![]() |
Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) |
![]() |
![]() |
#16 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)85- "Beni nimetlerle-donatılmış cennetin mirasçılarından kıl," 86- "Babamı da bağışla, çünkü o şaşırıp-sapanlardandır ![]() 87- "Ve beni (insanların) diriltilecekleri gün küçük düşürme,"(64) 88- "Malın da, çocukarın da bir yarar sağlayamadığı günde ![]() 89- "Ancak Allah'a selim bir kalp ile gelenler başka ![]() 90- (O gün) (66) Cennet takva sahiplerine yaklaştırılır ![]() 91- Cehennem de azgınlar için sergilenir ![]() 92- Ve onlara: "Tapınmakta olduklarınız nerede?" denilir ![]() 93- "Allah'ın dışında olan (ilah) lar; size yardımları dokunuyor mu, veya kendilerine yardımları oluyor mu? 94- Artık onlar ve azgınlar onun içine dökülüverilmiştir ![]() 95- Ve İblis'in bütün orduları da ![]() 96- Orada birbirleriyle çekişip-tartışarak derler ki: 97- "Andolsun Allah'a, biz gerçekten apaçık bir sapıklık içindeymişiz," AÇIKLAMA 63 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 64 ![]() ![]() 65 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 66 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 67 ![]() ![]() 68 ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)98- "Çünkü sizi (yalancı olanları) alemlerin Rabbiyle eşit tutuyorduk ![]() 99- "Bizi suçlu-günahkârlardan başka saptıran da olmadı ![]() 100- "Artık bizim için ne bir şefaatçi var,"(70) 101- "Ne de candan-yakın bir dost ![]() 102- "Bizim bir kere daha (dünyaya dönüşümüz mümkün) olsaydı da iman edenlerden olabilseydik ![]() 103- Hiç şüphe yok, bunda bir ayet vardır,(73) ama onların çoğu iman etmiş değildirler ![]() 104- Ve hiç şüphe yok, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir ![]() AÇIKLAMA 69 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Küfredenler, "Rabbimiz, bizi sapıtan cinleri ve insanları bize göster, onları ayaklarımızın altına alalım da, en alçaklardan olsunlar ![]() ![]() ![]() ![]() 70 ![]() ![]() 71 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 72 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 73 ![]() ![]() ![]() a) Arap müşrikleri, özellikle Kureyş, bir yandan kendilerinin İbrahim Peygamber'in (a ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)105- Nuh kavmi(74) de gönderilen (peygamberler) leri yalanladı ![]() 106- Hani onlara kardeşleri Nuh: "Sakınmaz mısınız?"(76) demişti ![]() 107- "Gerçek şu ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir peygamberim ![]() 108- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() 109- "Buna karşılık ben sizden bir ücret istemiyorum; benim ücretim yalnızca alemlerin Rabbine aittir ![]() 110- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() AÇIKLAMA 74 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 75 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 76 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 77 ![]() ![]() ![]() ![]() 78 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 79 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu iki delil, peygamberlerin doğruluğunun delilleri olarak Kur'an'ın tekrar tekrar ileri sürdüğü ve peygamberliği değerlendirmede ölçü olarak sunduğu en önemli delillerdendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 80 ![]() ![]() Burada ise şu anlam vardır: "Hiç bir kişisel çıkar düşüncesi taşımadan, yalnızca halkın ıslahı için içtenlikle çalışan bir kişinin niyetinden şüphelenirseniz Allah'tan korkun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)111- Dediler ki: "Sana, sıradan aşağılık insanlar uymuşken inanır mıyız?"(81) AÇIKLAMA 81 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Kureyş kafirlerinin, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)112- De ki: "Onların yapmakta oldukları hakkında benim bilgim yoktur ![]() 113- "Onların hesabı yalnızca Rabbime aittir, eğer şuurundaysanız (anlarsınız ![]() 114- "Ve ben mü'min olanları kovacak değilim ![]() 115- "Ben, yalnızca apaçık bir uyarıcı-korkutucuyum ![]() 116- Dediler ki: "Eğer (bu söylediklerine) bir son vermeyecek olursan, gerçekten taşa tutulanlardan olacaksın ![]() AÇIKLAMA 82 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 83 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uyarılarıma kulak verip benimsemeniz, ya da körü körüne helâke giden yolda yürümeye devam etmeniz, artık size kalmış bulunuyor ![]() ![]() ![]() Bu ayetler indiğinde, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna cevap olarak, Allah mağrur ve kibirli kafirlere, onlar öyle istedi diye yoksul müminleri yanından kovamayacağını söylemesini Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 84 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi) 117- De ki: "Rabbim, şüphesiz kavmim beni yalanladı ![]() 118- "Bundan böyle, benimle onların arasını açık bir hükümle ayır ve beni ve benimle birlikte olan mü'minleri kurtar ![]() 119- Bunun üzerine, onu ve onunla birlikte olanları (insan ve hayvanlarla) yüklü gemi içinde kurtardık ![]() 120- Sonra bunun ardından geride kalanları da suda-boğduk ![]() 121- Hiç şüphe yok, bunda bir ayet vardır, ama onların çoğu iman etmiş değildirler ![]() 122- Ve hiç şüphe yok senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir ![]() 123- Âd (kavmi) de gönderilen (peygamber) leri yalanladı ![]() 124- Hani onlara kardeşleri Hûd: "Sakınmaz mısınız?" demişti ![]() 125- "Gerçek şu ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir peygamberim ![]() 126- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() 127- "Buna karşılık ben sizden bir ücret istemiyorum; benim ücretim yalnızca alemlerin Rabbine aittir ![]() AÇIKLAMA 85 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 86 ![]() ![]() 87 ![]() ![]() ![]() ![]() 88 ![]() ![]() ![]() 89 ![]() ![]() 1) Nuh kavminin helâk edilmesinden sonra, Ad'a yeryüzünde iktidar ve üstünlük verilmişti: "Düşünüp ibret alın ki, Allah sizi Nuh'un kavminden sonra halifeler yaptı ![]() ![]() ![]() 2) Güçlü kuvvetli insanlardı: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Yeryüzünde onların dengi bir başka kavim yoktu ![]() ![]() ![]() 4) Medeni idiler ve dünyada yüksek sütunlu muhteşem binalar yapma sanat ve hünerleriyle tanınmışlardı: "Görmedin mi Rabbin nasıl yaptı Ad'a? Yüksek sütunlu İrem'e?" (Fecr: 6-7) 5) Bu maddi refah ve güç onları mağrur ve kibirli yapmıştı: "Ad'a gelince: Yeryüzünde haksız yere büyüklendiler ve "Bizden daha kuvvetli kim var?" dediler ![]() ![]() 6) Siyasal iktidar, karşılarında kimsenin ses çıkaramadığı birkaç despotun ellerinde idi: " ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 7) Allah'ın varlığına inanmıyor değillerdi, fakat şirk içinde idiler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)128- "Siz, her yüksekçe yere bir anıt inşa edip (yararsız bir şeyle) oyalanıp eğleniyor musunuz?"(90) 129- "Ölümsüz kılınmak umuduyla sanat yapıları mı ediniyorsunuz?"(91) 130- "Tutup yakaladığınız zaman da zorbalar gibi mi yakalıyorsunuz?"(92) 131- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() 132- "Bilmekte olduğunuz şeylerle size yardım edenden korkup-sakının," 133- "Size hayvanlar, çocuklar (vererek) yardım etti ![]() 134- "Bahçeler ve pınarlar da ![]() 135- "Doğrusu, ben sizin için büyük bir günün azabından korkmaktayım ![]() 136- Dediler ki: "Bizim için farketmez; öğüt versen de, öğüt verenlerden olmasan da ![]() 137- "Bu, geçmiştekilerin geleneksel tutumundan başkası değildir ![]() 138- "Ve biz azab görecek de değiliz ![]() AÇIKLAMA 90 ![]() ![]() 91 ![]() ![]() ![]() Bu bağlamda, mimaride israfın, bir halk içinde rastgele ortaya çıkmayıp maddi amaçlar ve bencil kazançlar uğrunda servet yığma ve çılgınlığın sonucu olduğu belirtilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 92 ![]() ![]() ![]() 93 ![]() 1) "Biz yeni şeyler yapmıyoruz; atalarımız zamanında yüzyıllardan beri yapılagelen şeyleri yapıyoruz ![]() ![]() ![]() 2) "Senin va'z ettiğin, tebliğ ettiğin şeyleri, daha önceden dindar manyaklar ve güya ahlâkçılar da va'z ve tebliğ ettiler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)139- Böylelikle onu yalanladılar, biz de onları yıkıma uğrattık ![]() ![]() 140- Ve hiç şüphe yok, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir ![]() 141- Semud (kavmi) de, gönderilen (peygamber) leri yalanladı ![]() 142- Hani onlara kardeşleri Salih: "Sakınmaz mısınız? demişti ![]() 143- "Gerçek şu ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir peygamberim ![]() 144- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() 145- "Buna karşılık ben sizden bir ücret istemiyorum;" 146- "Siz burada güvenlik içinde mi bırakılacaksınız?"(97) 147- "Bahçelerin, pınarların içinde ![]() 148- "Ekinler ve yumuşak tomurcuklu can alıcı hurmalıklar arasında?"(98) AÇIKLAMA 94 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 95 ![]() ![]() ![]() ![]() Ad'ın helâkinden sonra Semud, iktidar ve ihtişama ulaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 96 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 97 ![]() 98 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)149- "Dağlardan da ustalıkla zevkli evler yontuyorsunuz?"(99) 150- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() 151- "Ve ölçüsüzce davrananların emrine de itaat etmiyin ![]() 152- "Ki onlar, yeryüzünde bozgunculuk çıkarmakta ve dirlik-düzenlik kurmamaktadırlar (ıslah etmemektedirler) ![]() 153- Dediler ki: "Sen ancak büyülenmişlerdensin ![]() 154- "Sen yalnızca bizim benzerimiz olan bir beşerden başkası da değilsin; eğer doğru sözlülerden isen, bu durumda bir ayet (mucize) getir-görelim ![]() AÇIKLAMA 99 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Semud'un eserlerinden bazıları bugüne kadar gelmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada, zayıf insanlar, birkaç yeşillik ve içlerinden biri Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() El-Hicr'de gördüğümüz Semud türü anıtlardan bir kaçına, Akabe Körfezi kıyısında Medyen'de ve Ürdün'de Petra'da rastladık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 100 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kısaca, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() 101 ![]() ![]() ![]() ![]() 102 ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)155- Dedi ki: "İşte, bu bir dişi devedir;(103) su içme hakkı (bir gün) onundur, belli bir günün su içme hakkı da sizindir ![]() 156- "Ona bir kötülükle dokunmayın, sonra büyük bir günün azabı sizi yakalar ![]() 157- "Sonunda onu (yine de) kestiler,(105) ancak pişman oldular ![]() 158- Böylece azab da onları yakaladı ![]() ![]() AÇIKLAMA 103 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bizi ayetler (mucizeler) göndermekten alıkoyan şey, evvelkilerin onları yalanlamış olmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 104 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A'raf ve Hud Sureleri'nde buna bir de ilave vardır; "Bu sizin için bir ayet olarak Allah'ın dişi devesi; dolayısıyla bırakın onu Allah'ın arzında otlasın ve kötülükle ona dokunmayın ![]() ![]() ![]() 105 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 106 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)159- Ve hiç şüphe yok, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir ![]() 160- Lût (kavmi) de, gönderilen (peygamber) leri yalanladı ![]() 161- Hani onlara kardeşleri Lût: "Sakınmaz mısınız?" demişti ![]() 162- "Gerçek şu ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir peygamberim ![]() 163- "Artık Allah'tan korkup-sakının ve bana itaat edin ![]() 164- "Buna karşılık ben sizden bir ücret istemiyorum; benim ücretim yalnızca alemlerin Rabbine aittir ![]() 165- "Siz insanlardan (cinsel arzuyla sadece) erkeklere mi gidiyorsunuz?(108) 166- "Rabbinizin sizler için yaratmış bulunduğu eşlerinizi bırakıyorsunuz ![]() ![]() 167- Dediler ki: "Ey Lût, eğer (bu söylediklerine) bir son vermeyecek olursan, gerçekten (burdan) sürülüp çıkarılanlardan olacaksın ![]() 168- Dedi ki: "Gerçekten ben, sizin bu yapmakta olduğunuza öfke ile karşı olanlardanım ![]() 169- "Rabbim, beni ve ailemi bunların yapmakta olduklarından kurtar ![]() AÇIKLAMA 107 ![]() ![]() 108 ![]() ![]() ![]() 109 ![]() ![]() ![]() ![]() 110 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 111 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 112 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)170- Bunun üzerine onu ve bütün ailesini kurtardık ![]() 171- Yalnızca geri kalanlar içinde bir kocakarı hariç ![]() 172- Sonra geride kalanları yerle bir ettik ![]() 173- Ve üzerlerine bir yağmur yağdırdık; uyarılıp-korkutulanların yağmuru ne kadar da kötü ![]() 174- Hiç şüphe yok, bunda bir ayet vardır, ama onların çoğu iman etmiş değildirler ![]() 175- Ve hiç şüphe yok, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır esirgeyendir ![]() AÇIKLAMA 113 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 114 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşağıda, konuyla ilgili Kitabı Mukaddes'teki hikayeyi, antik Yunan ve Latin yazılarını ve modern jeolojik araştırmalarla arkeolojik gözlemleri sunuyoruz: Ölü Deniz'in doğusunda ve güneyinde uzanan çöllük ve boş topraklarda bulunan yüzlerce harabe, burasının geçmişte bir zamanlar müreffeh ve sık nüfuslu bir bölge olduğunu göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölgenin en kalabalık ve verimli yöresi, Kitabı Mukaddes'te anıldığına göre "Sidim Deresi" idi: "Ve Lut gözlerini kaldırdı ve bütün Erden Havzası'nın Sodom ve Gomorra'yı Rabb helâk etmeden evvel Rabb'in bahçesi gibi, Tsoara giderken Mısır diyarı gibi, her yerde suyu bol olduğunu gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kitabı Mukaddes ile eski Yunan ve Latin yazılarına göre, yöre petrol çukurları ve asfalt bakımından da zengin olup şurda burda alev almayan gaz vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HARİTA - I - HARİTA - II - |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)183- "İnsanların eşyasını değerden düşürüp-eksiltmeyin ve yeryüzünde bozguncular olarak karışıklık çıkarmayın ![]() 184- "Sizi ve önceki yaratılmışları yaratandan korkup-sakının ![]() 185- Dediler ki: "Sen ancak büyülenmişlerdensin ![]() 186- "Sen, yalnızca benzerimiz olan bir beşerden başkası değilsin ve biz senin gerçekte yalancılardan olduğunu sanmaktayız ![]() 187- "Eğer doğru sözlülerden isen, bu durumda gökten üstümüze bir parça düşürüver ![]() 188- Dedi ki: "Rabbim, yapmakta olduklarınızı daha iyi bilmektedir ![]() 189- Sonunda onu yalanladılar, böylece onları o gölgelik-gününün azabı yakaladı ![]() ![]() 190- Hiç şüphe yok, bunda bir ayet vardır, ama onların çoğu iman etmiş değildirler ![]() 191- Ve hiç şüphe yok, senin Rabbin, güçlü ve üstün olandır, esirgeyendir ![]() 192- Gerçekten o(118) (Kur'an) , alemlerin Rabbinin (bir) indirmesidir ![]() AÇIKLAMA 116 ![]() ![]() ![]() Eyke halkının bu isteğinde ve Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 117 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 118 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 119 ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)193- Onu Rulu'l-Emin(120) indirdi ![]() 194- Uyarıcı-korkutuculardan olman için, senin kalbinin üzerine (indirmiştir) ![]() 195- Apaçık Arapça bir dille ![]() 196- Ve hiç şüphesiz, o (Kur'an) , geçmişlerin kitaplarında da vardır ![]() 197- İsrailoğulları bilginlerinin onu bilmesi onlar için ispatlayıcı bir delil (ayet) değil mi?(123) 198- Onu Arapça bilmeyen birine de indirmiş olsaydık, 199- Böylece onlara karşı onu okusaydı, yine ona iman edecek değillerdi ![]() 200- Biz onu, suçlu-günahkârların kalbine işte böyle geçirip-yürüttük ![]() AÇIKLAMA 120 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 121 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 122 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmam Ebu Hanife'nin, Kur'an'ı Arapça aslıyla okuyabilsin veya okuyamasın, bir kişi namazda Kur'an'ın tercümesini okursa namazı geçerli olur şeklindeki ilk görüşünü destekleme konusunda öne sürülen delillerden biri de bu ayettir ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu iddianın zayıflığı ortadadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, bu ayetten hemen önceki ayette Ruhu'l-Emin'in onu Arapça olarak getirdiği belirtilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 123 ![]() ![]() ![]() ![]() Siyer-i İbn-i Hişam'a göre, bu ayetler inmeden az bir zaman önce, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey budalalar; siz ise daha onunla karşılaşır karşılaşmaz, hemen inancınızdan vazgeçiverdiniz!" Bu kibar insanlar Ebu Cehil ile tartışmak istemeyerek şöyle deyip ayrıldılar: "Seninle tartışmaya girmek gibi bir niyetimiz yok ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı olay Kasas Suresi'nde de geçmektedir: "Ondan önce kendilerine Kitap verdiklerimiz ona inanırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 124 ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekte, Hakk'ın aşığı kendisine sunulan şeyi inceler ve yeterince düşündükten sonra onun hakkında belli bir sonuca varır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 125 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Cevap : Tefhimu'l Kuran Tefsiri Şuara Suresi (Mevdudi)201- Onlar, o pek acıklı azabı görünceye kadar ona inanmazlar ![]() 202- Artık o (azab) , kendileri şuurunda olmadan onlara apansız gelecektir ![]() 203- Derler ki: "Bize bir süre tanınır mı?"(127) 204- Onlar, yine de azabımızı çabuklaştırmak mı istiyorlar? 205- Gördün mü; biz onları yıllarca yararlandırsak, 206- Sonra kendilerine va'dolunan (azab günü) geliverse, 207- Onların ' ile yararlandıkları' şey, kendilerini (görecekleri azabtan) bağımsız kılamaz ![]() 208- Kendisi için bir uyarıcı-korkutucu olmaksızın, biz hiç bir ülkeyi yıkıma uğratmış değiliz ![]() 209- (Onlara) Hatırlatma (yapılmıştır) ; biz zulmedenler değiliz ![]() 210- Onu (Kur'an'ı) şeytanlar indirmiş değildir,(130) AÇIKLAMA 126 ![]() ![]() 127 ![]() ![]() ![]() 128 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna cevap olarak şöyle denmektedir: "Pekâlâ, onlar güvenlerinde haklı bile olsalar, azab üzerlerine hemen gönderilmese ve umdukları üzere neşeli bir hayat için kendilerine uzun bir süre tanınsa bile Ad, Semud, Lut'un kavmi ve Eykelileri yakalayan Allah'ın azabı onları da yakaladığında veya kimsenin kurtulamadığı ölüm başlarına geldiğinde, bu birkaç yıllık dünya rahatı ve zevki kendilerine ne kazandıracaktır ![]() 129 ![]() ![]() ![]() 130 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|