![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarLily Braun ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1865-1916) 1865 Lily Braun'un doğduğu yılda Louise Otto Peters ve Auguste Schmidt, Leipzig'de "Alman Kadınları Birliği"ni kurarlar ![]() 1872 Hedwig Dohm iddialı yazılarını yayınlamaya başlar ![]() 1873 Burjuva kadın haklarının "radikal" denen sol kanadının, kadınlar için yayınladığı Kadın Hareketleri dergisi piyasaya çıkar ![]() 1879 İsviçre'de August Bebel'in Kadın ve Sosyalizm adlı eseri yayınlanır ![]() 1891 Bismarck'ın Sosyalistler Yasası yürürlükten kalktıktan sonra (1890), Clara Zetkin'in Eşitlik dergisi yayınlanır ![]() 1894 Berlin'de "Burjuva Kadınlar Cemiyeti Kongresi" yapılır ![]() 1895 Lily Braun kadınların oy hakkı için konuşma yapar ![]() 1901 Lily Braun'un Kadın Sorunları yayınlanır ![]() 1905 Helene Stöcker'in gayretiyle Berlin'de "Anaları Koruma ve Cinsel Reform Birliği" kurulur ![]() 1906 Finli kadınlar oy haklarını elde ederler ![]() 1906 Helene Lange ve Gertrud Baumer tarafından Kadın Hareketlerinin El Kitabı, beş cilt halinde yayınlanır ![]() 1908 Danimarkalı kadınlar oy haklarını elde ederler ![]() 1911 İzlanda, kadınlara oy hakkı ve tüm kurumlara (kültür kurumlarına da) girme hakkı verir ![]() 1914 Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı ![]() "KADINLARIN YÜREĞİNE TEDAVİ EDİLEBİLİR HOŞNUTSUZLUKLAR EKİN!" General kızı genç Lily von Kretschman'a erken yaşlardan beri şu üç ana fikir işlenmeye çalışılmaktadır: "İyi terbiye görmüş bir kız duygularını açığa vurmaz ![]() ![]() ![]() Bu üç cümle de gelişim çağındaki kızı öfkelendirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıda şöyle der, "Ben bu Tanrı'ya inanmıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lily kendisinin başka bir inanca zorlanmasına kesinlikle karşıdır: Bir skandal! Şikâyetler, sitemler, tehditlere karşın pes etmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lily bu tehditleri yetişkin olarak da sık duyacaktır ![]() ![]() ![]() "Sanki karşılığında para alıyormuşum gibi eski Alman stili örtüleri işledim ![]() ![]() ![]() "Kendimi yine başkalarının idaresine bırakmıştım ![]() ![]() ![]() Kuzeni Mathilde'ye gönderdiği bir mektupta, "Tüm genç kadınların ağzında kadercilik var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başarılıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lily'nin babası General von Kretschman gözden düşer ve azledilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lily'nin büyükannesi gerçekten dış görünüşüyle eğlence delisi bir kız görünümü veren Lily'nin içinde ne fırtınalar koptuğunu hissedebilen tek kişidir ![]() ![]() ![]() Lily, hayatında ilk kez bir konuda ciddi şekilde çalışmakta ve kendisini gururlu, özgür ve bağımsız hissetmektedir ![]() ![]() ![]() Bebel'in Kadın ve Sosyalizmdim okur ![]() ![]() Lily'ye aile ve tanıdık çevresince sosyalizm hakkında böyle bir tablo çizilmiştir ![]() ![]() ![]() Günler ve geceler boyunca okur, tartışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Lily'nin gençliğindeki sahneler tekrarlanır: Babası intiharla tehdit eder, Lily yeniden babasının adını kötüye çıkarmış ve şöhretini bu kez de yazılarıyla ve G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Her şeyden önce bir şeyi halletmek gerekiyordu; Alman kadın hareketini öyle menekşe gibi durmaktan kurtarmak ![]() ![]() ![]() ![]() "Kadının Vatandaşlık Görevi" konferansının sonunda şöyle der: "Yer yer dolaşıp tüm reformların anası olan, tedavi edilebilir her hoşnutsuzluğu, kadınların yüreklerine ekmek istiyorum ![]() ![]() ![]() Kocası Georg von Gizycki 1895'in Mart ayında bu inançla ölür ![]() ![]() 1896: Lily SPD politikacısı Heinrich Braun ile evlenir ve Sosyal Demokrat Partisi'ne katılır ![]() ![]() "Önyargısız ve mantıklı düşünen ve kadın sorunlarıyla -hanım sorunlarıyla değil kadın sorunlarının tümüyle- etraflıca ilgilenen kişi mutlaka sosyal demokrasiye ulaşmak zorundadır!" diye bağırır Berlin kadınlar kongresinde ![]() "Belki de ait olduğunuz toplumsal sınıfın mesleksiz, tatmin edilmemiş kızlarından daha büyük, daha acıklı bir sefaletin var olduğunu; sizin çevreniz dışında doktor kepi uğruna verilenden daha ciddi, daha kutsal bir mücadelenin verildiğini duyacaksınız!" Burjuva kadınları çok sarsılmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tür deneyimlerine rağmen Lily Braun durmadan burjuva ve işçi kadın hareketini birleştirmeye çalışır ![]() ![]() "Kadınlar sorunu hakkında bir kitap yok," der bir gün kocası, düşünceli bir biçimde ![]() ![]() ![]() ![]() Bu düşünce Lily Braun'un peşini bırakmaz, "Heyecandan kalbim çarpıyordu ![]() ![]() ![]() Kadın Sorunu hakkında bir kitabın ön çalışmalarına başlar ![]() ![]() ![]() 1901 yılında yayınlanan Kadın Sorunu kitabında bu plan önemli bir yer alır ![]() ![]() ![]() Lily Braun bu tür isteklerde bulunan ilk Alman kadınıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Evli bir kol ve kafa işçisi kadın, çifte yük altında inliyor," diye yazar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonraları geliştirdiği bir model yurtdışında benzer düzenlemelere önayak olur: "Böyle bir düzen, kooperatifçilikle kurulabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lily Braun'un kendisini adadığı üçüncü konu, "kadın hizmetçilerin durumu"dur ![]() ![]() ![]() ![]() Çok mu kendi başına buyruktu? Sosyal demokrat kadın hareketinin resmi politik ilkelerine uymamakta mıydı? Parti sözcüsü Clara Zetkin'in "Soylu çevreden sosyalist kadın" demesi belli bir güvensizlikten mi kaynaklanmaktaydı? Her ne ise, 1902'de Lily Braun, "güvensizlik" nedeni ile Berlin Kadın Örgütü'nden atılır ve sosyalist Eşitlik dergisinde yazılarının yayınlanmasına izin verilmez ![]() Ölümünden bir yıl önce, 50 yaşındaki Lily Braun oğlu Otto'ya yazdığı bir mektupta, "Yalnız heyecan duyabilirsem bir işe sarılabilirim, benim tarzım bu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama Lily Braun'un tutkunluğu onu hayatının son yıllarında yanlışlıklara götürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarKathe Kollwitz ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1867-1945) 1696 Berlin'de (salt erkekler için bir Sanat Akademisi kurulur ![]() 1844 Schlesien'de dokuma işçileri ayaklanır ![]() 1889 Berlin'de Freie Bühne (Özgür Tiyatro) topluluğu kurulur ![]() ![]() 1893 Hauptmann'ın Weber (Dokuma İşçileri) Özgür Tiyatro'da sahnelenir ![]() 1895 Kathe Kollwitz Dokuma İşçilerinin Ayaklanması konulu resim dizisine başlar (6 gravür) ![]() 1901 Karl Fischer "Göçmen Kuşlar Gençlik Hareketini" kurar ![]() 1914 Birinci Dünya Savaşı başlar ![]() 1918 Savaşın bitiminden kısa bir zaman önce ozan Richard Denmel SPD organı Vorwats'de "Dayanın!" çağrısında bulunur ![]() 1918 Açık bir mektupla Kâthe Kollwitz, Dehmel'i "Artık kimse savaşta ölmemeli!" diye yanıtlar ![]() 1919 Richard Dehmel İnsanlık ve Halk Arasında adlı savaş günlüğünü yayınlar ![]() 1919 Kathe Kollwitz savaşta şehit düşen oğlunun anısına ölü evinde verilecek ziyafet yemeği tablosu için çalışmalara başlar ![]() 1932 Kathe Kollwitz'in de üyesi olduğu uluslararası bir kadın komitesi, savaşa karşı uluslararası bir kongre hazırlığı yapar ![]() 1932 Ağu ![]() ![]() 1943 Berlin'e ilk hava saldırısında Kathe Kollwitz'in evi, baskıları ve kalıpları harap olur ![]() "İNSANLARIN BÖYLESİNE ÇARESİZ VE YARDIMA MUHTAÇ OLDUĞU BİR ZAMANDA ETKİN OLMAK İSTİYORUM ![]() "Loş çocuk odasında yatağımda yatıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sanatçı Kathe Kollwitz gençlik yıllarına dönüp baktığında, "Bir kâbus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kathe Kollwitz, anlattığına göre bu rahatsızlığı 20-21 yaşlarına kadar çekmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir örnek: On iki yaşındaki Kathe komşunun oğlu Otto'ya âşık olur ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tür serinlemeleri öğrenen anne ve babası hiç ses çıkarmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha on üç yaşındayken sanatçı yönünün gelişeceği bellidir ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat babası yanılır ![]() ![]() ![]() 1884'te annesi ve kız kardeşi Lise ile yaptığı bir seyahat, genç kızda büyük etkiler bırakır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve Gerhart Hauptmann bu genç kızı şöyle hatırlayacaktır: "Üstünde çiğ damlalarıyla taze bir gül gibi ![]() ![]() ![]() ![]() Genç Kathe'ye sanatçı yeteneklerinden söz ettirmeyen sadece alçakgönüllülüğü değildir ![]() ![]() 1885 kışında Kathe'nin babası kızım Berlin'e yollar ![]() ![]() ![]() ![]() Genç sanat öğrencisi Berlin'deki yaşama hayrandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kathe'nin Münihli öğretmeni Ludwig Herterich empresyonist ekoldendir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada Berlin'de Özgür Tiyatro kurulmuştur ve ilk oyun olan Gerhart Hauptmann'ın Güneş Doğmadan Önce adlı eserinin galası büyük ilgi görmüştür ![]() ![]() Kathe 1890'da tekrar Königsberg'deki evindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kathe ve Karl Kollwitz 1891 Haziran'ında evlenirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başaracak mıdır bunu? 1892'de oğlu Hans dünyaya gelir, 1896'da ikinci oğlu Peter ![]() ![]() ![]() ![]() Güncesinde yazdıklarından, eş ve anne olarak, kendi ifadesiyle, "Bir yandan da sanatçılığını korumak" amacı yüzünden hangi zorluklarla karşılaştığı görülebilir ![]() Örneğin kocası Karl'ın zaman zaman şöyle söylediğini belirtir: "Kocam benim ona değer vermediğimi, saygı duymadığımı söylüyor ![]() Bir yıl önce de şöyle bir not almıştır: "Kendimi Karl'dan ve oğlanlardan tamamen kopmuş hissediyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hauptmann'ın Dokuma İşçilerinin Özgür Tiyatro'da galası vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dokuma işçilerinin ayaklanması bundan sonraki yıllarda çalışmalarının konusunu oluşturur ![]() ![]() Gerçi 1898 baharında ölen babası sergiyi göremeyecektir, fakat Kathe Kollwitz resimlerini ölümünden kısa bir süre önce ona gösterdiğini ve babasının konuşamasa da çok sevindiğini hoşnutlukla anlatır ![]() İmparator II ![]() ![]() ![]() Düşmanları ve eleştirmenler tarafından genellikle "kaba", utanmaz, itici olarak nitelenir çalışmaları; sadece imparatorluk döneminde değil, onlarca yıl sonraki III ![]() ![]() Kathe Kollwitz 1922 Kasım'ında güncesine yazdığı notlarda sanatı nasıl anladığını ve sanatsal yaşamında görevinin ne olduğunu anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Acı, savaşlar, ölüm ve kurbanlar -bir sonraki Köylü Savaşı dizisinin ana motiflerini oluşturur ![]() 190)7'de İtalya'da bir yıl geçirir ![]() ![]() ![]() Küçük oğlu Peter en sevdiği çocuğudur ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, Peter hayalcidir ![]() ![]() ![]() ![]() Eylül 1914'te ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı gün oğlu ölmüştür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllarca güncesindeki notlarında kendisini suçlayarak acı çekecektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arkadaşlarından biri olan Lily Braun'un 17 yaşındaki oğlu Otto'yu gururla savaşa nasıl gönderdiğine tanık olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ancak savaşa gittikten sonra bir şeyler başarabilirim," der annesine ![]() ![]() ![]() Savaş, kadının boyun eğmesi gereken bir doğa yasası mıdır? "Hayır," der Kathe Kollwitz, "pasifizm sırtüstü yatıp bakmak değildir, tam tersi bir iştir, zor bir iş ![]() 1918'de savaşın bitmesinden kısa bir zaman önce fikirlerini kamuoyuna ilk kez yazılı olarak açıklar ![]() ![]() ![]() "Richard Dehmel'e yanıt: "Richard Dehmel 22 Ekim'de Vorwarts'de Tek Kurtuluş başlıklı bir çağrı yayınlıyor ![]() ![]() ![]() "Burada Richar Dehmel'e karşı çıkıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu dört yıl içinde çok şeyler öğrenildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yeterince insan öldü! Artık kimse şehit olmamalı! Richard Dehmel'e karşı oluşumun nedenini, daha büyük birinin (J ![]() ![]() ![]() Bu, Kathe Kollwitz'in kamuoyu önüne yazılı metinle ilk çıkışıdır ![]() ![]() ![]() 1933'te bu akademiden çıkarılarak konferans vermesi, sergi açması yasaklanır ![]() ![]() ![]() Daha önce Matemdeki Ebeveynler adlı eser Berlin Ulusal Galerisi'nde gösterilir ![]() ![]() ![]() Kathe Kollwitz hakkında sanat kitaplarında ve biyografilerde bu uyarı anıtının figürlerinin nasıl etki yaptığına ilişkin parlak anlatımlar bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kathe Kollwitz'in anne figürü Ulusal Galeri'den ihraç edildiğinde "Völkischen Beobachter" (Halkın Gözlemcisi) adlı gazete, "Bir Alman annesi ona benzemiyor çok şükür!" diye yazar 1936 yılında ![]() Açık, iyimser, özveriye hazır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Torunlarından Jutta Kollwitz, 22 Nisan 1945'te ölümüne kadar yanında kalır ![]() ![]() ![]() ![]() "Tanrı seni takdis etsin, Kathe ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarAdelheid Popp ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1869-1939) 1840'lar Almanya'da ilk işçi eğitim derneklerinin ortaya çıkışı ![]() ![]() 1899 Paris'te ilk l Mayıs Bayramı ![]() 1899 Clara Zetkin Paris'te II ![]() ![]() 1890 Ortalama çalışma süresi (çocuklar için de) günde 11 saattir ![]() 1891 II ![]() ![]() 1892 Viyana'da, Avusturya'daki sosyal demokrat hareketinin öncü organı olan Kadın İşçiler gazetesi yayınlanır ![]() 1893 Avusturya'da kadınların da katıldığı ilk işçi grevi ![]() ![]() ![]() "AYDINLANMA, EĞİTİM VE BİLGİ TALEP EDİYORUM HEMCİNSLERİM İÇİN - BİZ KADIN İŞÇİLER İÇİN!" "Çocukluğumdan aklımda kalanlar öylesine karanlık, zorlu, bilincimde öylesine kök salmış ki, asla gözümün önünden gitmeyecekler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Avusturyalı Adelheid Popp, bu gençlik ve çocukluk anılarını Bir İşçi Kadının Gençlik Öyküsü adıyla imzasız olarak yayınladığında kırk yaşındadır ![]() ![]() Kitabına adını koydurmaması, öyle kamuoyundan çekindiğinden değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() August Bebel yazara buna rağmen (ya da tam bu nedenden dolayı) adını saklamamasını tavsiye eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başkalarına cesaret ve güven vermek; küçük Adelheid için çocukluğunda bu düşünceden daha uzak hiçbir şey olmasa gerek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okul korkusu: Yırtık okuma kitabıyla derse gelince öğretmeni onu "Serseri!" diye azarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yalnızca yasaklarla kaplı bir çevrenin korkusu: Küçük Adelheid bir defasında saray bahçesinde menekşe toplarken bekçi tarafından yakalanınca büyük bir panik içinde kaçarken, az kalsın su değirmeninin bendinde boğulacaktır ![]() Hatta Noel zamanı korkusu: Zengin çocuklarına Noel Baba elmalar, fındık, fıstık ve pastalarla gelirken, Adelheid ve dört kardeşini elinde sopası ve şangırdayan demir zincirlerle "şeytan" ziyarete gelir ![]() ![]() ![]() ![]() Bir atölyede bez dikmeyi öğrendiğinde on yaşındadır, "Sabahları saat altıda ben işe koşmak zorundayken, benim yaşımdaki diğer çocuklar hâlâ uyuyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun yıllar bu arzusunu hiç yerine getiremez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1880'li ve 90'lı yılların tüm fabrika işçileri gibi, genç kızın edindiği tecrübeler bellidir: Kadın ve kızların hepsinin eğitim düzeyi düşüktür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kadınlar ve kızlar erkeklerin yerine geçmeye, iş güçlerini ucuz ücretle satmaya çok heveslilerdi," diye yazar Adelheid Popp geçmişe bakarak ![]() ![]() Kendisi de onlar gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adelheid'ın bu deneyimi de sınıfına özgüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bununla öz yazgımı anlamayı ve değerlendirmeyi öğrendim", der daha sonraları hayatının bu önemli bölümünü anlatırken: "Katlandığım her şeyin hiç de Tanrı'nın takdiri olmadığını, aksine adaletsiz toplum düzeninin sonucu olduğunu öğreniyordum ![]() İşçilere karşı yasaların keyfi hükümleri içimi sınırsız nefretle dolduruyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat fabrikada molalar sırasında kız arkadaşlarıyla birlikteyken konuşmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() İnancı giderek belirginleşir ![]() ![]() ![]() Sosyal demokratların en önemli isteği o zamanlar l Mayıs'ın tatil olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yıl sonra erkek ve kadın meslektaşları Adelheid Popp'un safında yer alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Konuşmam gerektiğini hissettim," diye anımsar Adelheid Popp bu anı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç yıl sonra bir işçi toplantısında gözetim görevlisi olarak bulunan bir jandarma onun çok "kışkırtıcı" konuştuğu uyarısında bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kadın işçiler! Hiç durumumuz hakkında düşündünüz mü?" diye başlar gazetedeki makalesine ![]() Kendi durumu hakkında düşünmek ve kadere boyun eğmemek; kendisi gibi acı çeken meslektaşlarına bu konuda çağrıda bulunan ilk Avusturyalı kadın işçi Adelheid Popp'dur ![]() ![]() Kadın kılığında bir erkek midir acaba? Çünkü sadece erkekler böyle konuşabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir eş olarak (1893'te sosyal demokrat parti görevlisi Julius Popp ile evlenir ve ondan iki çocuğu olur) kendisini görevine adamaya devam eder ![]() ![]() 1893 Mayısı'nda Viyana'da 600 kadın apreleme işçisinin grevini destekleyenler arasındadır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu nedenle daha sonra mahkeme önüne çıkarılır ve serbest bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() Buna rağmen Adelheid Popp, "Evliliğin ve ailenin kutsallığı"na övgü düzmekten çok uzaktır ![]() ![]() ![]() Adelheid'ın bu konudaki yorumu şöyledir: "Bu cezayı çektikten sonra evlilik konusunda başka görüşler edindiğimi söyleyemem ![]() 1918'den sonra Sosyal Demokrat Parti'nin yönetim kurulu üyesi, Avusturya parlamentosu ve Viyana belediyesi meclis üyesi olur ![]() ![]() Adelheid Popp 1939 yılında ölümüne kadar yorulmak bilmeden çalışan kız ve kadınlara adar kendisini ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarMaria Montessori DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1870-1952) 1633 Küçük çocukların eğitimi ile ilk uğraşan pedagog Comenius'un Ana Okulu Bilgisi başlığıyla bir eseri yayınlanır ![]() 1837 Fröbel, ilk Alman çocuk yuvasını kurar ![]() 1900 İsveçli Ellen Key bu yüzyılı "Çocukların Yüzyılı" olarak niteler ![]() 1902 ABD'de çocuklar için okuma salonları kurulur ![]() 1903 Almanya'da çocukların çalışması yasaklanır ![]() 1907 İtalya'da Maria Montessori ilk çocuk yuvasını açar ![]() 1911 Almanya'da ana okulları resmen tanınır ve teşvik edilir ![]() 1920'ler Alman okulları ve yuvalan Montessori yöntemini benimserler ![]() 1926 "Hitler Gençliği" kurulur ve 1933'te "Devlet Gençliği" olur ![]() 1929 Berlin'de "Association Montessori Internationale" (Uluslararası Montessori Cemiyeti) kurulur ![]() 1933 Almanya'da tüm Montessori okulları kapatılır ![]() "BAĞIMSIZ OLMAYAN BİRİ ÖZGÜR DE OLAMAZ ![]() Çok güzel, çekici ve hitap yeteneği olan genç bir kadın, çok önemli bir sorunla toplum önüne çıkarsa ne olur? Dış görünüşü sayfalarca anlatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşmacı kadın "Gün ışığı" ve "iç açan görüntü" olarak tanımlanır ![]() ![]() ![]() ![]() İltifatlar ![]() ![]() ![]() "Yüzüm artık gazetelerde görülmeyecek ve hiç kimse benim sözde büyüleyiciliğimin şarkısını söyleyemeyecek!" diye yazar bu şahane özgür kadın, kongre sonunda evine gönderdiği mektupta ![]() ![]() Herhalde bununla "Ciddiye alınmak istiyorum," demek ister ![]() ![]() ![]() ![]() Görevleri arasında Roma'daki tımarhaneleri (bir zamanki adıyla) ziyaret edip, klinikte tedavi görecek hastaları seçmek de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu andan itibaren pedagoji öğrenmeye de başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ilke daha sonraları sağlıklı çocukların eğitimi üzerine çalışmalarını da belirleyecektir, "Çocuklar fazla yorulmadan veya tecrit edilmeden sabahtan akşama kadar meşgul edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Güzel bilgin" (gazetelerde hâlâ böyle tanımlanmaktadır) söylediği her şeyi pratik olarak denemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1900 yılında bu birlik daha sonra "sorunlu çocuklar"ı eğitmek üzere öğretmenlerin yetiştirildiği tıbbi Pedagoji Kurumu'nu açar ![]() ![]() ![]() ![]() Her yönden Maria Montessori için başarı söz konusu iken, neden özellikle şimdi toplumdan kaçar? Okuldaki çalışmalarından vazgeçip bir süre gözden niçin kaybolur? Bugüne kadar hayatını anlatan birçok biyografide bu dönemde Maria Montessori'nin ne yaptığından söz edilmemiştir ![]() ![]() Ve bunu saklar ![]() ![]() Mario "anne sevgisi"ni tanımaz ![]() ![]() ![]() Maria Montessori, aslında bilinmeyen bir nedenle, oğlunun babası ile evlenmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oğluna olan özlemi daha sonra ortaya çıkar ![]() ![]() Yine de bir oğlu olduğunu dışarıya karşı saklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maria Montessori kendi kendine, "Yöntemimi normal çocuklarda da kullanırsam ne olur?" diye sorar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acaba Bayan Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Neyin etkisi altında kaldığımı bilmiyorum," diye anlatır Maria Montessori 25 yıl sonra bu olayı, "fakat bir hayalim vardı ve bu hayalin etkisiyle yanıp tutuşurken dedim ki, bu işi üstümüze alırsak çok önemli bir iş yapmış olacağız ve günün birinde dört bir yandan insanlar bu eseri görmeye gelecekler ![]() ![]() Çocukların kendilerine özgü ritimleri ve ihtiyaçları vardır ![]() ![]() ![]() Maria Montessori'nin eğitim anlayışı buydu ![]() ![]() ![]() Erkekler ve kızlar yemeklerin hazırlanmasından ve ev işlerinden sorumludur ![]() ![]() ![]() ![]() Tam tersine iki cinsiyet daha gençken bebek bakımında birlikte eğitilmelidirler ki, günün birinde bebeğe süt şişesini verebilen ve çocuk arabasını itmekten utanmayan "ideal baba tipi" oluşsun ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabı kısa zamanda yirminin üzerinde dile çevrilir ![]() ![]() ![]() Maria Montessori'nin kendisi ise, eğitim kursları düzenler ve sistemini sayısız seyahatlerinde anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Ve bir yıl sonra da Naziler, Berlin'de sevilmeyen yazarların kitapları ile birlikte tüm Montessori malzemelerini ve yayınlarını yakarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maria Montessori, zamanında insanlığın özgürlük eğitimi için savaşmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() 1952'de 82 ![]() ![]() ![]() "Sevgili vatanından uzakta, kendisini dünya vatandaşı yapan çalışmasının evrenselliğinin tanığı olarak, isteği üzerine! |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarRosa Luxemburg ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1871-1919) 1862 Polonya'nın Rusya'ya karşı başarısız ayaklanması ![]() 1862 Bismarck, Prusya parlamentosunda çoğunluğun karşı koymasına rağmen ordunun gücünün artırılmasını kabul ettirir ![]() 1878 Bismarck'ın sosyalist karşıtı yasası yürürlüğe girer ![]() 1884 Alman İmparatoru I ![]() ![]() 1884 Rosa Luxemburg (on üç yaşında) ilk politik şiirini yazar ve I ![]() ![]() 1889 İsviçre'de Sosyal Demokrat Parti kurulur ![]() 1889 Rosa Luxemburg İsviçre'ye kaçar ![]() 1890'dan itibaren Almanya'da 400 binin üzerinde işçinin katılımıyla 3750 grev gerçekleşir ![]() 1898 Rosa Luxemburg Berlin'e gelir ![]() 1900 Berlin'de ilk atlı araba sefere çıkar ![]() 1906 SPD (Alman Sosyal Demokrat Partisi) Berlin'de ilk parti okulunu açar ![]() ![]() 1912 Alman sosyal demokratları 110 koltukla parlamentodaki en büyük grubu oluşturur ![]() 1912 Almanya'da yaklaşık 30 ![]() ![]() ![]() 1912 Clara Zetkin Basel'deki uluslararası sosyalistler kongresinde dostu ve dava arkadaşı Rosa Luxemburg'u barışın etkin olarak korunmasına çağırır ![]() 1918 Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Almanya'da doğrudan 730 milyar altın mark ve dolaylı olarak da 610 milyar altın mark kadar savaş harcaması yapıldığı açıklanır ![]() "İNSAN, İKİ UCUNDAN YANAN BİR MUM GİBİ OLMALI ![]() "Doğru yaşam"; ne zaman başlar ki bu? "Kaçırılır" mı, yoksa yanından geçip gidilir mi? Varşova'da yetişen Rosa Luxemburg, daha genç bir kızken sabahları bazen gizlice yatağından süzülür (babasından önce kalkması kesinlikle yasaktır), kentin çatılarının üzerinden uzaklara bakar ![]() Otuz üç yaşında gençlik yıllarını anımsadığı bir mektubunda şöyle der: "O zamanlar yaşamın, gerçek yaşamın orada çatıların arkasında bir yerde olduğuna inanırdım ![]() ![]() ![]() Genç Rosa, İkinci Varşova Kız Lisesi öğrencisidir ![]() ![]() ![]() Öğrenci Rosa Luxemburg'un neye karşı muhalefet yaptığını anlamak için, o yıllardaki koşulları bilmek gerekir: Polonya bağımsız bir devlet değildir ![]() ![]() Rosa Luxemburg'un gittiği okulda dersler Rusçadır, Lehçe değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rosa'nın aslında yüksek okula gidebilmesi bile inanılmaz bir şanstır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet göreceğiz seni Batı'nın gücü ![]() Belki ben bile izleyeceğim Saksonya bahçelerinde dolaşan seni Sakın Saray'a geleceğimi sanma Aklıma bile getirmem aslında Sizin gibilere saygılarımı kanıtlamayı Bilmek isterdim yoksa Neler konuşulur ortamınızda Senli benli konuşuyorsundur çarla Politikadan hiç anlamam ya, fazla uzatmayayım, ama Sevgili Wilhelm sende sakın unutma: Söyle kurnaz Bismarck soysuzuna Barışın ırzına geçmeye bilenmesin Ey Batı'nın İmparatoru Bunu Avrupa için yapasın ![]() Bu dizeleri yazdığında politikadan hiç anlamıyor olabilirdi, ama bu hali fazla sürmeyecekti ![]() ![]() ![]() Rosa on altı yaşında bir oyunbozandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu dünya tarihinin girdabına yanlışlıkla kapıldığıma, aslında kaz çobanı olmak üzere doğmuş biri olduğuma inanacak birini bulmam lazım ![]() ![]() 1889'da Rosa Luxemburg Polonya'yı terk etmek zorunda kalır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisinin "gerçek yaşam" dediği şey mi başlamaktadır? Rosa Zürih'e gider, orada iktisat ve kamu hukuku tahsili yapar ve öğretmeni Julius Wolf'un kanısına göre, "Polonya'nın sınai gelişmesi hakkında isabetli bir çalışma" ile doktor unvanını elde eder ![]() ![]() ![]() ![]() İsviçre'de de Polonya işçi hareketi ile sürekli ilişki halindedir ![]() ![]() ![]() Rosa Luxemburg biyografisinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet bu gibi pek de nadir olmayan anları vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ruhumun ta derinliklerindeki bir yerde düşündüm de; böyle bir maceralı hayatın yerine İsviçre'nin herhangi bir yerinde seninle ikimiz baş başa sakin ve güvenli bir yaşam sürsek ve birlikte gençliğin tadını çıkararak birbirimizi neşelendirsek, acaba daha mutlu olmaz mıydım?" Sıcaklık ve saklanma özlemi yukarıdaki alıntıda görüldüğü gibi, parti yoldaşı Leo Jogiches'e yazdığında devreye girmektedir ![]() ![]() Onu sevmektedir ![]() Bu arada Rosa, tanıştıkları Zürih kentini terk etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Her iki ucu da yanan bir mum gibi olmalı" en çok sevdiği sözdür ![]() ![]() ![]() ![]() Rosa'nın başarısını kıskandığı bellidir ![]() ![]() ![]() İşte yine gençlik rüyasındaki "gerçek yaşam" ortaya çıkmıştır ![]() ![]() ![]() Uzun zamandır sevilen, dinleyicileri büyüleyen ve partisinin birçok taraftar ve oy kazanmasına yardımcı olan bir hatip ve gazeteci olarak uğraş veren Rosa, Alman İmparatorluğu'nun hemen hemen her yöresinde Sosyal Demokrat Parti için halkı harekete geçirmeye yönelik geziler yapar ![]() 1903'te Alman Parlamentosu seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada şöyle seslenir: "Alman işçilerinin yaşamlarının garanti altında ve iyi olduğundan söz eden adamın gerçeklerden hiç haberi yok ![]() "Adam" dediği Alman İmparatoru II ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rosa Luxemburg hapishanelerden çaresiz, nefret etmeyi öğrenecektir daha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Onun çoğunlukla kırıcı, haşin davranmasının, buna zorlanmasından kaynaklandığını göz önünde bulundurmak gerekir: Sürekli olarak edindiği tecrübeler; kadın olarak erkek yoldaşlarının çoğundan daha keskin, daha kapsamlı, daha açık ve daha geniş düşünen birinin, asıl bu nedenle dışlandığını göstermiştir ![]() ![]() Hetmann için Rosa Luxemburg "kadın özgürlüğü"nün bir simgesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 19()5'te ilk Rus devriminin patlak vermesinden sonra Rosa Luxemburg izinsiz olarak Varşova'ya gider ve 1906'da tutuklanır ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı yıl SPD'nin Berlin'deki Merkez Parti okulunda doçent olur ![]() ![]() ![]() ![]() "Marks'ın dünya görüşü gibi, onun temel yapıtı da her zaman geçerli ve nihai gerçeklerin ifadesi olan bir İncil değildir; aksine gerçeği bulma savaşında ve araştırmalarında, ileriye dönük zihinsel çalışmaları esinlendiren tükenmez bir kaynaktır ![]() 1900'de Paris'teki II ![]() ![]() ![]() Karl Liebknecht ile birlikte savaş aleyhtarlarını SPD bünyesinde toplamaya ve örgütlemeye çalışır; önce "Enternasyonal Grup"ta, sonra da "Spartakus Derneği"nde ![]() ![]() ![]() ![]() Rosa'nın kız arkadaşı ve sekreteri Mathilda Jacob bu yapıtı hapishaneden dışarı kaçırmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1918 Kasım'ında hapishane kapıları Rosa Luxemburg için bir daha kapanmamak üzere açılır ![]() ![]() ![]() Berlin'de 1917 Nisan'ında USPD tarafından kurulan Kızıl Bayrak adlı gazetede çalışmaya devam eder ![]() ![]() ![]() ![]() 15 Ocak 1919'da Rosa Luxemburg Karl Liebknecht ile birlikte tutuklanarak Berlin'deki Eden Oteli'ne getirilir, sövülür, dövülür ve öyle kötü muamele edilir ki, oda hizmetçilerinden biri ağlayarak, "Zavallı kadına nasıl vurduklarını, nasıl kötü muamele ettiklerini hiç unutamayacağım!" diye bağırır ![]() 1919'un 15 Ocak'ını 16 Ocak'a bağlayan gece, Rosa Luxemburg İmparatorluk subay ve askerleri tarafından öldürülür ![]() ![]() Cesedi aylar sonra Berlin Hayvanat Bahçesi'nin bir kanalında bulunur ![]() ![]() Artık üstünde onun resmi olan bir posta pulu vardır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarVirginia Woolf DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1882-1941) 1882 Virginia Woolf ile aynı yılda (1928'de Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi) Norveçli ozan Sigrid Undset de dünyaya gelir ![]() 1910 "Bloomsbury" grubu üyesi Roger Fry tarafından İngiltere'de düzenlenen ilk "Son empresyonistler" sanat sergisi (Cezanne, Van Gogh, Matisse) ![]() 1910 Virginia Woolf İngiliz kadın hakları hareketi için çalışır ![]() 1918 İngiltere'de seçim reformuyla 30 yaş üzerindeki kadınlara seçim hakkı tanınır ![]() 1928 İngiltere'de kadınların seçmenlik yaşı 30'dan 21'e indirilir ![]() 1929 Virginia Woolf ve kocası Berlin'e giderler ![]() ![]() 1930'lar "Agfa Box"un icadıyla fotoğrafçılık daha da yaygınlaşır ![]() 1932 Dünya Ekonomi Krizi doruk noktasına ulaşır ![]() 1933 Hitler, Reich Başbakanı olur ![]() 1933 Virginia Woolf, Cambridge Üniversitesi'ne çağrılır ![]() 1939 Hitler'in Polonya'ya saldırısı ile 2 ![]() ![]() 1940 İngiltere'ye şiddetli hava saldırıları başlatılır ![]() 1941 İngiliz ozan James Joyce ile Virginia Woolf, aynı yılda ölür ![]() "BİR KADININ PARASI VE DE KENDİNE AİT BİR ODASI OLMALI ![]() "Virginia'nın dikişle arası hiç iyi değildi ![]() ![]() ![]() Bu cümleler ev işlerinde pek az yeteneği olan bir kız öğrencinin karnesinden alınma değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun yanı sıra, Ginia Stephen daha çocukluğunda kesin kararını vermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonraları şairlerin kendisi için birer "Tanrı" değil, senin benim gibi konuşan insanlar olduğunu keyifle anlatacaktır: "Tennyson örneğin, bana Tuzu ver' ya da Tereyağı için teşekkür ederim' derdi hep ![]() Büyük, canlı bir aile içinde korunan, güven içinde her türlü ihtiyacı karşılanan bir çocuk her şeye rağmen neden yalnızlık çeksin ki? Yedi kardeşinin dördü, anne ve babasının daha önceki evliliklerindendir ![]() ![]() ![]() "Daha küçücükken, bir defasında Gerald beni ayağa kaldırıp vücudumu ellemeye başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virginia Woolf bunu neredeyse altmışında yazmıştır ![]() ![]() "Çocukluğumun odak noktasında neşeyle dönen, insanlarla kaynayan, eğlenceli bir dünyanın yaratıcısı" olarak görür annesini, geriye baktığında ![]() Stephen ailesi yaz aylarını daima Cornwall'da geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Thoby (Virginia'dan iki yaş büyük) ve Adrian (bir yaş küçük) "dışarı" çıkabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi öldüğünde on üç yaşındadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisine ve kız kardeşi Vanessa'ya görgü kuraları öğretilmeye başlanmıştır artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir keresinde, o sırada hoşuna gittiği için bir mefruşat dükkânından ucuz yeşil bir döşemelik kumaş satın alıp bundan bir gece elbisesi diktirdiğinde, George misafirlerin önünde Virginia'ya "Yukarı çık ve parçala onu!" diye bağırarak haddini bildirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekse, çocukken açık, uyanık ve bilinçli olan Virginia'nın, genç kız olarak kendisini ilk kez "başarısız" hissetmesidir ![]() ![]() Hayal kırıklığına uğrar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1904'te babasının ölümünden sonra ikinci bir sinir krizi geçirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katı toplumsal kuralları ile George ve Gerald, babalarının ölümünden sora kendilerinden küçük üvey kız kardeşleri üzerindeki etkilerini yitirirler ![]() ![]() ![]() ![]() Virginia Stephen'ın tüm bu gizli arzuları Bloomsbury'de yerine gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geceler boyu süren tartışmalardan çıkan sonuca göre ortak arzuları "yaşamın, görüntülerin altındaki derinlerine inmektir" ![]() ![]() ![]() Vanessa 1907'de "Bloomsbury" grubundan bir arkadaşı olan Clive Bell ile evlenir ![]() ![]() ![]() "29 yaşında hâlâ evlenmemiş bir 'başarısız' ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Klasik romanın beslendiği dış olaylar onda odak noktası değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Picasso ve Matisse'in sanatseverleri son derece kızdırdıkları bir dönemde kahkaha ve öfke yaratmaya çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Jacob hakkında ne söyleyecekler şimdi?" der Jacob's Room'u bitirdikten sonra günlüğünde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virginia Woolf'u durmadan çıldırma raddesine getirir ![]() ![]() ![]() ![]() "Fakat beni sevme tarzın tamamen büyüleyici ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biyograflarının onun hakkında yazdıklarının hiçbir yerinde kendisinin bu konuya ilişkin bir şey söylediğine rastlanmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız kardeşi Vanessa'nın çocuklarıyla birlikteyken, onlarla olmadık oyunlar oynar ve sürprizler yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virginia Woolf için hamilelik önemli bir konuydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çok yemek ve süt içmek, bir de "Robin'in hipotosfatını" içmek zorunda kalırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1941 yılında, elli dokuz yaşındayken hayatına son verdiğinde (suda boğulmuştur), aynı korkuları yaşamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yatak istirahatı veriyor; dinlenme ve yalnız kalma; sessizlik ve dinlenme; dinlenme ve arkadaşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virginia en kötü bunalımlarında bazen tüm erkeklerden nefret ettiğini haykırırdı ![]() ![]() ![]() "Dünyayı, kimsenin aklına getiremeyeceği kadar emsalsiz, güzel ve komik bulan bir çocuk gibi gülüyordu Virginia," diye yazar Ouentin Bell ve devam eder: "A Room of One's Own adlı yapıtında onun konuştuğu duyulur ![]() ![]() ![]() Jane Austen gibi kadın yazarlar, kendilerine ait odaları yoksa, yazdıkları taslakları aile fertlerinden, konuklardan ve evdeki hizmetçilerden saklarlar, yazdıklarını korkuyla bir kurutma kâğıdına sararlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bağımsızlık, yaratıcı gücü serbest bırakır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#22 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarKatherine Mansfıeld DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1888-1923) 1892 New York'ta ilk altı günlük kadınlar bisiklet yarışı yapılır ![]() 1894 Londra'da Tower Köprüsü tamamlanır 1896 İngiliz kitle gazetesi Daily Mail yayınlanır ![]() 1898'ler Kadınların tahsili giderek yaygınlaşır ![]() 1900'ler Buhar çağından sonra elektrik çağı başlar ![]() 1903 Otto Weininger'in Cinsiyet ve Karakter adlı, kadının "erkekten değersiz" olduğunu savunmaya çalışan kitabı yayınlanır ![]() 1909 İsveçli Selma Lagerlöf Nobel Edebiyat Ödülü'nü alır ![]() 1909 Londra'da ilk permalı saçlar görülür ![]() 1914 İngiliz Suffragetteler hareketi doruk noktasına ulaşır ![]() 1914 Birinci Dünya Savaşı başlar ![]() 1917 Almanya, İngiltere'ye havadan saldırır ![]() 1918 Birinci Dünya Savaşı biter ![]() "YAZMAK İÇİN YAŞIYORUM ![]() Gayretli, tombul, yuvarlak gözlüklerinin arkasında meraklı gözlerle bir kız öğrenci dikiş dersinde sınıftaki kız arkadaşlarına Charles Dickens'ten metinler okur; o kadar duygu doludur ki arkadaşları ağlamaya başlar ![]() ![]() Yeni Zelanda'nın en zengin adamlarından biri olarak bilinen babası, üçüncü kızı olan Kathleen'e ve diğer çocuklarına en iyi okul eğitimini vermeye çalışır ![]() ![]() Babası, Londra'nın Kathleen'de nasıl bir etki bırakacağını tahmin etseydi, muhakkak kararını değiştirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Edebiyat yaşamım Yeni Zelanda'da kısa öyküler yazmakla başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Yazar olarak Katherine Mansfield adını almış ve sadık okurları tarafından "dâhi" olarak kutlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat biz onun ünlü olmadan önceki halinde, Kass'ta kalalım şimdilik: Ailede iki insan bu kıza çok yakındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dahası, o da çello derslerine başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İkisi, Kass'ın 1903-1906 arası gittiği kraliyet kolejinde tanışmışlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, katı kuralları olan babasının eğitim ilkelerine pek uygun düşmemektedir! Bu dikkafalı kızın, babasının memleketi Yeni Zelanda'ya geri gönderilip yeniden sade bir ailenin çatısı altına sokulmasının zamanı gelmiştir artık ![]() ![]() ![]() ![]() Genç kız somurtkan, asi ve huysuz olmuştur ![]() ![]() ![]() Merakla ve dikkatle etrafı kolluyor, sadece yemekten söz ediyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hep kuşkulu ve kibirli bir despotluğu sürdürmekte ısrarlı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce sevilmeyen baba evinde huzursuz yıllar geçer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Hayatta en üst noktaya kadar tırmanmak istiyorum" parolasına sadık kalarak Londra'da yaşadıkları ciltlerce roman doldurabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Geçici bir süre için Wörishofen Manastırı'nda yaşar ![]() ![]() ![]() Bu zaman içinde ve daha sonraki yıllarda da devamlı güvenilir bir kişi olarak Katherine Mansfield'in yaşamında ortaya çıkan tek insan, kolej arkadaşı "L ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazıları dergilerde yayınlanır ve Bir Alman Pansiyonunda adlı hikâye kitabı çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi tarzını aramaktadır, "Tüm kalbimle istiyorum bunu, özlüyorum ama kelimeler gelmiyor bir türlü aklıma ![]() 1915 Şubat'ında yeniden büyük bir aşk macerasına dalar ![]() ![]() Aynı yıl 1915 Eylül sonu Fransa'daki cepheye gönderilecek olan erkek kardeşi Leslie İngiltere'ye gelir ![]() ![]() ![]() ![]() - Pembe bahçe sırasının üstünde nasıl oturduğumuzu hâlâ hatırlıyor musun? - O pembe sırayı hiç unutmayacağım ![]() ![]() "Neredeyse çocuk gibiydik," diye yazmaya devam eder Katherine Mansfield, "Hep birlikte gezdiğimizi, nesneleri birlikte aynı gözlerle seyredip tartıştığımızı görüyorum ![]() ![]() ![]() Katherine'in erkek kardeşi, onun şefkatle sevdiği "Chummie" 1915 Ekim'inde, bir el bombası taliminde bombanın erken patlamasıyla ölür ![]() 27 yaşında olan Katherine, hayatında hiçbir olaydan kardeşinin ölümünden etkilendiği kadar etkilenmemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hedefine ulaşması için daha yedi yılı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Sanki ölmemişsiniz canlarım ![]() ![]() ![]() Kendi ifadesine göre yazarken, öykülerinde geçen insanların kimliğine bürünür, "Yazar bir süre oyunun kendisidir ![]() ![]() ![]() Katherine Mansfield sadece insanları değil nesneleri de yazarak onlara yeni bir yaşam verir ![]() ![]() ![]() ![]() Genç kızlığında da kendisine özgü bir kararlılıkla ölümüne kadar şu esasa göre yaşar: "Yazmak için yaşıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve yazmaya devam eder ![]() Uzun zamandan beri sıkıntılı bir dönem geçirmektedir: Katherine Mansfield için bu sıkıntılı yıllar, bugün İngiliz edebiyatının klasiklerinden sayılan ünlü hikâyelerinin ortaya çıktığı yıllardır ![]() ![]() ![]() Bu arada 1918'de John Middleton Murry ile evlenmişse de, sağlığı dolayısıyla devamlı dinlenme yerlerine gönderildiği için yalnız yaşamaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Belki Katherine Mansfield sessiz, sakin bir ev hayatı için uygun bir tip değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir tek insan ona ayrılmamacasına bağlı kalır: Ida Baker ya da takma adıyla, henüz gençliğinde arkadaşına hizmet edeceğine söz veren L ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katherine, kız arkadaşının yardımı olmaksızın hayatta karşılaştığı birçok durumdan kurtulamazdı ![]() ![]() ![]() ![]() 1916 sonbaharında ilk kez İngiliz yazar Virginia Woolf ile buluşur ![]() ![]() ![]() Virginia Woolf günlüğüne şu notu düşer: "Bizim (kendisini ve kocası Leonard Woolf u kastederek) tek bir arzumuz vardı: K ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Virginia Woolf günlüğünün başka bir yerinde şöyle yazar: "Bir kedi gibi ![]() ![]() ![]() Fanatik, kedi gibi, anlaşılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamının son haftalarında bu klinikte sağlığına kavuşacağı fikrine çok kaptırmıştır kendisini ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüz tabiriyle dünyayı durdurup "inmek" ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani "Katherine'in Bereketi" ile deniz kıyısında bir ev ve daha sonra bir çiftlik sahibi olur kocası ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#23 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarFlora Tristan ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1803-1844) 1804 Napoleon, kadın düşmanı "Code Civil" (Medeni Kanun'u) çıkarır ![]() 1814 Sosyalist hareketin öncüleri olan Saint Simoncuların etkisi artar ![]() 1818 Karl Marks'ın doğum yılı (sonradan Flora Tristan'ın düşüncelerinden yararlanacaktır) ![]() 1820 Friedrich Engels'in doğum yılı (o da sonradan Flora Tristan'ın düşüncelerinden yararlanacaktır) ![]() 1825 İngiltere'de William Thompson'un, İnsan ırkının yarısını oluşturan kadınların, onları siyasal kölelik içinde geri bırakmaya çalışan öbür yarının, yani erkeklerin kendini beğenmişliğine karşı çağrısı yayınlanır ![]() ![]() 1831 Lyon'da işçi ayaklanması ![]() 1832 Pierre Leroux, "Sosyalizm" kavramını ortaya atar ![]() 1840 Fransa ve İngiltere'deki kadın ve erkek işçilerin sefaleti hakkında, Flora Tristan'ın ilk açıklamaları yayınlanır ![]() 1903 Flora Tristan'ın torunu olan ressam Paul Gauguin, büyükannesi hakkında şunları yazar, "Sosyalist-anarşist mavi çoraplının biri, herhalde yemek pişirmesini bilmezdi ![]() "İNSAN HAKLARI, HERKES İÇİNDİR; YALNIZ ERKEKLER İÇİN DEĞİL!" "Erkeklerin kutsal mekânına sızmak; bir kadın için ne büyük bir skandal, ne büyük bir utanmazlık, hatta Tanrı'ya karşı ne küstahlık!" 1839 yılında genç bir kadın böyle bir "skandal"ı yaşamış ve sonradan da yazmıştır ![]() ![]() ![]() O sıralar Londra'da bulunmakta ve parlamentodaki oturumlarda ne olup bittiğini merak etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne var ki, "üstüne kızgın yağ dökülmüş gibi oldu! Dehşetten yüzü önce bembeyaz, sonra da hiddetten kıpkırmızı kesildi ![]() ![]() Zaten yıllardır toplumdışı olarak damgalanmış olan Flora, çok merak ettiği "erkeklerin kutsal mekânına" sızmak için başka bir yol dener ![]() "Sonunda bir Türk'le tanıştım ![]() ![]() ![]() Ve işte, sonra yaşadıkları: "Bu beyler, opera dürbünleriyle beni dikizlemeye ve aralarında yüksek sesle hakkımda konuşmaya başladılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flora Tristan'ın gözlemlerine göre, bazıları da sabahlıklarıyla gelmişlerdi ![]() ![]() Doğrusu, yaşadıklarını yazarken sözünü hiç esirgemez Flora Tristan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tarihin bu dönemi için çok iddialı bir yemindi bu; çünkü: - Her kadın kocasının mülkü sayılıyordu ![]() - Napoleon'un yasalarına göre, boşanma olanaksızdı ![]() - Kadınların okul ya da meslek eğitimi görmeleri olanaksızdı ![]() - Kadınlar, loncalara sokulmuyordu; yani bağımsız olarak çalışmak ve geçimlerini sağlamak olanağından yoksundular ![]() Evlilik dışı bir çocuğun da yükünü üstlenmiş olan Flora Tristan, kızına daha iyi bir gelecek vaat ederken, neye yemin ettiğini iyi bilmektedir! Bu amaç uğruna her şeyini koyar ortaya ![]() ![]() ![]() ![]() Flora Tristan'ın tüm yaşamı böyle "karşınlarla dolu olmuş ve o bütün bunlara karşı savaşmak zorunda kalmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flora Tristan, yolculuklarında günbegün duyduğu haksızlıklardan bunalarak, yaşadıklarını açıklamaya başlar ![]() ![]() İlk olarak, "Yabancı kadınları iyi karşılamanın gerekliliği üzerine" başlığıyla bir broşür çıkarır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Broşürün bazı bölümleri, ilk sosyalist grupların içinde en nüfuzlusu olan Saint Simoncuların çağrılarını andırmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir sonraki kitabı da bunu yansıtır: Bir Parya'nın Yolculukları ![]() ![]() ![]() ![]() Millet Meclisi'ne yazdığı bir mektubu da kitabına ek yapmıştır; burada boşanmanın tekrar yasallaştırılması çağrısında bulunur: "Evliliğin sona erdirilememesinin getirdiği ıstırabı ben de yaşadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir Parya'nın Yolculukları'nın yayınlanmasından kısa süre sonra, Flora Tristan'ın kocası Chazal, evinin kapısı önünde pusuya yatıp ona tabancayla ateş eder ![]() ![]() Bu suikast girişiminden dört ay sonra, "Andre Chazal'ın karısına karşı cinayete teşebbüsünden dolayı açılan dava başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flora Tristan'ın serserice yaşantısına kanıt olarak ise, onun son kitabını mahkemeye sunar ![]() ![]() Flora Tristan'ın eserinde evliliğin dokunulmazlığına karşı çıkması, sanık tarafından "utanmazlık ve ahlaksızlık" olarak aleyhinde kullanılır ![]() ![]() Chazal, sonuçta yirmi yıl zorunlu çalışmaya mahkûm edilir, sonra cezası yirmi yıl hapse çevrilir ![]() Artık Flora Tristan gayrı resmi olarak çoktan attığı Chazal soyadını, resmen atabilecektir ![]() "O her şeyi görmek, gözlemlemek istiyordu!" Bir dostu (Elenore Blanc) Flora'nın belirgin özelliğini böyle tanımlar ![]() ![]() Öyle de yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özellikle, İngiliz başkentindeki "genel kadınlar"la ilgilenir, "Fuhuş, dünya nimetlerinin eşitsiz dağılımının beraberinde getirdiği en iğrenç felakettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flora, İngiltere'de Mary Wollstonecraft'ın Kadın Haklarının Savunması başlıklı tartışmasını keşfetmiş ve kitabında bundan da söz etmiştir ![]() ![]() Buradaki "hepiniz", çok önemli bir yenilik olarak, hem erkekleri hem de kadınları içermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() İngiltere'deki deneyimleri, Flora Tristan'ı daha uzun bir süre meşgul eder ![]() ![]() ![]() ![]() Flora, öğretisini dokuz madde halinde özetlemiştir ![]() ![]() ![]() Her sınıftan, her yaştan, her inançtan ve her ulustan kadınlara yaptığı çağrıda, Emekçilerin Birliğim desteklemelerini ister: "Hepiniz yasaların ve önyargıların baskısı altında tutuluyorsunuz; gelin beraber savaşalım!" Flora Tristan'ın programını yayınlamaya hiçbir yayıncı yanaşmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flora Tristan, 12 Nisan 1844'te Fransa'da bir yolculuğa çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şansına, birkaç sevindirici haberle teselli bulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tamamen tükenmiş bir halde, 15 Kasım'da Bordeaux'da ölür ![]() Cenaze törenini anlatan bir Bordeaux gazetesi, "Aralarına birçok entelektüelin ve avukatın da katıldığı büyük bir işçi kitlesi onu mezara taşıdı," diye yazar ![]() ![]() ![]() Birkaç yıl sonra, Flora Tristan'ın düşünceleri ve önerileri Karl Marks ve Friedrich Engels'in yazılarında yeniden ortaya çıkmıştır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#24 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarSimone de Beauvoir DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1908-1987) 1929 Simone de Beauvoir, Fransız varoluşçuluğunun baş temsilcisi Jean-Paul Sartre ile tanışır ![]() 1935 Amerikalı antropolog Margaret Mead Üç İlkel Toplumda Cinsiyet ve Karakter üzerine incelemelerini yayınlar ve bu eserinde erkek ve dişi karakter çizgilerinin göreceli olduğunu kanıtlar ![]() 1939 Hitler Polonya'yı işgal ederek 2 ![]() ![]() ![]() 1940 Simone de Beauvoir ve Jean-Paul Sartre Fransız direniş hareketinin üyeleri arasındadırlar ![]() 1949 Simone de Beauvoir'in kitabı Le Deıocieme Sexe (İkinci Cinsiyet) yayınlandığında sert tartışmalara yol açar ![]() 1963 ABD'de Betty Friedan'ın The Feminine Mystique (Kadınlığın Gizemi) yayınlanır ![]() ![]() 1968 Paris'te ve Almanya'nın birçok kentinde öğrenci hareketleri başlar ![]() 1968 Kadınların Kurtuluşu (yani feminizm) hareketi ABD'de yayılır ![]() ![]() 1970 Bu yıldan itibaren Fransa'da Kadının Kurtuluşu Hareketi adında bir örgüt faaliyete geçer ![]() 1971 Nisan ayında kadın hareketleri tarafından hazırlanan bir itirafname Fransa'nın ileri gelen (aralarında Simone de Beauvoir'ında bulunduğu) 343 kadını tarafından imzalanır: "Kürtaj Yaptırdım"', Nouvel Obseıvato^'de yayınlanır ![]() ![]() ![]() ![]() "KADIN OLARAK DÜNYAYA GELİNMEZ, KADIN OLUNUR ![]() "İyi niyetli, gayretli ve aşırı dindar ![]() ![]() Hukukçu olan babası, Simone ve ondan iki yaş küçük kız kardeşi Helene'e titiz bir eğitim imkânı sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayır, kız çocuk olarak mağduriyet duygusuna kapılmış değildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun dalgalı saçlarıyla Simone güzel bir kızdır ![]() ![]() ![]() ![]() Simone'un babası Birinci Dünya Savaşı'nda askere alındığında, bu olay onu çok etkiler ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük Simone'a, Tanrı'nın Fransa'yı kurtarıp kurtarmamasının onun uslu ve dindar olmasına bağlı olduğu açıklanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zaza: Günün birinde 10 yaşındaki Simone'un sınıftaki sırasına, yeni gelen kısa saçlı, esmer bir kız oturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Anılarının birinci cildinde Zaza ile aralarında başlayan arkadaşlığı böyle anlatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simone Zaza'yı kazanmaya çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() Simone'un sivilceleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu zaman içinde tek tesellisi Zaza ile olan arkadaşlığıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Baba evindeki zincirlerini kıran ilk ve en önemli değişimi on dört yaşındayken yaşar: İnancını yitirir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Çocuk sahibi olmak, onların da çocuk sahibi olması; sonsuza kadar hep aynı nakaratı tekrarlamak demek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Genç Simone'un özelliği, tüm düşüncelerinin sadece kendine özgü sorunları etrafında dönmesidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu görüşü daha uzun yıllar etkinliğini korur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1925'te liseyi bitirdikten sonra Neuilly'de Sainte-Marie Enstitüsü'nde filoloji, Katolik Enstitüsü'nde matematik, sonra da Sorbonne'da felsefe öğrenimi görür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Böyle devam edemez! Ne istiyorum ben? Ne yapabilirim? Hiçbir şey ve yine hiçbir şey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1929, onun için önemli bir yıl olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simone de Beauvoir'ın Jean-Paul Sartre ile ilişkisinde birçok şey Zaza ile arasındaki ilişkiyi anımsatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simone bu konuda, "Ağustos başında ondan ayrıldığımda, hayatımdan bir daha çıkmayacağını biliyordum," der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Entelektüel alanda da, onlar kadar birbirini tamamlayan bir çift yoktur ![]() ![]() ![]() "Onun, hayatımda hiç kimsenin giremeyeceği bir yeri var," demiştir Sartre, Simone hakkındaki bir röportajda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna rağmen Beauvoir bugüne kadar hep "Sartre'ın hayat arkadaşı" olarak nitelenmiştir ![]() ![]() Simone de Beauvoir 1943 yılında ilk romanı Konuk Kız'ı yayınladığında öğretmenliğe son verir ![]() ![]() 1946'da, yaklaşık yirmi yıl sonra yeni feminizmin ayak basabileceği zemini oluşturan bir çalışmaya başlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simone de Beauvoir her şeyi dikkatle araştırır ve bir keşifte bulunur: "Dünya bir erkekler dünyası ![]() ![]() ![]() İlgisi öylesine büyüktür ki, kadın cinsiyle ilgili efsaneleri daha yakından incelemeye karar verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simone de Beauvoir'ın çalışmaları sırasında gördüğü gerçek bir cümleyle açıklanabilir: "Kadın olarak dünyaya gelinmez, kadın olunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zihinleri karıştıran gerçek, Simone'un konularına soğukkanlı, tarafsız ve rahatça yaklaşmasıdır ![]() ![]() ![]() Simone de Beauvoir kitabını bir ümitle bitirir; "erkeğin görevi mevcut dünyadaki özgürlük imparatorluğunun başarıya ulaşması için yardımcı olmaktır ![]() ![]() Bunları 1949'da yazmıştır ![]() Kadınlığımın Hikâyesi kitabının son cildinde, 1972'de vaktiyle "kadınların yakında zafere ulaşacaklarına inanmakta" aceleci davrandığını söyler ![]() İkinci Cinsiyet kitabı 1968-69 yıllarında Kadınların Kurtuluşu (Women's Liberation) hareketi ortaya çıktığında yeni Amerikan feminizminin kuramsal altyapısını oluşturur ![]() ![]() ![]() Simone de Beauvoir ilk kez 1970 yılında bir "feminist" olduğunu açıklar ![]() ![]() ![]() ![]() "Gerçekte, 1950'den beri hiçbir şey elde edemedik," der ![]() ![]() ![]() 1971'de Paris'te kürtaj yasağına karşı ilk büyük gösteri için sokağa inen kadınlar arasında yer alır ![]() ![]() 1976'da (Alman feminist) Alice Schwarzer ile yaptığı bir röportajda feministlerden çok şey öğrendiğini söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Simone de Beauvoir bu yüzyılın başında doğmuş, roman ve otobiyografi şeklinde, bu yüzyılda kadın olarak yaşamanın ne demek olduğunu anlatmıştır ![]() Son yapıtlarından biri olan Yaşlılık'ta bugünün genç huzursuz insanlarını, yaşlı ve aynı derecede huzursuz insanlara bağlayan köprüyü kurmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#25 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarFlorence Nightingale ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1820-1910) 1785 İngiltere'de Times gazetesi kurulur ![]() 1836 Theodor Fliedner Kaisenverth'de ilk Protestan doğumevini kurar ![]() 1837 Charles Dickens Oliver Twist'i yazar ![]() 1837 Victoria İngiltere kraliçesi olur: Burjuvazinin Victoria dönemi başlar ![]() 1853 Rusya; Türkiye, Fransa ve İngiltere ile savaşa girer ![]() 1854 Kırım Savaşı'nda Roger Benton ilk savaş fotoğraflarını çeker ![]() 1854 Bu yıldan itibaren Katolik inanca göre Meryem Ana'nın Kutsal Ruh'tan hamile kaldığı (lekesiz hamilelik) kabul edilir ![]() 1855 Florence Nightingale vatandaşlarınca "Lambalı Hanımefendi" olarak saygıyla anılır ![]() 1856 Kırım Savaşı'nın sonu ![]() 1857 İngiltere İmparatorluğu Hindistan'daki isyanı bastırır ![]() 1876 İngiltere Kraliçesi Victoria "Hindistan İmparatoriçesi" unvanını alır ![]() 1907 Kraliçe Victoria'nın yerine geçen II ![]() ![]() "YARDIM ETMEK İSTEYEN KİŞİ DUYGUSAL BİR HAYALPEREST OLMAMALI" Hayallere kapılıp gitmeyen bir genç kız var mıdır? Ama bu hal, Flo'da son zamanlarda endişe verici hal almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flo evde öğrenmesi gereken şeylere "Boşuna zaman kaybı," der ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7 Şubat 1837'de yazdığı bir cümle yaşamı boyunca en önemli rolü oynayacaktır: "Tanrı benimle konuştu ve beni hizmetine çağırdı ![]() ![]() ![]() Flo kendisini bir göreve "çağrılmış" hissetmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel not defterine o zamanlar şöyle yazar: "Bu dünyadaki görevim ne? Son 14 gün içinde ne yaptım? Babama bir kitap ve iki bölüm, anneme ise iki kitap okudum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Flo'nun anne ve babası ise kızları için en iyi şeyi yaptıklarından emindirler ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, iyi bir aileye mensup genç bir İngiliz kızının hastanelerde "sürtmesi", "uygun ve caiz" değildir ![]() ![]() ![]() Böylece durumları kendisinden iyi durumda olmayanların kaderlerine ortak olunduğu yeterince kanıtlanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Florence yıllar sonra yazdığı bir mektupta, "Doktorlarla hastabakıcılar arasında olduğu söylenen şeyler yüzünden annem çok korkmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçkiler sokuluyor, hastabakıcılar da en az hastalar kadar içiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Florence Nightingale'in fikirlerine kimsenin kulak asmayışına, arzularını gerçekleştirebilmesi için daha yıllar gerekmesine şaşmamak gerek ![]() Şimdilik yalnız bir seçeneği vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak 30 yaşlarının başlarında Florence Nightingale baba evinden ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() Suçluluk duygusu taşıyan kız evlat, bağımsız, istediğini elde eden genç bir kadına dönüşmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özveri ve kendini adamak - evet, ama bu da tek başına yetmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Dini cemiyet falan kurmak istemiyorum, aksine iyi para ödenen bir meslek dalı kurmak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mart 1854: İngiltere ve Fransa Rusya'ya savaş ilan eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ordudaki sağlık işlerinden de sorumlu olan işbaşındaki Savaş Bakanı Sidney Herbert, "Niçin şefkatli hemşirelerimiz yok? Bu konuda Fransızlar bizden çok üstünler," şeklindeki şikâyet ve sorular üzerine, derhal harekete geçer: "Sayın Miss Nightingale, Gazetelerde Üsküdar'daki askeri hastanemizde hastabakıcılara büyük ihtiyacımız olduğunu okumuşsunuzdur ![]() ![]() ![]() ![]() İngiltere'de böyle bir işi örgütleyip denetleyebilecek tek bir kişi tanımıyorum ![]() ![]() ![]() Sidney Herbert'in bu yazısı ile Florence'in devlete yardım teklif ettiği mektup birbiriyle çakışır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Florence Nightingale'in küçük ekibiyle Üsküdar ve Balaklava'daki (Kırım) İngiliz hastanelerinde karşılaştığı durum Times gazetesi haberlerinden tahmin edileceğinden daha kötüdür ![]() ![]() ![]() F ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkaç ay gibi kısa bir zamanda Florence Nightingale ve hastabakıcıları, kışlaları insana yakışır yerler haline dönüştürür ya da yeni askeri hastaneler açarlar ![]() ![]() ![]() 1855'te kendisi de o ünlü "Kırım Ateşi"ne yakalanıp hastalandığında, "Yaralılar duvara dönüp ağlıyorlardı ![]() ![]() Hastalığı atlatır ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada İngiltere'de bir efsane yayılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() gururlandıran ve mutlu eden bir şey vardır: Artık hastabakıcılar ilgi ve saygı görmenin tadını çıkarmaktadırlar ![]() ![]() Kendisi için toplanan "Nightingale Fonu" ile ilk Hastabakıcı Eğitim Okulu'nu kurar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Florence Nightingale daha sonraki yıllarda İngiliz ordusu hakkında istatistiki bilgiler yayınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu kitapta önerdikleri o kadar doğal şeylerdir ki: "Temiz hava, günışığı, temizlik ve ölçülü beslenme ![]() ![]() ![]() Florence bir kız arkadaşına yazdığı mektupta tipik bir sahneden söz eder: Annesi ve kız kardeşi divana uzanmış "İkisinin de tüm uğraşı birbirlerine çiçeklerin düzenlemesinde kendilerini yormamalarını rica etmek ![]() ![]() ![]() ![]() Belki de Florence'ın kendi toplumundaki kadınlar hakkında edindiği bu tür deneyimler, onun yaşadığı dönemde kadın hareketlerine neden kuşkuyla baktığını açıklar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yaşamının son yıllarında, Florence Nightingale, (90 yaşına gelmiştir) evini bir daha terk edemez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihe Geçen Kadınlar |
![]() |
![]() |
#26 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Geçen KadınlarMary Wollstonecraft ![]() DÖNEMİNDEKİ ÖNEMLİ OLAYLAR (1759-1797) 17201er Robinson Crusoe adlı kitabın yazarı Daniel Defoe, İngiltere'de "Kadınlar Akademisi" kurulmasını önerir ![]() 1750'ler "Mavi Çorap" (Blue Stockings) sözcüğü Londra'da bir edebi akımın öncülüğünü yapan kadınlara takılan alaycı bir sözcük haline gelir ![]() 1776 ABD'de bağımsızlık ve "İnsan Hakları Beyannamesi" açıklanır ![]() 1789 Amerikan örneğine göre Fransızlar da "İnsan Hakları Bildirgesini yayınlarlar ![]() 1791 Fransız kadınları yalnızca erkeklerin katıldığı ulusal kongreye "Kadın Hakları Bildirgesini" getirirler ![]() 1792 Mary Wollstonecraft'ın "Kadın Hakları Savunusu" yayınlanır ![]() 1798 Mary Wollstonecraft'ın ölümünden bir yıl sonra Amerikalı Charles Blockden Brown, Wollstonecraft'ın etkisi altında kalarak kadının durumunun düzeltilmesi için bir yazı yazar: Alenin, İkili konuşma; zamanla unutulmuş bir eserdir bu ![]() "KADINLARI AKILLI-ÖZGÜR VATANDAŞLAR YAPMALI ![]() Neden erkek çocuklar kız çocuklardan başka muamele görür, yani tercih edilirler? Daha altı yaşında bir kızken, İngiliz Mary Wollstonecraft bu soruyla uğraşır ![]() ![]() ![]() ![]() Ailesi: Baba, Edward John Wollstonecraft, karısı ve çocukları ile durmadan adres değiştiren, daldan dala konan bir tiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Kendini anne ve babası tarafından geri plana itilmiş hisseden Mary hakkında ise "Mary daha çocukken çok kindardı," diyor William ![]() ![]() ![]() ![]() O zamanlar, kimse kız çocuklarının "cazibeli ve erdemli bir izlenim bırakmak" dışında bir şeyler bilmeleri gerektiğine inanmazdı ![]() ![]() ![]() Kızların eğitimi devlet tarafından en ufak bir şekilde desteklenmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() Kızlara, kendilerini salt dış görünümleriyle, ustaca toplanmış saçları, dantelalı başlıkları ve rahat hareket etmelerini iyice engelleyen sıkı sıkıya bağlanmış korseleri ile nasıl bir bayan, bir hanımefendi olmaları gerektiğini öğretmek daha önemli görünürdü ![]() On beş yaşındaki Mary de bu yöntemin kendisi üzerinde uygulanmasına izin vermek zorunda kalır ![]() ![]() ![]() On sekiz yaşındaki kız arkadaşı Fanny'ye sırılsıklam âşık olduğunda on altı yaşındadır ![]() ![]() ![]() ![]() 1781 sonbaharında Mary eve geri çağrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mary bunu akraba ve tanıdık çevrelerinde, her yerde yaşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kız kardeşi Eliza'yı, takma isimle kendisiyle birlikte Londra'ya seyahat etmeye ikna eder ![]() ![]() ![]() Üç kadın da bu okul ile gerçek mutluluğa ulaşamazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mary kendisi ve kız kardeşi için mürebbiyelik aramaya başlar ![]() ![]() Mary Wollstonecraft için hayat yirmi sekizinde başlar ![]() ![]() ![]() ![]() Kingsborough'larda mürebbiyelik yaparken Mary adlı uzun bir hikâye yazmıştır ![]() ![]() ![]() Johnson, Mary'i ilk gördüğü andan itibaren ona hayran olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() 790'da otuz bir yaşında iken birdenbire üne kavuşur ![]() ![]() Felsefeci ve politikacı Edmund Burke'ye karşı İnsan Haklarının Korunması başlıklı iddialı bir yazı yayınlar Mary Wollstonecraft ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İki yıl sonra, 1792'de, daha fazla ilgi çeken Vindication of the Rights of Woman (Kadın Haklarının Savunması] adlı kitabı çıkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nasıl olur da bu kadar sene sonra kadınlar ellerini ağızlarının önünde tutarak fısıltıyla "Bu çok, çok berbat bir kitap!" derler? Wollstonecraft'ın ifadelerindeki bu "korkunçluk" nereden kaynaklanmaktadır? Mary, kadının ikinci sınıf sayılmasına gerekçe gösterilen tüm temel taşları yerinden oynatmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Kendi hayatındaki Kız Çocukların Eğitimi kitabını hatırlamış olmalı ki, hiddetle şöyle söyler: "Çocuk, özellikle kız çocuğu bir an olsun kendi haline bırakılmıyor, böylece bağımlı kılınıyor, sonra da bu bağımlılığa 'kadın doğası' deniyor ![]() ![]() Mary, erkek çocuklara verilen eğitimin aynısını kız çocukları için de ister: "Bizim de erkek çocuklar gibi benzer bedensel hareketleri yapmamıza izin verilsin ![]() ![]() ![]() ![]() Mary Wollstonecraft kendi deneyimlerinden şunu da bilmektedir: "Kadınların edinebileceği çok az sayıdaki mesleğin tümü de ev işleriyle ilgili ![]() Mary şundan da emindir: "Oysa kadınlar eczacılık eğitimi görebilir ve aynı şekilde hemşire olabildikleri gibi doktor da olabilirler ![]() ![]() ![]() ![]() Mary, sık sık, ne erkeklerin nefretini kazanmak ne de kadın-erkek ilişkisini bozmak amacında olduğunu vurgular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabının sonuna doğru Mary bir kez daha özetle şöyle der: "Buradan çıkardığım sonuç gayet açık ![]() ![]() ![]() ![]() Çelişki, hiddet, hayranlık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransız Devrimi sırasında Mary Wollstonecraft İngiltere'de daha fazla kalamaz ![]() ![]() ![]() ![]() O sırada otuz yaşların ortalarında, hayranlık duyulan ünlü bir kadındır ve aynı çocukluğunda olduğu gibi sevgiye öylesine hasrettir ki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlilik dışı bir anne olarak Mary Wollstonecraft Londra'ya geri döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada yayıncısı vasıtasıyla tanıdığı bir adam ilgilenmektedir onunla ![]() ![]() ![]() Mary'yle derin bir dostluktan aşka dönüşen ilişkisini şöyle ifade ediyor: "Birbirimize ilgi duyduk, Mary benim için aşkın en şefkatli şekliydi ![]() ![]() ![]() Mary yeniden hamile kalınca, William Godwin'le evlenirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümünden yaklaşık iki yüzyıl sonra onun çığır açan fikirlerini okuyabilmemizi bir İsviçreli kadına borçluyuz ![]() ![]() BİTENZİ ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|