caminin kapısına elindeki sepeti bırakmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Merhaba, rahatsız etmiyorum ya? “ demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşan Leylek: “ Hayır, sayın kadın kardeş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Tamam, karşımda duruyorsun…Hayal gibi silinmiyorsun ![]() ![]() ![]() “ Şaşırmakta haklısın, kadın kardeş ![]() ![]() karşısına her zaman benim gibi düşünüp, konuşabilen bir leylek çıkmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Kocamla ne güzel geçinip gidiyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Aman, imam gelmeden yetişeyim! Çocuk kim aldı ya gitmesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşan Leylek, ertesi gün söz verdiği zamanda çocuğun annesinin evine gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKRAL İSTEYEN KURBAĞALAR
Çok eski zamanlardan birinde Olympos dağının doruklarında Tanrı Jüpiter yaşarmış ![]() ![]() Dağın eteklerinde kocaman bir göl varmış ![]() ![]() ![]() İstediklerini istedikleri zaman yaparlarmış ![]() Kimse karışmazmış onlara ![]() ![]() "Kral hayatımıza yön versin, ne yapacağımızı bize söylesin ![]() ![]() ![]() Bir şeyin şrak diye gölün ortasın düşmesi kurbağaları susturmuş ![]() Uzun süre bağırmışlar ![]() ![]() "Tanrı Jüpiter’in gönderdiği bu sessiz kralın sağı solu belli mi olur, değil mi? Uysal gibi görünür, ama birden yaklaşanın da canına okuyabilir ![]() ![]() Epey bir zaman sonra genç kurbağalardan biri ağaca yaklaşmış, yavaş yavaş yanına gitmiş, önce dokunmuş, sonra üzerine çıkmış, ardından üzerinde zıplamaya başlamış ![]() Göldeki bütün kurbağalar krallarının yanına koşmuşlar, üzerine çıkmışlar, tepinmişler ![]() Bütün gün orada oyalanmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() Öylesine yüksek perdeden bağırıyorlarmış ki Jüpiter dayanamamış ![]() Ama bu sefer kurbağalara kral olarak yılanı göndermiş! Şimdiye dek krallarının sessiz ve zararsız olduğundan yakınan kurbağalar bu kez de krallarının kendileri için ne kadar tehlikeli olduğundan yakınmaya başlamışlar ![]() Yeni krallarının yanına yaklaşamıyorlarmış bile ![]() Yılan, çevrede bulduğu kurbağaları bir lokmada midesine indiriyormuş ![]() Kurbağalar yeni kral için vıraklamaya başlamışlar ![]() Jüpiter şöyle demiş: "Size önce iyi ve uysal kral verdim, beğenmediniz ![]() ![]() ![]() İşte o günden beri budala kurbağalara yılanlar krallık edermiş ![]() "Her Güne Bir Masal" Derleyen ve çeviren: Tarık Demirkan Doğan Kardeş Kitaplığı (YKY Yayınları) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKURBAĞACIK
Ormanlık bir bölgede bulunan bir su birikintisinde yaşamakta olan kurbağacık hiç arkadaşı olmadığından yakınıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “ Sanki bütün ömrünü bu su birikintisinde geçirmeye pek meraklısın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacık hemen o anda kararını verdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacık hiç bozuntuya vermedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacık bir süre uçtuktan sonra bir dere kenarında boylu boyunca uzanmış yatmakta olan yaşlı kurbağayı fark etti ![]() ![]() ‘ Çünkü hiçbir kurbağa böylesine açıkta yatmaz ![]() ![]() ![]() Yaşlı kurbağanın düşüp kaldığı bu çayırlık bir mesire yeriydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacık: “ Efendim, böyle bir durumla daha önce hiç karşılaşmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacık çocukların yanına geldiğinde: “ Lütfen yardım eder misiniz? Yaşlı bir kurbağa ayağından yaralanmış az ilerde yatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacığın yalvarmasına dayanamayan çocuklar, oltalarını sudan çıkarıp bir kenara koydular ve kurbağacığın peşine takıldılar ![]() ![]() Çocuklar gittikten sonra kurbağacık yaşlı kurbağaya destek oldu ve onu kuytu bir yere götürdü ![]() “ Nedense böylesine karşılık beklemeden yapılan iyilikler, yardımlar pek nadir oluyor ![]() ![]() diyerek seslensem ben şimdi tüm canlılara acaba beni dinlerler mi? Hep kötülük görmekten, hep üzülmekten, hep ağlamaktan bıktım artık “ diyerek sözlerini tamamladı ve ağlamaya başladı ![]() ![]() “Dur ağlama artık yaşlı kurbağa, sil gözyaşlarını ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağacık kendine çok güveniyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKUYRUKSUZ TİLKİ
Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi size tilki ile Henife Bacı'nın masalını anlatacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sene de yaz gelmiş, yaylaya çıkmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken güz gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Henife Bacı işini görüp, eşeğinin başına dönüyor, yavaş yavaş gidiyor köye ![]() ![]() ![]() - Bir bakayım tereyağ ile balım nasıldır? Bir iki lokma yiyeyim ![]() ![]() - Allah Allah! Bu nerden geldi? diyor ![]() ![]() - Vay bunu benim başıma kim etti? diyor ![]() ![]() - Henife Bacı, Henife Bacı! Yağını yedim, balını yedim, içine çıtımı pıtımı ettim, verdim elan ![]() ![]() ![]() ![]() Tilki her gün böyle geliyor, bu kadının böyle hem yağını yiyip, hem balını yiyip, hem de kadıncağızı kızdırıyor ![]() - Sen dur tilki, ben de senin başına bir oyun oynayayım sen de gör ![]() Kalkıp gidiyor, köye varıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Henife Bacı, Henife Bacı! Yağını yedim, balını yedim; içine çıtımı pıtımı ettim, verdim elan ![]() ![]() - Tamam, sen bir dur! ![]() ![]() - Hella hella! ![]() ![]() Valla tilki yapışmış kara sakıza ![]() ![]() ![]() ![]() - İşte ben de senin başına oyun ettim ![]() Alıp kuyruğu getiriyor eve ![]() ![]() ![]() - Henife Bacı, ben ettim sen etme; kuyruğumu ver ![]() ![]() ![]() - Valla ölsem vermem ![]() ![]() Tilki gidiyor geliyor, Henife Bacı’nın içi acıyor: - Neyse, baldan, yağdan vazgeçtim; git bana iki büyük yoğurt getir, o zaman senin kuyruğunu vereyim ![]() Tilki - Peki diyor ![]() ![]() - Koyun, Koyun! ![]() ![]() ![]() ![]() Koyunlar : - Git bize ot getir, otu yiyelim, sana süt verelim ![]() Tilki gidiyor ![]() ![]() ![]() - Yonca, yonca! ![]() ![]() ![]() yoğurt yapayım vereyim Henife Bacı’ya ![]() ![]() Yonca : - Valla biz şimdi sana veremeyiz ![]() ![]() Tilki oraya gidiyor buraya gidiyor bakıyor ki, dereler donmuş, sular akmıyor ![]() - Ben nerden getiririm? Kaçıp gidiyor çocukların yanına : - Ayşe, Fatma, Memo! ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar : - Valla bizim ayağımız yalınayaktır ![]() ![]() Tilki kalkıp gidiyor ayakkabıcıya,ayakkabıcıya yalvarıyor : - N’olor, iki üç çift ayakkabı ver bana ![]() ![]() ![]() - Peki ne paran var, ne pulun var? Ben sana ayakkabı nasıl vereyim? Git bir sepet dolu yumurta getir ![]() Tilki gidiyor tavukların yanına,tavuklara yalvarıyor : - Tavuklar, kurban olayım, biraz yumurta verin ![]() ![]() Tavuklar diyor : - Vallahi biz ne yiyelim? Git bize bir tencere buğday getir; Biz yiyelim sana yumurta verelim ![]() Tilki kaça kaça gidiyor, bakıyor bir tarlada harman yapılıyor ![]() ![]() ![]() - Al sana yumurta ![]() O da diyor: - Al sana üç çift ayakkabı ![]() Alıp getiriyor çocuklara,çocuklar çok seviniyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Al Henife Nene, al bunu mayala, yoğurt yap, benim kuyruğumu ver ![]() ![]() Kuyruğu güzelce bunun arkasına dikiyor ![]() ![]() ![]() ![]() - Vay ağa geldi, paşa geldi ![]() - Valla istiyorsanız, size de yaparım aynısını ![]() ![]() Diyorlar - Söyle, ne olsa yaparız ![]() - Peki, gelin ![]() ![]() ![]() ![]() Tilkiler tamam diyorlar ![]() Yirmi, yirmi beş tene tilki giriyorlar derenin içine, hepsi böyle yan yana duruyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() - Hala, hala! ![]() ![]() ![]() Köpekler bağırıyorlar, çağırıyorlar, hücum ediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Henife Bacı, Henife Bacı! ![]() ![]() ![]() Henife Bacı koşa koşa geliyor; sevine sevine kuyrukları topluyor, götürüyor eve ![]() ![]() ![]() ![]() Henife Bacı da postunun üstünde oturup yoğurdunu yiyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKÜÇÜK DENİZ KIZI
Bir zamanlar altı güzel kızı olan bir kral varmış ![]() değilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En büyük denizkızı yaşı geldiğinde yüzeye çıkmış ve gördüğü ilginç şeyleri kardeşlerine anlatmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sallanmaya başlamış ![]() ![]() ![]() ![]() olduğunda prens hala yattığı yerde uyuyor, denizkızı da başucunda onu bekliyormuş ![]() ![]() ![]() baş başa kalmış ![]() O günden sonra küçük denizkızı prensi görebilmek umuduyla birçok kez yüzeye çıkmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kızlarıyız " demişler ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıKÜTÜK
ALACAKARANLIK içinde sivri, siyah bir kayanın belli belirsiz hayali gibi yükselen Şalgo Burcu uyanıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burcun tepesinde beyazlı siyahlı bir bayrak, can çekişen bir kartal ıstırabıyla, kıvranıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arslan Bey sordu: "Bizim kaleden daha yüksek mi?" "Daha yüksek beyim ![]() Kumandanın, "Bizim kale" dediği, henüz çırpınan bayrağına hasretle baktığı Şalgo Burcu idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben, bir kalenin karşısında çok duramam" dedi, "Hiç sabrım yoktur ![]() Kâhya başını kaldırdı: "O da sabırsız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Paşa, muhafızlara önce teslim teklif etmedi mi?" "Etti ![]() "Kabul etmediler mi?" "Hayır, etmediler ![]() "Kalenin kumandanı kimdi?" "Zondi isminde bir kahraman ![]() ![]() ![]() "Ben onların kahramanlıklarını bilirim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hayır, Arslan Bey, Zondi bildiklerinizden değil ![]() ![]() "Paşa, teslim teklifini kiminle gönderdi?" "Papaz Marten Uruçgalo ile ![]() ![]() ![]() "Ne ise ![]() ![]() ![]() ![]() "Paşa Türk elçisi gönderseydi, Zondi bunu yapmazdı ![]() "Ne biliyorsun?" "Papaz Marten'e söylediği sözlerden anladım? "Ne demiş?" ![]() "Demiş ki; git, paşaya söyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sahi, namuslu bir askermiş ![]() ![]() ![]() "Yalnız namuslu bir asker değil, Arslan Bey" dedi, "Hem de gayet yüce ruhlu bir mert ![]() "Nasıl? ![]() ![]() ![]() "Bakın anlatayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sahi yüce bir adammış ![]() ![]() ![]() "Sonra, elimize diri geçen esirlerden işittik: Kalenin avlusuna silahlarını, gümüş takımlarını, en kıymetli eşyalarını yığarak, yakmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Demek paşa, bu mert düşmanla konuşamadı ![]() "Evet, konuşamadı ![]() ![]() ![]() "Aşkolsun! Ben olsam bir türbe yaptırırım vallahi ![]() ![]() ![]() Arslan Bey, düşmanın cesurunu, kahramanını, yılmazını severdi ![]() ![]() ![]() Ortalık bütün bütün kararıyor, gece oluyordu ![]() Kâhya, uzun uzadıya anlattığı Dregley Kalesi'nin hikâyesini hâlâ bitiremiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hepsinin alınması belki bir ay sürmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu kalenin alınması mı beyim?" "Hayır, canım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir ayda dört beş kale ![]() ![]() ![]() ![]() "Niçin?" "Daha bu kaleye bir tüfek atılmamış ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben burasını, bir kurşun atmadan alacağım ![]() "Nasıl beyim?" "Senin aklın ermez ![]() ![]() ![]() ![]() "Hiç topa tutmadan hücum mu edeceğiz?" "Hayır ![]() "Ya ne yapacağız?" "Havanın kapanmasını bekle, dedim ya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arslan Bey, planlarını en yakın adamlarından bile saklardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() çadırlarında dedikodu yapıyorlardı ![]() ![]() "Hava bozmayacak mı? Ah, biraz sis olsa ![]() ![]() ![]() ![]() İşte kâhyanın getirdiği mektupta Ali Paşa da teklifini kabul ediyordu ![]() ![]() ![]() Koyu karanlık içinden uzaktan uzağa Şalgo Burcu'ndaki nöbetçilerin attıkları acı naralar, acı köpek ulumaları işitiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hava kapanıyor gibi, değil mi?" "Evet ![]() ![]() "Bakalım yarın ![]() ![]() ![]() "Hücum mu edeceğiz beyim?" "Hayır canım, hava bozsun, görürsün ![]() Kâhya, yine bir şey anlamadı ![]() ![]() ![]() Bir sabah ![]() ![]() ![]() Binlerce bacadan henüz tütmüş soğuk, nemli bir duman kadar koyu bir sis her tarafı kaplamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O kadar neşeli idi ki ![]() ![]() ![]() Bütün subayları, çavuşları çağırttı ![]() ![]() ![]() "Ağalar" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayetleri görünmeyen beyaz, büyük sakalının çerçevelediği yüzü sis içinde asılı duruyor sanılan ihtiyar topçubaşı sordu: "Siz gelmeden ben dövmeye başlayım mı, beyim?" Arslan Bey güldü: "Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Nasıl gürültü beyim?" "Toplarını boşuna yerinden kımıldatma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Anlamıyor musun? Yalnız gürültü istiyorum ![]() "Pekâlâ beyim ![]() Sonra diğer subaylara döndü: "Siz de bütün askerlerinizi savaş düzeniyle bunlara yaklaştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyar topçubaşı gibi subaylar da, çavuşlar da, bu emirden bir şey anlamadılar ![]() ![]() "Baş üstüne, baş üstüne ![]() ![]() ![]() "Haydi, ama çabuk ![]() ![]() ![]() Hepsi iki adım ayrılınca sisin içinde görünmez oldular ![]() "Sen de koş, yanına bir adam al, gerideki Değirmenli Çiftliği'nde biriktirdiğim elli mandayı hemen buraya sür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Başüstüne ![]() ![]() ![]() "Ama çabuk ![]() ![]() ![]() Hızla mahmuzlanan azgın at, şaha kalkarak sisin içine atıldı ![]() ![]() Biraz sonra ![]() ![]() ![]() Nereden geldiği belli olmayan derin bir gürültü sis içinde kaynıyor; ileri geri, yaklaşıyor, uzaklaşıyor, dalgalanıyordu ![]() ![]() ![]() Sağ taraftan topçuların "heya, mola"ları işitiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerler, subayların emriyle oldukları yerlerde bağdaş kurmuş bekliyorlar, gürültü ediyorlardı ![]() Nihayet, Arslan Bey, terden sırılsıklam olmuş atı ile duman içinde savaş sıralarının arasında, adım adım göründü ![]() "Yiğitlerim! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Topçuların, topçulara karışan angaryacıların "heya, mola" naraları gittikçe artıyor, büyüyor, tüyleri ürpertecek heyecanlı yankılarla görünmeyen dağları, taşları inletiyordu ![]() Öğleye doğru sis açılmaya başladı ![]() ![]() ![]() ![]() Artık herkes birbirini görüyordu ![]() Kaleye pek yaklaşmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cesur Arslan Bey, kır atını ileriye sürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hey bre Şalgo muhafızları! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kale ile beraber bütün ordunun işittiği bu teklifi, tercüman, avazı çıktığı kadar bağırarak tekrarladı ![]() Derin bir sessizlik ![]() ![]() ![]() Arslan Bey'in atı duramıyor, şaha kalkıyor, sağa, sola tepiniyordu, kâhya, dizgininden tutmaya çalışıyordu ![]() Burcun tepesinden bir cevap verdiler ![]() "Ne gibi şartlarla, diyorlar beyim ![]() Arslan Bey, deminkinden daha sert bir sesle haykırdı: "Şartım filan yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç tercüman, bu sözleri, yine avazı çıktığı kadar tekrarlarken, bütün askerler, gözlerini yolun gediğine çevirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biraz sonra ![]() ![]() ![]() Şalgo'nun tepesinde, şan, namus kefeni olan uğursuz beyaz bayrak dalgalanıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Teslim olan kumandanla erkânına Arslan Bey; "Korkmayınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tercüman bunu tekrarlayınca hepsi birbirlerine bakıştılar ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte" dedi, "Sizin böyle topunuz var mı?" Düşman kumandanı tercümanla cevap verdi: "Hayır ![]() "Niçin yapmıyorsunuz?" "Bilmiyoruz ![]() Genç irisi bir şövalye tercümana bir şeyler sordu ![]() "Ne diyor?" dedi ![]() "Bey bu topu kaç günde İstanbul'dan buraya getirmiştir, diyor ![]() "Sen de ki: İstanbul'dan getirmemiş ![]() ![]() Tercüman bu sözleri söyleyince esirler afallaştılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne diyor?" "Bu mertlik değil ![]() ![]() ![]() ![]() "Ona sor ki: Henüz bir kere patlamayan bir toptan korkarak, hemen teslim oluvermek mi mertliktir?" Tercüman sordu ![]() Kale kumandanı, gözlerini yerden kaldırıp cevap veremedi ![]() ![]() Bir güllesiyle kaleyi yıkacak olan bu korkunç top, siyaha boyanmış kocaman bir kütükten başka bir şey değildi! ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıNİLÜFER PERİSİ
Sabahın erken saatlerinde, henüz daha güneş bile doğmadan önce, çiğ damlaları nilüfer çiçeklerinin üzerinde nazlı nazlı salınmaya başlamışlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisi, minicik , güneşin ilk ışıltıları kadar mutlu, bir bebek kadar masum, kar tanesi kadar kırılgan, bir periydi ![]() ![]() Nilüfer perisi çok mutluydu ![]() ![]() ![]() ![]() Ormanı seyre dalmışken, güzel bir müzik dikkatini çekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gülümseyerek müziğin tadını çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En son aşıklar anladılar müziğin durduğunu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemekten sonra bütün göl hayvanları dinlenmeye gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Nilüfer perisi kanatların yeterince olgunlaştı ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisi bu teklifi sevinçle kabul etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Anne bak bak o kim?” diye sordu ![]() Nilüfer perisi yavaşça minik sincabın yanına geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten de anne sincap, başta baykuş ailesi olmak üzere, bütün orman sakinleri ile tanıştırdı nilüfer perisini ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Orman halkının bilmediği bir şey vardı, nilüfer perileri istedikleri zaman düşünceleri okuyabiliyorlar ve hayalleri görebiliyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes şaşkınlıka birbirine baktı ![]() ![]() ![]() ![]() Bataklık hiç de uzak değildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama bataklık cini, onları gördüğü için o kadar mutlu olmuştu ki, nilüfer perisini bile gözleri görmüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisi bunların hepsini anladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baykuş arka çıktı hemen , “Önden kuşlar gitsin, hazırlıklara başlasınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şölen başlamıştı ama misafirler hâlâ büyük bir şaşkınlık içindeydiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık bataklık cininden korkmuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisi ve ağustos böceği göle doğru yola çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık akşam oluyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisinin, göl perisini bulması zor olmadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisi göle döndüğünde artık güneş batmak üzereydi, göl güneşin son ışıklarıyla rengarenk olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nilüfer perisinin iyice uykusu gelmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müziğin sonunda nilüfer perisi yavaşça doğduğu nilüfere döndü ![]() ![]() ![]() Bütün canlılar nilüfer perisinin aralarından ayrılmasından dolayı çok üzgündü ![]() ![]() ![]() ![]() Hülya And |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıODUNCU İLE İHTİYAR ADAM
Oduncunun biri ırmak boyunda odun keserken baltasını düşürmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İhtiyar adam oduncuya doğru söylediği için mükafat olarak altın balta ile gümüş baltayı da vermiş ![]() Oduncu evine dönünce başından geçenleri komşusuna anlatmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Nedir senin derdin?" diye sormuş ![]() ![]() ![]() Oduncu çok sevinmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıORMAN PERİSİNİN GÜLLERİ
Yemyeşil ağaçlarla kaplı ormanın birinde genç bir peri yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özge Kurt |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıOT YİYEN KAPLAN
Genç Kaplan kafesinde demir parmaklıklar ardında sinirli ve hızlı adımlarla gidip geliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() akşamüstü ziyaretçilerin azaldığı zamanda bakıcısı kafesi temizleyip yıkadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hava iyice kararmış, vakit gece yarısını geçeli çok olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç Kaplan dağlar tepeler aştı, soğuk sulardan içti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böyle düşünüp yürürken ilerideki otlukta bir geyik gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç Kaplan olduğu yerde donup kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Serdar Yıldırım |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıÖRDEK OKULU
Yeşil başlı erkek ördek, kanatlarını çırparak gölün kenarına doğru koşmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeşil başlı ördek, gururla yürüyerek annenin yanına gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu civcivlerin işi ne? Neden sizin yanınızdalar? - Onlar civciv değil ![]() ![]() diye yeşil başlı ördek diklenerek yanıt vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzaklardan kuşların cıvıltısı ve diğer hayvanların sesleri duyuluyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() Ördek yavruları biraz büyüyünce ortalıkta dolaşmaya başlamışlar ![]() Sevimli küçük yavrular yaramazlık yapıp, birbirleriyle oynaşırken horoz homurdanıyor, onların varlığını istemediğini belli ediyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anne ördekle baba ördek, oturup bu soruna bir çözüm aramışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Hayır ola ![]() ![]() ![]() ![]() Horoz biraz duralamış ![]() - Arkada boş bir kümesimiz var ![]() ![]() demiş gülümseyerek ![]() ![]() ![]() - Karşılığında ne isteyeceksin? - Kümes kirası olarak, her ay bir çuval buğday verirseniz anlaşırız ![]() Horozun iyilik yapmayacağını, bu öneriyi bir iş ilişkisi gibi düşündüğünü anlayan yeşil başlı ördek, düşünmeden öneriyi kabul etmiş ![]() ![]() ![]() - Çok yüksek kira istedi ![]() diye söylenince: - Bir yolunu buluruz ![]() ![]() demiş yeşil başlı ördek ![]() Anne ve baba ördek, kullanılmayan kümesi temizlemişler ![]() ![]() ![]() Bir gün anne ördek, tüm yavrularını çevresine toplamış ![]() hazırladıkları yere götürmüş ![]() ![]() - Yavrularım, burası bir Ördek Okulu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yavru ördeklerin sabırsızca içeriye girmek istediklerini gören anne ördek, konuşmasını uzatmayıp yavrularını öğretmene teslim etmiş ve orada ayrılmış ![]() İlerleyen günlerde Ördek Okulu'ndan gelen sesler dinlenmeye değermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meraklılar çoğaldıkça horoz durur mu? Hemen kümesin damına çıkarak uzun uzun ötüp, yavruların sesini bastırmak ve dikkati kendi üzerine çekmek istermiş ![]() ![]() ![]() Okulun yararlı olduğunu anlayan kuşlar ve sincaplar da yavrularını Ördek Okulu'na göndermeye başlamışlar ![]() ![]() ![]() Sonunda horoz gelişmelere dayanamayıp okul bitiminde sallana sallana anne ödreğin yanına giden yeşil başlı ördeğin karşısına dikilmiş ![]() ![]() - Seninle bu okul konusunu bir kez daha konuşmalıyız ![]() diye söze başlamış ![]() - Ne konuşacağız? Kiramızı ödüyoruz ![]() ![]() - Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() demiş ve yanlarından uzaklaşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Kuşlardan ve sincaplardan yardım istersin ![]() ![]() Baba ördek umutsuzca anne ördeğe bakmış: - Bulabilirler mi bilmiyorum ![]() ![]() ![]() Yeşil başlı ördek, ertesi gün kuşlara ve sincaplara konuyu açmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horoz okulun sürdüğünü, kiranın artması eğitimi engellemediğini görünce: - Çıkın kümesimden ![]() diyerek gerçek emelinin ne olduğunu açık ve öz bir biçimde anlatmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Artık okul yok ![]() ![]() demiş üzüntülü bir sesle ![]() ![]() - Unutma ![]() ![]() ![]() demişler ![]() akmaktaymış ![]() ![]() - Üzülmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm hayvanlar sevinçle çığlık atıp, "Olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Haydi yavrular ![]() ![]() ![]() Yeşi başlı ördek ve yavrular kanatlarını açarak okulun yapılmasını için çalışmaya başlamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Horoz, bahçenin diğer ucundan, hayvanların ne yaptıklarını öğrenmeye çalışıyor, çitin üzerinde kıpırdamadan sonucu bekliyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okulun yapımı tamamlanınca tüm yavrular okul gereçlerini yeni yapının içine taşımışlar ![]() ![]() ![]() - Yardımlarınızla okulumuzu tamamladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevinçle çığlık atan öğrenciler: - Evet! Kimse bize engel olamaz ![]() ![]() ![]() demişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah erkenden ötmeye başlayan horoz: "Yine sabah olduuuu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Günaydın demiş ![]() - Günaydın öğretmenim ![]() ![]() ![]() Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
rock_alltime
|
![]() Cevap : Çocuk MasallarıPADİŞAH ve İHTİYAR ÇİFTÇİ
Bir gün padişahlar padişahı av için şehirden uzaklaşmış ![]() ![]() ![]() Oradaki insanların arasında yaşı doksanı geçkin bir ihtiyar varmış ![]() ![]() Padişah: - Ne ekiyorsun ihtiyar? diye sormuş ![]() İhtiyar çiftçi başını bile kaldırmadan cevap vermiş: - Baharda yeşermesi için ceviz dikiyorum ![]() Padişah kahkahayla gülmüş ![]() - Fakat sen çok ihtiyarsın ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine ihtiyar başını kaldırmış: - İnsanlar ekip dikmekle zarar etmezler ![]() ![]() ![]() Padişah bu cevabı çok beğenmiş ![]() - Bu ihtiyara bir kese altın verin, diye emretmiş ![]() İhtiyar altınları almış ve: - Gördünüz mü? demiş, benim ağacım daha büyümeden meyve verdi! Bilinmiyor |
![]() |
![]() |
|