Prof. Dr. Sinsi
|
Tatlandırıcılar , Diyabette Tatlandırıcılar
Yapay Tatlandırıcılar
Çay şekerinin diyabetlinin diyetinde iyice kısıtlanmasından sonra şeker tadı veren maddeler kullanılmaya başlanmıştır Bunlara tatlandırıcı denir ve 2 grupta toplanır:
Kalorili tatlandırıcılar : Bunların enerji değeri vardır Fazla miktarda alındıklarında kan şekerini yükseltirler Bunlardan meyve şekeri (fruktoz) balda ve meyvede bulunur Kek, pasta yapımında kullanılan tatlandırıcılar fruktozdur Sorbitol de tatlandırıcı olarak kullanılır Sorbitol ısıya dayanıklıdır,pişirilmekle tadı kaybolmaz veya acılaşmaz, ayrıca, kıvam arttırıcı özellikleri olduğundan reçel, marmelat gibi tatlıların ve cikletlerin yapımı için uygundur Ancak fazla alındığında (günde 50-60 g’ın üzeri) ishal yapabilmektedir
Kalori içermeyen tatlandırıcılar : Bunlar, günlük kullanılan miktarlarda kalorijen değildirler Sakarin, Sıklamat, Aspartam bu gruptadır Sakarin, çay şekerinden 300 kat daha tatlıdır Ağızda aaaalik bir tad bırakmaktadır Yemeklerle birlikte pişirildiğinde bu acı tad artar Sakarin günlük kullanımdaki dozları ile (örneğin 15-20 tablet) emniyetle kullanılabilir Aspartam bir aminoasittir Şekerden 180 kat daha tatlıdır Günlük dozlarda (15-20 tablet) zararlı yan etkisi yoktur Diyet kola ve cikletlerin tatlandırılmasında kullanılmaktadır Ağızda aaaalik tad bırakmaz Fenilketonüri denen doğumsal hastalığın varlığında kullanılmamalıdır
Tatlandırıcılarla ilgili önemli bir nokta da enerji veren tatlandırıcılarla (fruktoz, sorbitol) yapılmış bal, reçel, çikolata gibi yiyeceklerin masum olmadığının bilinmesidir Diyabetliler için yapıldığı bildirilen bu ürünler sınırsız olarak tüketilmemelidir
En çok sevdiğimiz besinler nelerdir diye düşündüğümüzde, genellikle aklımıza ilk gelen tatlı besinlerdir Tatlıya düşkünlük insanlık tarihi kadar eskidir Pek çok insan şekerin ve diğer enerji içeren tatlandırıcılar ile hazırlanan besinlerin oluşturduğu "tatlı lezzetten" hoşlanır Şeker ve diğer enerji içeren tatlandırıcıların en önemli özellikleri ise fazla enerji oluşturmaları ve kan şekerini yükseltmeleridir
Günümüzde diyabet ve şişmanlık gibi enerji alımının kısıtlanması gereken durumlarda kullanılan çeşitli tatlandırıcılar vardır
1 Besin değeri olan, enerji içeren tatlandırıcılar : Sukroz, glikoz, fruktoz, mısır şurubu, maltoz , maltodekstrin, dekstroz, bal, şeker alkolleri (sorbitol, mannitol, ksilitol, maltitol, eritritol, laktitol, isomalt), diğer şeker alkollerinden hidrojene edilmiş nişasta hidrolizatı
2 Besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandıcılar : Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz
Bilimsel deneylerde, çay şekeri ya da sofra şekeri olarak bilinen sukrozun, diyetin karbonhidrat içeriğinin bir kısmını oluşturmasının, Tip I ve Tip II diyabetiklerde kan glikoz denetimini bozmadığı gösterilmiştir Ancak, öğünlerde 5-10 g ya da günde 25-30 g alınan sukrozun kontrollü diyabetik hastalar tarafından tüketilebileceği belirtilmektedir Tüketilen bu miktar fazladan öğüne eklenmemeli, diyetteki diğer karbonhidratların yerine eklenerek kullanılmalıdır
Fruktozun, aynı oranda enerji içeren sukroz ve nişastaya göre plazma glikozunu daha az yükseltmesi nedeni ile diyabetik diyet için tatlandırıcı olarak kullanılmasının olumlu olabileceği düşünülmektedir Bununla birlikte fazla miktarda tüketilen fruktozun (normal tüketilen miktarın iki katı ya da enerjinin %20'si olması halinde) serum kolesterolu ve LDL kolesterolü üzerine olumsuz etkileri bilinmektedir Burada söz ettiğimiz fruktoz, tatlandırıcı olarak satılan fruktozdur Diyabetikler için, fruktozu doğal olarak içeren meyve ve sebzelerin kısıtlanmasına gerek yoktur
Sukroz ve fruktozdan başka, mısır şurubu, meyve suyu ya da meyve suyu konsantresi, bal, dekstroz ve maltoz gibi enerji içeren tatlandırıcıların diyabetin denetiminde kullanılmalarının yararı ya da zararı olduğu konusunda bilgi yoktur
Sorbitol, mannitol ve xylitol gibi şeker alkollerinin oluşturdukları glisemik yanıt sukroz ve diğer karbonhidratlara göre daha düşüktür Yenibilen nişastanın hidrojenasyonu ve kısmen hidrolizi ile nişasta hidrolizatları oluşur Kalorik değeri çeşitli olmakla birlikte, genelde şeker alkollerinin yaklaşık 1 gramının kalori değeri yaklaşık 2 iken, diğer karbonhidratların 1 gramının kalori değeri 4'dür Şeker alkollerinin aşırı kullanımının (25-50 g/gün) laksatif etkisi vardır
Besin değeri olan ve enerji içeren tüm tatlandırıcılarla birlikte öğün planlanırken, karbonhidrat içerikleri ve enerji değerleri göz önünde bulundurulmalı, kan glikoz düzeyine etkileri olduğu unutulmamalıdır
Sakarin, aspartam, asesulfam-K ve sukraloz gibi besin değeri olmayan tatlandırıcılar FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi) tarafından kullanılması uygun bulunan tatlandırıcılardır Günlük olarak belirlenen güvenli alım sınırını aşmamak kaydıyla tüketilmelerinde bir sakınca yoktur İnsanlarda, siklamata bağlı mesane tümörleri konusunda bir veri olmamasına karşın bir süre yasaklanmış, daha sonra da tüketimine sınırlandırılarak izin verilmiştir
Bugün için sağlığa hiçbir zararı olmadığı bilinen aspartam, sakarin ve assulfam K gibi besin değeri olmayan tatlandırıcılar, yiyeceklerin ve içeceklerin tatlandırılmasında, yeterli ve dengeli beslenme kapsamında belirli ölçülerde kullanılmaktadır Ancak tatlandırıcıların kullanılması çocuklar ve gebelerde sakıncalıdır Aspartam içeren tatlandırıcılar da, fenilketonürili hastalar tarafından tüketilmemelidir
Toplumumuzda yaygın olarak tüketilen tatlandırıcıların gereksiz kullanımlarını önlemek ve kullanılabilecek miktarlarının belirlenmesi için kullanılmadan önce mutlaka bir diyetisyene danışılmalıdır
Buna göre, Türkiye' de bulunan ve sıklıkla kullanılan tatlandırıcılardan bir kaçının günlük olarak maksimum kullanım miktarları (kabul edilebilir günlük alımları) ise şöyledir:
Tatlandırıcı Türü Maksimum Doz (mg / kg / gün)
Sakarin 2,5
Aspartam 40
Asesulfam-K 15
Siklamat 11
|