![]() |
Az Ve Öz |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Az Ve ÖzAZ VE ÖZ Efser BERİN BÜTÜN CANLILARIN RIZKINI ALLAH VERİR Müzekki’n Nüfûs adlı eserinde Eşrefoğlu Rumi, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ORUÇ İLE SAMEDİYET AHLAKIYLA AHLAKLANALIM Ebu Talib Mekki (k ![]() ![]() ![]() MEVLA’NIN AHLAKINA SAHİP OLMAK ![]() ![]() ![]() Salihlerden birinin hanımında sevmediği haller vardır, düzelmiyordur ![]() ![]() ![]() En sonunda hanımını boşar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (İmam Sühreverdi, Avarif) KULUM BENDEN RAZI OLUNCA, BEN DE ONDAN RAZIYIM ![]() ![]() ![]() Zünnun-ı Mısri Hazretleri, İsrailoğullarında 700 sene Allah Teala’ya ibadet eden bir abidin hikayesini şöyle anlatır: “Bu kişi daima; ‘Ya Rabbi! Senin rızanı isterim!’ diyordu ![]() ![]() Danyal (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abidin Allah’ın rızasına karşı gösterdiği bu teslimiyeti üzerine yüce Mevla ‘Ey Danyal! Abid kuluma söyle, o benden razı olunca, ben de ondan razıyım ![]() ![]() EFENDİMİZ’İN (S ![]() ![]() “Allahım! Senin rızan için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Ebu Davud; İbn Mace) |
![]() |
![]() |
![]() |
Az Ve Öz |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Az Ve ÖzAZ VE ÖZ Efser BERİN DUAYA DAİR Allah’a yaklaşmak için bir vasıta olan dua, ibadetlerin özü olarak kabul edilir dinimizce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamber Efendimiz de (s ![]() ![]() ![]() ![]() EVLADIMIZ AYNAMIZDIR İstanbul eski Çarşamba müftüsü olan Sofuzade Seyyid Hasan Hulusi Efendi, Mecma’ul Adab adlı kitabında anne ve babaların evlatlarına karşı izlemeleri gereken tutumları şu şekilde anlatır: “Anne babalar evlatlarına karşı sert sözler söylemekten ve kötü davranmaktan sakınmalılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AH İSTANBUL, VAH İSTANBUL… Üstad Necip Fazıl “Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar/ Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar; Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar/ Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAKİKATTE “GENÇ” OLANLAR Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adam bu sefer nefes alırken de sıkıntı çektiğini, nefes darlığı olduğunu söyleyince, doktor yine hastalığını ihtiyarlığa bağlayarak; ‘İhti¬yarlayınca insanda iki yüz türlü dert başlar’ der ![]() ![]() ![]() Bu hikayenin devamında Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az Ve Öz |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Az Ve ÖzAZ VE ÖZ Efser BERİN GÜNÜN YORGUNLUĞUNDAN DUA İLE KURTULMAK Mevlamız’a verdiği nimetlere karşı şükrümüzü göstermek için günün başlangıcında veya akşamında bunları hatırlayıp söyleyebilmek ne güzel bir yoldur ![]() ![]() Peygamber Efendimiz’in (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HUZURUMUZ KENDİ ELİMİZDE Evimizde olsun dışarıda olsun günün her anında karşılaşabileceğimiz her türlü sıkıntı ve tersliklere kızmadan önce bir de Mevlana’nın şu tespitiyle olaya bakmaya çalışalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İSTİKAMET GÜNEŞİMİZ HADİSLER Merhum Necip Fazıl, Peygamber Efendimiz’in (s ![]() ![]() Tebessümlerinden sükutlarına kadar… Açık denizde güneşten mevki tayin edip akıl pusulasıyla yolunu bulan gemiye eş, insanoğlu sayısız hayat yönünde istikametini tespit edici her ana ölçüyü hadislerle bulabilir ![]() Hadisler bir yıldızdan bir yıldıza çekilmiş mahyalar halinde insanlığa muhtaç olduğu nuru pırıldatır ![]() (N ![]() TEVAZU SAHİPLERİNİN HALLERİ Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selman- Farisi (r ![]() ![]() ![]() Selman-ı Farisi’nin (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ellerine kapanarak özür dileyince Selman-ı Farisi (r ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medineli zengin, Selman- Farisi’yi (r ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az Ve Öz |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Az Ve ÖzAZ VE ÖZ Efser BERİN EVDE HANIMINA YARDIMCI OLAN ERKEKLERE MÜJDELER Sofuzade Seyyid Hasan Hulusi Efendi, Mecma’ul Adab isimli eserinde kocanın karısına karşı davranışlarında uyması gereken adabı anlatırken şu noktaya da dikkat çeker: “Erkek, ev işlerinde hanımına yardım etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NAMAZ, NAMAZ… Peygamber Efendimiz’den (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmanın aslı, duanın kabul olunmasının anahtarıdır… Amellerin ilahi huzura yükselmesine basamak, rızk için bir berekettir… Namaz, bedeni rahata kavuşturan bir ibadettir ![]() ![]() Namaz, sahibiyle ölüm meleği arasında şefaatçidir, kabirde ise bir nurdur… Münker ve Nekir’e doğru bir cevaptır ve kıyamete kadar kabir aleminde insanın en yakın arkadaşıdır… Kıyamet günü olunca namaz, sahibinin başı üstünde bir gölge, onu koruyan bir elbise ve önünü aydınlatan bir ışık ve cennetin anahtarı olur ![]() CENAZE GEÇERKEN AYAĞA KALKMANIN SEBEBİ Cabir b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RIZIK İÇİN ÇALIŞMAK ASİL BİR DAVRANIŞTIR… Bir gün İbrahim b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şakik-i Belhi rh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumu görünce ben de şöyle düşündüm: ‘Şu kanatları kırık kuşa diğer bir kuşu sebep kılarak besleyen Rabbim, nerde olursam olayım beni de rızıklandırmaya kadirdir ![]() Böylece rızk temini için çalışmayı bıraktım ve kendimi tamamıyla ibadete verdim ![]() İbrahim b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Az Ve Öz |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Az Ve ÖzKomşuların iyi derse iyi bir insansın Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() cenabı hak hayırlı komsular ihsan etsin komsu insanı ıslah da eder ihrac da ![]() ![]() ![]() hayırlı olanı olsun hayırlı kullardan olmak temennisi ile |
![]() |
![]() |
|