|
|
Konu Araçları |
besin, dikkat, edilmesi, gerekenler, verirken |
Ek Besin Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler |
09-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ek Besin Verirken Dikkat Edilmesi GerekenlerHayvan sütleri ile beslenmede enfeksiyon riski fazladır Bu nedenle 4-6 aya kadar bebek mutlaka emzirilmeli, zorunlu olmadıkça diğer besinler verilmemelidir Diğer sütlerle besleme zorunluluğu olduğunda, annenin dikkat edeceği en önemli nokta hazırladığı besinin ve kullandığı kapların temizliğidir Biberon ve emzikler, kaşık ve fincana göre daha zor temizlenir Eğer annenin eğitim düzeyi düşükse biberon kullanması önerilmemelidir Biberon kullanılıyorsa, emziğin deliği normal büyüklükte ve bebeğin ağzına uygun olmalıdır Emzik verilirken bebeğin başı hafif yukarı kaldırılıp, emzirme bitince dik tutulup yuttuğu havanın çıkarılması sağlanmalıdır Süt hazırlandıktan ve temiz şişelere (bebeğin içebileceği kadar) konulduktan sonra soğuk yerde saklanmalı, bebeğe verileceği zaman sıcak su içinde ılık bir duruma getirilmelidir Soğutucu bulunmadığı durumlarda süt yerine yoğurt kullanılmalıdır Süte eklenen şeker miktarı Önerilenden fazla olmamalıdır Örneğin her 100 cc (1 çay bardağı) süt için, 5 g şeker (1 çay kaşığı şeker veya 1 kesme şeker) yeterlidir Sulandırılmamış süt ve yoğurda şeker eklenmemelidir Bebekte tatlı besinlere duyulan istek mümkün olduğunca meyvelerle karşılanmalıdır, şeker, çikolata ve şeker eklenerek hazırlanmış tatlılardan kaçınılmalıdır Çocuğa bütün yeni besinler bir arada verilmemeli, önce birine başlanıp çocuk ona alışınca, ikinci bir tanesi denenmelidir Ayrıca yeni bir besine az miktarda başlanıp, miktarı gittikçe arttırılmalıdır Besinler her öğün için taze hazırlanmalıdır Ek besinlere alıştırmada zorlama yapılmamalı pütürlü olması nedeniyle reddedilen besinler yavaş ve sabırla denenmelidir Bebek belirli bir besini reddediyorsa, o besin birkaç gün verilmemeli sonra yeniden denenmelidir Anne besinleri hazırlamadan önce ellerini mutlaka yıkamalıdır Bebeğe ilk yaşın sonuna kadar kaynamış su verilmelidir Çocuğa Verilecek Ek Besinlerin Hazırlanması Yoğurt: Yoğurt yapmak için pastörize edilmiş ve kaynatılmış süt 40-45 derece (el dayanır, dayanmaz sıcaklık) getirilir Bir kg süte, 1 yemek kaşığı yoğurt ezilerek ilave edilir Sütün üzeri kapatılarak, kalın bir örtü ile sarılır veya ılık bir yerde 5-6 saat mayalandırılır Bebeklere her gün taze yoğurt verilmelidir Meyve Suyu ve Ezmesi (püre): Elma, şeftali, armut, muz, portakal, mandalina çocuklar için uygun meyvelerdir Önce meyve yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir, süzülerek meyve suyu elde edilir Dördüncü aydan itibaren meyve ezmeleri şeklinde de verilir Sebze Çorbası: 1 orta büyüklükte patates, 1 küçük havuç veya taze kabak,yaprak ıspanak veya diğer yeşil yapraklı sebze, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ Sebzeler yıkanır, kabukları incecik soyulur, kazınır veya ayıklanır 15 su bardağı su kaynama derecesine gelince havuç ve patates konup yumuşayıncaya kadar pişirilir Yeşil yapraklı sebze eklenip 5 dakika daha pişirilir Ateşten alınıp ezilir 1 çay kaşığı bitkisel sıvı yağ eklenir Çocuk büyüdükçe sebze çorbası daha koyu olarak hazırlanır Pişen sebzeler püre makinesinden geçirilerek ezildiği gibi tahta kaşıkla ezerek kevgirden de geçirilir Muhallebi: 1 büyük su bardağı (250 mL) süte, 2 tatlı kaşığı silme pirinç unu karıştırılır ve 10 dakika pişirilir İçine 1 yemek kaşığı pekmez veya şeker konup altı kapatılır Tarhana: Baharatsız yapılan tarhana çorbası da 4ayda çocuklara verilebilir Bir silme yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su ile karıştırılıp kaynatılır, ılık olarak çocuğa verilir Kuru baklagiller: Et ve yumurta alamayan aileler, çocuklarına kuru baklagillerden yapılmış yiyecekler verebilir Kırmızı veya kabuksuz sarı mercimek iyi pişirildiği takdirde bebek için iyi bir protein kaynağı olur Diğerleri de dış zarları ayrılıp iyi pişirilerek verilebilir Mercimek çorbası: 1/8 su bardağı mercimek, 1/8 su bardağı bulgur veya pirinç, 1/2 havuç, 1/2 tatlı kaşığı bitkisel sıvı yağ Kırmızı mercimek, bulgur ve havuç 1/2 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişme suyu dökülmez Tahta kaşıkla ezilerek kevgirden geçirilir Kıvamı koyu olursa su ilave edilebilir Yağ konur 4aydan itibaren bir tatlı kaşığı ile başlamak sureti ile, 7 aylıktan itibaren günde 3-4 yemek kaşığı verilebilir Mercimek sebze çorbası içine konarak da pişirilebilir Yumurta: Tencereye su içine yumurta yıkanıp konur Kaynama derecesindeki suda 10 dakika pişirilir Kabuğu soyulup akı ayrılarak sarısı verilir Sarısı ya sütle ezilerek veya sadece ezilip veya sebze çorbasıyla karıştırılarak çocuğa verilir Yedi aydan sonra akı ile birlikte verilir Et ve Benzeri: a) Kıyma: Hafif ateşte kendi verdiği suyunu çekene kadar ısıtılıp yukarıda hazırlanan sebze çorbası ve diğer çorbalar içine katılarak bebeğe verilebilir Kıyma, en uygun et verme şeklidir Kıyma kavrulup soğutucuda saklanır, çorba hazırlanırken bundan eklenir b) Köfte olarak: İki kere çekilmiş kıyma, az miktarda bayat ekmek içi ve az tuzla iyice yoğrulur Köfteler, dibi yağlanmış kaim tavada kapalı olarak pişirilir Normal büyüklükte bir köfte içinde 30 g kadar et vardır İlk başlarken 1/5 köfte verilir, miktarı gittikçe artırılır c) Tavuk eti, balık eti, karaciğer vb: Tavuk eti kemiklerinden, balık kılçığından iyice ayrılır, ezilerek verilir veya sebze çorbası içine katılır |
|