![]() |
Felsefik Hikayeler Ve Deyişler |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerTavla ve Satranç Pers imparatorunun basverziri Büzur Mehir tarafindan 1400 yil önce tasarlanan tavla oyunu; Dünyanin en popüler oyunlarindan biridir ![]() ilhamla tasarlananan oyunun zamana böylesine direnmesi son derece etkileyici ![]() Senenin birligi olarak tavla bir tanedir ![]() Tavlanin içindeki karsilikli 6'sar hane 12 ayi temsil eder ![]() 15 açik ve 15 koyu renkli pul, Ayin 15 gece ve 15 gündüzünü simgeler ![]() Karsilikli 12'ser hane günün 24 saatidir ![]() Eski zamanlarda Hint Imparatoru, satranç oyunun Pers Imparatoruna, yaninda bir mektup ile hediye olarak göndermistir ![]() açiklama yapmazken söyle bir mesaj yazmistir ![]() Pers Imparatoruna; Kim daha çok düsünüyor, kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi görüyorsa O kazanir ![]() Iste hayat budur ![]() ![]() ![]() Pers Imparatoru dönemin en alim veziri olan Büzur Mehir ile bu mesaji paylasarak, ondan oyunu çözmesi ve kendisinin de karsilik olarak Hint Imparatoruna hediye edilmek üzere baska bir oyun icat etmesini ister ![]() Vezir haftalarca çalistiktan sonra gönderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu çözer daha sonra da on günde tavlayi icad eder ve imparatora sunar ![]() Hint Imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere söyle bir mesaj hazirlanir ![]() Hint Imparatoruna; Evet, Kim daha çok düsünüyor, kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi görüyorsa O kazanir ![]() AMA BIRAZ DA SANSTIR ![]() Iste hayat budur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerBakış açısı Arjantinli ünlü golfçü Robert Vincenzo yine bir ödül kazanmış, ödülünü alıp kameralara poz vermiş ![]() ![]() ![]() Vincenzo'yu kutladıktan sonra ona küçük bir bebeğinin olduğunu, bebeğin çok hastalandığını ve hastane masraflarını karşılayamadığını onun her gün biraz daha ölüme yaklaştığını anlatmış, bir çırpıda ![]() Kadının anlattıkları Vincenzo'yu çok etkilemiş ![]() Hemen çek defterini çıkarmış ve turnuvadan kazandığı paranın bir bölümünü yazıp imzalamış ![]() Çeki kadına uzatmış ![]() ![]() Ertesi hafta Vincenzo klupte öğle yemeğini yerken Golf derneği'nin bir üyesi yanına yaklaşmış ve "otoparktaki çocuklar, geçen hafta siz turnuvayı kazandığınız gün bir kadının yanınıza yaklaştığını ve sizinle konuştuğunu söylediler" demiş ![]() "Evet" demiş Vincenzo, "bunun nesi garip?" ![]() "Garip değil tabi ki" demiş adam," ama size bir haberim var o kadın bir sahtekarmış ![]() ![]() ![]() " Vincenzo şaşkınlıkla " yani ölümü beklenen bir bebek yok mu?" demiş ![]() "Yok" demiş adam ![]() "İşte bu hafta duyduğum en iyi haber" demiş Vincenzo ![]() İşte buna bakış açısı farkı diyoruz ![]() ![]() Aynı pencereden dışarı bakan iki kişiden biri sokaktaki çamuru, diğeri gökyüzündeki yıldızları görebilir ![]() Seçim bizlere aittir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve Deyişler![]() ![]() Bir bilge kisi, çölde öğrencileriyle otururken demiş ki; - "Gece ile gündüzü nasıl ayırt edersiniz? Tam olarak ne zaman karanlık başlar, ne zaman ortalık aydınlanır?" Öğrencilerden biri; - "Uzaktaki sürüye bakarım," demiş, "Koyunu keçiden ayıramadığım zaman akşam olmuş demektir ![]() Başka bir öğrenci söz almış ve "Hocam" demiş, "İncir ağacını, zeytin ağacından ayırdığım zaman, anlarım ki sabah başlamıştır ![]() Bilge kişi, uzun süre susmuş ![]() ![]() Bilge kişi şöyle demiş; - "Yürürken karşıma bir kadın çıktığında, güzel mi çirkin mi, siyah mı beyaz mı diye ayırmadan ona "bacım" diyebildiğimde ve yine yürürken önüme çıkan erkeği, zengin mi yoksul mu diye bakmadan, milletine, ırkına, dinine aldırmadan, "kardeşim" sayabildiğimde anlarım ki; sabah olmuştur, AYDINLIK başlamıştır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerÖnyargi Okulun ilk gununde 5 nci sinifin onunde dururken, ogretmen cocuklara bir yalan soyledi ![]() derecede sevdigini soyledi ![]() oturdugu yerde bir yana kaykilmis, ismi Teddy Stoddard olan kucuk bir oglan vardi ![]() Bayan Thompson bir yil once Teddy'yi izlemisti ve diger cocuklarla iyi oynamadigini, elbiselerinin kirli oldugunu ve surekli olarak kirli dolastigini gozlemisti ![]() ![]() bir noktaya geldi ki, bayan Thompson onun kagitlarini buyuk kirmizi bir kalemle isaretlemekten, kalin carpilar (X) yapmaktan ve kagidinin ustune buyuk "F" (en dusuk derece) koymaktan zevk alir oldu ![]() Bayan Thompson'un okulunda, her cocugun gecmis kayitlarini incelemesi gerekiyordu ve Teddy'nin kayitlarini en sona birakti ![]() gozden gecirdiginde, bir surpriz ile karsilasti ![]() Teddy'nin birinci sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy gulmeye hazir parlak bir cocuk ![]() terbiyeli ![]() ![]() Ikinci sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy mukemmel bir oğrenci, sinif arkadaslari tarafindan cok seviliyor, ama annesinin olumcul bir hastaligi oldugu icin sikinti icinde ve evdeki yasami mucadele icinde geciyor ![]() Ucuncu sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy'nin annesinin ölümü onun İcin cok zor oldu ![]() babasi ona ilgi gostermiyor ve eger bazi adimlar atilmazsa evdeki yasami yakinda onu etkileyecek ![]() Teddy'nin dorduncu sinif ogretmeni soyle yazmisti, "Teddy icine kapanik ve okulda derslere cok fazla ilgi gostermiyor ![]() bazen sinifta uyuyor ![]() Simdiye kadar, Bayan Thompson problemi kavradi ve kendinden utandi ![]() Ogrencileri ona guzel kurdelelerle ve parlak kagitlarla sarilmis Noel hediyeleri getirdiginde bile cok kotu hissetti, Teddy'nin ki haric ![]() Teddy'nin hediyesi bir marketten aldigi kalin, kahverengi ambalaj kagidi ile beceriksizce sarilmisti, Bayan Thompson onu diger hediyelerin ortasinda acmaktan aci duydu ![]() yapma elmas tasli bir bilezik ve ceyregi dolu olan bir parfum sisesi cikarinca cocuklardan bazilari gulmeye basladi ![]() guzel oldugunu haykirdiginda cocuklarin gulmesini engelledi, bilezigi takti ve parfumu bileklerine surdu ![]() ogretmenine sunu soylemek icin kaldi, "Bayan Thompson, bugun ayni annem gibi kokuyordunuz" ![]() saat agladi ![]() O gunden sonra, okuma, yazma ve aritmetik ogretmeyi birakti ![]() cocuklari egitmeye basladi ![]() ![]() Onunla calisirken, zihni canlanmaya basliyor gorunuyordu ![]() tesvik ettikce, daha hizli karsilik veriyordu ![]() siniftaki en zeki cocuklardan biri oldu ve tum cocuklari ayni derecede sevdigi yalanina ragmen, Teddy onun gozdelerinden biri idi ![]() Bir sene sonra, Bayan Thompson kapisinin altinda Teddy'den bir not buldu, ona hala tum yasaminda sahip oldugu en iyi ogretmen oldugunu soyluyordu ![]() Alti yil sonra Teddy'den bir not daha aldi ![]() ucuncu oldugunu ve onun hala hayatindaki en iyi ogretmen oldugunu yazmisti ![]() Bundan dort yil sonra, bazi zamanlar zor gecmesine ragmen okulda kaldigini, sebatla calismaya devam ettigini ve yakinda kolejden en yuksek derece ile mezun olacagini yazan baska bir mektup aldi ![]() yasamindaki en iyi ve ne favori ogretmen oldugunu yazmisti ![]() Sonra dort yil daha gecti ve baska bir mektup geldi ![]() diplomasini aldiktan sonra, biraz daha ilerlemeye karar verdigini acikliyordu ![]() oldugunu acikliyordu ![]() ![]() imzalanmisti, Theodore F ![]() ![]() ![]() Oyku burada bitmiyor ![]() ![]() Teddy bir kizla tanistigini ve onunla evlenecegini soyluyordu ![]() birkac hafta once vefat ettigini acikliyordu ve evlenme toreninde Bayan Thompson'un damadin annesine ayrilan yere oturup oturamayacagini soruyordu ![]() Suphesiz Bayan Thompson bunu kabul etti ![]() dusmus olan o bilezigi takti ![]() parfumden surdu ![]() Birbirlerini kucakladilar ve Dr ![]() fisildadi, "Bana inandiginiz icin tesekkur ederim Bayan Thompson ![]() onemli oldugumu hissettirdiginiz ve bir fark yaratabilecegimi gosterdiginiz icin cok tesekkur ederim" Bayan Thompson, gozlerinde yaslarla fisildadi, soyle dedi, "Teddy, yanlis seylere sahiptin ![]() ![]() tanisincaya dek, nasil ogretecegimi bilmiyordum" ![]() (Bilmeyenler icin, Teddy Stoddard, Des Moines'teki Stoddard Kanser Binasi olan Iowa Methodist'te doktordur ![]() Bugun birinin yuregini isitin ![]() ![]() ![]() fark yaratmaya calisin, sadece "onu yapin" |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve Deyişlerbilge ve köpek Bir bilge bir goletin basinda oturmaktadir ![]() susuzluktan kirilan bir kopegin devamli olarak golete kadar gelip, tam su icecekken kacmasi dikkatini ceker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "benim bundan ogrendiim su oldu ![]() ![]() ![]() fakat biraz daha dusununce aslinda gercek ogrendii seyin bundan farkli olduunu gorur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve Deyişler"Tanrı ve İnsan hikayesi" Hikaye uzun ama tartışmaya değer ![]() Bu hikayeyi okumadan önce insanlık tarihi boyunca hep milli ve/veya dini gerekçelerle dökülen kan ve göz yaşlarını bir kez daha hatırlamaya çalışın ![]() SORGU-SUAL K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Söyle bakalım dünyadayken benim için ne yaptın? K: Sizin varlığınıza, birliğinize inandım; bütün evreni Sizin yarattığınıza inandım; bağışlayan olduğunuza, mükemmelliğinize inandım ![]() ![]() ![]() T: Başka? K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Söyle bakalım dünyadayken benim için ne yaptın? E: Sizin için mi? Biraz düşünmeme izin verir misiniz? Birkaç dakikalık sessizlikten sonra E cevap verir ![]() E: Düşündüm de ben Sizin için hiçbir şey yapmadım galiba dünyada ![]() ![]() ![]() ![]() T: Varlığıma şüphe duymadan inanmayı becerebilmen için neler yapman gerektiğini sana gayet açık ve net bir şekilde bildirmiştim, bana nasıl inanman gerektiğini sana bildirmiştin ![]() ![]() ![]() E: Gençken bir kıza aşık olmuştum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Şu anda Benim karşımda olduğunu unutuyorsun galiba, senden bana aşklarını anlatmanı istemedim ![]() E: Lütfen bana izin verin, sorunuzu cevaplandırmam için bunları anlatmam gerekiyor ![]() T: Devam et öyleyse ![]() E: Nerde kalmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Umarım konuyu bağlayabilirsin, çünkü senin aşk hayatınla o kadar da ilgilenmiyorum şu an ![]() ![]() E: Emin olun bağlayacağım, biraz daha müsaade edin lütfen ![]() T: Devam et bakalım ![]() E: Bu düşüncelerle o kadar yoğundum ki artık her an bu konuyu düşünüyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Ve sonra ![]() ![]() ![]() E: Sonra birdenbire her şey aydınlandı, her şeyin farkına vardım ![]() T: Neyin farkına vardın? E: Neden üzüldüğümüzü, neden sevindiğimizi, neden korktuğumuzu ve duygularımızın neden kaynaklandığını bilemeyeceğimizin farkına vardım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Yani? E: Yani içsel olayları, korkuları, üzüntüleri, inançları, sevinçleri, korkuları, mutlulukları, sevgiyi, nefreti, tüm duyguları aklımızla değil, kalbimizle yaşıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() T: Düşüncelerini gayet iyi anlatıyorsun; ama hala cevap vermiş değilsin ![]() E: Düşündüm ki eğer içsel olaylarımızı aklımızdan bağımsız, bilinçdışı olarak yaşıyorsak, kalbimizle yaşıyorsak, inancımızı da bu şekilde yaşıyor olmalıydık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Beni zaman zaman hissettiğini söylüyorsun ![]() E: “”Bir elmayı dünyadaki aciz mahluklar için nimet olarak yarattığınızda bunu gökten düşürmeyip, bir ağacın dallarında toprak, su ve güneşle her anı bir mucize olacak şekilde yarattığınızda””; ““bu dünyaya gelmiş tamamen aciz bir bebeğin rızkını ona yoktan değil de, belki onun kadar muhteşem bir şekilde annesinin vücudundan kan ve et arasından tam ihtiyacına uygun mükemmel bir gıda, tam da onun anne karnında çalıştığı şekilde emmesiyle en kolay şekilde ona verdiğinizde””; küçücük bir çocuğun annesinin kucağında ağlayışında; küçücük bir çocuğun annesine gülümseyişinde; insanların birbirlerine “seni seviyorum” deyişinde; doğan güneşte; bir ağacın dalında açan çiçekte; sağlıkla aldığım her nefeste; susadığımda içtiğim suda; acıktığımda yediğim ekmekte; ağaçlardan dökülen sonbahar yapraklarıyla kaplanmış bir patika yolu seyrettiğimde, karla kaplı bir doğa manzarası izlediğimde hep Sizi hissettim; ama ![]() ![]() ![]() T: Ama ne? E: Ama çöplükten ekmek toplayan çocukların yüzünde; kan kanseri olan küçücük çocuğunun, gözlerinin önünde eriyip gitmesini seyreden annenin gözyaşlarında; annesine “n`olur anne ölmeme izin verme” diye yalvaran gözlerle bakan çocuğun çaresizliğinde; Afrika çöllerinde 1 km ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Bütün bunları söylüyorsun; ama varlığıma inanman için bütün bunları hissetmeyi beklemen gerekli miydi? Ben sana; bana inanman için kutsal bir kitap ve peygamber gönderdim ![]() E: Siz kutsal bir kitap gönderdiniz; ama ben bunu okumadım, kapağını bile açmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Ben bütün kullarıma bana ibadet etmeleri gerektiğini bildirdim ![]() ![]() ![]() E: Evet hiç birini yapmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() diye düşünmeliydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Beni kullara şikayet etmen, bana kızman, bana öfkelenmen, bana isyan etmen ![]() ![]() ![]() E: Siz değil misiniz insanı yaratan? İnsan sahip olduklarını Sizden ödünç almadı mı tekrar Size vermek için? Sahip olduklarının asıl sahibi Siz değil misiniz? İnsanı “insan” yapan Siz değil misiniz? Sizi bütün benliğimle yaşadığım için şimdi beni mi suçluyorsunuz? Belki de “ne cüretle bana soru soruyorsunuz” diyorsunuzdur içinizden; ama unuttunuz mu Tanrım şu anda K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() T: Son olarak ne söylemek istersin bana? E: Size asla Sizin istediğiniz gibi ibadet etmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu fantezi hikayeyi 3 kişiye gönderirseniz hayatınızda hiçbir şey değişmeyecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama eğer bu hikayeyi okumadan silerseniz ya da okuyup da kimseye göndermezseniz hayatınızda yine hiç bir şey değişmeyecek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve Deyişlerülkenin birinde ülkenin birinde kral birgün çok güzel bir deniz manzarası çizmesi için ülkenin en iyi iki ressamını çağırır ![]() ![]() ![]() resimlerden hangisini beğenirse onu alıcak ve ressama yüklü bir meblağ ödeyecektir ![]() ![]() ![]() ressamlardan biri yaşlı ve tecrübeliyken diğeri çok gençtir ![]() ![]() ![]() yaşlı ressam tecrübelerinden faydalanarak göz alıcı, cafcaflı bir deniz manzarası çizmeye başlar, genç ressamsa tek tek her damlayı çizmeye çalışmaktadır ![]() ![]() ![]() bir ay sonra yaşlı ressam resmini bitirmişken genç ressam henüz resmin binde birini bile tamamlayamamıştır ![]() ![]() ![]() kral resimlere baktıktan sonra yaşlı ressamın yaptığı resmi beğenir, diğeri zaten bitecek gibi gözükmemektedir ![]() ![]() ![]() kral biten resmi alır ve genç ressama çizmesine gerek kalmadığını, diğer resmi aldığını söyler ![]() ![]() ![]() fakat genç ressam çizmeye devam eder, balıkların pullarına kadar tek tek uğraşmaktadır ![]() ![]() ![]() aradan yıllar geçer, genç ressam artık iyice yaşlanmıştır, ölüm fazla uzak değildir ancak hala resmin yarısı bitmemiştir ![]() ![]() ![]() bir arkadaşı daha fazla dayanamaz ve ressama sorar ![]() ![]() ![]() - artık iyice yaşlandın, bu resmi bitirmeye ömrün yetmeyecek, neden sen de diğer ressamlar gibi resmini bitirmiyorsun ![]() ![]() ressam şöyle der ![]() ![]() ![]() - ben; bu resme bakıp deniz zannetsinler diye değil, denize bakıp resim zannetsinler diye çiziyorum ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerNERGİS İLKESİ Kızım defalarca telefon edip, "Anne, zamanları geçmeden gelip nergisleri görmelisin" demişti ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi Salı yağmur ve soğukla birlikte geldi ![]() ![]() ![]() düşünmüyorum!" Kızım sakince gülümsedi ve "Biz her zaman böyle havalarda araba kullanıyoruz, anneciğim" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() metre ötede" dedi Carolyn ![]() ![]() ![]() ![]() gidiyoruz" dedi, "Nergislerin yolundan ![]() ![]() ![]() Yirmi dakika kadar sonra küçük bir çakıl yola saptık ve ileride bir kilise gördüm ![]() ![]() doğru yürüyen Carolyn'i takip etmeye başladım ![]() ![]() ![]() dolusu altını alıp dağın zirvesinden aşağıya, yamaçlarına doğru boca etmişti ![]() ![]() ![]() Beş dönüm çiçek vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Cevaplayabildiğim Kadarıyla Soracaklarınızın Yanıtları" yazıyordu tabelada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ve neşesini getirmiş olan o kadını ![]() ![]() ![]() ![]() Onun nergis bahçesinin öğrettiği ilke, en çok bilinen prensiplerden biriydi ![]() ![]() Zamanın küçük parçacıklarını ufak günlük çabalarımızla çarptığımız zaman, kendimizin de muhteşem şeyler yapabileceğimizi görürüz ![]() ![]() ![]() ![]() Dün kaybettiğimiz saatleri düşünmenin hiçbir yararı yok ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerKurabiye hırsızı Bir kadın havaalanında bekliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadının kulağı satin tik taklarındaydı ama bunlar sinirlenmesini engelleyemiyordu ![]() ![]() ![]() Sonunda pakette tek kurabiye kalınca kendi kendine, “Bakalım şimdi ne yapacak?” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uçağı anons edilince derin bir nefes aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gözleri şaşkınlık içinde açıldı ![]() ![]() ![]() Özür dilemek için çok geç kaldığını anladı üzüntüyle ![]() ![]() "Hayat, başkalarını suçlamadan önce kendimize dönüp bakmamız gereken yerdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerRESSAM'IN HATASI Eski bir Hint masalı şöyle sürer gider ![]() Bir zamanlar çok büyük bir ressam varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ranga,yıllar içinde,alanındaki ustalığını kanıtlarcasına kendine özgü bir renk stili geliştirmiş ![]() ![]() Bir sanat okulu açmış ve orada müritlerine sanatın inceliklerini öğretmeye başlamış ![]() ![]() ![]() Kendince bir "Öğrenci Değerlendirme "yöntemi geliştirmişti ![]() dünyada eşi olmayan bir yöntemdi ![]() Okulunda bir öğrenci olan Rajeev çok aceleciydi ![]() ![]() Ranga ondaki bu gelişmeden çok memnundu ![]() ![]() Bir g,çok kibar bir şekilde Ranga Guruji'ye final uzmanlık sınavını ne zaman alacağını sordu ![]() ![]() ![]() ![]() "Sınav konumun ne olduğunu söyler misiniz,Guruji?"Rajeev mutluluğunu ve heyecanını saklamakta zorlanıyordu ![]() Ranga "Rajeev,bir resim yapmanı istiyorum,bu senin en iyi resmin olmalı ve herkes hayran kalmalı ![]() Şimdi acele etme ve hayatının şaheserini yap ![]() ![]() Rajeev gece gündüz çalıştı;en güzel resmini yaptı ve Ranga Guruji'ye getirdi ![]() Ranga: "Şimdi bunu şehrin meydanında halkın beğenisine sun ![]() ![]() ![]() ![]() Rajeev Ranga'nın dediklerini yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() Rajeev meydana giderken çok heyecanlıydı ![]() ![]() ![]() ![]() resmi Guru'ya gösterdi ![]() Ranga O'na asla umutsuzluğa kapılmamasını ve yeniden bir resim yapmasını tavsiye etti ![]() Rajeev yeni bir sanat şaheseri daha yaptı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rajeev resmi Guru'suna sunarken çok mutlu olmuş ve kendine güven dolmuştu ![]() ![]() ![]() "Sevgili oğlum,eğer bu dalda mükemmellik ve yücelik istiyorsan sadece sanatta ustalaşmış olman yetmez ![]() ![]() "Eğer dünyayı seni yargılayacak kişi olarak kabul edersen hep hayal kırıklığına uğrarsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ranga devam etti:"Böylece sevgili oğlum,senin çalışman,senin yeteneklerin,senin bilgin,senin sanat alanındaki çabaların,senin çok çalışmanın ve içten uğraşılarını değerli bir ürünüdür ![]() ![]() ![]() "Kendinin yargıcı ol ve değerini kendin belirle ama bunu adalet ve eşitlik ilkeleriyle yap ![]() ![]() "Son olarak bir de bu; başkalarının eserlerini de senin değerlendirme hakkın olmadığı anlamına gelir ![]() "Tanrı seni korusun!Oğlum ![]() Rajeev'in gözlerinde saygı ve neşe dolu yaşlar vardı ![]() ![]() Nitin KULKARNi |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerHAYAT Zamanın birinde, bir adam çalismak amaci ile çok uzaklara gitmis ve yillarca çalismis ![]() ![]() ![]() Evine dogru giderken yolu büyük bir sehirden geçmis ![]() Yolda yürürken köse basinda birisi "Bir nasihat bin akçe, bir nasihat bin akçe" diye bagiriyormus ![]() Bu ise pek akli ermemis ama merak iste ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son kalan bin akçesi ile de yoluna devam etmis ![]() ![]() ![]() ![]() Parasiz yoluna devam etmis ![]() Sehrin çikisinda büyük bir topluluk ile karsilasmis ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Inince canavar hemen yakalamis ve yerine götürmüs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adamimiz yoluna devam etmis ve nihayet evine varmis ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEVLANA |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Felsefik Hikayeler Ve DeyişlerPers imparatorunun basveziri Büzur Mehir tarafindan 1400 yil önce tasarlanan tavla oyunu; Dünyanin en popüler oyunlarindan biridir ![]() ilhamla tasarlananan oyunun zamana böylesine direnmesi son derece etkileyici ![]() Senenin birligi olarak tavla bir tanedir ![]() Tavlanin içindeki karsilikli 6 sar hane 12 ayi temsil eder ![]() 15 açik ve 15 koyu renkli pul, Ayin 15 gece ve 15 gündüzünü simgeler ![]() Karsilikli 12 ser hane günün 24 saatidir ![]() Eski zamanlarda Hint Imparatoru, satranç oyunun Pers Imparatoruna, yaninda bir mektup ile hediye olarak göndermistir ![]() açiklama yapmazken söyle bir mesaj yazmistir ![]() Pers Imparatoruna; Kim daha çok düsünüyor, kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi görüyorsa O kazanir ![]() Iste hayat budur ![]() ![]() ![]() Pers Imparatoru dönemin en alim veziri olan Büzur Mehir ile bu mesaji paylasarak, ondan oyunu çözmesi ve kendisinin de karsilik olarak Hint Imparatoruna hediye edilmek üzere baska bir oyun icat etmesini ister ![]() Vezir haftalarca çalistiktan sonra gönderilen satrancin her tas hareketini ve oyunu çözer daha sonra da on günde tavlayi icad eder ve imparatora sunar ![]() Hint Imparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek üzere söyle bir mesaj hazirlanir ![]() Hint Imparatoruna; Evet, Kim daha çok düsünüyor, kim daha iyi biliyor, Kim daha ileriyi görüyorsa O kazanir ![]() AMA BIRAZ DA SANSTIR ![]() Iste hayat budur ![]() |
![]() |
![]() |
|