Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
almanca, istiyorum, öğrenmek

Almanca Öğrenmek İstiyorum

Eski 11-04-2012   #46
Prof. Dr. Sinsi

bn almanca öğrenmek çok istiyorum ii gidiyodum öğreniyodum bu sitede ama şu artikeller konusu çok kafama takıldı
bn kelimenin artikelini bilmiyorum diyelim mesela baum ağaç yani başına der gelmiş bunun yaptığımız tanımla bi ilşkisini bulamadım ne den baumun başına der geldi

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #47
Prof. Dr. Sinsi

tesekkurler verdigin bilgiler icin ama devami yokmu ?
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #48
Prof. Dr. Sinsi

sahis zamirleri formunu görmek istiyorum
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #49
Prof. Dr. Sinsi

Alıntı:

lacos Nickli Üyeden Alıntı

sahis zamirleri formunu görmek istiyorum

:) ne demek hemen derhal

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #50
Prof. Dr. Sinsi

sahis zamirleri
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #51
Prof. Dr. Sinsi

Almanca'da Şahıs Zamirleri

Şahıs gösteren «ben, sen, o, biz, siz, onlar» kelimelerine şahıs zamiri denir Almancadaki şahıs zamirlerini okunuşları ve Türkçe karşılıklarıyle veriyoruz

ben ich [ih]
sen du [du:]
o er [er]
o sie [zi:]
o es [es]
biz wir [wi:r]
siz ihr [i:r]
onlar sie [zi:]

Yukarıda gördüğümüz bu şahıs zamirlerinde iki dikkati çekmektedir:

1 — Almancadaki er, sie, es kelimelerinin Türkçe karşılığı tektir, «o» Türkçede kendisinden bahsedilen şey veya şahıs için «o» kelimesi kullandır,
«o» kelimesinin gösterdiği, bir kadın veya bir erkek yahut da cinsiyetsiz bir varlık olabilir Hangisini gösterirse göstersin kelimenin şekli aynıdır Yani «o» dur

Almancada durum değişiktir Kendisinden bahsedilen şey veya şahsın artikeli der ise Türkçedeki «o» kelimesinin karşılığı olarak er, artikeli die ise sie, artikeli das ise es kullanılır

Meselâ der Mann için er, die Frau için sie, das Haus için es kullanılır

Bu er, sie, es kelimelerinin üçü de ayrı yazıldıkları halde aynı anlama, yani «o» anlamına gelirler Türkcedeki «o» nun karşılığı olarak Almancada bu anlama gelen üç ayrı kelimenin kullanılmasının sebebi Almancada isimlerin önüne üç ayrı artikel (der, die, das) gelmesi ve «o» derken kendisinden bahsettiğimiz ismin artikelini de göz önünde bulundurmamız gerektiğin dendir

Hiçbir zaman artikeli der olan bir isim için es, das olan bir isim için de er kullanılamaz Ahmet, Ayşe gibi özel isimlerden, yani önlerine artikel gelmeyen isimlerden bahsederken burada er, sie, es'den hangisini kullanacağımızı şahsın cinsiyetine bakarak buluruz Şöyle ki: Cinsiyeti erkek olan isimler için w, kadınlar için de sie kullanılır Öyleyse Ahmet'ten bahsederken er, Ayşe'den bahsederken sie diyeceğiz

2 — Yukarıda verdiğimiz listenin sonunda sie kelimesinin iki defa geçtiğini, yalnız bunların sonuncusunun, yani «Siz» anlamına geleninin büyük harfle başladığını görüyoruz Bildiğimiz gibi Türkçede «siz» iki maksatla kullanılır; birincisi hitap edilen kimseler birden fazla yani çoğul olduğu zaman, ikincisi şahıs tek olduğu halde kendisine kibar bir şekilde hitap edilmek istendiği zaman îşte bu Si© tek bir şahaa hitaben söylenen «siz» kelimesinin Almanca karşılığıdır

SEIN fiili

«Sen bir öğretmensin Bu bir kapıdır Ben bir askerim Biz öğrenciyiz» cümlelerinde görülen «sin, dır, im, yiz» ekleri Almancada sein [zayn] denilen bir fiille yapılır

Türkçede nasıl bu ekler şahıslara göre değişiyorsa sein fiili de şahsa göre değişik şekildedir Ancak Türkçede bu ekler cümle sonunda eldi bulundukları kelimenin sesine uyarak da bir miktar değişirler, «askerim» de «im», «doktorum»da «um», «öğrenciyim»de «yim» oluşu gibi Bu eklerin vazifesini gören sein fiilinde ise böyle bir değişme olmaz Esasen cümle içinde bir kelimeye bitişik değildir, ayrı olarak yazılır

Şimdiye kadar derslerimizde gördüğümüz ist ve sind, sein fiilinin iki şeklidir Tekil isimlerle kullanıldığını öğrendiğimiz ist kelimesi yalnız tekil üçüncü şahıs zamirler (er, sie, es) için kullanılır- Sein fiilinin ich=ben ve du=sen için özel bir şekli vardır, bin ve bist Sind ise, bütün çoğul zamirler ile kullanılır, ama bir istisna olarak sein fiilinin «ihr=sİ2» için özel bir şekli vardır, seid

ALMANCADA ŞAHIS ZAMİRLERİNİN HALLERE GÖRE ÇEKİMLERİ

Bundan önceki konularımızda şahıs zamirleri incelemiştik

Şimdi de şahıs zamirlerinin ismin hallerine göre çekimlerini inceleyeceğiz Ama önce bu çekimi açıklayalım;

Normalde ben şahıs zamiri yalın haldedirBu şahıs zamirini i haline getirmek için Türkçede sonuna -i eki getirilir ve bu şekilde beni kelimesi elde edilmiş olur

Bu beni kelimesi de ben şahıs zamirinin -i halidirBen şahıs zamirinin -e hali bana kelimesidirÖrneğin sen şahıs zamirinin -i hali seni, -e hali ise sana kelimeleridirBu bilgileri zaten biliyor olmalısınız fakat yine de bilmeyen yada unutan arkadaşlar için kısa bir açıklama yapmış olduk Şimdi şahıs zamirlerinin hallere göre çekim tablosunu verelim:

Bu tablonun mutlak surette ezberlenmesi gerekiyor

Kısa aralıklı tekrarlarla zamirlerin tüm hallerini kolaylıkla ezberleyebilirsiniz

Bu zamirlerin cümle içinde nasıl kullanıldığını da forumda bulunan Almanca Öğreniyoruz bölümünde bulabilirsiniz

Şahıs zamirlerinin bunların haricinde bir de -in hali mevcuttur fakat kullanılmadığı için biz burada yer vermeyeceğiz

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #52
Prof. Dr. Sinsi

merhaba arkadaslar cok güzel vallahi böylesi yararlı olanları bizlerlen paylaşmanız keşke benimde bildiğim bir bilgi olsa paylaşabilsem ama birsey sormak istiyorum izninizle alm dili ile ilgili hersey yazılı ama şimdi cümle kurdum diyelim okunusunu nasıl yapacaz yani cümleyi yazdık mi nasıl okunuyor onuda öğrenmemiz lazım bundada yardımcı olurmusunuz rica etsem tşk ederim allah razi olsun emeği gecen herkese allaha emanet olun
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #53
Prof. Dr. Sinsi

teşekkür ederim benimde biran önce öğrenmem gerekiyor almancayı inşallah yardımı dokunur
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #54
Prof. Dr. Sinsi

ben almanca öğrenmek istiyorum çok önemli benim için
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #55
Prof. Dr. Sinsi

ben de beğendim fakat fiillerin 2 ve 3 halleriyle (præteritum ve pperfektteki halleri) ile ilgili bilgi bulamadım en yakın zamanda yüklerseniz sevinirim
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #56
Prof. Dr. Sinsi

arkadaşlar bende artikellerde takılıyordum artikell olmadan cumle Yanlıs olur sanıyordum ama öyle değilmiş

Almanya da yaşamış bir arkadaşıma sordum artikel olmadan da cümle kuruluyormuş almanlar artikelsizde anlıyormuş yanı artikellere kafa takmanıza gerek yok artikel sadece sınavda Yardımcı olabilir artikelsizde alman ile kousabilirsiniz

bende 1 bucuk aydır almanca öğreniyorum zamanları bitirdim cok kolay ve zewkli bir dil kelime bilirsen takılmadan almanca konusabilirsiniz kelime ezberlemeye çalısın

dankeee für alles!!

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #57
Prof. Dr. Sinsi

merhaba ben ahmet netten almanca öğrenmek ve kendimi geliştirmek istiyorum
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #58
Prof. Dr. Sinsi

almanya yasiyorum ama almanca bilmiyorum buda beni üzüxor
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #59
Prof. Dr. Sinsi

Tşk ederim inşaLah faydaLi olur buqun ba$Ladim aLmanca'ya Sizinde ßiLqiLerinizden yararLanmak istiyorum:)
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #60
Prof. Dr. Sinsi

cok iyi mutlaka ögrenmeliyim
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com